כריתת שחלות

מדיקו > מדריכים > גינקולוגיה > כריתת שחלות
כריתת שחלות
רופאים שעשויים לסייע לך: 20 רופאים בתחום כירורגיה גינקולוגית
זמן החלמה: בין 2-6 שבועות לפני חזרה לפעילות רגילה, ובזמן זה מומלץ שלא להרים משאות כבדים כדי לא לפגוע בתהליך ההחלמה.
הערת שוליים: בחלק מהמקרים ניתן לכרות רק שחלה אחת ועל ידי כך לשמר את היכולת להיכנס להריון בצורה טבעית.

מדריך כריתת שחלות

ניתוח לכריתת שחלות הוא הליך בו מסירים את אחת מהשחלות או את שתיהן. השחלות הן איבר בצורה של שקד הנמצאות בכל אחד מצידי הרחם שנמצא באגן. השחלות מכילות ביציות ומייצרות הורמונים השולטים על המחזור החודשי. כאשר הניתוח כולל הסרה של שתי השחלות, הוא נקרא ניתוח דו צדדי או בילטרלי, וכאשר מסירים רק שחלה אחת, הניתוח נקרה חד צדדי או אונילטרלי. הניתוח לכריתת השחלות יכול להיות מבוצע כחלק מניתוח לכריתת הרחם.


מתי מבצעים ניתוח לכריתת שחלות?

ניתוח לכריתת שחלות עשוי להתבצע במצבים הבאים:

  • אבצס חצוצרתי-שחלתי – כיס מוגלתי המערב את החצוצרה ואת השחלה
  • סרטן השחלות
  • אנדומטריוזיס
  • גידולים שחלתיים שפירים או ציסטות שחלתיות
  • כריתה מניעתית על מנת להוריד את הסיכון לחלות בסרטן השחלות או סרטן השד בקרב נשים בעלות גורמי סיכון
  • תסביב שחלה – סיבוב של השחלה סביב עצמה וחסימת זרימת הדם אליה וממנה.

סרטן השחלות

ניתוח לכריתת שחלות מבוצע לעיתים קרובות במקרים של סרטן השחלות. סרטן השחלות הוא מצב שבו יש גדילה לא מבוקרת של תאים בשחלה. התאים מתחלקים באופן מהיר ובלתי נשלט ויכולים לפלוש ולהרוס רקמות בריאות אחרות.


התסמינים של סרטן שחלות

כאשר סרטן שחלות נמצא בשלביו ההתחלתיים, הוא לרוב אינו גורם לתסמינים ברורים. כאשר מופיעים תסמינים של סרטן השחלות, הם בדרך כלל מיוחסים למצבים אחרים ושכיחים יותר.

התסמינים והסימנים של סרטן השחלות כוללים:

  • נפיחות בטנית ותחושת מלאות
  • הרגשת מלאות מהירה לאחר אכילה
  • ירידה במשקל
  • חוסר נוחות באזור האגן
  • עייפות
  • כאבי גב
  • שינויים בהרגלי היציאות כמו למשל עצירות חדשה
  • צורך תכוף במתן שתן

הסיבות לסרטן השחלות

כיום עוד לא ברור מה גורם לסרטן השחלות, אך חוקרים ורופאים הצליחו לזהות גורמי סיכון ללקות במחלה.

כיום ידוע שסרטן השחלות מתחיל כאשר תאים בשחלה או לידה מתחילים להשתנות ולפתח מוטציות ב-DNA שלהם אשר מכיל את ההוראות של פעולת תאי הגוף. אותם שינויים ב-DNA גורמים לתאים לגדול ולהתחלק בצורה מהירה, ויצירה של מסה (גידול) של תאים סרטניים. התאים הסרטניים מסוגלים לחיות ולשגשג בתנאים שבהם תאים בריאים היו מתים. הם מסוגלים לפלוש לרקמות הסמוכות להם ולהתנתק מהגידול המקורי ולהגיע לאזורים מרוחקים בגוף וליצור גרורות.


אנדומטריוזיס

סיבה שכיחה לניתוח לכריתת שחלות היא אנדומטריוזיס. אנדומטריוזיס היא תופעה כואבת שבה רקמה הדומה לרקמה המצפה את החלק הפנימי של הרחם – רירית הרחם, צומחת מחוץ לרחם. לרוב אנדומטריוזיס מערב את השחלות, החצוצרות ואת הרקמות שבתוך האגן. לעתים רחוקות ניתן למצוא רקמה דמוית רירית הרחם מעבר לאזור בו נמצאים איברי האגן.

באנדומטריוזיס, הרקמת דמוית רירית הרחם פועלת כמו רירית הרחם – היא מתעבה, מתפרקת ומדממת עם כל מחזור וסת. אבל מכיוון שלרקמה זו אין דרך לצאת מהגוף, היא נלכדת. כאשר אנדומטריוזיס מערבת את השחלות, עלולות להיווצר ציסטות הנקראות אנדומטריומות, הרקמה הסובבת יכולה להיות מגורה, ולבסוף לפתח רקמת צלקת והידבקויות אשר גורמות לרקמות ולאברי האגן להיצמד זה לזה. אנדומטריוזיס עלולה לגרום לכאב, ולפעמים חמור, במיוחד במהלך הווסת, ובנוסף לגרום לבעיות פוריות. למרבה המזל קיימים היום טיפולים יעילים לאנדומטריוזיס.


התסמינים של אנדומטריוזיס

התסמין העיקרי של אנדומטריוזיס הוא כאבים באזור האגן הקשורים לעתים קרובות למחזור החודשי. למרות שנשים רבות חוות התכווצויות במהלך הווסת שלהן, אלה עם אנדומטריוזיס מתארות בדרך כלל כאבי מחזור שהם הרבה יותר גרועים מהרגיל, שעשויים גם להתגבר עם הזמן.

תסמינים וסימנים נפוצים של אנדומטריוזיס כוללים:

מחזורים כואבים: כאבי אגן והתכווצויות עלולים להתחיל לפני ולהאריך מספר ימים לתוך הווסת, וייתכן ויופיעו גם כאבי גב תחתון וכאבי בטן.


כאבים בזמן קיום יחסי מין


דימום חמור: נשים הסובלות מאנדומטריוזיס עלולות לחוות מדי פעם מחזורים כבדים או דימומים בין תקופות הווסת (דימום בין ווסתי).


אי-פוריות: לעתים אנדומטריוזיס מאובחנת לראשונה אצל נשים המבקשות טיפולים לאי פוריות.


סימנים ותסמינים אחרים: נשים עם אנדומטריוזיס יכולות לחוות עייפות, שלשולים, עצירות, נפיחות בטנית או בחילות, במיוחד במהלך הווסת.


חומרת הכאב לא תמיד מהווה מדד מדויק ואמין לחומרת המצב. יכול להיות שלמישהי יהיה אנדומטריוזיס קל עם כאבים עזים, ולאישה אחרת יהיה אנדומטריוזיס מתקדם עם מעט או ללא כאב כלל.

לעתים אנדומטריוזיס נחשב בטעות עם מצבים אחרים שעלולים לגרום לכאבי אגן, כגון מחלות אגן דלקתיות או ציסטות בשחלות. בנוסף עלולים לאבחן בטעות אנדומטריוזיס במצבים של תסמונת המעי הרגיז, מצב הגורם להתקפי שלשול, עצירות והתכווצויות בבטן. בנוסף לכך, תסמונת המעי הרגיז יכולה ללוות אנדומטריוזיס, מה שעלול לסבך עוד יותר את האבחנה.


סיבוכים של ניתוח לכריתת שחלות

ניתוח לכריתת שחלות נחשב לניתוח בטוח יחסית, אולם כמו בכל הליך כירורגי אחר, ישנם סיכונים וסיבוכים אפשריים. סיבוכים של ניתוח לכריתת שחלות כוללים:

  • דימום
  • זיהום
  • נזק לאיברים סמוכים
  • פגיעה בגידול וזליגה של תאים סרטניים לחלל האגן
  • השארה של תאי שחלה שממשיכים לגרום לסימנים ותסמינים, כגון כאבי אגן, בנשים לפני גיל המעבר
  • קושי בכניסה להריון בדרכים טבעיות במקרה שבו שתי השחלות מוסרות

גיל המעבר לאחר כריתת השחלות

נשים שעוד לא הגיעו לגיל המעבר יחוו תסמינים של גיל המעבר לאחר ניתוח לכריתה דו צדדית של השחלות. הניתוח מונע את החשיפה של הגוף להורמונים כמו אסטרוגן ופרוגסטרון אשר מיוצרים בשחלות, ומוביל לתופעות כמו:

  • סימנים ותסמינים של גיל המעבר כמו גלי חום ויובש וגינלי
  • דיכאון או חרדה
  • מחלות לב
  • בעיות בזיכרון
  • ירידה בחשק המיני
  • אוסטאופרוזיס (דילול עצם)

ניתוח לכריתת השחלות בגיל צעיר מ-45 עלול להגביר את הסיכונים הכרוכים בכניסה מוקדמת לגיל המעבר. נטילת מינון נמוך של תחליפי הורמונים לאחר הניתוח ועד לגיל 50 עשוי להוריד את הסיכון לסיבוכים אלו, אך לטיפול הורמונלי יש סיכונים ויש לדון בנושא זה ביחד עם הרופא המטפל.


כיצד להתכונן לניתוח?

לפני הניתוח לכריתת שחלות הרופא עשוי לבקש לבצע את הדברים הבאים:

  • צום של מספר שעות לפני הניתוח ולהמעיט בשתייה
  • להפסיק ליטול תרופות מסוימות
  • ביצוע בדיקות מסוימות כמו אולטרסאונד ובדיקות דם כדי לעזור למנתחים לתכנן את מהלך הניתוח

שימור פוריות

אישה שמעוניינת לשמור על האפשרות להרות לאחר הניתוח, כדאי שתשוחח עם הרופא שלה על האפשרויות העומדות בפניה לפני הניתוח. ישנן דרכים לשמר פוריות על מנת להיכנס להריון בעתיד, כתלות במצבה הספציפי של המטופלת.


מהלך הניתוח

במהלך ניתוח לכריתת שחלות המטופלת נמצאת תחת הרדמה כללית ולא תרגיש כל כאב או תהיה מודעת למתרחש בניתוח.

יש שלוש דרכים אפשריות לביצוע של ניתוח לכריתת שחלות:

לפרוטומיה (ניתוח פתוח): בגישה ניתוחית זו, המנתח מבצע חתך ארוך באזור הבטן התחתונה כדי לקבל גישה לשחלות. לאחר מכן המנתח מנתק כל אחת מהשחלות מאספקת הדם שלה ומהרקמות הסמוכות לה, ולאחר מכן כורת את השחלות.


לפרוסקופיה (ניתוח זעיר פולשני): בגישה ניתוחית זו, המנתח מבצע מספר חתכים קטנים מאוד בבטן של המטופלת. לאחר מכן מכניסים צינור עם מצלמה קטנה בקצה דרך אחד מהחתכים, וכלים כירורגיים מיוחדים דרך החתכים האחרים. המצלמה משדרת את התמונה לצג בחדר הניתוח, שמשמש את המנתח להתמצאות בחלל הבטן והאגן.

כל שחלה מנותקת מאספקת הדם שלה ומהרקמות הסמוכות לה ומוכנסת לשקית מיוחדת. לאחר מכן מוציאים את השקית מחלל הבטן דרך אחד מהמחתכים הקטנים.

ניתן לעשות ניתוח בגישה לפרוסקופית גם בעזרת רובוט. במהלך ניתוח בעזרת רובוט, הנתח צופה במסך תלת ממד ומשתמש בבקרי ידיים המאפשרים תנועה של הכלים הניתוחיים.


ניתוח בגישה וגינלית: ניתוח זה גם מבוצע בגישה זעיר פולשנית, עם סיכון נמוך יותר לזיהומים ובעל זמן החלמה מהיר יותר. כריתת שחלות בגישה וגינלית מבוצע בדרך כלל בניתוח שבו גם מסירים את הרחם דרך הווגינה.


הבחירה בין גישה ניתוחית פתוחה, לפרוסקופית או על ידי רובוט תלויה במצבה הספציפי של המטופלת. ניתוח לפרוסקופי או בעזרת רובוט בדרך כלל מביאים להחלמה מהירה יותר, פחות כאבים ואשפוז קצר יותר. אך הליכים ניתוחיים אלה אינם מתאימים לכל המצבים, ובחלק מהמקרים, הניתוח מתחיל בגישה לפרוסקופית ועשוי להפוך לניתוח פתוח בהמשך.


מה לצפות לאחר הניתוח?

לאחר ניתוח לכריתת שחלות ניתן לצפות ל:

  • שהייה בחדר התאוששות עד שהשפעת ההרדמה פגה
  • מעבר למחלקה לאשפוז של מספר שעות או ימים כתלות במצב
  • כדאי לקום מהמיטה ולזוז כמה שיותר מוקדם על מנת להאיץ את תהליך ההחלמה

רוב המטופלות מסוגלות להשתחרר לביתן ביום של הניתוח לכריתת שחלות מבלי להישאר לאשפוז בבית החולים, וזמן החזרה לפעילות נורמלית לאחר הניתוח תלוי במצב המטופלת, כולל הסיבה שבגינה בוצע הניתוח וכיצד הוא בוצע. רוב הנשים יכולות לחזור לפעילות מלאה תוך שבועיים עד ארבעה שבועות לאחר הניתוח.

לערוץ הוידאו שלנו בנושא גינקולוגיה

שאלות ותשובות בנושא

האם ניתוח לכריתת שחלות יכול לגרום לדיכאון?

ניתוח בילטרלי (דו צדדי) לכריתת השחלות המבוצע לפני גיל המעבר הראה קשר לסיכון מוגבר להופעה של תסמיני דיכאון וחרדה בטווח הארוך.

האם ניתן להיכנס להריון לאחר ניתוח לכריתת שחלה אחת?

כן. נשים שעברו ניתוח לכריתת שחלה אחת עדיין מסוגלות לייצר ביציות ולבייץ מהשחלה השנייה.

מתי מבצעים ניתוח לכריתה מניעתית של השחלות?

מוטציות גנטיות באחת משני הגנים BRCA1 או BRCA2, קשורות לסרטן השד, סרטן השחלות וסוגי סרטן נוספים. לנשים עם היסטוריה משפחתית של סרטן השחלות או סרטן השד, בנות יותר מ-35 עד 40 אשר אינן מעוניינות יותר להרות, לעתים ממליצים על כריתה מניעתית של השחלות, וזאת מפני שהסיכון לחלות בסרטן השחלות עד גיל 60 בקרב נשים עם מוטציות בגן BRCA1 הוא כ-30%.

כמה זמן לוקח להחלים מניתוח לכריתת השחלות?

זמן ההתאוששות מניתוח לכריתת השחלות תלוי בסוג הניתוח שבוצע ובגורמים שבגינן שמטופלת נותחה. לדוגמה, ניתוח בטן פתוח, שנחשב לאופציה הניתוחית הכי אגרסיבית בניתוח לכריתת שחלות, ידרוש אשפוז של המטופלת למשך 1-2 ימים בבית החולים, בעוד שניתן להשתחרר עוד ביום הניתוח כאשר מבצעים ניתוח בגישה לפרוסקופית. לאחר השחרור מבית החולים, ניתן לצפות לזמן החלמה של בין 2-6 שבועות לפני חזרה לפעילות רגילה, ובזמן זה מומלץ שלא להרים משאות כבדים כדי לא לפגוע בתהליך ההחלמה.

האם ניתוח לכריתת שחלות הוא הליך כואב?

הניתוח נעשה בהרדמה מלאה, כך שלא מרגישים כאב במהלך הניתוח. לאחר הניתוח ייתכן ותהיה תחושת כאב מקומית באזור הבטן למשך מספר ימים, וכן נפיחות מקומית. בנוסף ייתכנו שינויים בתנועת המעיים למשך מספר ימים לאחר הניתוח. תופעה נורמלית נוספת היא תחושת כאב בכתפיים ובגב.

תגובות

המדריך נכתב בתמיכה של

מערכת מדיקו
מדיקו הינו אתר בריאות מוביל אשר נועד לתת מידע עדכני ומקיף בתחום הבריאות לציבור הגולשים הישראלי זאת במטרה להוות צומת מרכזית המסייעת לגולשי האינטרנט בישראל בחיפוש המידע הרפואי ברשת וזאת בהתאם לתנאי השימוש באתר. במסגרת פעילות האתר, מדיקו מפעילה גם את תכני המילון הרפואי בוידאו בהנחיית פרופסור רפי קרסו. התוכן המוצג באתר מדיקו מוגן בזכויות יוצרים ואין לעשות בו שימוש ללא אישור מערכת האתר. לפניה למערכת האתר ניתן לפנות בכתובת: info@medico.co.il