העמסת סוכר

מדיקו > מדריכים > בדיקות > העמסת סוכר
העמסת סוכר
שם נוסף: מבחן סבילות לגלוקוז.
הערת שוליים: בבדיקת העמסת סוכר למטרת אבחון לסוכרת הריון, המטופלת שותה 50 מ"ל של תמיסת סוכר מרוכזת ושעה לאחר מכן מודדים את ערכי הסוכר בדם. אם הערכים יוצאים גבוהים מהרגיל, תיעשה בדיקה חוזרת עם שתיית תמיסה מרוכזת של 100 מ"ל לשם האבחנה של סוכרת הריון.

מדריך העמסת סוכר

בדיקת העמסת סוכר, הנקראת גם מבחן סבילות לגלוקוז, מודדת את תגובת הגוף לגלוקוז ומסוגלת לזהות בעיות באופן שבו הגוף מתמודד עם עליית הסוכר לאחר הארוחה. הבדיקה יכולה לשמש כבדיקת סקר לסוכרת מסוג 2 וסוכרת הריון. הבדיקה מתבצעת בשני שלבים: ראשית שותים תמיסה מתוקה, עשירה בגלוקוז, וכשעה לאחר מכן מודדים את רמות הסוכר בדם. התוצאות של רמות הסוכר יכולות להצביע על היכולת של הגוף להכניס את הסוכר מהדם לתאים השונים, ואם יכולת זו נפגמת, ייתכן ומדובר במצב מקדים לסוכרת מסוג 2 או סוכרת הריון. אם תוצאות הבדיקה הן מחוץ לטווח התקין, ייתכן ויהיה צורך בביצוע בדיקות נוספות ובבירור נוסף על מנת לקבוע את האבחנה.


כיצד להתכונן לבדיקת העמסת סוכר?

חשוב לשתות ולאכול באופן רגיל בימים שלפני בדיקת העמסת הסוכר, ובנוסף יש לציין בפני הרופא המטפל אם הוחל טיפול תרופתי חדש, מפני שחלק מהתרופות עשויות להשפיע על תוצאות הבדיקה.


למה לצפות בבדיקת העמסת סוכר?

לפני הבדיקה: יש להיות בצום מוחלט כשמונה שעות לפני ביצוע הבדיקה.


במהלך הבדיקה: בדיקת העמסת סוכר נעשית במספר שלבים. השלב הראשון לאחר ההגעה למרפאה או למעבדה בה תתבצע הבדיקה כולל ביצוע בדיקת דם, אשר מטרתה היא לבדוק את רמות הסוכר לאחר צום.


עבור סוכרת מסוג 2:

  • יש לשתות כ-230 מ"ל של תמיסת גלוקוז מרוכזת המכילה 75 גרם של סוכר.
  • לאחר כשעתיים מודדים שוב את ריכוז הסוכר בדם.

עבור סוכרת הריון: האיגוד האמריקאי לגניקולוגיה ממליץ על ביצוע בדיקת העמסת 50 גרם סוכר ומדידה של רמות הסוכר בדם כשעה לאחר מכן. בדיקה זו מומלצת כבדיקת סקר לסוכרת הריון בקרב נשים בעלות סיכון נמוך בין שבועות 24 ו-28 של הריון. הרופא עשוי להמליץ על הבדיקה בשלב מוקדם יותר עבור נשים בעלות גורמי סיכון לסוכרת הריון כגון:

  • סוכרת הריון בהריונות קודמים
  • רקע משפחתי של סוכרת
  • השמנת יתר
  • נשים הסובלות מבעיות בריאותיות הקשורות לסוכרת כמו מצבים מטאבוליים שונים או שחלות פוליציסטיות

תוצאות בדיקת העמסת סוכר

עבור סוכרת סוג 2: מי שמבצע בדיקת העמסת סוכר בשל חשד לסוכרת סוג 2 ומבצע מדידת סוכר לאחר שעתיים:

  • ערך נורמלי של גלוקוז בדם הוא מתחת ל-140 מ"ג/ד"ל.
  • ערך של גלוקוז בדם בין 140 ל-199 מ"ג/ד"ל נחשב כמצב של טרום סוכרת. מי שמאובחן כטרום סוכרתי נמצא בסיכון מוגבר לחלות בסוכרת מסוג 2 בשלב כלשהו, ובנוסף לכך גם עולה הסיכון לחלות במחלות לב גם בלי קשר לסוכרת.
  • ערכי גלוקוז מעל 200 מ"ג/ד"ל עלולים להצביע על סוכרת פעילה.

במקרה ותוצאות הבדיקה מעידות על מצב של סוכרת מסוג 2, הרופא עשוי להמליץ על בדיקת העמסת סוכר חוזרת או על בדיקת סוכר מסוג שונה על מנת לאשש את האבחנה. גורמים שונים עשויים להשפיע על רמות הדיוק של בדיקת העמסת סוכר, כולל מחלה, רמות פעילות גופנית ותרופות מסוימות.


עבור סוכרת הריון: עבור נשים שרמות הסוכר שלהן מעל 140 מ"ג/ד"ל לאחר בדיקת העמסת סוכר של שעה, יומלץ על בדיקת העמסת סוכר נוספת של שלוש שעות. אם רמות הסוכר שלהן מעל 190 מ"ג/ד"ל לאחר בדיקת העמסת סוכר של שעה, הן יאובחנו עם סוכרת הריון.

עבור בדיקת העמסת סוכר של שלוש שעות:

  • תוצאה תקינה של רמות סוכר בדם לאחר צום היא נמוכה מ-95 מ"ג/ד"ל.
  • שעה לאחר שתיית תמיסת הסוכר, תוצאה תקינה של רמות הסוכר בדם היא נמוכה מ-180 מ"ג/ד"ל.
  • שעתיים לאחר שתיית תמיסת הסוכר, תוצאה תקינה של רמות הסוכר בדם היא נמוכה מ-155 מ"ג/ד"ל.
  • שלוש שעות לאחר שתיית תמיסת הסוכר, תוצאה תקינה של רמות הסוכר בדם היא נמוכה מ-140 מ"ג/ד"ל.

אם אחת מהתוצאות גבוהה מהערך התקין, יש לבצע בדיקה חוזרת לאחר כשבועיים מהבדיקה הראשונה. אם שתיים או יותר מהתוצאות אינן תקינות, המטופלת תאובחן עם סוכרת הריון. מי שמאובחנת עם סוכרת הריון יכולה למנוע סיבוכים על ידי מדידה קפדנית של ערכי הסוכר לכל אורך ההיריון.


באילו מצבים מבצעים בדיקת העמסת סוכר?

ישנם שני מצבים עיקריים המצדיקים בדיקת העמסת סוכר – חשד לסוכרת הריון וחשד לסוכרת סוג 2. כאשר ישנם סיכון ו/או הופעה של תסמינים המחשידים לאחת מן התופעות הללו, קיימת הצדקה לביצוע הבדיקה.

אבחון סוכרת מסוג 2


מהי סוכרת הריון?

סוכרת הריון היא סוכרת המאובחנת לראשונה בזמן ההיריון, ובדומה לסוגים האחרים של סוכרת, סוכרת הריון משפיעה על יכולת תאי הגוף לקלוט את הסוכר (גלוקוז) מהדם. סוכרת הריון גורמת לערכי סוכר גבוהים בדם ועלולה להשפיע על מהלך ההיריון ועל בריאות העובר.

בעוד שכל סיבוך במהלך ההיריון מהווה סימן לדאגה, במקרה של סוכרת הריון ישנן חדשות טובות. במהלך ההיריון ניתן לאזן את רמות הסוכר בדם על ידי תזונה בריאה, פעילות גופנית ובמקרה הצורך נטילת תרופות. השמירה על ערכי הסוכר בטווח תקין הינה חיונית לשם שמירה על בריאות התינוק ולמניעת סיבוכים בלידה.

לנשים עם סוכרת הריון רמות הסוכר יורדים בדרך כלל לערכים תקינים לאחר הלידה, אך לאותן נשים יש גם סיכון גבוה יותר לפתח סוכרת סוג 2, ולכן מומלץ להן לבדוק את ערכי הסוכר בדם לעתים קרובות יותר.


מהם תסמיני סוכרת הריון?

לרוב, סוכרת הריון אינה גורמת לסימנים או תסמינים ברורים, אך תסמינים אפשריים הם תחושת צמא מוגברת, השתנה מרובה, ירידה במשקל (גם אם התיאבון מוגבר), עייפות וסיכון מוגבר להתפתחות זיהומים שונים.


מתי מומלץ ללכת לראות רופא?

במידה והדבר אפשרי, מומלץ לבצע בדיקות כלליות כאשר שוקלים להיכנס להריון על מנת להעריך את הסיכון לסוכרת הריון ביחד עם הערכת הבריאות הכללית. עם הכניסה להריון, הרופא יבדוק האם קיימים סימנים לסוכרת הריון כחלק מבדיקות סקר הריון, ובמידה ומתגלה סוכרת הריון ייתכן ויהיה צורך בבדיקות יותר תכופות של רמות הסוכר בדם, בעיקר בשלושת החודשים האחרונים של ההיריון.


מהן הסיבות לסוכרת הריון?

הרופאים והחוקרים אינם בטוחים מדוע ישנן נשים שמפחות סוכרת הריון ואחרות לא, אך ידוע שמשקל עודף לפני כניסה להריון מהווה גורם סיכון.

בדרך כלל הורמונים שונים שומרים על רמות סוכר בדם בטווח יחסית צר, אך במהלך הריון יש שינוי של רמות ההורמונים אשר מקשים על הגוף בשמירה על יציבות רמות הסוכר בדם, וזה עלול לגרום לעליה של ערכי הסוכר.


מהם גורמי הסיכון לסוכרת הריון?

גורמי הסיכון לסוכרת הריון כוללים:

  • עודף משקל או השמנת יתר
  • חוסר בפעילות גופנית
  • מצב של טרום סוכרת
  • סוכרת הריון בהריונות קודמים
  • שחלות פוליציסטיות
  • רקע משפחתי של סוכרת
  • לידות קודמות של תינוקות במשקל מעל 4.1 ק"ג

מהם הסיבוכים של סוכרת הריון?

סוכרת הריון שאינה מאוזנת באופן קפדני עלולה להוביל לעליה בערכי הסוכר בדם אשר יכולים לגרום לבעיות בריאותיות לאם ולילד, כולל סיכון מוגבר לצורך בלידה בניתוח קיסרי.


מהם הסיבוכים שיכולים להשפיע על התינוק?

משקל לידה גבוה – לנשים עם רמות גבוהות של סוכר בדם יש סיכוי גדול יותר ללדת תינוק במשקל גבוה. לתינוקות גדולים מאוד במשקל של יותר מ-4.1 ק"ג בלידה, יש סיכון מוגבר להיתקע בתעלת הלידה, לסבול מפציעות לידה שונות או להזדקק ללידה בניתוח קיסרי.

לידה מוקדמת – רמות סוכר גבוהות בדם עשויות להגביר את הסיכון ללידה מוקדמת (לפני הזמן המיועד), ובנוסף ייתכן שבשל משקל גבוה של העובר יהיה צורך בהקדמת הלידה.

בעיות בנשימה – תינוקות שנולדים מוקדם עלולים לסבול מתסמונת מצוקה נשימתית, מצב בו לתינוק יש קשיים בנשימה.

ערכי סוכר נמוכים בדם (היפוגליקמיה) – לעתים לתינוקות יש ערכי סוכר נמוכים (היפוגליקמיה) בסמוך ללידה. אירועים קשים של היפוגליקמיה יכולים לגרום לפרכוסים של התינוק. מטפלים בערכי הסוכר על ידי האכלה מהירה של התינוק או מתן של תמיסת גלוקוז דרך הוריד.

השמנה וסוכרת סוג 2 בשלב מאוחר יותר בחיים – לתינוקות שנולדו לאימהות עם סוכרת הריון יש סיכון גבוה יותר לפתח סוכרת סוג 2 ומשקל עודף לאורך חייהם.

מוות בלידה – סוכרת הריון שלא מטופלת עלולה לגרום למוות של התינוק זמן קצר לאחר הלידה (או מוות של העובר טרם הלידה).


כיצד ניתן למנוע סוכרת הריון?

בכל הנוגע למניעה של סוכרת הריון אין ערובות להצלחה, אך ככל שיאומצו הרגלים בריאים יותר לפני ובמהלך ההיריון, כך הסיכוי למניעה מוצלחת עולה. לנשים שכבר חוו סוכרת הריון בהריון קודם, שמירה על אורח חיים בריא עשוי להפחית את הסיכון ללקות בסוכרת מסוג 2 בעתיד ובסוכרת הריון בהריונות עתידיים.

תזונה בריאה – מומלץ לאכול מזון עשיר בסיבים ודל בשומן ובקלוריות, ולשים דגש על אכילת פירות, ירקות ודגנים מלאים. בנוסף מומלץ לשאוף לגיוון בתזונה שיכול לעזור להשיג את המטרות מבלי להתפשר על הטעם ועל ההנאה מאכילה.

פעילות גופנית – הקפדה על פעילות גופנית לפני ובמהלך ההיריון יכולה לעזור להגן מפני התפתחות של סוכרת הריון. כדאי לבצע 30 דקות ביום של פעילות גופנית או ברוב ימות השבוע כמו הליכה יומית, רכיבה על אופניים, שחייה.

כניסה להריון במשקל נמוך יותר – לנשים המעוניינות להיכנס להריון מומלץ לרדת במשקל העודף מראש על מנת להפחית את הסיכון להתפתחות סיבוכים שונים, ובניהם סוכרת הריון. כדאי להתמקד בעשיית שינויים בהרגלי האכילה כמו הקפדה על אכילת פירות וירקות.

הימנעות מעליה גדולה מדי במשקל במהלך ההיריון – עליה במשקל במהלך ההיריון היא דבר אופייני, טבעי ובריא, אך עד רמה מסוימת. עליה מהירה מדי במשקל עלולה להגביר את הסיכון להתפתחות סוכרת הריון.

שאלות ותשובות בנושא

מה נחשבת תוצאה תקינה לבדיקת העמסת סוכר?

ברוב הפעמים, תוצאה תקינה של בדיקת העמסת סוכר היא סוכר בדם ששווה או קטן מ-140 מ"ג/ד"ל שעה לאחר שתיית תמיסת הסוכר המרוכזת.

האם כל אישה בהריון צריכה לעבור בדיקת העמסת סוכר?

כן. כיום ההמלצה היא שכל אישה בהריון תעבור בדיקת העמסת סוכר בין שבועות 24-28 של ההיריון על מנת לאתר נשים עם סיכון מוגבר לסוכרת היריון. לנשים שסבלו בהריון קודם מסוכרת הריון, יעברו את הבדיקה בשלב מוקדם יותר של ההיריון.

מהו הטיפול לסוכרת הריון?

מטרת הטיפול בסוכרת הריון היא לאזן את רמות הסוכר בדם לרמות של נשים בהריון שאין להן סוכרת הריון. הטיפול תמיד יכלול תוכנית תזונתית מיוחדת והקפדה על פעילות גופנית, ובמקרים מסוימים ייתכן ויהיה צורך בתוספת של טיפול נוסף כמו מדידות סוכר יומיות והזרקות של אינסולין.

האם סוכרת הריון היא מצב מורש?

סוכרת הריון היא תסמונת מורכבת, ולא ברור כיום האם היא מושפעת מגורמים תורשתיים. אולם, להרבה נשים שחוו סוכרת הריון יש לפחות קרובת משפחה אחת מדרגה ראשונה שחוותה גם סוכרת הריון או סוג אחר של סוכרת (לרוב סוכרת מסוג 2).

האם סוכרת הריון היא מצב נפוץ?

סוכרת הריון היא סוג של סוכרת שיכולה להתפתח בזמן ההיריון אצל נשים ללא עבר של סוכרת. כל שנה בין 2% ל-10% מההריונות בארצות הברית מושפעים מסוכרת הריון.

תגובות

המדריך נכתב בתמיכה של

מערכת מדיקו
מדיקו הינו אתר בריאות מוביל אשר נועד לתת מידע עדכני ומקיף בתחום הבריאות לציבור הגולשים הישראלי זאת במטרה להוות צומת מרכזית המסייעת לגולשי האינטרנט בישראל בחיפוש המידע הרפואי ברשת וזאת בהתאם לתנאי השימוש באתר. במסגרת פעילות האתר, מדיקו מפעילה גם את תכני המילון הרפואי בוידאו בהנחיית פרופסור רפי קרסו. התוכן המוצג באתר מדיקו מוגן בזכויות יוצרים ואין לעשות בו שימוש ללא אישור מערכת האתר. לפניה למערכת האתר ניתן לפנות בכתובת: info@medico.co.il