אבעבועות רוח

מדיקו > מדריכים > רפואה פנימית > אבעבועות רוח
אבעבועות רוח
רופאים שעשויים לסייע לך: 16 רופאים בתחום מחלות זיהומיות
זמן החלמה: 5-10 ימים עד להחלמה, לרוב ללא טיפול תרופתי.
שם נוסף: וריצלה, Chickenpox
הערת שוליים: החיסון לאבעבועות רוח הפחית באופן משמעותי את שכיחות המחלה באוכלוסייה והפחית משמעותית את שיעור המטופלים הסובלים מהסיבוכים של המחלה.

מדריך אבעבועות רוח

אבעבועות רוח היא מחלה זיהומית הנגרמת על ידי נגיף הוריצלה-זוסטר וגורמת לפריחה מגרדת עם שלפוחיות קטנות ומלאות נוזל. אבעבועות רוח מדבקות מאוד עבור אנשים שלא חלו במחלה או שאינם מחוסנים נגדה.

כיום קיים חיסון המגן על ילדים מפני המחלה, ומדובר בחיסון שגרתי המומלץ על ידי המרכז האמריקאי לבקרת מחלות ומניעתן (CDC), וכן על ידי משרד הבריאות בישראל. החיסון נגד אבעבועות רוח הוא דרך בטוחה ויעילה למניעת המחלה ומניעת הסיבוכים האפשריים.

במאמר זה תוכלו לקרוא על:

אבעבועות רוח


מה הם התסמינים של אבעבועות רוח?

באבעבועות רוח מופיעה פריחה המלווה בשלפוחיות ​​מגרדות, בין 10 עד 21 יום לאחר החשיפה לנגיף והיא נמשכת בדרך כלל כחמישה עד 10 ימים.

סימנים ותסמינים אחרים, אשר עשויים להופיע יום עד יומיים לפני הפריחה, כוללים:

  • חום
  • אובדן תיאבון
  • כאב ראש
  • עייפות, חולשה ותחושה כללית לא טובה

עם הופעת הפריחה האופיינית לאבעבועות רוח, היא עוברת שלושה שלבים:

  • הופעת בליטות ורודות או אדומות, אשר מופיעות לאורך מספר ימים
  • הופעת שלפוחיות קטנות מלאות נוזל, שנוצרות תוך יום אחד ולאחר מכן נקרעות ונוזלות
  • הופעת גלדים המכסים את השלפוחיות הקרועות, המצריכים מספר ימים נוספים לריפוי

בליטות חדשות ממשיכות להופיע במשך מספר ימים, כך שייתכן ויופיעו על גוף המטופל שלושת השלבים של הפריחה – בליטות, שלפוחיות וגלדים – בו זמנית.

אדם הנדבק בנגיף יכול להדביק אנשים אחרים החל מ-48 שעות לפני הופעת הפריחה, והנגיף נשאר מדבק עד שכל השלפוחיות הקרועות כוסו בגלדים.

המחלה לרוב קלה אצל ילדים בריאים, אך במקרים חמורים הפריחה יכולה לכסות את כל הגוף, ועלולים להיווצר נגעים בגרון, בעיניים ובריריות השופכה, פי הטבעת והנרתיק.

הסתמנות קלה של חום והרגשה כללית לא טובה עשויה להופיע יום עד יומיים לפני הופעת הפריחה, במיוחד אצל מבוגרים. אצל ילדים הפריחה היא לרוב הסימן הראשון למחלה. הפריחה מופיעה בכל הגוף והיא מגרדת מאוד.

אבעבועות הרוח מתקדמות במהירות וקיימים בדרך כלל נגעים בכל שלבי ההתפתחות של הנגעים בו זמנית. הפריחה מופיעה בדרך כלל תחילה על החזה, הגב והפנים, ואז מתפשטת לכל הגוף.

הנגעים בדרך כלל מרוכזים בעיקר בחזה ובגב. התסמינים נמשכים לרוב בין 4 ל-7 ימים.

אצל ילדים בריאים, המחלה לרוב קלה, ומופיעה עם פריחה מגרדת, חולשה וחום של עד 38.9 מעלות למשך 2-3 ימים. תינוקות, מתבגרים, מבוגרים, נשים בהריון ואנשים לא מחוסנים נמצאים בסיכון לחוות מחלה קשה יותר ויש להם שכיחות גבוהה יותר של סיבוכים.


מתי יש לראות רופא בחשד לאבעבועות רוח?

אם אדם חושב שיש לו או לילדו אבעבועות רוח, מומלץ לפנות לרופא על מנת לקבל הערכה ואבחון. בדרך כלל הרופא יכול לאבחן את המחלה על ידי בחינת הפריחה ובהתחשב בתסמינים אחרים. הרופא יכול גם לרשום תרופות להפחתת חומרת אבעבועות הרוח ולטיפול בסיבוכים, במידת הצורך. על מנת להימנע מהדבקה של אחרים, חשוב להודיע מראש לרופא על החשד למחלה.

כמו כן, יש ליידע את הרופא אם:

  • הפריחה מתפשטת לעין אחת או לשתי העיניים.
  • הפריחה נהיית אדומה מאוד, חמה או רכה, מכיוון וזה יכול להצביע על זיהום משני בעור.
  • הפריחה מלווה בסחרחורת, חוסר התמצאות במרחב, פעימות לב מהירות, קוצר נשימה, רעידות, אובדן תיאום שרירים, החמרת שיעול, הקאות, צוואר נוקשה או חום גבוה מ-38.9 מעלות.
  • למישהו מבני הבית יש מערכת החיסונית מוחלשת מסיבה כלשהי או שיש בבית ילדים מתחת לגיל 6 חודשים.

אבעבועות רוח


מה הם הגורמים למחלה?

זיהום באבעבועות רוח נגרם על ידי נגיף הוריצלה-זוסטר (VZV), אשר יכול להתפשט באמצעות מגע ישיר עם השלפוחיות. בנוסף, הנגיף יכול להתפשט גם כאשר אדם עם אבעבועות רוח משתעל או מתעטש ואדם אחר שואף את טיפות האוויר.

תקופת הדגירה הממוצעת של הנגיף היא 14 עד 16 יום לאחר החשיפה עם טווח של 10 עד 21 יום.

אבעבועות רוח


האם החלמה מאבעבועות רוח מספקת הגנה להמשך החיים?

החלמה מזיהום ראשוני של אבעבועות רוח מספקת בדרך כלל חסינות לכל החיים, ולכן אצל אנשים בריאים, הופעה שנייה של המחלה היא נדירה.

הופעה שנייה של המחלה עשויה להתרחש אצל אנשים עם פגיעה חיסונית.

כמו בזיהומים נגיפיים אחרים, חשיפה חוזרת לנגיף עלולה להוביל לזיהום נוסף שמגביר את כמות הנוגדנים בגוף מבלי לגרום למחלה הנותנת תסמינים.

אבעבועות רוח

מה הם גורמי הסיכון לאבעבועות רוח?

הסיכון להידבק בנגיף הוריצלה-זוסטר הגורם לאבעבועות רוח גבוה יותר אם טרם חלה האדם במחלה ובעיקר אם האדם לא מחוסן כנגד הנגיף. עקב כך, ישנה חשיבות גבוהה במיוחד שאנשים שעובדים במקצועות טיפוליים בילדים או בבתי ספר יהיו מחוסנים.

רוב האנשים שחלו, או חוסנו נגד המחלה הם חסינים, עם זאת יכולים להיות מקרים בהם אדם יפתח אבעבועות רוח יותר מפעם אחת (מדובר בתופעה נדירה). עבור מחוסנים שפיתחו בכל זאת אבעבועות רוח, התסמינים לעיתים קלים יותר, עם פחות שלפוחיות וחום קל או ללא חום.

אילו סיבוכים אפשריים יש לאבעבועות רוח?

אבעבועות רוח היא בדרך כלל מחלה קלה, אבל היא יכולה במקרים נדירים להיות גם קשה ולהוביל לסיבוכים, כולל:

  • זיהומים חיידקיים בעור, ברקמות רכות, בעצמות, במפרקים או בזרם הדם
  • התייבשות
  • דלקת ריאות
  • דלקת המוח (Encephalitis)
  • תסמונת הלם רעלי
  • תסמונת ריי בילדים ובני נוער הנוטלים אספירין במהלך אבעבועות רוח
  • מוות

אבעבועות רוח


מי נמצא בסיכון מוגבר לחלות באבעבועות רוח?

אנשים הנמצאים בסיכון גבוה יותר לסיבוכים באבעבועות רוח כוללים:

  • תינוקות שאימהותיהם מעולם לא סבלו מאבעבועות רוח או שלא חוסנו
  • מתבגרים ואנשים מבוגרים
  • נשים בהריון שלא סבלו בעבר מהמחלה
  • מעשנים
  • אנשים שמערכת החיסון שלהם מוחלשת על ידי תרופות, כגון כימותרפיה, או על ידי מחלה, כמו סרטן או איידס
  • אנשים הנוטלים תרופות סטרואידיות, כמו למשל חולי אסתמה

אבעבועות רוח


אבעבועות רוח והריון

משקל לידה נמוך ומומים בגפיים שכיחים יותר בקרב תינוקות שנולדו לנשים שנדבקו במחלה בתחילת הריונן. כאשר אישה נדבקת באבעבועות רוח בשבוע שלפני הלידה או תוך מספר ימים לאחר הלידה, לתינוק שלה יש סיכון גבוה יותר לפתח זיהום רציני ומסכן חיים. עבור נשים בהריון שאינן חסינות מפני אבעבועות רוח, מומלץ לשוחח עם הרופא על הסיכונים האפשריים ודרכים להפחתתם.

אבעבועות רוח


אבעבועות רוח ושלבקת חוגרת

במידה ולאדם היו אבעבועות רוח, הוא נמצא בסיכון לסיבוך שנקרא שלבקת חוגרת. נגיף הוריצלה-זוסטר נשאר רדום בתאי העצב של האדם לאחר שהדלקת בעור החלימה, ושנים רבות לאחר מכן הנגיף יכול להתעורר ולהופיע מחדש כשלבקת חוגרת – צבר כואב של שלפוחיות קצרות מועד.

סביר יותר כי הנגיף יופיע שוב בקרב מבוגרים ואנשים בעלי מערכת חיסונית מוחלשת. הכאב כתוצאה משלבקת חוגרת יכול להימשך זמן רב לאחר שהשלפוחיות נעלמות, מצב הנקרא "נורלגיה לאחר הרפס" והוא יכול להיות חמור. קיים חיסון לשלבקת חוגרת (Shingrix) והוא מומלץ למבוגרים שסבלו מאבעבועות רוח.


כיצד ניתן להימנע מאבעבועות רוח?

החיסון נגד אבעבועות רוח הוא הדרך הטובה ביותר למנוע את המחלה. מומחים מעריכים כי החיסון מספק הגנה מלאה מפני הנגיף לכ-98% מהאנשים שמקבלים את שני המינונים המומלצים. כאשר החיסון אינו מספק הגנה מלאה, הוא מפחית משמעותית את חומרת המחלה והסיבוכים.

החיסון נגד אבעבועות רוח מומלץ ל:

ילדים קטנים – ילדים מקבלים שתי מנות של חיסון נגד אבעבועות רוח – הראשונה בין הגילאים 12 ל -15 חודשים והשנייה בין הגילאים 4 עד 6 שנים – כחלק ממשטר החיסונים השגרתי בילדים.

ניתן לשלב את החיסון עם חיסוני חצבת, חזרת ואדמת, אך עבור חלק מהילדים בגילאי 12-23 חודשים, השילוב עשוי להגביר את הסיכון לחום ולפרכוסי חום מהחיסון. מומלץ לשוחח על היתרונות והחסרונות של שילוב החיסונים עם רופא הילדים המטפל.


ילדים גדולים יותר שאינם מחוסנים – ילדים בגילאי 7 עד 12 שנים שלא קיבלו חיסון צריכים לקבל שתי מנות של חיסון נגד הנגיף, בהפרש של לפחות שלושה חודשים זה מזה. ילדים מגיל 13 ומעלה שלא קיבלו חיסון צריכים לקבל גם כן שתי מנות חיסון, בהפרש של ארבעה שבועות לפחות.


מבוגרים לא מחוסנים שמעולם לא סבלו מהמחלה ונמצאים בסיכון גבוה לחשיפה – קבוצה זו כוללת עובדי שירותי בריאות, מורים, עובדים המטפלים בילדים, מטיילים בעולם, אנשי צבא, מבוגרים החיים עם ילדים צעירים וכל הנשים בגיל הפוריות.

מבוגרים שמעולם לא חלו באבעבועות רוח או חוסנו מקבלים בדרך כלל שתי מנות של חיסון, בהפרש של ארבעה עד שמונה שבועות. במידה ואדם אינו זוכר אם חלה באבעבועות רוח או אם התחסן, בדיקת דם יכולה לקבוע את חסינותו.


החיסון נגד אבעבועות רוח אינו מאושר ל:

  • נשים בהריון
  • אנשים שיש להם מערכת חיסונית מוחלשת, כמו נשאי HIV, או אנשים הנוטלים תרופות המדכאות חיסון
  • אנשים אלרגיים לג'לטין או לאנטיביוטיקה נאומיצין

יש לשוחח עם הרופא במידה וישנה התלבטות בנוגע לצורך בחיסון. אם אישה מתכננת להיכנס להריון, מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל כדי לוודא שקיבלה את כל החיסונים.


האם החיסון בטוח ויעיל?

ישנן תהיות רבות של הורים בנוגע לבטיחות החיסונים. מאז שהחיסון נגד אבעבועות רוח זמין, מחקרים מצאו כי הוא בטוח ויעיל באופן עקבי, ותופעות הלוואי הן בדרך כלל קלות וכוללות אדמומיות, כאב, נפיחות ולעיתים נדירות בליטות קטנות באזור הזריקה.

חיסון אבעבועות רוח


מה הטיפול באבעבועות רוח?

בילדים בריאים (ללא מחלות ברקע), אבעבועות רוח בדרך כלל אינן מצריכות טיפול רפואי. הרופא עשוי לרשום תרופה מסוג אנטי-היסטמין כדי להקל על הגרד, אך לרוב ניתן לאפשר למחלה להתקדם ולהחלים באופן טבעי.

אבעבועות רוח


מה קורה אם המטופל נמצא בסיכון גבוה לסיבוכים?

עבור מטופלים הנמצאים בסיכון גבוה לסיבוכים מאבעבועות רוח, רופאים רושמים לעיתים תרופות לקיצור משך הזיהום ולסיוע בהפחתת הסיכון לסיבוכים. למשל, הרופא עשוי להציע תרופה אנטי-ויראלית כגון אציקלוביר (זובירקס), אשר עשויה להפחית את חומרת אבעבועות הרוח כאשר היא ניתנת תוך 24 שעות לאחר הופעת הפריחה לראשונה.

תרופות אנטי-ויראליות אחרות, כגון ואלציקלוביר (ולטרקס), עשויות גם כן להפחית את חומרת המחלה, אך עלולות שלא להיות מאושרות או מתאימות לכולם. במקרים מסוימים, הרופא עשוי להמליץ ​​לקבל את החיסון נגד אבעבועות רוח בתוך שלושה עד חמישה ימים לאחר החשיפה לנגיף, מה שיכול למנוע את המחלה או להפחית את חומרתה.

טיפול בסיבוכים

אם מתפתחים סיבוכים, הרופא יקבע את הטיפול המתאים, והוא עשוי לרשום אנטיביוטיקה נגד הזיהומים בעור ונגד דלקת ריאות, כאשר דלקת המוח מטופלת בדרך כלל בתרופות אנטי-ויראליות. במקרים חריגים יתכן שיהיה צורך באשפוז.

סגנון חיים ותרופות ביתיות

כדי להקל על התסמינים של המחלה ללא הסיבוכים של אבעבועות רוח, מומלץ לעקוב אחר ההמלצות הבאות לטיפול עצמי:

להימנע מגירודים – גירודים עלולים לגרום לצלקות, ריפוי איטי וכן להגדיל את הסיכון של השלפוחיות להזדהם. אם מדובר בילד שלא יכול להפסיק לגרד, מומלץ לשים כפפות על הידיים שלו, במיוחד בלילה, ובנוסף לגזור את ציפורניו.


להקל על הגרד ותסמינים אחרים – הפריחה באבעבועות רוח יכולה להיות מגרדת מאוד, ולעיתים השלפוחיות הקרועות יכולות להיות עוקצות. אי הנוחות הזו, יחד עם חום, כאבי ראש ועייפות, יכולים להקשות על כל אדם.

להקלה, ניתן לנסות:

  • אמבטיה קרירה.
  • מריחת קרם קלמין על השלפוחיות.
  • תזונה המורכבת ממאכלים רכים, במידה ומתפתחים פצעים בפה.
  • אנטי-היסטמינים כמו דיפנהידרמין לטיפול בגרד. יש להתייעץ עם רופא כדי להבטיח שימוש בטוח בתרופות אלו.
  • פראצטמול (אקמול) לתסמינים של חום קל. אם החום נמשך יותר מארבעה ימים והוא גבוה מ-38.9 מעלות, יש לפנות לרופא. אין לתת אספירין לילדים ובני נוער הסובלים מאבעבועות רוח מכיוון שזה עלול להוביל למצב חמור הנקרא תסמונת ריי.

מקורות: MayoClinic | CDC

תגובות

המדריך נכתב בתמיכה של

מערכת מדיקו
מדיקו הינו אתר בריאות מוביל אשר נועד לתת מידע עדכני ומקיף בתחום הבריאות לציבור הגולשים הישראלי זאת במטרה להוות צומת מרכזית המסייעת לגולשי האינטרנט בישראל בחיפוש המידע הרפואי ברשת וזאת בהתאם לתנאי השימוש באתר. במסגרת פעילות האתר, מדיקו מפעילה גם את תכני המילון הרפואי בוידאו בהנחיית פרופסור רפי קרסו. התוכן המוצג באתר מדיקו מוגן בזכויות יוצרים ואין לעשות בו שימוש ללא אישור מערכת האתר. לפניה למערכת האתר ניתן לפנות בכתובת: info@medico.co.il

תמונות לפני ואחרי של רופאים מהאתר