הדור החדש של הטיפולים בדיכאון עמיד

למידע והתייעצות
מדיקו > פסיכיאטריה

כ-6% מהאוכלוסייה סובלים מדיכאון ובקרב כשליש מהם, מדובר בדיכאון עמיד. כיום ניתן להתמודד עם המחלה באמצעות הדור החדש של הטיפולים. במאה ה-21 הדיכאון הפך למגפה ממש עם אחוזים גבוהים באוכלוסייה הסובלים מדיכאון ברמה כזאת או אחרת ונעזרים בטיפול תרופתי מתאים.

צפו בפרופ' מיקי בלוך מתראיין על כך בתכנית חיים בריא

מהו דיכאון ומהו דיכאון עמיד?

דיכאון מוגדר כמצב של ירידה קבועה במצב הרוח עם חוסר יכולת ליהנות מדברים, היעדר מוטיבציה, היעדר חשק לעשות ולחוות. לסממנים נפשיים אלה מתווספים גם סימנים ביולוגיים כמו ירידה בתאבון, הפרעות שינה, עייפות וכן הלאה. בקרב כ-40% מהמקרים, כבר בניסיון הראשון של טיפול תרופתי מתקבלת ירידה מוחלטת של התסמינים.

מחקרים מראים שלאחר 4 מחזורי טיפול בתרופות שונות וקומבינציות שונות, תסמיני המחלה נעלמים בקרב כשני שליש מהמטופלים. השליש הנותר של אנשים הסובלים מדיכאון, מוגדרים למעשה כסובלים מדיכאון עמיד.

האם ישנם סימנים מקדימים המעידים על הסיכון לחלות בדיכאון עמיד?

ככלל, אנשים שסובלים מדיכאון קשה ולאורך זמן וגם מגיבים פחות טוב לניסיון הטיפול הראשון, הם אנשים שאוטומטית נכנסים לקבוצת הסיכון של דיכאון עמיד.

אנשים שסובלים ממחלות גופניות שונות, מהפרעות אישיות וכדומה, גם הם נמצאים בקבוצת סיכון.

יחד עם זאת, לא תמיד ניתן לקבוע את רמת הסיכון של חולה לסבול מדיכאון עמיד או את הסיבה לתגובה טובה יותר או פחות לטיפול הראשון, גם בהינתן הסממנים היבשים אותם פירטנו לעיל.

האם לדיכאון עמיד ישנם סימפטומים שונים מדיכאון רגיל?

התשובה היא לא. הדיכאון הוא אותו דיכאון ולא ניתן לאפיין סימפטומים מסוימים שניתן לשייך אותם דווקא לדיכאון עמיד ולא לדיכאון רגיל.

יחד עם זאת, מאחר והדיכאון הוא ממושך יותר וארוך יותר, הוא בדרך כלל נוטה גם להיות עמוק יותר ולהגביר את מוטיב הייאוש שהופך להיות משמעותי יותר בדיכאון עמיד, בעיקר לאור העייפות מהטיפולים ואובדן התקווה גם בגין אי הצלחת הטיפול.

בתנאים האלה הופך הדיכאון העמיד למחלה קשה, הפוגעת בצורה משמעותית ודרמטית באיכות חייו של המטופל ואף מובילה לריבוי של מקרים אובדניים, ככל שהדיכאון מתארך.

דיכאון עמיד

כיצד נראית ההתמודדות עם המחלה?

ההתמודדות היא מאוד לא פשוטה, לא עבור המטופל ולא עבור בני משפחתו.

המדובר במחלה שדורשת לא מעט סבלנות והרבה חמלה, כמו גם סיבולת והתמדה בקבלת הטיפול התרופתי בצורה מסודרת ועקבית לאורך זמן.

הטיפול עצמו יכול להשתנות בכל מחזור טיפול, באמצעות שילובים שונים של תרופות, הוספת סוגים נוספים של תרופות ואפילו שילוב של טיפול פסיכולוגי, הכל בכדי למצות את כל אפשרויות הטיפול הקיימות במחלה.

מהו הדור החדש של הטיפולים בדיכאון?

הטיפול החדש הבולט ביותר הוא טיפול המבוסס על התרופה קטמין, ששימשה בעבר כתרופת הרדמה.

תרופה זו הומרה לתרסיס הניתן בהתזה לתוך האף ומשיגה הצלחה בקרב 30% מאותם אנשים שאובחנו כסובלים מדיכאון עמיד.

ייחודיותה של התרופה נובעת ממספר מאפיינים מרכזיים שלה ובראשם התבססותה של התרופה על מודל טיפול שונה לגמרי לעומת התרופות המקובלות כמו סרוטונין, דופמין ונוראדרנלין.

תרופת הקטמין עובדת על מנגנון שנקרא גלוטמין (נוירוטרנסמיטר/ מתווך בין תאי עצב במוח) ומעלה את רמת החומרים במוח המסייעים בתיקון הסינפסות במוח שנפגעו כתוצאה מהדיכאון.

בנוסף לכך, בניגוד לתרופות המקובלות שהשפעתן ניכרת רק לאחר מספר שבועות, הקטמין יכולה להשיג תוצאות בתוך ימים בודדים ולעיתים גם בתוך שעות, גם במקרים הקשים של דיכאון עמיד.

האם קיימים סיכונים או תופעות לוואי לטיפול בקטמין?

הטיפול בקטמין ניתן במינון קטן בעשרות מונים מזה שניתן בפרוצדורות הרדמה ותופעות הלוואי הן מאוד מינוריות.

יחד עם זאת, יכולים להיווצר מקרים של עלייה קלה בלחץ הדם ואף דיסואציה, קרי אובדן החיבור עם המציאות.

המדובר במקרים מאוד נדירים שנמשכים בדרך כלל כשעה עד שעתיים ולכן נדרש המטופל להישאר בהשגחה במשך שעתיים לאחר קבלת טיפול בתרופה.

היכן מקבלים את הטיפול וכמה טיפולים נדרשים?

הטיפול בתרסיס קטמין ניתן פעמיים בשבוע למשך מספר שבועות במסגרת מספר מקומות שהוסמכו לתת את הטיפול הספציפי ובכלל זה מרפאות ציבוריות בלבד.

בהקשר זה ראוי לומר שהתרופה אושרה בסל הבריאות הישראלי והיא ניתנת בכמה וכמה מקומות ברחבי הארץ בצורה מסודרת.

דיכאון עמיד

מהם הטיפולים הנוספים בדיכאון עמיד?

אחד הטיפולים הראשונים לדיכאון, שפותח כבר לפני 80 שנה הוא מה שנקרא בשפת העם "מכות חשמל", המיועדות לבצע שינויים במוח באמצעות יצירת שדות מגנטיים.

על אף גילו המופלג, נחשב טיפול זה לטיפול היעיל ביותר בדיכאון גם בימים אלה, אם כי כיום הוא ניתן בצורה מעודנת יותר.

הטיפול המודרני מבוסס על גירוי של אזורים מסוימים במוח. בתחום זה בולט במיוחד הטיפול המגנטי הניתן באמצעות קסדה ייעודית המשרה שדה מגנטי באזורים מוגדרים במוח.

טיפול זה ניתן באופן יומיומי למשך 4 שבועות ונחשב לטיפול יעיל מאוד.

מהם הטיפולים ההורמונליים בדיכאון?

טיפולים הורמונליים בדיכאון ניתנים במקרים מאוד מסוימים, כמו למשל נשים בגיל המעבר שעבורן יכול טיפול באסטרוגן להוציא אותן ממעגל הדיכאון העמיד לחלוטין.

אצל גברים יכול הטיפול להתבסס על מתן טסטוסטרון ובמקרים מסוימים נעשה שימוש גם בהורמון בלוטת התריס. טיפולים אלה מתאימים כאמור, בעיקר בקרב נשים וגברים בגיל המעבר.

מה צופן העתיד?

כיום ישנם שורה של טיפולים הנמצאים בשלבי פיתוח, גם בפורמט של גירוי אזורי המוח בצורה שטחית ומעודנת יותר וגם בפורמט של תרופות הפועלות במנגנון הדומה לקטמין ומיועדות לעבוד על נוירוטרנסמיטרים אחרים במוח, כמו למשל גליצין.


פרופ' מיקי בלוך
פסיכיאטריה
בוגר לימודי רפואה באוניברסיטה העברית בירושלים. עבר התמחות בפסיכיאטריה בבי"ח הדסה בשנת 1993. בשנת 1994 עבר השתלמות מחקרית של כ- 3 שנים ב"ענף לפסיכואנדוקרינולוגיה" בניהולו של פרופ' דיוויד רובינוב במכונים הלאומיים לבריאות שבמרילנד, ארה"ב. ערך...