טינטון (טיניטוס)

מדיקו > מדריכים > אף אוזן גרון > טינטון (טיניטוס)
טינטון (טיניטוס)
הערת שוליים: קיים מצב נדיר שנקרא טינטון אובייקטיבי בו מקור הקול הגורם לטינטון יכול להישמע על ידי אדם אחר המשתמש בציוד מתאים.

מדריך נכתב בתמיכה של

ד"ר משה חיימוף
אבחון וטיפול במחלות א.א.ג ראש וצוואר
ד"ר משה חיימוף מומחה באף אוזן גרון בעל ניסיון רב בטיפול בילדים ובמבוגרים. מנהל את מרפאת סחרחורת וטינטון במרכז הרפואי רבין, ובקמפוס גולדה השרון. בעל קליניקות פרטיות בתל מונד ורעננה. ד"ר חיימוף כתב מגוון של...
צור קשר 077-4446858
למידע והתייעצות

מדריך טינטון (טיניטוס)

מה זה טינטון?

טינטון הוא תחושה של שמיעת צלצולים, זמזום, שריקה, ציוץ, או צלילים אחרים. הרעש יכול להיות לסירוגין או מתמשך, ויכול להשתנות בעוצמתו.

לעתים קרובות הטינטון מחמיר כאשר רעש הרקע נמוך, כך שלדוגמא, אדם עשוי להיות מודע לכך יותר בלילה כאשר הוא מנסה להירדם בחדר שקט.

במקרים נדירים, הצליל פועם בסנכרון עם הדופק (טינטון פועם).

טינטון הוא תופעה נפוצה מאוד, והיא משפיעה על עד כ-15% מהאוכלוסייה.

עבור רוב האנשים, המצב הוא רק מטרד אך במקרים חמורים, לעומת זאת, טינטון יכול לגרום לאנשים לקושי בריכוז ולהפרעות בשינה ועלול בסופו של דבר להפריע לעבודה וליחסים בין אישיים, ולגרום למצוקה פסיכולוגית.

למרות שלעתים קרובות טינטון קשור לאובדן שמיעה, הוא אינו גורם לאובדן שמיעה, וגם אובדן שמיעה לא גורם לטינטון.

למעשה, חלק מהאנשים עם טינטון אינם חווים קושי בשמיעה, ובמקרים בודדים הם אף הופכים לרגישים מאוד לקול (היפראקוזיס) עד שהם חייבים לנקוט בצעדים כדי לעמעם או להסוות רעשים חיצוניים.

מקרים מסוימים של טינטון נגרמים על ידי זיהומים או חסימות באוזן, ואז הטינטון יכול להיעלם ברגע שהסיבה הבסיסית מטופלת.

עם זאת, לעתים קרובות טינטון נמשך לאחר בטיפול במצב הבסיסי.

במקרה כזה, טיפולים אחרים, קונבנציונליים ואלטרנטיביים כאחד, עשויים להביא להקלה משמעותית על ידי הפחתה של הצליל הלא רצוי.


מה גורם לטינטון?

מספר מצבים בריאותיים יכולים לגרום או להחמיר טינטון אך במקרים רבים הסיבה המדויקת לא מאוחבנת.

אצל אנשים רבים, טינטון נגרם על ידי אחד מהדברים הבאים:

אובדן שמיעה – ישנם תאי שערה זעירים ועדינים באוזן הפנימית (שבלול) שנעים כאשר האוזן קולטת גלי קול.

תנועה זו מפעילה אותות חשמליים לאורך עצב השמיעה והמוח מפרש את האותות האלה כקול.

אם תאי השערה בתוך האוזן הפנימית כפופים או שבורים, מה שיכול לקרות עם תהליך ההזדקנות או בעקבות חשיפה קבועה לקולות חזקים, הם עלולים לשלוח דחפים חשמליים אקראיים למוח ולגרום לטינטון.


דלקת אוזניים או חסימה של תעלת האוזן – תעלות האוזן עלולות להיחסם עם הצטברות נוזלים (דלקת אוזניים), שעוות אוזניים, לכלוך או חומרים זרים אחרים.

חסימה יכולה לשנות את הלחץ באוזן ולגרום לטינטון.


פציעות ראש או צוואר – טראומה בראש או בצוואר יכולה להשפיע על האוזן הפנימית, עצבי השמיעה או תפקוד המוח הקשור לשמיעה.

פציעות כאלה גורמות לרוב לטינטון באוזן אחת בלבד.


תרופות – מספר תרופות עלולות לגרום או להחמיר טינטון.

בדרך כלל, ככל שהמינון של תרופות אלו גבוה יותר, הטינטון הופך גרוע יותר. לעתים קרובות הרעש הלא רצוי נעלם כאשר מפסיקים להשתמש בתרופות אלו.

תרופות הידועות כגורמות לטינטון כוללות תרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות (NSAIDs), אנטיביוטיקה מסויימת (גרמיצין), כימותרפיה, תרופות משתנות, תרופות נגד מלריה ותרופות נוגדות דיכאון.


תופעת לוואי אפשרית לאחר ניתוח שתל שבלול באוזן.


גורמים פחות שכיחים לטינטון כוללים בעיות אוזניים אחרות, מצבים בריאותיים כרוניים או מצבים המשפיעים על העצבים באוזן או במרכז השמיעה במוח.

גורמים אלו כוללים:

מחלת מנייר – טינטון יכול להיות סימן מוקדם למחלת מנייר, הפרעה באוזן הפנימית שעלולה להיגרם על ידי לחץ לא תקין של נוזלים באוזן הפנימית.


תפקוד לקוי של חצוצרת השמע – במצב זה, הצינור באוזן המחבר את האוזן התיכונה לגרון העליון נשאר מורחב כל הזמן, מה שיכול לגרום לאוזן להרגיש מלאה.


שינויים בעצמות באוזן – התקשות העצמות באוזן התיכונה (אוטוסקלרוזיס) עלולה להשפיע על השמיעה ולגרום לטינטון. מצב זה, הנגרם על ידי צמיחת עצם לא תקינה, נוטה להיות תורשתי.


התכווצויות שרירים באוזן הפנימית – שרירים באוזן הפנימית יכולים להימתח, מה שעלול לגרום לטינטון, אובדן שמיעה ותחושת מלאות באוזן. זה קורה לפעמים ללא סיבה ברורה, אבל יכול להיגרם גם על ידי מחלות נוירולוגיות, כולל טרשת נפוצה.


הפרעות במפרק הלסת (TMJ)בעיות שונות במפרק הלסת עלולות לגרום לטינטון.


נוירומה אקוסטית או גידולי ראש וצוואר אחרים – נוירומה אקוסטית היא גידול לא סרטני (שפיר) המתפתח על עצב הגולגולת שעובר מהמוח לאוזן הפנימית ושולט על שיווי משקל והשמיעה. גם גידולי ראש, צוואר או מוח אחרים יכולים לגרום לטינטון.


הפרעות בכלי הדם – מצבים המשפיעים על כלי הדם, כגון טרשת עורקים, יתר לחץ דם ואחרים יכולים לגרום לדם לנוע דרך הוורידים והעורקים בעוצמה רבה יותר. שינויים אלה בזרימת הדם יכולים לגרום לטינטון או להפוך את הטינטון לבולט יותר.


מצבים כרוניים אחרים – מצבים הכוללים סוכרת סוג 2, הפרעות בבלוטת התריס, מיגרנות, אנמיה והפרעות אוטואימוניות כגון דלקת מפרקים שגרונית וזאבת נקשרו כולם עם טינטון.


מהם גורמי הסיכון לפתח טנטון?

כל אחד יכול לחוות טינטון, אבל הגורמים הבאים עלולים להגביר את הסיכון:

חשיפה לרעש חזק – רעשים חזקים, כמו אלה של ציוד מכני כבד או כלי ירייה, הם מקורות נפוצים לאובדן שמיעה הקשור לרעש.

התקני מוזיקה ניידים יכולים גם הם לגרום לאובדן שמיעה הקשור לרעש אם מפעילים אותם בקול רם במשך תקופות ארוכות.

אנשים שעובדים בסביבות רועשות – כמו עובדי מפעל ובניין, מוזיקאים וחיילים, נמצאים בסיכון מיוחד.


גיל – ככל שמזדקנים, מספר סיבי העצבים המתפקדים באוזניים יורד, מה שעלול לגרום לבעיות שמיעה הקשורות לעתים קרובות לטינטון.


מין – גברים נוטים יותר לחוות טינטון.


שימוש בטבק ואלכוהול – למעשנים יש סיכון גבוה יותר לפתח טינטון. גם שתיית אלכוהול מגבירה את הסיכון לטינטון.


בעיות בריאות מסוימות – השמנת יתר, בעיות קרדיווסקולריות, יתר לחץ דם והיסטוריה של דלקת פרקים או פגיעת ראש, כל אלה מגדילים את הסיכון לטינטון.


כיצד מאבחנים טינטון?

הרופא ישאל את המטופל לגבי ההיסטוריה הרפואית שלו. הוא יישאל על כל התרופות שהמטופל לוקח, כולל תוספי מזון.

הוא יבצע בדיקת שמיעה, יבדוק את הראש והצוואר ויסתכל לתוך האוזניים. בנוסף, הרופא עשוי לבקש מהמטופל לסגור את הלסת, להזיז את העיניים ולהזיז את הצוואר, הידיים והרגליים.

אם הטנטון מחמיר בעת תנועה, זה עשוי לעזור למצוא את הסיבה.

ייתכן שיהיה צורך גם בבדיקות הדמיה כמו סריקות CT או MRI.

חשוב לדעת שייתכן מצב בו גם לאחר בדיקות הרופא לא יוכל למצוא את הגורם לטינטון.


מהם הטיפולים לטינטון?

אם הטינטון הוא תסמין של מצב רפואי בסיסי, הצעד הראשון הוא לטפל במצב זה.

לעומת זאת, אם הטינטון נשאר לאחר הטיפול, או אם הוא נובע מחשיפה לרעש חזק, אנשי מקצוע ממליצים על אפשרויות שונות שאינן רפואיות שעשויות לעזור להפחית או להסוות את הרעש הלא רצוי.

לפעמים הטינטון חולף באופן ספונטני, ללא התערבות כלל. עם זאת, יש להבין שלא תמיד ניתן להעלים או להפחית את כל הטינטון, ללא קשר לסיבה.

אם הגורם לטינטון הוא שעוות אוזניים, הרופא ינקה את האוזניים של המטופל על ידי שאיבה מכשיר מיוחד ומים חמים.

אם יש למטופל דלקת אוזניים, ייתכן שהמטופל יקבל טיפות אוזניים מרשם המכילות סטרואידים כדי להקל על הגירוי ואנטיביוטיקה כדי לחסל  את זיהום.

ניתוח עשוי להיות הכרחי במקרים נדירים של גידול, ציסטה או אוטוסקלרוזיס.

תרופות רבות נחקרו לטיפול בטינטון.

בחלק מהמקרים, טיפול במינונים נמוכים של תרופות נוגדות חרדה או דיכאון  עוזרים להפחית טינטון.

השימוש בסטרואידים המוכנסים לאוזן התיכונה יחד עם תרופה נגד חרדה הוכח כיעיל עבור אנשים מסוימים.
לערוץ הוידאו שלנו בנושא אף-אוזן-גרון

שאלות ותשובות בנושא

האם לטינטון יכולים להיות סיבוכים כלשהם?

טינטון משפיע על אנשים שונים בצורה שונה. עבור אנשים מסוימים, טינטון יכול להשפיע באופן משמעותי על איכות החיים. אם יש למטופל טינטון, הוא עלול לחוות גם: עייפות, מתח נפשי, הפרעות בשינה, קשיי ריכוז, בעיות זיכרון, דיכאון, חרדה ועצבנות, כאבי ראש, בעיות בעבודה וחיי משפחה טיפול במצבים מקושרים אלה עשוי שלא להשפיע ישירות על טינטון, אבל זה יכול לעזור למטופל להרגיש טוב יותר.

האם ניתן למנוע טנטון?

במקרים רבים, טינטון הוא תוצאה של דבר שלא ניתן למניעה. עם זאת, כמה אמצעי זהירות יכולים לסייע במניעת סוגים מסוימים של טינטון: • שימוש באמצעי הגנה על האוזניים - לאורך זמן, חשיפה לצלילים חזקים עלולה לפגוע בעצבים באוזניים, ולגרום לאובדן שמיעה וטינטון. יש לנסות להגביל את החשיפה לצלילים חזקים ואם לא ניתן להימנע מכך יש השתמש בהגנה על אוזניים כדי להגן על השמיעה. • הנמכת עוצמת (ווליום) הקול - חשיפה ארוכת טווח למוזיקה רועשת ללא הגנה על האוזניים או האזנה למוזיקה בווליום גבוה מאוד דרך אוזניות עלולה לגרום לאובדן שמיעה וטינטון. • שמירה על בריאות הלב וכלי הדם - פעילות גופנית סדירה, תזונה נכונה ונקיטת צעדים אחרים כדי לשמור על בריאות כלי הדם יכולים לסייע במניעת טינטון הקשור להשמנה ולהפרעות בכלי הדם. • הגבלת צריכת אלכוהול, קפאין וניקוטין - חומרים אלו, במיוחד בשימוש מוגזם, עלולים להשפיע על זרימת הדם ולתרום לטינטון.

מה זה טיפול TRT?

Tinnitus Retraining Therapy (TRT) הוא תהליך של למידה להתמודדות עם טינטון ברמה מודעת ובתת מודע. טכניקה זו עזרה להרבה אנשים להשיג איכות חיים טובה יותר. ניתן להשוות את הטיפול הזה להסתגלות שלנו לקול של טיפות גשם, שכאשר הן נופלות על הגג שמים לב אליו אך מתרגלים לקול לאחר זמן מה ומפסיקים לשים לב אליו. טיפול TRT דורש שיתוף פעולה הדוק עם אנשי מקצוע בתחום השמיעה ומטרתו ללמד את המוח להתעלם מהטינטון.

מה זה טיפול בי מודאלי?

כפי שהשם מרמז, טיפול בי מודאלי מטפל בטינטון על ידי אימון המוח לחשוב אחרת על קול באמצעות שתי צורות של גירוי חושי - צליל ומגע. על ידי שימוש במכשירים חיצוניים לא פולשניים כמה דקות ביום, ניתן לשנות את האופן שבו המוח תופס קול. אפשרות אחת מספקת גם צליל לאוזניים וגם גירוי חשמלי ללשון, בעוד שאחרת כוללת צמיד ואפליקציה לטלפון. המטופל מאזין לצלילים באפליקציה והצמיד רוטט כדי לאשר נוכחות של צליל חיצוני.

האם קיימות טכניקות הרפיה שיכולות לעזור לטינטון?

מתח נפשי יכול להחמיר את הטינטון. חשוב למצוא דרכים שיעזרו למטופל לנהל חרדה כמו נשימות עמוקות, פעילות גופנית וביופידבק, שהיא טכניקת הרפיה שעוזרת לאנשים להתמודד עם מתח על ידי שינוי התגובה שלהם אליו. יש אנשים שמוצאים שזה מועיל בהפחתת טינטון.

תגובות

תמונות לפני ואחרי של רופאים מהאתר