ויטמין D

מדיקו > מדריכים > תרופות ותוספים > ויטמין D
ויטמין D
הערת שוליים: אנשים עם עור כהה יותר זקוקים לחשיפה גדולה יותר לאור השמש כדי לייצר ויטמין D מאשר אלה עם עור בהיר יותר.
תסמינים: מחלה רגילה או זיהום, עייפות, כאבי עצם וגב, מצב רוח ירוד, ריפוי פצעים לקוי, איבוד שיער וכאב שרירים

מדריך ויטמין D

גוף אדם מייצר ויטמין D כתגובה לחשיפה לשמש. אדם יכול גם להגביר את הצריכה של ויטמין D באמצעות צריכה של מזונות מסוימים או תוספי מזון. ויטמין D חיוני מכמה סיבות, ביניהן שמירה על עצמות ושיניים בריאות.

הוא גם עשוי גם להגן מפני מגוון מחלות ומצבים, כגון סוכרת מסוג 1. למרות שמו, ויטמין D אינו ויטמין, אלא פרו-הורמון (הורמון שאיננו במצב פעיל). באופן כללי, ויטמינים הם חומרים מזינים שהגוף אינו יכול ליצור, ולכן על האדם לצרוך אותם בתזונה. עם זאת, הגוף כן יכול לייצר ויטמין D.


מה הם היתרונות של ויטמין D?

לויטמין D תפקידים מרובים בגוף. בין היתר:

  • שמירה על עצמות ושיניים בריאות
  • תמיכה בבריאות מערכת החיסון, המוח ומערכת העצבים
  • ויסות רמות האינסולין ותמיכה בניהול סוכרת
  • תמיכה בתפקוד הריאות ובבריאות הלב וכלי הדם
  • השפעה על ביטוי הגנים המעורבים בהתפתחות סרטן
  1. עצמות בריאות

ויטמין D ממלא תפקיד משמעותי בוויסות רמות הסידן ושמירה על רמות הזרחן בדם. גורמים אלה חיוניים לשמירה על עצמות בריאות. אנשים זקוקים לוויטמין D כדי לאפשר למעיים לספוג סידן ולהחזיר סידן שאחרת, הכליות היו מפרישות.

מחסור בוויטמין D אצל ילדים עלול לגרום למחלה שנקראת "רככת" (Rickets), מחלה שגורמת למראה קשתי של הגוף עקב ריכוך העצמות. באופן דומה, אצל מבוגרים, מחסור בוויטמין D מתבטא במחלה בשם "אוסטיאומלציה" (Osteomalacia) או בריכוך העצמות, מה שמביא לצפיפות עצם ירודה ולחולשת שרירים. מחסור בוויטמין D יכול להופיע גם כאוסטאופורוזיס, מחלה שכיחה מאוד.

  1. תינוקות בריאים

למחסור בוויטמין D יש קשר ללחץ דם גבוה אצל ילדים. במחקר שנערך בשנת 2018 נמצא קשר אפשרי בין רמות נמוכות של ויטמין D לבין נוקשות בדפנות העורקים של ילדים. האקדמיה האמריקאית לאלרגיה, אסטמה ואימונולוגיה (AAAAI) מציעה כי עדויות מצביעות על קשר בין חשיפה נמוכה לוויטמין D לבין סיכון מוגבר לרגישות אלרגית. דוגמה לכך היא ילדים המתגוררים קרוב יותר לקו המשווה ויש להם שיעורי אשפוז נמוכים יותר לאלרגיה בנוסף למספר נמוך יותר של מרשמים למזרקי אפינפרין. הם גם נוטים פחות לסבול מאלרגיה לבוטנים.

ה- AAAAI גם מדגיש מחקר אוסטרלי בנושא צריכת ביצים. ביצים הן מקור שכיח לוויטמין D. לילדים שהחלו לאכול ביצים לאחר 6 חודשים יש סיכוי גבוה יותר לפתח אלרגיות למזון מאשר לילדים שהתחילו בגיל 4-6 חודשים. יתר על כן, ויטמין D עשוי לשפר את ההשפעות האנטי דלקתיות של תרופות מסוג גלוקוקורטיקואידים (סטרואידים) לטיפול באסטמה. יתרון זה הופך אותו לשימושי כטיפול תומך לאנשים עם אסתמה עמידה לסטרואידים.

  1. הריון בריא

סקירה משנת 2019 מצביעה על כך שנשים בהריון עם חסר של ויטמין D עשויות להיות בסיכון גבוה יותר לפתח רעלת הריון וללדת פגים. רופאים גם מקשרים בין משק ויטמין D לקוי לסוכרת הריון ווגינוזיס חיידקי בנשים בהריון. חשוב גם לציין כי במחקר שפורסם בשנת 2013, החוקרים קשרו רמות גבוהות של ויטמין D במהלך ההיריון עם סיכון מוגבר לאלרגיה למזון אצל הילד בשנתיים הראשונות לחייו.


מחסור בויטמין D

מחסור בוויטמין D, הקרוי גם Hypovitaminosis D, מוגדר כמצב בו רמות ויטמין D בגוף נמוכות מהרגיל. ויטמין D הוא ייחודי מכיוון שהעור למעשה מייצר אותו באמצעות אור שמש. אנשים בעלי עור בהיר ואנשים צעירים יותר ממירים את השמש לוויטמין D הרבה יותר טוב מאלה שהם כהי עור ומעל גיל 50.

צפו בכתבה מתוך התכנית סטטוסקופ על המחסור החמור בוויטמין D שהישראלים סובלים ממנו


מה הסיבות למחסור בויטמין D?

מחסור בוויטמין D יכול לקרות כאשר אדם:

  • אינו צורך מספיק ויטמין D
  • אינו מסוגל לספוג ויטמין D או לסנתז אותו
  • אינו מבלה מספיק זמן באור השמש כדי לספוג קרני B של קרינת האולטרה סגול מהשמש (UVB)

גורמי סיכון

דיאטה – אנשים שאינם אוכלים מספיק מזון עשיר בוויטמין D, כולל מוצרי חלב מועשרים ודגנים, עשויים להיות בעלי רמות נמוכות של ויטמין D.


אורח חיים – יש אנשים שמבלים מעט בחוץ בגלל עבודה, בריאות לקויה, מחסור במרחב החיצוני בשכונתם או גורמים אחרים. לאנשים אלה יש פחות הזדמנות לחשוף את עורם לאור השמש. מי שלובש בגדים המכסים את כל הגוף, בין אם כדי להגן עליו מפני השמש ובין אם מסיבות תרבותיות או דתיות, עלול גם הוא להיות בסיכון גבוה יותר למחסור.


גורמים גיאוגרפיים – לאנשים החיים בחלקים מסוימים של העולם – צפון קנדה ואלסקה, למשל – עשויים להיות בעלי גישה פחותה לקרני ה- UVB של השמש, במיוחד בחורף. אנשים החיים באקלים חם עשויים גם הם להיות בסיכון, מכיוון שהם מרבים לנסות להימנע מהחום ומאור השמש החזק על ידי שהייה בבית.


זיהום אוויר – חלקיקים באוויר יכולים לחסום קרני UVB ולמנוע מהם להגיע לעור. אנשים שגרים באזורים מזוהמים מאוד עשויים גם הם להימנע מבילוי בחוץ.


בעיות ספיגה – מחלת קרוהן, צליאק ומצבים אחרים עלולים להשפיע על אופן הספיגה של המעי, כולל על ספיגה של ויטמין D.


תרופות – יש תרופות המפחיתות את יכולת הגוף לספוג או לסנתז ויטמין D. אלה כוללות סטרואידים וכמה תרופות להורדת כולסטרול, בין היתר.


עישון – נראה כי רמות המחסור גבוהות יותר בקרב מעשנים. כמה מומחים הציעו כי עישון עשוי להשפיע על הגן המפעיל את ייצור ויטמין D3 בגוף.


השמנת יתר – מחקרים מצאו כי באנשים הסובלים מהשמנת יתר, או בעלי מדד מסת גוף (BMI) של 30 ומעלה, רמות הויטמין D נמוכות יותר. קשר זה עשוי לנבוע מהדרכים בהן השומן בגוף משפיע על ספיגת ויטמין D. בנוסף, אנשים עם השמנת יתר עשויים לבלות פחות זמן בחוץ בגלל בעיות ניידות. גם אלו שעברו ניתוח בריאטרי עלולים לסבול מבעיות ספיגה. לעומת זאת, נראה שאנשים שה- BMI שלהם בין 25-29.9, ומסווגים כבעלי משקל עודף, נמצאים דווקא בסיכון נמוך יותר למחסור בהשוואה לאלו שאינם סובלים מעודף משקל. החוקרים מציעים כי גורמים תזונתיים אחראים להבדל זה.


סוג עור – אנשים עם עור כהה יותר זקוקים לחשיפה גדולה יותר לאור השמש כדי לייצר ויטמין D מאשר אלה עם עור בהיר יותר. אנשים עם עור חיוור או היסטוריה של סרטן עור עשויים להימנע מחשיפה לשמש כדי להגן על עורם מפני נזק.


גיל – היכולת להמיר ויטמין D לנגזרת הפעילה של ויטמין D, קלציטריול, עשויה לרדת עם הגיל, עקב ירידה בתפקוד הכליות. כתוצאה מכך ספיגת הסידן גם כן יורדת.


בריאות הכליות והכבד – אנשים עם מחלת כבד ומחלת כליות נוטים להיות בעלי רמות ויטמין D נמוכות יותר. מחלות אלו יכולות להשפיע על יכולתו של הגוף לסנתז ויטמין D או להפוך אותו לצורתו הפעילה.


הריון – הצורך בויטמין D עשוי לגדול במהלך ההריון, אך מומחים עדיין אינם בטוחים אם תוספי מזון הם פתרון טוב למצב זה. מסקירה שנערכה בשנת 2019 הגיעו למסקנה כי נטילת תוספי מזון במהלך ההריון עשויה להפחית את הסיכון לרעלת הריון, סוכרת הריונית, משקל לידה נמוך ודימום חמור לאחר הלידה. עם זאת, זה עשוי גם להגביר את הסיכון ללידה מוקדמת, שהיא לידה לפני 37 שבועות.


תינוקות הניזונים מהנקה – חלב אדם הוא דל בוויטמין D, כלומר תינוקות הניזונים מחלב אם נמצאים בסיכון למחסור. המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) ממליץ לתת תוסף ויטמין D לכל התינוקות הניזונים מהנקה מהימים הראשונים לחיים עד שהם צורכים כליטר חלב או יותר בכל יום. עם זאת, תוספים נעשו מיותרים כיום מכיוון שתחליפי חלב אם מכילים תוספת ויטמין D.


תסמינים של מחסור בויטמין D

תסמינים של מחסור בוויטמין D עשויים לכלול:

אם מחסור בוויטמין D נמשך לתקופות ארוכות, זה עלול לגרום לסיבוכים, כגון:

  • בעיות לב וכלי דם
  • בעיות אוטואימוניות
  • מחלות נוירולוגיות
  • זיהומים
  • סיבוכי הריון
  • סוגי סרטן מסוימים, במיוחד סרטן שד, סרטן ערמונית וסרטן מעי הגס.
  • אוסטאופורוזיס
  • אוסטיאומלציה

מקורות להשגת ויטמין D

השגת מספיק אור שמש היא הדרך הטובה ביותר לעזור לגוף לייצר מספיק ויטמין D.
מקורות מזון בעלי רמות גבוהות של ויטמין D כוללים:

  • דגים שומניים, כמו סלמון וטונה
  • חלמוני ביצה
  • גבינה
  • כבד בקר
  • פטריות
  • חלב מועשר
  • דגנים ומיצים מועשרים

מנות מומלצות

אנשים יכולים למדוד את צריכת ויטמין D במיקרוגרם (מק"ג) או ביחידות בינלאומיות (IU). מיקרוגרם אחד של ויטמין D שווה ל- 40 IU.

צריכת ויטמין D היומית המומלצת היא כדלקמן:

  • תינוקות 0–12 חודשים: 400 IU (10 מק"ג).
  • ילדים בגילאי 1–18: 600 IU (15 מק"ג).
  • מבוגרים עד 70 שנים: 600 IU (15 מק"ג).
  • מבוגרים מעל גיל 70: 800 IU (20 מק"ג).
  • נשים בהריון או מיניקות: 600 IU (15 מק"ג).

חשיפה נבונה לשמש על עור חשוף במשך כ-10 דקות, 2-3 פעמים בשבוע, מאפשרת לרוב האנשים לייצר מספיק ויטמין D. עם זאת, ויטמין D מתפרק די מהר, כלומר הרזרבות יכולות להצטמצם, במיוחד בחורף.


מקורות: Medical News Today | ClevelandClinic

שאלות ותשובות בנושא

איך אפשר לדעת אם יש לי מחסור בויטמין D?

במידה ויש סיבה לחשוש למחסור בויטמין D (בעקבות חשיפה נמוכה לשמש, הרגשת עייפות ועוד) יש לבקש מהרופא הפניה לבדיקת דם הבודקת את רמות הויטמין.

כמה זמן עליי לשהות בשמש כדי לקבל מספיק ויטמין D?

בחודשי הקיץ, חשיפה של 10-15 דקות אמורה להספיק. בחודש החורף, מומלץ ליטול תוסף ויטמין D.

מה הם הערכים התקינים של ויטמין D בדם?

הכמות המומלצת על סמך המחקרים העדכניים בעולם היא 50 ng/ml ומעלה.

כיצד ויטמין D מסייע בשמירה על עצמות חזקות?

ויטמין D הכרחי על מנת לאשר לגוף לספוג סידן מהמזון. סידן הינו מקור חשוב מאוד לשמירה על חוזק העצם, לכן מחסור בויטמין D עלול להביא לדילול העצם (אוסטיאופרוזיס) ולשברים.

האם יש קשר בין ויטמין D להידבקות במחלות?

על פי מחקרים שנערכו בשנים האחרונות, עולה כי ישנו קשר בין מחסור בויטמין D והידבקות בוירוסים כגון שפעת וקורונה. המחקרים מראים כי הויטמין נחוץ להפעלה מיטבית של מערכת החיסון.

מהו ויטמין D3 ואיך הוא קשור לויטמין D?

ויטמין D3 הוא אחד מחומרי המוצא של ויטמין D בגוף כחלק משרשרת תהליכים כשבסופה נוצר ויטמין D. כיוון שויטמין D פועל ישירות על איברי המטרה, בעוד שויטמין D3 הוא חומר המוצא של ויטמין D, הגוף יכול לווסת את רמות הויטמין D שלו לפי הצורך בעת נטילת ויטמין D3 על ידי הפיכתו לויטמין D רק לפי הצורך. עקב כך, מומלץ לנטול ויטמין D3 כתוסף תזונה ומרבית התוספים אכן ניתנים בצורה של ויטמין D3.

האם מחסור בויטמין D נפוץ בישראל, למרות השמש החזקה בארצנו?

באופן מפתיע – כן. עם ההתקדמות הטכנולוגית והחברה המערבית אליה משתייכת ישראל, אנשים נחשפים פחות ופחות לשמש ובכך סובלים בשיעור גבוהה יותר ממחסור בויטמין D. בנוסף, מחסור בויטמין D נפוץ בארץ באוכלוסיות שנהוגות לכסות עצמן באופן קבוע, כמו החברה החרדית.

תגובות

המדריך נכתב בתמיכה של

מערכת מדיקו
מדיקו הינו אתר בריאות מוביל אשר נועד לתת מידע עדכני ומקיף בתחום הבריאות לציבור הגולשים הישראלי זאת במטרה להוות צומת מרכזית המסייעת לגולשי האינטרנט בישראל בחיפוש המידע הרפואי ברשת וזאת בהתאם לתנאי השימוש באתר. במסגרת פעילות האתר, מדיקו מפעילה גם את תכני המילון הרפואי בוידאו בהנחיית פרופסור רפי קרסו. התוכן המוצג באתר מדיקו מוגן בזכויות יוצרים ואין לעשות בו שימוש ללא אישור מערכת האתר. לפניה למערכת האתר ניתן לפנות בכתובת: info@medico.co.il

תמונות לפני ואחרי של רופאים מהאתר