היפוגליקמיה

מדיקו > מדריכים > אנדוקרינולוגיה > היפוגליקמיה
היפוגליקמיה
רופאים שעשויים לסייע לך: 27 רופאים בתחום אנדוקרינולוגיה
שם נוסף: תת סוכר בדם
הערת שוליים: כ-9% מאוכלוסיית העולם סובלים מסוכרת, שאחד מסיבוכי הטיפול בה יכול להיות היפוגליקמיה.

מדריך היפוגליקמיה

היפוגליקמיה היא מצב בו רמת הסוכר (גלוקוז) בדם נמוכה מהנורמה. גלוקוז הוא מקור האנרגיה העיקרי של הגוף ולכן היפוגליקמיה יכולה להיות מצב מסכן חיים והיא מצריכה טיפול מיידי. היפוגליקמיה קשורה לעיתים קרובות לטיפול בסוכרת, אבל תרופות אחרות ומגוון מצבים נדירים יותר עלולים לגרום לרמות נמוכות של סוכר בדם אצל אנשים שאין להם סוכרת.

היפוגליקמיה מצריכה טיפול מיידי כאשר רמות הסוכר בדם נמוכות. עבור אנשים רבים, סוכר בדם בצום של 70 מיליגרם לדציליטר (מ"ג/ד"ל) או מתחת אמור לשמש התראה להיפוגליקמיה, אבל הערכים המדויקים עשויים להשתנות מאדם לאדם.

הטיפול כרוך בהחזרה מהירה של סוכר לדם באמצעות מזון עתיר סוכר, שתייה ממותקת או תרופות. טיפול ארוך טווח במצב דורש אבחון וטיפול בסיבה להיפוגליקמיה.

במאמר זה נדון על:


מהם התסמינים של היפוגליקמיה?

אם רמות הסוכר בדם יורדות לרמה נמוכה מדי, הסימנים והתסמינים יכולים לכלול:

ככל שהיפוגליקמיה מחמירה, הסימנים והתסמינים יכולים להחמיר גם כן ולכלול:

  • בלבול, התנהגות חריגה או שילוב של שניהם, כגון חוסר היכולת לבצע משימות שגרתיות
  • הפרעות ראייה, כגון ראייה מטושטשת
  • פרכוסים
  • אובדן הכרה

מתי יש לפנות לרופא?

יש לפנות לקבלת עזרה רפואית מיד אם:

  • מופיעים תסמינים של היפוגליקמיה כאשר לא ידוע על סוכרת
  • כאשר ידוע על סוכרת אך ההיפוגליקמיה אינה מגיבה לטיפול, כגון שתיית מיץ או משקאות קלים רגילים, אכילת ממתקים או נטילת טבליות גלוקוז.

יש לפנות לקבלת עזרה רפואית דחופה עבור חולי סוכרת או כאלו עם היסטוריה של היפוגליקמיה הסובלים מתסמינים של היפוגליקמיה חמורה או אובדן הכרה.


כיצד הגוף מווסת את רמות הסוכר בדם?

כאשר אדם אוכל, מערכת העיכול מפרקת פחמימות ממזונות כגון לחם, אורז, פסטה, ירקות, פירות ומוצרי חלב למולקולות סוכר שונות, כולל גלוקוז. גלוקוז, מקור האנרגיה העיקרי לגוף, נכנס לתאים של רוב הרקמות בעזרת אינסולין, הורמון המופרש מהלבלב. ומאפשר לגלוקוז להיכנס לתאים ולספק את הדלק שלו הם זקוקים. גלוקוז נוסף מאוחסן בכבד ובשרירים בצורה של גליקוגן.

אם אדם לא אוכל במשך מספר שעות ורמת הסוכר בדם יורדת, הורמון אחר, בשם גלוקגון, מופרש מהלבלב ומסמן לכבד שעליו לפרק את הגליקוגן המאוחסן ולשחרר גלוקוז למחזור הדם ובכך נשמרת רמת הסוכר בדם עד הארוחה הבאה. בנוסף לכך, לגוף יש גם את היכולת לייצר גלוקוז מחומרים אורגניים יותר, תהליך הנקרא גלוקונאוגנזה, ומתרחש בעיקר בכבד, אך גם בכליות.


מהם הגורמים להיפוגליקמיה?

היפוגליקמיה מתרחשת כאשר ריכוז הסוכר (גלוקוז) בדם יורד לרמה נמוכה מדי. ישנן מספר סיבות לכך שזה יכול לקרות כאשר הנפוצה ביותר היא תופעת לוואי של תרופות המשמשות לטיפול בסוכרת.

סיבות אפשריות אצל חולי סוכרת

אם יש לאדם סוכרת, ייתכן שהוא אינו מייצר אינסולין (סוכרת מסוג 1) או שתגובת התאים שלו להשפעות אינסולין נמוכה יותר, מצב המכונה תנגודת לאינסולין (סוכרת מסוג 2). כתוצאה מכך, גלוקוז נוטה להצטבר במחזור הדם ויכול להגיע לרמות גבוהות באופן מסוכן. כדי לתקן בעיה זו, אדם יכול להזריק אינסולין או לקחת תרופות אחרות כדי להוריד את רמות הסוכר בדם. עם זאת, רמות גבוהות  מדי של אינסולין או תרופות אחרות לסוכרת עלולות לגרום לרמת הסוכר בדם לרדת לרמה נמוכה מדי ולגרום להיפוגליקמיה. היפוגליקמיה יכולה להתרחש גם אם חולה סוכרת אוכל פחות מהרגיל לאחר נטילת תרופות לסוכרת, או אם הוא מתאמן יותר מבדרך כלל.

סיבות אפשריות אצל אנשים ללא סוכרת

היפוגליקמיה בקרב אנשים ללא סוכרת שכיחה הרבה פחות.

הגורמים יכולים לכלול את הדברים הבאים:

תרופות – נטילת תרופות לטיפול בסוכרת של אדם אחר היא גורם אפשרי להיפוגליקמיה. תרופות אחרות עלולות לגרום להיפוגליקמיה, במיוחד אצל ילדים או אצל אנשים עם אי ספיקת כליות. דוגמה אחת היא כינין המשמשת לטיפול במלריה.


שתיית אלכוהול מוגזמת – שתייה מרובה מבלי לאכול יכולה למנוע מהכבד מלשחרר גלוקוז מאוחסן למחזור הדם ולגרום להיפוגליקמיה.


מחלות קשות – מחלות כבד קשות כגון הפטיטיס חמורה או שחמת יכולות לגרום להיפוגליקמיה. הפרעות בכליות, שיכולות למנוע מהגוף להפריש תרופות כראוי, יכולות להשפיע על רמות הגלוקוז עקב הצטברות של תרופות אלו.


רעב לטווח ארוך – כפי שיכול להתרחש בהפרעת האכילה אנורקסיה נרבוזה. במצב כזה אין צריכה מספקת של פחמימות או של מזונות אחרים שהגוף צריך על מנת לייצר גלוקוז.


ייצור יתר של אינסולין – גידול נדיר בלבלב (אינסולינומה) יכול לגרום לייצור יתר של אינסולין, וכתוצאה מכך להיפוגליקמיה. גידולים אחרים יכולים גם הם לגרום לייצור רב מדי של חומרים דמויי אינסולין. הגדלת תאי הלבלב המייצרים אינסולין עלולה לגרום לשחרור אינסולין מוגזם ולגרום להיפוגליקמיה.


חסרים הורמונליים – הפרעות מסוימות בבלוטת יותרת הכליה (אדרנל) ובלוטת יותרת המוח (היפופיזה) עלולות לגרום למחסור בהורמונים מרכזיים המסדירים את ייצור הגלוקוז. ילדים יכולים לסבול מהיפוגליקמיה אם יש להם מעט מדי הורמון גדילה.


היפוגליקמיה לאחר ארוחה

היפוגליקמיה מתרחשת בדרך כלל כאשר אדם לא אוכל, אך לא תמיד. לפעמים תסמינים של היפוגליקמיה מתרחשים לאחר ארוחות מסוימות עתירות סוכר מכיוון שהגוף מייצר יותר אינסולין ממה שצריך בפועל. סוג זה של היפוגליקמיה, הנקרא היפוגליקמיה ריאקטיבית או היפוגליקמיה פוסט פרנדיאלית, יכול להתרחש אצל אנשים שעברו ניתוח מעקף קיבה, אך גם אצל אנשים שלא עברו ניתוח זה.


אילו סיבוכים יכולים להיות להיפוגליקמיה?

היפוגליקמיה לא מטופלת יכולה להוביל ל:

  • סחרחורת
  • חולשה
  • נפילות
  • פציעות
  • תאונות דרכים
  • פרכוסים
  • אובדן הכרה
  • תמותה
  • אצל מבוגרים, היפוגליקמיה מעלה את הסיכון לדמנציה

כיצד ניתן למנוע היפוגליקמיה?

עבור חולי סוכרת, יש לעקוב אחר התוכנית לניהול סוכרת שניתנה על ידי הרופאה. אם נוטלים תרופות חדשות, משנים את תזמון האכילה או נטילת התרופות, או מוסיפים פעילות גופנית חדשה, יש לשוחח עם הרופא על האופן שבו שינויים אלה עשויים להשפיע על ניהול הסוכרת ועל הסיכון לרמות נמוכות של סוכר בדם.

מד סוכר רציף (CGM) הוא אופציה עבור אנשים מסוימים, במיוחד אלה עם חוסר מודעות להיפוגליקמיה. ל-CGM יש חוט זעיר שמוחדר מתחת לעור שיכול לשלוח קריאות של רמת הגלוקוז בדם למקלט. אם רמות הסוכר בדם יורדות לרמה נמוכה מדי, דגמים מסוימים של CGM יזהירו את המטופל עם צליל התראה. ישנן גם משאבות אינסולין משולבות עם CGM שיכולות לכבות את אספקת האינסולין כאשר רמות הסוכר בדם יורדות מהר מדי בכדי לסייע במניעת היפוגליקמיה.

יש להקפיד תמיד להסתובב עם פחמימה מהירה, כגון מיץ או טבליות גלוקוז, כיד שניתן יהיה לטפל בירידה ברמת הסוכר בדם במהירות לפני שההיפוגליקמיה מגיעה לרמות מסוכנות.

עבור אנשים שאינם חולי סוכרת וסובלים מאירועים חוזרים של היפוגליקמיה, אכילת ארוחות קטנות בתדירות גבוהה לאורך כל היום היא אמצעי היכול לסייע במניעת ירידה של רמות הסוכר בדם. עם זאת, גישה זו אינה מומלצת כאסטרטגיה ארוכת טווח ויש לפנות לרופא כדי לאבחן את הסיבה להיפוגליקמיה.


כיצד מאבחנים היפוגליקמיה?

אם המטופל משתמש באינסולין או בתרופה אחרת לסוכרת כדי להוריד את רמת הסוכר בדם, ויש לו סימנים ותסמינים של היפוגליקמיה, יש לבדוק את רמות הסוכר בדם בעזרת מד סוכר. אם התוצאה מראה רמת סוכר נמוכה בדם (מתחת ל -70 מ"ג/ד"ל), יש לטפל בהתאם.

אם המטופל לא משתמש בתרופות הידועות כגורמות להיפוגליקמיה, הרופא ירצה לדעת את הדברים הבאים:

  • מה היו הסימנים והתסמינים? אם אין סימנים ותסמינים של היפוגליקמיה במהלך הביקור הראשוני אצל הרופא, יתכן שהוא יורה למטופל להיות בצום למשך לילה או יותר, וזה בדרך כלל יעשה במסגרת של אשפוז. זה יאפשר לתופעה של ירידת רמת סוכר להתרחש כדי שניתן יהיה לבצע אבחנה.
  • אם התסמינים מתרחשים לאחר ארוחה, הרופא ירצה לבדוק את רמות הגלוקוז לאחר האכילה.
  • מהי רמת הסוכר בדם כאשר מופיעים תסמינים?
  • האם התסמינים נעלמים כאשר רמות הסוכר בדם עולות?

ניתן גם לבצע בדיקת העמסת סוכר. בנוסף, הרופא יערוך בדיקה גופנית ויסקור את ההיסטוריה הרפואית של המטופל.


כיצד מטפלים בהיפוגליקמיה?

טיפול מיידי

אם מופיעים תסמינים של היפוגליקמיה, יש לבצע את הפעולות הבאות:

  1. אכילה או שתייה של 15-20 גרם של פחמימות מהירות – הכוונה למזונות ממותקים ללא חלבון או שומן שהופכים בקלות לסוכר בגוף. ניתן לנסות טבליות גלוקוז או ג'ל, מיץ פירות, משקאות קלים רגילים – לא דיאטטיים, דבש ועוד.
  2. בדיקה חוזרת של רמות הסוכר בדם 15 דקות לאחר האכילה – אם רמות הסוכר בדם עדיין נמוכות מ- 70 מ"ג/ד"ל יש לאכול או לשתות עוד 15 עד 20 גרם פחמימה פעילה ולבדוק שוב את רמת הסוכר בדם תוך 15 דקות.
  3. יש לחזור על שלבים אלה עד להגעה לרמת סוכר בדם מעל 70 מ"ג/ד"ל.
  4. אכילת חטיף או ארוחה – ברגע שרמת הסוכר בדם תקינה, אכילת חטיף או ארוחה יכולה לעזור לייצב אותו ולחדש את מאגרי הגליקוגן בגוף.

טיפול מיידי בהיפוגליקמיה חמורה

היפוגליקמיה נחשבת חמורה אם המטופל נזקק לעזרה מאדם אחר כדי לטפל בעצמו. לדוגמה, אם הוא אינו יכול למצוא אוכל או לאכול, ייתכן שהוא יזדקק להזרקת גלוקגון או לגלוקוז תוך ורידי. באופן כללי, אנשים הסובלים מסוכרת המטופלים באינסולין צריכים לקבל ערכת גלוקגון למקרי חירום. משפחה וחברים צריכים לדעת היכן למצוא את הערכה וכיצד להשתמש בה במקרה חירום.

אם עוזרים לאדם מחוסר הכרה, אין לנסות לתת לאדם מזון או שתייה. אם אין ערכת גלוקגון זמינה או שלא ידוע כיצד להשתמש בה, יש לפנות לקבלת עזרה רפואית דחופה.

טיפול בגורם

מניעת היפוגליקמיה חוזרת דורשת מהרופא לזהות את המצב הבסיסי הגרום להיפוגליקמיה ולטפל בו.

בהתאם לגורם הבסיסי, הטיפול עשוי לכלול:

  • תרופות – אם תרופה היא הגורם להיפוגליקמיה, סביר להניח שהרופא יציע לשנות או להפסיק את התרופה או להתאים את המינון.
  • טיפול בגידוליםגידול בלבלב מטופל על ידי הסרה כירורגית של הגידול. במקרים מסוימים יש צורך בהסרה חלקית של הלבלב.

מקורות: MayoClinic

שאלות ותשובות בנושא

מה זה סוכרת?

מחלת הסוכרת היא מחלה הקשורה לתפקוד לקוי או חוסר יצור של הורמון האינסולין. נהוג לסווג את מחלת הסוכרת לשני סוגים עיקריים: סוכרת מסוג 1 וסוכרת מסוג 2.

סוכרת מסוג 1 היא מחלה אוטואימונית בה מערכת החיסון תוקפת את תאי הבטא שבלבלב (האחראיים על יצירת אינסולין), ובכך נפגע מערך ייצור האינסולין בגוף. סוכרת מסוג 1 מטופלת על ידי הזרקה קבועה של הורמון האינסולין לגוף ומאובחנת בגיל לרוב בגיל צעיר יותר. סוכרת מסוג 2 היא מחלה עם תסמינים ומאפיינים דומים, אך היא נגרמת ממנגנון שונה, ועל כן כוללת לעיתים טיפול שונה. בסוכרת מסוג 2, מתפתחת עמידות של תאי הגוף להורמון האינסולין, ובכך הם אינם מגיבים כמו שצריך להורמון. לרוב לאחר מספר שנים, עמידות זו לאינסולין פוגעת בתאי הבטא שבלבלב ומפחיתה את ייצור הורמון האינסולין. הטיפול התרופתי בסוכרת מסוג 2 כולל לרוב מתן תרופות הניתנות דרך הפה להפחתת רמות הסוכר בדם, ובמצבים מתקדמים יותר מטופלת בזריקות אינסולין. סוכרת מסוג 2 נפוצה יותר בגיל מבוגר ובקרב אנשים עם עודף משקל.

האם אדם תמיד מודע לכך שהוא בהיפוגליקמיה?

לאורך זמן, פרקים חוזרים ונשנים של היפוגליקמיה עלולים להוביל לתופעה הנקראת חוסר מודעות להיפוגליקמיה (hypoglycemia unawareness). במצב זה, הגוף והמוח אינם מייצרים עוד סימנים ותסמינים המתריעים על ירידה ברמת הסוכר בדם, כגון רעד או פעימות לב לא סדירות וכאשר זה קורה, הסיכון להיפוגליקמיה חמורה ומסכנת חיים עולה. אם למטופל יש סוכרת, פרקים חוזרים של היפוגליקמיה וחוסר מודעות להיפוגליקמיה, הרופא עשוי לשנות את הטיפול, להעלות את מטרות רמת הסוכר בדם ולהמליץ על אימון למודעות לרמת הגלוקוז בדם.

כיצד היפוגליקמיה יכולה להביא להחמרה בסוכרת?

אם למטופל יש סוכרת, והוא סובל מפרקים של היפוגליקמיה, זה יכול להיות מאוד לא נוח ואף מפחיד. פחד מהיפוגליקמיה יכול לגרום לו ליטול פחות אינסולין כדי להבטיח שרמת הסוכר בדם לא תרד ובכך להוציא את הסוכרת מאיזון. אם זה המצב, יש לשוחח עם הרופא על הפחד, ואין לשנות את מינון התרופות לסוכרת בלי שהרופא הורה לעשות זאת.

מהי היפרגליקמיה?

היפרגליקמיה האי עליה ברמת סוכר בדם מעבר לרמה תקינה (100 מ״ג/ד״ל בצום) הנגרמת כאשר גלוקוז מצטבר במחזור הדם. עבור אנשים עם סוכרת, זה קורה בגלל חוסר היכולת של הגוף להשתמש כראוי בגלוקוז. רוב המזון שאנו אוכלים מתפרק לגלוקוז, שהוא הדלק העיקרי שגורם לשרירים, לאיברים ולמוח לפעול כראוי. כאמור, אינסולין הוא הורמון המיוצר על ידי הלבלב ומאפשר לגלוקוז להיכנס לתאים, ובלעדיו, הגלוקוז ממשיך להיות בזרם הדם ולא יכול להיות מנוצל לצורך ייצור אנרגיה, וכך, ריכוזו בדם עולה ומתפתחת היפרגליקמיה. כאשר היפרגליקמיה קיימת לטווח הארוך, הדבר גורם נזק לאיברים, עצבים וכלי דם ויכול להוביל לסיבוכים כגון מחלות לב, עיוורון, נוירופתיה ואי ספיקת כליות. סוכר גבוה בדם לא מטופל יכול להיות מסוכן גם לטווח הקצר, ולהוביל למצב חמור אצל חולי סוכרת שנקרא קטואצידוזיס. בקטואצידוזיס, עקב היעדר יכולת לנצל גלוקוז, ישנם רמות גבוהות של חומרי פסולת בשם גופי קטו. גופי קטו הם חומרי פסולת הנוצרים בתהליך פירוק השומן לצורך אנרגיה המתרחש בכבד ובכמויות גדולות הם עלולים להיות רעילים.

מהם התסמינים של היפרגליקמיה?

היכרות עם תסמיני היפרגליקמיה יכולה לעזור למטופל לשמור על הסוכרת מאוזנת. חלק מחולי הסוכרת חשים מיד בתסמינים של רמת סוכר גבוהה בדם, אך אחרים אינם מאובחנים במשך שנים מכיוון שהתסמינים שלהם קלים או מעורפלים. תסמינים של היפרגליקמיה מתחילים בדרך כלל כאשר רמת הגלוקוז בדם עולה על 250 מ"ג/ד"ל והם מחמירים ככל שאדם נשאר לא מטופל זמן רב יותר. תסמינים של עלייה ברמת הסוכר בדם כוללים:
  • תכיפות במתן שתן
  • עייפות
  • צמא מוגבר
  • טשטוש ראייה
  • כאב ראש

תגובות

המדריך נכתב בתמיכה של

מערכת מדיקו
מדיקו הינו אתר בריאות מוביל אשר נועד לתת מידע עדכני ומקיף בתחום הבריאות לציבור הגולשים הישראלי זאת במטרה להוות צומת מרכזית המסייעת לגולשי האינטרנט בישראל בחיפוש המידע הרפואי ברשת וזאת בהתאם לתנאי השימוש באתר. במסגרת פעילות האתר, מדיקו מפעילה גם את תכני המילון הרפואי בוידאו בהנחיית פרופסור רפי קרסו. התוכן המוצג באתר מדיקו מוגן בזכויות יוצרים ואין לעשות בו שימוש ללא אישור מערכת האתר. לפניה למערכת האתר ניתן לפנות בכתובת: info@medico.co.il

תמונות לפני ואחרי של רופאים מהאתר