95 רופאים בתחום מעקב היריון
מדריך רעלת הריון
רעלת הריון היא סיבוך הריון המאופיין בלחץ דם גבוה ופגיעה במערכות איברים אחרות, לרוב הכבד והכליות. היא מתחילה בדרך כלל לאחר 20 שבועות של הריון בנשים שלחץ הדם שלהן היה תקין. ללא טיפול, רעלת הריון עלולה להוביל לסיבוכים חמורים – אפילו קטלניים – עבור האם ועבור התינוק.
הטיפול היעיל ביותר לרעלת הריון הוא לידה של התינוק. גם לאחר לידת התינוק, עדיין יכול לקחת זמן עד שיופיע שיפור בתסמינים. נשים שאובחנו עם רעלת הריון בשלב מוקדם מדי בהריון מכדי ללדת את התינוק עומדות, יחד עם הרופא המטפל, בפני משימה מאתגרת. התינוק צריך עוד זמן להתפתח ברחם, ובו זמנית יש להימנע מסיכונים לסיבוכים רציניים עבור האם ועבור התינוק.
לעיתים רחוקות, רעלת הריון מתפתחת לאחר הלידה של התינוק, מצב המכונה רעלת הריון לאחר לידה.
במאמר זה נדון על:
- תסמיני רעלת הריון
- הגורמים לרעלת הריון
- גורמי הסיכון לרעלת הריון
- סיבוכים וסיכונים ברעלת הריון
- אבחון רעלת הריון
- טיפול ברעלת הריון
מהם התסמינים של רעלת הריון?
רעלת הריון מתפתחת לפעמים ללא כל תסמינים. לחץ דם גבוה עלול להתפתח לאט, או שהוא עשוי להופיע בפתאומיות. ניטור לחץ הדם הוא חלק חשוב במעקב טרום לידתי מכיוון שהסימן הראשון של רעלת הריון הוא בדרך כלל עלייה בלחץ הדם. לחץ דם העולה על 140/90 מילימטר כספית – ומתועד בשתי הזדמנויות שונות, בהפרש של לפחות ארבע שעות – אינו תקין.
סימנים ותסמינים אחרים של רעלת הריון עשויים לכלול:
- עודף חלבון בשתן (פרוטאינוריה) או סימנים נוספים לבעיות בכליות
- כאבי ראש חזקים
- שינויים בראייה, כולל אובדן ראייה זמני, ראייה מטושטשת או רגישות לאור
- כאבי בטן עליונה, בדרך כלל מתחת לצלעות בצד ימין
- בחילה או הקאות
- ירידה בתפוקת השתן
- ירידה ברמות של טסיות דם בבדיקת דם (תרומבוציטופניה)
- תפקוד כבד לקוי
- קוצר נשימה, הנגרם על ידי נוזלים בריאות
עלייה פתאומית במשקל ונפיחות (בצקת) – במיוחד בפנים ובידיים – עשויות להתרחש ברעלת הריון. עם זאת, תופעות אלו מתרחשות גם בהריונות רגילים, כך שהן אינן נחשבות כסימנים ספציפיים של רעלת הריון.
מהם הגורמים לרעלת הריון?
הגורם לרעלת הריון כולל מספר פקטורים. מומחים מאמינים שזה מתחיל בשליה – האיבר שמזין את העובר במהלך ההריון. בתחילת ההריון, מתפתחים כלי דם חדשים שמטרתם לשלוח דם ביעילות לשליה ולהזין את העובר. אצל נשים עם רעלת הריון, נראה שכלי דם אלו אינם מתפתחים או מתפקדים כראוי. הם צרים יותר מכלי דם רגילים ומגיבים בצורה שונה לאיתות הורמונלי, מה שמגביל את כמות הדם שיכולה לזרום דרכם.
הגורמים להתפתחות חריגה זו עשויים לכלול:
- זרימת דם לא מספקת לרחם
- פגיעה בכלי הדם
- בעיה במערכת החיסון
- גורמים גנטיים מסוימים
הפרעות נוספות של לחץ דם גבוה במהלך ההריון
רעלת הריון מסווגת כאחת מארבע הפרעות לחץ דם גבוה שיכולות להתרחש במהלך ההריון. שלושת האחרים הם:
יתר לחץ דם של הריון – לנשים עם מצב זה יש לחץ דם גבוה אך ללא עודף חלבון בשתן או סימנים אחרים של נזק לאיברים. חלק מהנשים עם יתר לחץ דם בהריון מפתחות בסופו של דבר רעלת הריון.
יתר לחץ דם כרוני – יתר לחץ דם כרוני הוא לחץ דם גבוה שהיה לפני ההריון או שמתרחש לפני השבוע ה-20 להריון. מכיוון שללחץ דם גבוה אין בדרך כלל תסמינים, ייתכן שיהיה קשה לקבוע מתי זה התחיל.
יתר לחץ דם כרוני עם רעלת הריון – מצב זה מתרחש אצל נשים שאובחנו עם לחץ דם כרוני לפני ההריון, אך לאחר מכן מפתחות החמרה בלחץ הדם הגבוה ומופיע חלבון בשתן או סיבוכים בריאותיים אחרים.
מהם גורמי הסיכון לרעלת הריון?
רעלת הריון מתפתחת אך ורק כסיבוך של הריון.
גורמי הסיכון כוללים:
היסטוריה של רעלת הריון – היסטוריה אישית או משפחתית של רעלת הריון מעלה משמעותית את הסיכון לפתח את המצב.
יתר לחץ דם כרוני – נשים הסובלות מיתר לחץ דם כרוני נמצאות בסיכון גבוה יותר לפתח רעלת הריון.
הריון ראשון – הסיכון לפתח רעלת הריון הוא הגבוה ביותר במהלך ההריון הראשון.
אבהות חדשה – כל הריון עם בן זוג חדש מעלה את הסיכון לרעלת הריון יותר מאשר הריון שני או שלישי עם אותו בן הזוג.
גיל – הסיכון לרעלת הריון גבוה יותר עבור נשים הרות צעירות מאוד וכן נשים הרות מעל גיל 35.
גזע – לנשים שחורות יש סיכון גבוה יותר לפתח רעלת הריון מאשר לנשים מגזעים אחרים.
השמנה – הסיכון לרעלת הריון גבוה יותר עבור נשים הסובלות מהשמנת יתר.
הריון מרובה עוברים – רעלת הריון שכיחה יותר בנשים שנושאות תאומים, שלישיות או הריונות מרובי עוברים אחרים.
מרווח בין הריונות – לידת תינוקות בהפרש של פחות משנתיים או יותר מ-10 שנים מובילה לסיכון גבוה יותר לרעלת הריון.
היסטוריה של בעיות בריאותיות ברקע – מצבים מסוימים לפני ההריון – כגון יתר לחץ דם כרוני, מיגרנות, סוכרת מסוג 1 או סוכרת סוג 2, מחלת כליות, נטייה לקרישי דם או זאבת – מגבירים את הסיכון לרעלת הריון.
הפריית מבחנה – הסיכון לרעלת הריון עולה כאשר ההריון הוא כתוצאה מהפריה חוץ גופית.
אילו סיבוכים עלולים להופיע כתוצאה מרעלת הריון?
ככל שרעלת הריון חמורה יותר וככל שהיא מתרחשת מוקדם יותר בהריון, כך גדלים הסיכונים עבור האישה ועבור התינוק שלה. רעלת הריון עשויה לדרוש לידה מיידית. לידה בניתוח קיסרי עשויה להיות נחוצה אם יש מצבים קליניים או מיילדותיים הדורשים לידה מהירה. אחרת, הרופא עשוי להמליץ על לידה נרתיקית מתוכננת.
סיבוכים של רעלת הריון עשויים לכלול:
הגבלת גדילת העובר – רעלת הריון משפיעה על העורקים המובילים דם לשליה. אם השליה לא מקבלת מספיק דם, התינוק עלול שלא לקבל מספיק דם וחמצן וכתוצאה מכך לקבל פחות רכיבי תזונה. זה יכול להוביל לגדילה איטית המכונה "הגבלת גדילה עוברית", משקל לידה נמוך או לידה מוקדמת.
לידה מוקדמת – עבור נשים הסובלות מרעלת הריון עם מאפיינים חמורים, ייתכן שיהיה צורך בלידה מוקדמת, כדי להציל את חיי היולדת וחיי התינוק. פגות (לידה מוקדמת לפני שבוע 37) עלולה להוביל לבעיות במערכת הנשימה ולבעיות אחרות עבור התינוק. הרופא יוכל לעזור להבין מתי הזמן האידיאלי ללידה, שישים את האישה ואת התינוק בסיכון הקטן ביותר האפשרי.
היפרדות שליה – רעלת הריון מגבירה את הסיכון להיפרדות שליה, מצב שבו השליה נפרדת מהדופן הפנימית של הרחם לפני הלידה. הפרעה חמורה עלולה לגרום לדימום כבד, שעלול להיות מסכן חיים גם לאישה וגם לתינוק שלה.
תסמונת HELLP – צירוף האותיות HELLP מייצג המוליזה (הרס של תאי דם אדומים), עלייה באנזימי כבד וספירת טסיות נמוכה. תסמונת זו היא צורה חמורה יותר של רעלת הריון, ועלולה להפוך במהירות לסכנת חיים הן עבור האישה היולדת והן עבור תינוקה.
תסמינים של תסמונת HELLP כוללים בחילות והקאות, כאבי ראש וכאבי בטן ימנית עליונה. תסמונת HELLP מסוכנת במיוחד מכיוון שהיא מייצגת נזק למספר מערכות איברים. לעיתים, היא עלולה להתפתח בפתאומיות, עוד לפני שמתגלה לחץ דם גבוה או שהיא תתפתח ללא תסמינים כלל.
אקלמפסיה – כאשר רעלת הריון (או בשמה באנגלית, Pre-eclampsia) אינה נשלטת, עלולה להתפתח אקלמפסיה (בתרגום לעברית, נקראת גם כן רעלת הריון). אקלמפסיה היא בעצם רעלת הריון בתוספת פרכוסים.
קשה מאוד לחזות באילו נשים תהיה רעלת הריון שהיא חמורה מספיק כדי לגרום לאקלמפסיה. לעתים קרובות, אין תסמינים או סימני אזהרה לאקלמפסיה. מכיוון שלאקלמפסיה יכולות להיות השלכות חמורות הן לאם והן לתינוק, הלידה הופכת הכרחית, ללא קשר למרחק מתאריך היעד של הלידה.
נזק לאיברים אחרים – רעלת הריון עלולה לגרום לנזק לכליות, לכבד, לריאות, ללב או לעיניים, ועלולה לגרום לשבץ או פגיעה מוחית אחרת. כמות הפגיעה באיברים אחרים תלויה בחומרת רעלת הריון.
מחלת לב וכלי דם – רעלת הריון עשויה להגביר את הסיכון למחלות לב וכלי דם עתידיות. הסיכון גדול אף יותר אצל נשים עם עבר של רעלת הריון יותר מפעם אחת או עם עבר של לידה מוקדמת. כדי למזער את הסיכון הזה, לאחר הלידה מומלץ לשמור על משקל תקין, לאכול מגוון פירות וירקות, להתעמל באופן קבוע ולהימנע מעישון.
כיצד ניתן לאבחן רעלת הריון?
על מנת לאבחן רעלת הריון, יש לראות לחץ דם גבוה ואחד או יותר מהסיבוכים הבאים לאחר השבוע ה-20 להריון:
- הופעת חלבון בשתן (פרוטאינוריה)
- ספירת טסיות נמוכה
- תפקוד כבד לקוי
- סימנים לבעיות בכליות מלבד חלבון בשתן
- נוזלים בריאות (בצקת ריאות)
- כאבי ראש חדשים או הפרעות ראייה
בעבר, רעלת הריון אובחנה רק במידה והופיעו לחץ דם גבוה וחלבון בשתן. עם זאת, כיום ידוע שניתן ללקות ברעלת הריון מבלי שיופיע חלבון בשתן.
מדידת לחץ דם העולה על 140/90 מ"מ כספית היא חריגה בהריון. עם זאת, מדידה בודדת של לחץ דם גבוה לא מספיקה לאבחון רעלת הריון. במידה ויש מדידה אחת בטווח החריג – או מדידה שהיא גבוהה משמעותית מלחץ הדם הרגיל של האישה – הרופא יבצע בדיקות על מנת להבין ממה זה נובע. מדידת לחץ דם חריגה נוספת ארבע שעות לאחר המדידה הראשונה עשויה לאשר כי מדובר ברעלת הריון. ייתכן שהרופא יבקש מהמטופלת להגיע למדידות לחץ דם נוספות ובדיקות דם ושתן.
בדיקות נוספות שאולי יהיה בהן צורך
אם הרופא חושד ברעלת הריון, ייתכן שיהיה צורך בבדיקות מסוימות, כולל:
בדיקת דם – הרופא יזמין בדיקות תפקודי כבד, בדיקות תפקודי כליות וגם ימדוד את טסיות הדם – התאים המסייעים לקרישת הדם.
בדיקת שתן – הרופא יבקש לאסוף את השתן של האישה למשך 24 שעות, כדי למדוד את כמות החלבון בשתן. דגימת שתן בודדת המודדת את היחס בין חלבון לקריאטינין – כימיקל שנמצא תמיד בשתן – עשויה לשמש גם כן כדי לעזור באבחנה.
אולטרסאונד עוברי – הרופא עשוי גם להמליץ על מעקב צמוד אחר התפתחות התינוק, בדרך כלל באמצעות אולטרסאונד. התמונות של התינוק מבדיקת האולטרסאונד מאפשרות לרופא להעריך את משקל העובר ואת כמות הנוזלים ברחם (מי השפיר).
בדיקת פרופיל ביופיזיקלי ובדיקת NST – בדיקה זו היא הליך פשוט שבודק כיצד קצב הלב של התינוק מגיב כאשר הוא זז. בבדיקה נעשה שימוש באולטרסאונד כדי למדוד את הנשימה של התינוק, את טונוס השרירים, התנועה ונפח מי השפיר ברחם.
כיצד ניתן לטפל ברעלת הריון?
הטיפול היעיל ביותר עבור רעלת הריון הוא ללדת את התינוק. כאמור, אישה עם רעלת הריון נמצאת בסיכון מוגבר לפרכוסים, היפרדות שליה, שבץ מוחי ואולי דימום חמור שיגרום לנפילה בלחץ הדם. במידה ומדובר בשלב מוקדם בהריון, ייתכן שלידה לא תהיה הדבר הטוב ביותר עבור התינוק. מוכנות של צוואר הרחם עשויה גם כן להוות גורם בקביעה אם ומתי רופא יבחר בזירוז של הלידה. לאחר הלידה, יכול לקחת זמן מה עד שלחץ דם גבוה ותסמיני רעלת הריון אחרים יחלפו.
נשים המאובחנות עם רעלת הריון נחשבות כהריון בסיכון, והרופא יעדכן אותן באיזו תדירות יהיה עליהן להגיע לביקורים טרום לידתיים – ככל הנראה בתדירות גבוהה יותר ממה שמומלץ בדרך כלל בהריון. כמו כן, יהיה צורך לבצע בדיקות דם, אולטרסאונד ובדיקות NST תכופות יותר מאשר בהריון ללא סיבוכים וסיכונים.
תרופות
טיפול אפשרי ברעלת הריון עשוי לכלול:
תרופות להורדת לחץ דם – תרופות אלו משמשות להורדת לחץ הדם במידה והוא גבוה באופן מסוכן. לחץ דם הנמוך מ-140/90 מ"מ כספית בדרך כלל אינו מצריך טיפול. למרות שקיימים סוגים רבים ושונים של תרופות להורדת לחץ דם, חלק מהתרופות הללו אינן בטוחות לשימוש במהלך ההריון. יש לשוחח עם הרופא לפני התחלה של כל טיפול באחת מהתרופות הללו.
סטרואידים – עבור נשים הסובלות מרעלת הריון חמורה או מתסמונת HELLP, תרופות סטרואידיות יכולות לשפר זמנית את תפקודי הכבד והטסיות כדי לעזור להמשיך את ההריון ולעכב את הלידה. סטרואידים יכולים גם לעזור לריאות של התינוק להתפתח תוך 48 שעות בלבד – צעד חשוב בהכנת תינוק פג לחיים מחוץ לרחם.
תרופות נוגדות פרכוסים – במצב של רעלת הריון חמורה, הרופא עשוי לרשום תרופה נוגדת פרכוסים, למשל מגנזיום סולפט (המשומשת בעיקר במצבי רעלת הריון), כדי למנוע התקף ראשון.
שאלות ותשובות בנושא
האם וכיצד ניתן למנוע רעלת הריון?
- שימוש באספירין במינון נמוך – עבר נשים עם גורמי סיכון מסוימים – כמו היסטוריה של רעלת הריון, הריון מרובה עוברים, לחץ דם כרוני, מחלת כליות, סוכרת או מחלה אוטואימונית - הרופא עשוי להמליץ על טיפול זה החל מ-12 שבועות של הריון.
- תוספי סידן - באוכלוסיות מסוימות, נשים שיש להן מחסור בסידן לפני ההריון - ושאינן מקבלות מספיק סידן במהלך ההריון דרך התזונה שלהן - עשויות להפיק תועלת מתוספי סידן כדי למנוע רעלת הריון. עם זאת, אין זה סביר שלנשים ממדינות מפותחות יהיה מחסור בסידן ברמה שתצריך תוספי סידן.
האם לחץ נפשי יכול לגרום לרעלת הריון?
מאילו מאכלים עליי להימנע במידה ואובחנתי עם רעלת הריון?
האם רעלת הריון יכולה לגרם לסיבוכים בהמשך החיים?
האם רעלת הריון מסכנת את החיים שלי?