פוליפים באף

מדיקו > מדריכים > אף אוזן גרון > פוליפים באף
פוליפים באף
רופאים שעשויים לסייע לך: 23 רופאים בתחום א.א.ג כללי
הערת שוליים: על פי הערכות אצל כ-4% מהאוכלוסייה קיימים פוליפים באף.
תסמינים: פעמים רבות פוליפים באף לא יגרמו לתסמינים כלל. כאשר קיימים פוליפים גדולים או קבוצות של פוליפים הם יכולים להוביל לתסמינים הנובעים מחסימה של תעלות האף, כמו נזלת כרונית, גודש, ירידה בחוש הריח, נחירות ותחושת לחץ בפנים.

מדריך פוליפים באף

פוליפים באף הם גידולים רכים, לא כואבים ולא סרטניים על פני רירית תעלות האף או הסינוסים ונראים כמו דמעות או ענבים התלויים מלמעלה. הם נובעים מדלקת כרונית וקשורים לאסטמה, זיהומים חוזרים, אלרגיות, רגישות לתרופות או הפרעות חיסוניות מסוימות.

פוליפים קטנים באף עשויים שלא לגרום לתסמינים אך פוליפים גדולים יותר או קבוצות של פוליפים באף יכולים לחסום את תעלות האף או להוביל לבעיות נשימה, אובדן חוש ריח וזיהומים תכופים.

פוליפים באף יכולים להופיע אצל כל אחד, אך הם שכיחים יותר בקרב מבוגרים. תרופות יכולות לעתים קרובות לכווץ או להעלים פוליפים באף, אך לעיתים יש צורך בניתוח בכדי להסירם. גם לאחר טיפול מוצלח, פוליפים באף חוזרים לעיתים קרובות.

במאמר זה תוכלו לקרוא על:

פוליפים באף


מהם התסמינים של פוליפים באף?

פוליפים באף קשורים לגירוי, נפיחות ודלקת של רירית תעלות האף והסינוסים הנמשכים יותר מ-12 שבועות (סינוסיטיס כרונית). עם זאת, ייתכן שתהיה סינוסיטיס כרונית ולא יופיעו פוליפים באף.

פוליפים באף עצמם רכים וחסרי תחושה, כך שאם הם קטנים, ייתכן שהאדם לא יהיה מודע לכך שהם קיימים אצלו. עם זאת, פוליפים מרובים או פוליפ גדול עשויים לחסום את תעלות האף והסינוסים ולהוביל לתסמינים.

סימנים ותסמינים שכיחים של סינוסיטיס כרונית עם פוליפים באף כוללים:

  • נזלת כרונית
  • גודש מתמשך
  • טפטוף פוסט נזאלי (טפטוף מתמשך של נזלת לגרון)
  • ירידה או אובדן חוש ריח
  • אובדן חוש הטעם
  • כאבי פנים או כאב ראש
  • כאב בשיניים העליונות
  • תחושת לחץ על המצח והפנים
  • נחירות
  • דימום תכוף מהאף

פוליפים באף


מתי יש לפנות לרופא?

יש לפנות לרופא אם התסמינים נמשכים יותר מ-10 ימים. תסמינים של סינוסיטיס כרונית ופוליפים באף דומים לאלה של מצבים רבים אחרים, כולל הצטננות.

יש לפנות לטיפול רפואי מיידי אם מופיעים:

  • בעיות נשימה קשות
  • החמרה פתאומית של התסמינים
  • ראייה כפולה, ראייה מופחתת או מגבלה בתנועות העיניים
  • נפיחות משמעותית סביב העיניים
  • כאב ראש חזק יותר ויותר המלווה בחום גבוה או חוסר יכולת להטות את הראש קדימה

פוליפים באף


מה גורם לפוליפים באף?

מדענים עדיין לא מבינים לגמרי מה גורם לפוליפים באף, מדוע יש אנשים המפתחים דלקת ארוכת טווח, או מדוע גירוי ודלקת גורמים להיווצרות פוליפים אצל אנשים מסוימים ולא אצל אחרים. הנפיחות מתרחשת ברירית (רקמה המייצרת נוזלים) באף ובסינוסים.

ישנן עדויות לכך שאנשים שמפתחים פוליפים סובלים מתגובות שונות של מערכת החיסון וסמנים כימיים שונים בריריות שלהם לעומת אנשים שלא מפתחים פוליפים. פוליפים באף יכולים להיווצר בכל גיל, אך הם שכיחים ביותר בקרב מבוגרים צעירים בגיל העמידה.

פוליפים באף עשויים להיווצר בכל מקום בסינוסים או בתעלות האף, אך הם מופיעים לרוב באזור בו הסינוסים מתנקזים דרך מעברים מפותלים לאף.

פוליפים באף


מהם גורמי הסיכון להתפתחות פוליפים באף?

כל מצב המעורר גירוי ודלקת ארוכת טווח בתעלות האף או הסינוסים, כגון זיהומים או אלרגיות, עשוי להגביר את הסיכון לפתח פוליפים באף.

מצבים הקשורים לעיתים קרובות לפוליפים באף כוללים:

  • אסטמה – מחלה הגורמת לדלקת והיצרות של דרכי הנשימה
  • רגישות לאספירין
  • סינוסיטיס פטרייתית אלרגית – אלרגיה לפטריות הנישאות באוויר
  • ציסטיק פיברוזיס – הפרעה גנטית המביאה לייצור נוזלים צמיגיים ודביקים בצורה חריגה בגוף, כולל ריר סמיך מרירית האף והסינוסים.
  • תסמונת צ'ורג-שטראוס (גרנולומטוזיס אאוזינופילי עם פוליאנגיטיס) – מחלה נדירה הגורמת לדלקת בכלי הדם
  • מחסור בויטמין D

ההיסטוריה המשפחתית עשויה גם היא לשחק תפקיד. ישנן עדויות לכך ששינויים גנטיים מסוימים הקשורים לתפקוד מערכת החיסון מעלים את הסיכוי לפתח פוליפים באף.

פוליפים באף


האם לפוליפים באף יכולים להיות סיבוכים כלשהם?

פוליפים באף עלולים לגרום לסיבוכים במצבים מסוימים מכיוון שהם יכולים לחסום את זרימת האוויר התקינה וניקוז נוזלים, וכן בגלל גירוי ודלקת ארוכי טווח שבבסיס התפתחותם.

סיבוכים פוטנציאליים כוללים:

  • דום נשימה בשינה – זהו מצב שעלול להיות חמור בו אדם מפסיק ומתחיל לנשום לעתים קרובות במהלך השינה
  • התקפי אסטמה – סינוסיטיס כרונית עלולה להחמיר את האסטמה
  • זיהומים בסינוסים – פוליפים באף יכולים להגביר את הרגישות לזיהומים בסינוסים ולגרום לכך שיופיעו זיהומים חוזרים

פוליפים באף


מה ניתן לעשות כדי למנוע התפתחות פוליפים באף?

ניתן להפחית את הסיכויים לפתח פוליפים באף או להפחית את הסיכוי להישנות של פוליפים לאחר טיפול על ידי שימוש באסטרטגיות הבאות:

איזון אלרגיות ואסטמה – יש לעקוב אחר המלצות הטיפול של הרופא. אם התסמינים אינם נשלטים היטב, חשוב להתייעץ עם הרופא על שינוי תכנית הטיפול.


הימנעות מגירויים באף – ככל האפשר, יש להימנע מנשימה של חומרים הנישאים באוויר שעלולים לתרום לדלקת או לגירוי באף ובסינוסים, כגון אלרגנים, עשן טבק, אדים כימיים, אבק ופסולת.


היגיינה טובה – חשוב לשטוף את הידיים באופן קבוע ויסודי. זו אחת הדרכים הטובות ביותר להגן מפני זיהומים חיידקיים ויראליים העלולים לגרום לדלקת בתעלות האף והסינוסים.


העלאת הלחות בבית – שימוש במכשיר אדים עשוי לעזור להעלות את הלחות בדרכי הנשימה, לשפר את זרימת הריר מהסינוסים ולעזור במניעת חסימות ודלקות. יש לנקות את מכשיר האדים מדי יום על מנת למנוע צמיחה של חיידקים.


שטיפת האף – ניתן להשתמש בתרסיס מי מלח (סליין) או בשטיפת אף כדי לשטוף את תעלות האף. זה עשוי לשפר את זרימת הריר ולהסיר אלרגנים ומגרים אחרים.


פוליפים באף

כיצד מאבחנים פוליפים באף?

הרופא יכול בדרך כלל לבצע אבחנה על סמך תשובות המטופל לשאלות אודות התסמינים מהם הוא סובל, בדיקה גופנית כללית ובדיקת האף. הרופא לרוב יכול להשתמש במכשירי תאורה פשוטים למדי על מנת לראות את פוליפים באף.

בדיקות אבחון אחרות כוללות:

אנדוסקופיה באף – צינור צר עם עדשה מגדילה מוארת או מצלמה זעירה (אנדוסקופ אף) מאפשר לרופא לבצע בדיקה מפורטת בתוך האף והסינוסים.


בדיקות הדמיה – תמונות המתקבלות בטומוגרפיה ממוחשבת (CT) יכולות לעזור לרופא לאתר את גודל הפוליפים ומיקומם באזורים עמוקים יותר בסינוסים ולהעריך את מידת הנפיחות, הגירוי והדלקת. בדיקות אלו עשויות גם לסייע לרופא לשלול חסימות אפשריות אחרות בחלל האף, כגון הפרעות מבניות או סוג אחר של גידול סרטני או לא סרטני.


בדיקות אלרגיה – הרופא עשוי להציע טסטים עוריים כדי לקבוע אם אלרגיות תורמות לדלקת כרונית. בבדיקת טסט עורי ננעצות טיפות זעירות של גורמים ידועים לאלרגיה (אלרגנים) בעור הזרוע או הגב העליון.

לאחר מכן הרופא או האחות מחפשים בעור סימנים לתגובות אלרגיות. אם לא ניתן לבצע טסטים עוריים, הרופא עשוי להזמין בדיקת דם בחיפוש אחר נוגדנים ספציפיים לאלרגנים שונים.


בדיקת ציסטיק פיברוזיס – אם ילד מאובחן עם פוליפים באף, הרופא עשוי להציע בדיקת ציסטיק פיברוזיס, מצב תורשתי המשפיע על הבלוטות המייצרות ריר, דמעות, זיעה, רוק ומיצי עיכול. בדיקת האבחון הסטנדרטית לציסטיק פיברוזיס היא בדיקת זיעה לא פולשנית, הקובעת אם הזיעה של הילד מלוחה יותר מזיעת רוב האנשים.


בדיקת דם – הרופא עשוי לבדוק בדם רמות נמוכות של ויטמין D, הקשורות לפוליפים באף.


פוליפים באף

כיצד מטפלים בפוליפים באף?

סינוסיטיס כרונית, עם או ללא פוליפים, היא מצב מאתגר לריפוי. יהיה צורך לעבוד עם הצוות הרפואי לפיתוח תכנית טיפול המתאימה לטווח הארוך לניהול התסמינים ולטיפול בגורמים, כגון אלרגיות, העלולים לתרום לדלקת הכרונית.

מטרת הטיפול בפוליפים באף היא להקטין את גודלם או להסיר אותם. תרופות הן בדרך כלל קו הטיפול הראשון ולפעמים יש צורך בניתוח, אך ייתכן שהוא לא ייתן מענה קבוע מכיוון שפוליפים נוטים לחזור על עצמם.

תרופות

הטיפול בפוליפ באף מתחיל בדרך כלל בתרופות, העשויות לגרום אפילו לפוליפים גדולים להתכווץ או להיעלם.

טיפולים תרופתיים עשויים לכלול:

תרסיס קורטיקוסטרואידים – סביר להניח כי הרופא ירשום תרסיס סטרואידים לאף על מנת להפחית דלקת וגירוי. טיפול זה עשוי לכווץ את הפוליפים או להעלים אותם לחלוטין.

תרסיסי קורטיקוסטרואידים לאף כוללים פלוטיקזון (פליקסונז, אלגרו), בודסוניד (בודיקורט, סימביקורט), מומטאזון (נאזונקס), טריאמסינולון (סטרונז AQ), בקלומתאזון (קיו-ואר), ציקלסוניד (אומנריס, אלווסקו).


קורטיקוסטרואידים דרך הפה ובהזרקה – אם סטרואידים בתרסיס לאף אינם יעילים, הרופא עשוי לרשום סטרואידים הניתנים בכדורים דרך הפה, כגון פרדניזון, לבד או בשילוב עם תרסיס לאף.

מכיוון שסטרואידים הניתנים ככדורים דרך הפה עלולים לגרום לתופעות לוואי חמורות, לרוב נוטלים אותם רק לתקופה מוגבלת. ניתן להשתמש בסטרואידים בהזרקה אם הפוליפים באף קשים.


תרופות לטיפול בפוליפים באף ובסינוסיטיס כרונית – אם ישנם פוליפים באף וסינוסיטיס כרונית, הרופא עשוי להמליץ למטופל על זריקה של תרופה בשם דופילומאב (דופיקסנט) לטיפול במצב. תרופה זו עשויה להקטין את גודל פוליפים באף ולהפחית את הגודש.


תרופות אחרות – הרופא עשוי לרשום תרופות לטיפול במצבים התורמים לדלקת ארוכת טווח בסינוסים או בתעלות האף. אלה עשויים לכלול אנטיהיסטמינים לטיפול באלרגיות ואנטיביוטיקה לטיפול בזיהום כרוני או חוזר.

טיפול כירורגי

בניתוח להסרת פוליפים הכירורג מסיר פוליפים מרירית תעלות האף והסינוס וההליך הספציפי שהמטופל יעבור תלוי במיקום הפוליפים. לפוליפים גדולים יותר הממוקמים בקדמת האף, רופא יוכל להסיר אותם במרפאה באמצעות מכשיר זעיר שמטרתו להסיר רקמות ולשאוב את החומר שמשתחרר בו זמנית. לחלופין, הרופא עשוי להסיר את הפוליפים באמצעות תופסנים קטנים, תהליך הנקרא פוליפקטומיה אינטרא נזאלית.

לפוליפים בגודל קטן מאוד, פוליפים נרחבים יותר, כאלו הממוקמים עמוק יותר בחלל האף או מסובכים בדרכים אחרות, ייתכן שיהיה צורך בפוליפקטומיה של האף בחדר ניתוח עם הרדמה שעשויה להיות מקומית או כללית, כתלות בגודל הפוליפים שנכרתים ובאזור בו הם ממוקמים.

לצורך ניתוח זעיר פולשני זה, הרופא ישתמש באנדוסקופ, שהוא צינור קטן עם תאורה ומצלמה בקצהו. בעזרת האנדוסקופ, הרופא יזהה פוליפים, ואז יסיר אותם באמצעות מכשירים קטנים. המנתח מבצע פוליפקטומיה של האף דרך האף ובניגוד לסוגים אחרים של ניתוחים, לא מבצעים חתכים כדי לקבל גישה לפוליפים. במסגרת הניתוח המנתח עשוי גם להגדיל את הפתחים המובילים מהסינוסים אל תעלות האף.

ניתוח להסרת פוליפים מהאף נמשך בדרך כלל כמה שעות. ברוב המקרים, המטופל אמור להיות מסוגל לחזור הביתה באותו יום, אם כי אנשים מסוימים עשויים להזדקק לשהות בבית החולים למשך הלילה.

פוליפים באף


מה קורה לאחר ניתוח להסרת פוליפים?

שיעור הסיבוכים מניתוח להסרת פוליפים מהאף נמוך יותר מאשר עבור ניתוח סינוסים אחר. ייתכן שהמטופל יבחין בדימום קל מהאף במשך כמה שבועות. המנתח יזמין את המטופל לביקורת כשבוע לאחר הניתוח כדי לבדוק כיצד תעלות האף מחלימות ולהסיר גלדים אם קיימים.

המנתח גם עשוי להציב סטנטים (תומכים) מפרישי סטרואידים בחלל האף. סטנטים אלה ממוקמים כדי לעצור את הדלקת ולהאט או למנוע צמיחה של פוליפים חדשים והם יוסרו בביקורת חוזרת. סביר להניח שהמטופל ירגיש טוב יותר תוך מספר ימים.

לאחר הניתוח, הרופא ימליץ ככל הנראה להשתמש בתרסיס מי מלח (סליין) מספר פעמים ביום. הרופא עשוי גם לרשום סטרואידים בכדורים, סטרואידים בתרסיס ואנטיביוטיקה.

פוליפים באף


האם פוליפים יכולים לחזור אחרי ניתוח?

מחקר בקרב אנשים שעברו ניתוח להסרת פוליפ מהאף מצא שכמעט 80% פיתחו פוליפים חוזרים. למרות ההישנות הגבוהה, אנשים שעברו את הניתוח אמרו שהם חווים הפחתה משמעותית בתסמינים ואיכות חיים משופרת. לא ניתן לחזות מתי יחזרו פוליפים ויש לפנות לרופא מיד אם מתחילים שוב תסמינים.


מקורות: MayoClinic | WebMD | HealthLine

שאלות ותשובות בנושא

מהם הסינוסים וכיצד בנוי האף?

הסינוסים הם מערכת מחוברת של חללים חלולים בגולגולת. חללי הסינוסים הגדולים ביותר הם בגודל של כסנטימטר אחד ואחרים קטנים בהרבה.
  • עצמות הלחיים מחזיקות את הסינוסים המקסילריים (הגדולים ביותר)
  • בחלק התחתון של מרכז המצח הוא המקום בו נמצאים הסינוסים הפרונטליים
  • בין העיניים נמצאים הסינוסים האתמואידליים
  • בעצמות שמאחורי האף נמצאים הסינוסים הספנואידליים
הסינוסים מרופדים ברקמה רכה וורודה הנקראת רירית. בדרך כלל הסינוסים ריקים למעט שכבה דקה של ריר. בחלק הפנימי של האף יש רכסים הנקראים טורבינות. בדרך כלל מבנים אלה מסייעים בלחות ובסינון האוויר וקיר דק, הנקרא מחיצה, מחלק את האף. מרבית הסינוסים מתנקזים לאף דרך תעלה קטנה או מסלול ניקוז שנקרא מיאטוס מרכזי (middle meatus). פוליפים יכולים להתפתח בתוך הסינוסים הללו או על פני התעלות המנקזות אותם לחלל האף.

מדוע יש לנו סינוסים?

מומחים לא יודעים בוודאות את התשובה לשאלה הזו. תיאוריה אחת היא שהסינוסים עוזרים בהרטבת (לחות) האוויר שאנו נושמים פנימה. תיאוריה אחרת היא שהסינוסים משפרים את הקול שלנו.

האם פוליפים באף הם כמו פוליפים אחרים בגוף, למשל במעי הגס?

שלא כמו פוליפים שנוצרים במעי הגס או בשלפוחית השתן, פוליפים באף הופכים רק לעיתים רחוקות מאוד לסרטניים.

אילו סיבוכים יכולים להיות לאחר ניתוח להסרת פוליפים?

סיבוכים נדירים של ניתוח להסרת פוליפ מהאף כוללים:  
  • נזק לצינור הדמעות
  • אובדן ראיה
  • פגיעה בבסיס הגולגולת
  • תופעות לוואי קשות מהרדמה כללית

האם קיימים טיפולים עתידיים פוטנציאליים לפוליפים באף?

החוקרים בוחנים את תפקידן של תרופות ביולוגיות, כולל תרופות המטפלות באסתמה קשה, בסיוע בהפחתת פוליפים באף ובהקלה על תסמינים. תרופות ביולוגיות פועלות על ידי מיקוד לתאים ספציפיים או חלבונים להפחתת גירוי ודלקת. מחקרים מוקדמים מצביעים על כך שהתרופות עשויות להפוך לאפשריות עבור אנשים שהפוליפים באפם אינם מגיבים לקורטיקוסטרואידים או לניתוחים.

תגובות

המדריך נכתב בתמיכה של

מערכת מדיקו
מדיקו הינו אתר בריאות מוביל אשר נועד לתת מידע עדכני ומקיף בתחום הבריאות לציבור הגולשים הישראלי זאת במטרה להוות צומת מרכזית המסייעת לגולשי האינטרנט בישראל בחיפוש המידע הרפואי ברשת וזאת בהתאם לתנאי השימוש באתר. במסגרת פעילות האתר, מדיקו מפעילה גם את תכני המילון הרפואי בוידאו בהנחיית פרופסור רפי קרסו. התוכן המוצג באתר מדיקו מוגן בזכויות יוצרים ואין לעשות בו שימוש ללא אישור מערכת האתר. לפניה למערכת האתר ניתן לפנות בכתובת: info@medico.co.il

תמונות לפני ואחרי של רופאים מהאתר