פלטפוס
שם נוסף: כף רגל שטוחה, Pes Planus
הערת שוליים: מעל 30% מאוכלוסיית העולם סובלת מפלטפוס

מדריך פלטפוס

במאמר זה נדון על:

פלטפוס מתאר מצב בו קשת כף הרגל נמוכה מאוד או שטוחה, כלומר אחת מכפות הרגליים או שתיהן עשויות להיות שטוחות על הקרקע. זהו המצב ההפוך מקשת גבוהה.

לכף רגל אנושית 33 מפרקים, אשר מחזיקים יחד 26 עצמות שונות. בכף הרגל יש גם למעלה מ-100 שרירים, גידים ורצועות. הקשתות מסייעות לכף הרגל בהליכה ועוזרות בחלוקת משקל הגוף על כפות הרגליים והרגליים בצורה בריאה. מבנה הקשתות קובע כיצד אדם הולך, כאשר הקשתות צריכות להיות הן יציבות והן גמישות כדי להסתגל ללחץ ולמגוון משטחים. כאשר לאנשים יש רגליים שטוחות, הרגליים שלהם עלולות "לקרוס" לצד הפנימי כשהם עומדים והולכים, מה שידוע בתור פרונציה ביתר (Overpronation).

לאנשים רבים עם פלטפוס אין תסמינים, אך אחרים יחוו מגוון תסמינים התלויים בדרך כלל בחומרת המצב ויכולים להתבטא בכאבי מפרקים ודלקות.


סוגי רגליים שטוחות

פלטפוס גמיש

פלטפוס גמיש הוא הסוג הנפוץ ביותר. הקשתות בכפות הרגליים מופיעות רק כאשר אדם מרים אותן מהקרקע, והן הופכות שטוחות ונוגעות בקרקע במלואן כאשר הוא מניח את הרגליים על הקרקע. סוג זה של פלטפוס מתחיל בילדות ובדרך כלל אינו גורם לכאב.

גיד אכילס מתוח

גיד האכילס מחבר את עצם העקב לשריר השוק. אם הגיד מתוח מדי, אדם עלול לחוות כאב בעת הליכה וריצה. מצב זה גורם לעקב להתרומם בטרם עת כאשר אדם הולך או רץ.

תפקוד לקוי של גיד השוקה האחורי

סוג זה של פלטפוס נרכש בבגרות כאשר הגיד המחבר את שריר השוק (טיביאליס) לחלק הפנימי של הקרסול נפצע, מתנפח או נקרע. אם הקשת בכף הרגל לא מקבלת את התמיכה לה היא זקוקה, יופיעו כאבים בחלק הפנימי של כף הרגל והקרסול, כמו גם בחלק החיצוני של הקרסול. בהתאם לגורם, ייתכן שלאדם יהיה את המצב באחת הרגליים או בשתיהן.


מהם התסמינים של פלטפוס?

התסמין השכיח ביותר של פלטפוס הוא כאב בכפות הרגליים. זה יכול להתרחש כתוצאה ממתיחה בשרירים וברצועות. הפעלה של לחצים חריגים על הברך והירך עלולה לגרום לכאבים במפרקים אלו. סביר כי הכאבים הללו יופיעו במידה והקרסול פונה (או "קורס") פנימה.

הכאב משפיע לרוב על החלקים הבאים בגוף:

  • החלק הפנימי של הקרסול, לצד נפיחות אפשרית במקום זה
  • קשת כף הרגל
  • שרירי "התאומים"
  • ברכיים
  • ירך
  • גב תחתון

אדם עשוי להרגיש נוקשות באחת או בשתי כפות רגליו. פלטפוס יכול גם לגרום לפיזור לא אחיד של משקל הגוף, מה שעלול לגרום לנעליים להתבלות בצורה לא אחידה או מהר יותר מהרגיל, במיוחד בצד אחד, ולהוביל לפציעות נוספות.


מהם הגורמים לפלטפוס?

הגורמים השכיחים לפלטפוס כוללים:

  • גורמים גנטיים, שכן פלטפוס יכול לעבור מהורים לילדים בהורשה
  • קשתות חלשות, כלומר הקשת נראית כאשר אדם יושב אך כף הרגל משתטחת על הקרקע כאשר הוא עומד
  • פציעה ברגל או בקרסול
  • דלקת פרקים או דלקת מפרקים שגרונית
  • נזק, חוסר תפקוד או קרע בגיד השוקה האחורי
  • מחלות מערכת העצבים או השרירים, כגון שיתוק מוחין, ניוון שרירים או שדרה שסועה (Spina Bifida)

מצבים נוספים שעלולים לגרום לפלטפוס הם:

  • קואליציה טרסלית (Tarsal Coalition) – מצב זה גורם לעצמות כף הרגל להתמזג באופן חריג, וכתוצאה מכך כפות הרגליים הופכות נוקשות ושטוחות. רופאי ילדים מאבחנים בדרך כלל מצב זה במהלך הילדות.
  • אנשים נוטים יותר לפתח פלטפוס אם יש להם השמנת יתר או סוכרת סוג 1 או סוכרת סוג 2.
  • פלטפוס שכיח יותר במהלך ההריון.
  • פלטפוס יכול להתפתח גם עם הגיל. שחיקה עם הזמן של כפות הרגליים עלולה לגרום להיחלשות גיד השוקה האחורי. גיד זה הוא מבנה התמיכה העיקרי לקשת כף הרגל. דלקת יכולה להיווצר בגיד, מצב הנקרא טנדוניטיס, או שהוא יכול להיקרע כתוצאה משימוש יתר. פגיעה בגיד עלולה לגרום להשטחת קשת כף הרגל.
  • פלטפוס יכול להופיע גם כתוצאה מתקלה התפתחותית המתרחשת במהלך הילדות או שמתפתחת עם הגיל או לאחר ההריון.

פלטפוס אצל ילדים

ילדים ותינוקות עשויים להיראות לעתים קרובות כבעלי רגליים שטוחות. למעשה, הקשת קיימת בדרך כלל אך עדיין בשלבי התפתחות. עם הזמן, הקשת אמורה להתפתח כרגיל. השומן הנוסף על רגלו של תינוק עשוי להסתיר את הקשת ולהיראות כפלטפוס.

רגליים שנראות שטוחות בילדות המוקדמת לא בהכרח מסמנות שהאדם יפתח פלטפוס בבגרות. עם זאת, אם לילד יש רגליים שטוחות כתוצאה מהתפתחות עצם לא נכונה או מצב אחר, כגון שדרה שסועה, יהיה צורך לעיתים קרובות לטפל בגורם הבסיסי.


כיצד ניתן לאבחן פלטפוס?

אנשים עם פלטפוס שאינם חווים כאב או תסמינים אחרים אינם צריכים בדרך כלל להתייעץ עם רופא. עם זאת, כל מי שיש לו את התסמינים הבאים צריך לפנות לייעוץ רפואי:

  • רגליים שטוחות שהתפתחו רק לאחרונה
  • כאבים בכפות הרגליים, בקרסוליים או בגפיים התחתונות
  • תסמינים שאינם משתפרים עם נעליים תומכות ומדרסים
  • רגל אחת או שתיהן שהופכות שטוחות יותר
  • כפות הרגליים מרגישות נוקשות, כבדות ומסורבלות

רוב אנשי המקצוע המוסמכים בתחום הבריאות יכולים לאבחן את המצב על ידי בדיקת כפות הרגליים והתבוננות באדם בזמן שהוא עומד והולך. הרופא בודק את כפות הרגליים מלפנים ומאחור. ייתכן שהאדם יצטרך לעמוד על קצות בהונותיו כדי לאפשר לרופא לבחון את הצורה והתפקוד של כל כף רגל. רופא יבחן גם את ההיסטוריה הרפואית של האדם. במקרים מסוימים, הוא עשוי לבקש לבצע בדיקות הדמיה כמו צילום רנטגן, CT או MRI.


אילו תרגילים ניתן לעשות על מנת לשפר את התסמינים של פלטפוס?

פודיאטר (מומחה בבעיות רפואיות של כף הרגל והקרסול) או פיזיותרפיסט עשויים להמליץ ​​על תרגילים ספציפיים כדי להתמודד עם התסמינים של פלטפוס או למנוע מהם להתפתח. האקדמיה האמריקאית לכירורגים אורטופדיים (AAOS) ממליצה על התרגילים הבאים לשיפור הכוח והגמישות בכפות הרגליים והקרסוליים, מה שעשוי לעזור להקל על התסמינים.

מתיחה של גיד האכילס

גיד אכילס מתוח יגרום לכף הרגל "לקרוס" פנימה. המטרה של התרגיל היא למתוח את גיד האכילס ואת שרירי השוק האחורי.

איך התרגיל מתבצע?

עמדו מול קיר והניחו יד אחת על הקיר בגובה העיניים. לאחר מכן, הניחו את הרגל שצריכה מתיחה בערך צעד אחד מאחורי הרגל השנייה, ושתלו את העקב בחוזקה על הקרקע. כופפו את הברך של הרגל הקדמית עד שתרגישו מתיחה ברגל האחורית. יש להחזיק במצב זה למשך 30 שניות ולאחר מכן לנוח למשך 30 שניות. מומלץ לחזור על התרגיל תשע פעמים נוספות. חשוב להימנע מקשת בגב ולשמור אותו ישר. יש לבצע את התרגיל פעמיים ביום.

גלגול כדור הגולף

תרגיל זה דורש כיסא וכדור גולף (או כדור קשיח אחר).

שבו על הכיסא עם הרגליים על הקרקע. הניחו את כדור הגולף מתחת לכף הרגל, וגלגלו אותו קדימה ואחורה מתחת לקשת כף הרגל למשך 2 דקות כדי למתוח את רצועת הפלאנטר פאציה (אותה רקמת חיבור עבה המחברת בין עצם העקב לחלק הקדמי התחתון של עצמות כף הרגל, וממלאת תפקיד חשוב בתמיכה בקשת כף הרגל).

באותו נושא | רופאים אורטופדים מומלצים


כיצד ניתן לטפל בפלטפוס?

חלק מהאנשים הסובלים מפלטפוס עשויים ליישר את הגפיים בעצמם באופן שימנע הופעה של תסמינים. אנשים שאינם חווים תסמינים אינם זקוקים בדרך כלל לטיפול. במידה ופלטפוס גורם לכאב, נעליים תומכות מותאמות יכולות לעזור. נעליים רחבות במיוחד יכולות גם כן לספק הקלה בתסמינים.


מדרסים מותאמים או תומכי קשת בהתאמה אישית עשויים להקל על הלחץ המופעל על קשת כף הרגל ולהפחית את הכאב אם כפות הרגליים קורסות יותר מדי פנימה. עם זאת, מוצרים אלה מטפלים רק בתסמינים ואינם מספקים יתרונות לאורך זמן.


אנשים עם דלקת בגיד השוקה האחורי עשויים להפיק תועלת מהוספת הגבהה בנעליים שלהם, לאורך הקצה הפנימי של המדרסים. זה אמור להוריד חלק מהעומס שהגוף מפעיל על רקמת הגיד. לבישת סד לקרסול עשויה להועיל גם כן עד להפחתת הדלקת.


רופאים עשויים לייעץ לאנשים מסוימים לנוח עד שירגישו שיפור בתסמינים שלהם, וכן להימנע מפעילויות שעלולות להחמיר את הכאבים בכף הרגל או ברגליים.


אדם עם דלקת פרקים או קרע בגיד עלול לגלות ששילוב של מדרסים ומשככי כאבים יכול למזער את התסמינים שלו בצורה משמעותית. אם אלה לא עובדים, ייתכן שיהיה צורך בניתוח.


חלק מהעצמות לא מתפתחות כראוי בילדות, מה שעלול לגרום להימשכות של פלטפוס מולד עד לגילאי הבגרות. במקרים נדירים אלה, ייתכן שיהיה צורך בהתערבות כירורגית להפרדת עצמות שהתמזגו.


כאשר השמנת יתר היא הגורם לפלטפוס, ירידה במשקל עשויה לשפר את התסמינים.


אילו סיבוכים עלולים להיות לפלטפוס?

אנשים עם בעיות אחרות בכף הרגל, הקרסול או הרגליים התחתונות עשויים לגלות שפלטפוס הוא הגורם התורם להופעת בעיות אלו או להחמרה בתסמינים שלהן.

דוגמאות לכך יכולות להיות:

דלקת בגיד אכילס – גיד אכילס הוא הגיד הגדול ביותר בגוף. הוא יכול לעמוד בלחץ רב, אבל עדיין רגיש לפציעה. דלקת בגיד אכילס (טנדוניטיס) נובעת בדרך כלל מקרעים קטנים המתרחשים בגיד במהלך פעילות גופנית מאומצת, בעלת השפעה רבה, כגון ריצה. ללא טיפול, הגיד עלול להיקרע. במקרים קלים, הטיפול עשוי לכלול מנוחה או שינוי בשגרת הפעילות הגופנית, אך במקרים חמורים יותר ייתכן ויהיה צורך בניתוח.


דלקת מפרקים (ארתריטיס) בקרסול או בכף הרגל – ארתריטיס היא שם כולל לקבוצת מחלות הכוללות דלקת במפרק. דלקות מפרקים נפוצות במיוחד וכוללות הגבלה בתנועת המפרק, נוקשות במפרק, וכאב, חום, נפיחות ואודם של העור מעל המפרק.

דלקות מפרקים נפוצות בקרב אנשים מבוגרים, אך לא בהכרח. הסוגים הנפוצים של דלקות מפרקים הם דלקת מפרקים שגרונית ודלקת מפרקים ניוונית, בה הסחוס המצוי בין העצמות נשחק בהדרגה ומוביל לכאב בעת חיכוך העצמות בזמן תנועה. פלטפוס עלול לגרום לדלקת ניוונית, כתוצאה מהלחץ הרב המופעל על המפרקים.


בוניון – בוניון, או בעברית תפיחת בוהן, הוא בליטה גרמית (משמע, של עצם) הנוצרת על המפרק בבסיס הבוהן הגדולה בכף הרגל. זה מתרחש כאשר חלק מהעצמות בחלק הקדמי של כף הרגל זזות ממקומן.

בוניון גורם לנטייה של קצה הבוהן הגדולה לכיוון האצבעות הקטנות יותר ומאלץ את המפרק בבסיס הבוהן לבלוט החוצה. העור מעל הבליטה עשוי להיות אדום וכואב. בנוסף לפלטפוס, בוניון עלול להיגרם כתוצאה מנעילת נעליים צמודות וצרות, מעיוות של כף הרגל או ממצב רפואי אחר, כגון דלקת מפרקים.

סיבוכים אפשריים של מצב זה כוללים דלקות, אצבעות פטישון וכאבים ונפיחות.


אצבעות פטישון – אצבע פטישון הינו עיוות שגורם לאצבעות לבלוט כלפי מעלה במקום להצביע קדימה. עיוות זה יכול להשפיע על כל אצבע ברגל, ולרוב משפיע על האצבע השנייה או השלישית.

למרות שאצבע פטישון עשויה להיות מולדת, היא מתפתחת בדרך כלל עם הזמן עקב דלקת פרקים או נעילת נעליים לא מתאימות, וכמו כן עלולה להתפתח כתוצאה ממבנה כף רגל לא תקין – כמו בפלטפוס. ברוב המקרים, מצב זה ניתן לטיפול לרוב ללא ניתוח, ובמקרים קשים יותר יהיה צורך בניתוח שמטרתו ליישר את האצבעות.


פלאנטר פצאיטיס (Plantar Fasciitis, או PF) – במצב של דורבן בכף הרגל יש עומס יתר שגורם לכאב ברקמה הרכה של כף הרגל הידועה בשם פלאנטר פאציה. במקרה של פלטפוס, העומס הנוצר מהשטחת קשת כף הרגל מביא לחלוקה לא מאוזנת של המשקל וליצירת עומס.

הפאציה איננה גיד, אך כאשר נגרמת לה פגיעה היא מגיבה כמו גידים שונים בגוף. המצב איננו דלקתי, אלא מדובר בשינוי והידרדרות ברקמה עצמה. ברוב המקרים אנשים עם PF חשים כאב בחלק הפנימי של עצם העקב.

צפו במירב אנטוניצ'י מסבירה על טיפול בדלקת הדורבן לתכנית המילון ברפואי בהנחיית פרופ' קרסו


דלקת גיד השוקה האחורי – מצב זה יכול לגרום לפלטפוס, אך יכול גם להיות סיבוך שלו. גיד השוקה האחורי עובר משרירי השוק, במורד החלק הפנימי של הקרסול ועד לעצמות כף הרגל. הגיד החשוב הזה מחזיק את כף הרגל, שומר על הקשת וחיוני להליכה. תפקוד לקוי של גיד השוקה האחורי הינו בעיה שכיחה המתרחשת כאשר הגיד הופך דלקתי או נקרע.


שין ספלינט – שין ספלינט הינו בעיה נפוצה הקשורה לפעילות גופנית. המונח "שין ספלינט" מתייחס לכאב לאורך הקצה הפנימי של עצם השוק (Tibia). שין ספלינט מתפתח בדרך כלל בעקבות פעילות גופנית מאומצת, ולעתים קרובות קשור לריצה. עם זאת, חשוב לדעת שכל פעילות ספורטיבית נמרצת עלולה לגרום למצב, במיוחד עבור מתאמנים מתחילים.

אמצעים פשוטים יכולים להקל על הכאבים; מנוחה, קרח ומתיחות עוזרים לעתים קרובות. יש להקפיד לא להגזים בשגרת הפעילות הגופנית על מנת למנוע הישנות של המצב.


נוסף על אלו, פלטפוס יכול להשפיע על יישור הגוף כאשר אדם עומד, הולך או רץ. כתוצאה מכך, עולה הסיכוי להתפתחות כאבי גב, כאבים בברכיים, בירכיים, ובקרסוליים.

שאלות ותשובות בנושא

כמה זמן לוקח לתקן פלטפוס?

לרוב מדובר בתהליך ארוך. ייתכן ויעברו חודשים עד שהכאב יעבור, גם אם מטפלים בשלב מוקדם. במידה והכאב נמשך לאחר שישה חודשים של טיפול, ייתכן ויהיה צורך בניתוח, מה שיוביל להחלמה ארוכה שיכולה להימשך כשנה עד לחזרה מלאה לפעילות גופנית.

האם זה נכון שללכת יחף יכול להועיל לפלטפוס?

עבור אנשים עם פלטפוס, ריצה ללא נעליים עשויה לסייע בחיזוק השרירים בקשת כף הרגל ובקרסול, מה שיכול לסייע להפחית תסמינים הנגרמים כתוצאה מפלטפוס. עם זאת, להיות יחף עלול לגרום לבעיות אחרות לאורך זמן, בין היתר לזיהומים.

האם כפכפים יכולים להזיק לכף הרגל שלי?

כפכפים לא מספקים תמיכה לקשת כף הרגל, מה שאומר שהפלאנטר פאציה – רקמת החיבור העבה המחברת בין עצם העקב לחלק הקדמי התחתון של עצמות כף הרגל, וממלאת תפקיד חשוב בתמיכה בקשת כף הרגל – לא זוכה לתמיכה, וזה יכול להוביל לדלקות, שבתורן יגרמו לכאבים ואף לנפילה של קשת כף הרגל.

האם אני יכול לרוץ ולבצע פעילות גופנית אם יש לי פלטפוס?

כן, מדובר בתופעה נפוצה מאוד בעולם. ניתן לחיות חיים בריאים מלאים בפעילות גופנית. עם זאת, במידה ומופיעים תסמינים, מומלץ לפנות לקבלת ייעוץ ועזרה בהקלה שלהם.

האם זה נכון שטיפול בפלטפוס יכול להביא לשינוי במידת הנעליים שלי?

אכן זה יכול לקרות.

תגובות

המדריך נכתב בתמיכה של

מערכת מדיקו
מדיקו הינו אתר בריאות מוביל אשר נועד לתת מידע עדכני ומקיף בתחום הבריאות לציבור הגולשים הישראלי זאת במטרה להוות צומת מרכזית המסייעת לגולשי האינטרנט בישראל בחיפוש המידע הרפואי ברשת וזאת בהתאם לתנאי השימוש באתר. במסגרת פעילות האתר, מדיקו מפעילה גם את תכני המילון הרפואי בוידאו בהנחיית פרופסור רפי קרסו. התוכן המוצג באתר מדיקו מוגן בזכויות יוצרים ואין לעשות בו שימוש ללא אישור מערכת האתר. לפניה למערכת האתר ניתן לפנות בכתובת: info@medico.co.il

תמונות לפני ואחרי של רופאים מהאתר