טירזפטיד (Trizepatide) / מונג'רו: התרופה החדשה לסוכרת שמביאה גם לירידה במשקל

מדיקו > מדריכים > תרופות ותוספים > טירזפטיד (Trizepatide) / מונג'רו: התרופה החדשה לסוכרת שמביאה גם לירידה במשקל
טירזפטיד (Trizepatide) / מונג'רו: התרופה החדשה לסוכרת שמביאה גם לירידה במשקל
שם מסחרי: Mounjaro
הערת שוליים: זוהי התרופה הראשונה השייכת לקבוצת התרופה הכוללות את שני סוגי ההורמונים GLP-1 ו-GIP.

מדריך טירזפטיד (Trizepatide) / מונג'רו: התרופה החדשה לסוכרת שמביאה גם לירידה במשקל

טירזפטיד (מונג'רו) היא תרופה חדשה, ראשונה מסוגה, שאושרה לטיפול בסוכרת מסוג 2 על ידי מינהל המזון והתרופות (FDA – The Food and Drug Administration).

התרופה ניתנת כזריקה מתחת לעור, פעם בשבוע, והיא בעלת השפעה כפולה – הורדת רמת הסוכר בדם וסיוע בירידה במשקל.

מחקרים רבים שבוצעו על התרופה הראו יעילות משמעותית בפעילות התרופה, הן בהשוואה לתרופת דמה ("פלצבו"), והן בהשוואה לתרופות נוספות לסוכרת כמו אוזמפיק (ווגובי) ואינסולין דגלודק.


מהי סוכרת?

סוכרת סוג 2 היא מצב רפואי בו ישנה פגיעה באופן בו הגוף מווסת ומשתמש בסוכר (גלוקוז), כך שרמת הסוכר במחזור הדם גבוהה מהרגיל.

סוכרת מסוג 2, מאופיינת בכך שהתאים בגוף מגיבים בצורה לא מספיק טובה לאינסולין וקולטים פחות סוכר, מצב המכונה "עמידות לאינסולין".

בתחילת המחלה הגוף מצליח לפצות על העמידות לאינסולין והלבלב מייצר אינסולין עודף, עד שהתאים מגיבים.

עם הזמן, הלבלב לא מצליח לעמוד בדרישות המוגברות, תאי הלבלב נהרסים ורמת האינסולין פוחתת.

לכן, בשלבים מתקדמים יותר של המחלה ישנן בגוף שתי הפרעות הקשורות זו לזו – עמידות באינסולין וחסר באינסולין.

שתי הפרעות אלו גורמות לעלייה ברמות הסוכר בגוף, מה שמוביל לסיבוכים הרבים של המחלה.

סוכרת לא מאוזנת הנמשכת לאורך זמן רב עלולה לפגוע בכלי הדם, בעצבים ובמערכת החיסון. רמת סוכר גבוהה בדם עלולה להוביל לסיבוכים חמורים, כגון מחלת כליות כרונית, עיוורון ושבץ מוחי.


הטיפול בסוכרת מסוג 2 כיום

הטיפול השכיח בסוכרת מסוג 2 כולל תזונה מאוזנת ובריאה, פעילות גופנית סדירה, ירידה במשקל, ניטור סוכר בדם ונטילת תרופות לסוכרת או טיפול באינסולין.

ירידה במשקל מביאה לשליטה טובה יותר ברמות הסוכר בדם, ובנוסף ישנה השפעה חיובית על רמות הכולסטרול, הטריגליצרידים (שומנים) ולחץ הדם.

מטופלים בעלי משקל עודף עשויים להתחיל לראות שיפור במדדים אלו כבר לאחר ירידה של 5% ממשקל הגוף.

עם זאת, ירידה נוספת במשקל תביא לתועלת נוספת לגוף, ולמחלת הסוכרת בפרט.

במידה ומטופל לא מצליח לאזן את רמת הסוכר בדם באמצעות דיאטה ופעילות גופנית, הרופא המטפל עשוי להמליץ על טיפול באינסולין או תרופות אחרות לסוכרת.

ההנחיות של האגודה האמריקאית לסוכרת לשנת 2022 אומרות כי הטיפול הראשוני לסוכרת מסוג 2 הוא בדרך כלל באמצעות תרופה מסוג מטפורמין (מפחית ייצור גלוקוז בכבד ומשפר את רגישות הגוף לאינסולין כך שהגוף ישתמש באינסולין בצורה יעילה יותר) ושינויים באורח חיים בריא.

עם זאת, בחירת הטיפול הראשונית תלויה גם בנוכחות מצבים בריאותיים אחרים, שכוללים אי ​​ספיקת לב, מחלת עורקים כליליים (עורקי הלב) או מחלת כליות כרונית.

כמו כן, הרופא המטפל יתחשב גם בהעדפותיו של המטופל, בנגישות שלו לתרופות, בעלות, יעילות, תופעות הלוואי והשפעת התרופה על משקל גופו של המטופל.

לעיתים קרובות, טיפול משולב, הכולל שתי תרופות או יותר, נחוץ כדי לשמור על רמת הסוכר בדם בטווח המתאים על מנת לעכב או אף למנוע סיבוכים הקשורים לסוכרת.

למרות כל האמור לעיל, חלק מהמטופלים עם סוכרת מסוג 2 לא מצליחים להגיע ליעדי הסוכר הרצויים בדם במסגרת הטיפולים המשולבים הזמינים כיום, כך שהצורך באפשרויות טיפול חדשניות ויעילות יותר היווה את הבסיס לאישור התרופה טריזפטיד על ידי ה- FDA.


מהו המנגנון של התרופה?

טריזפטיד היא התרופה הראשונה בקבוצה חדשה של תרופות לסוכרת, כך שהיא דומה במבנה להורמונים GIP (Glucose-dependent insulinotropic peptide) ו-GLP-1 (Glucagon-like peptide-1).

הורמונים אלה נקראים אינקרטינים, הורמונים המיוצרים במעי בתגובה לעיכול מזון, ומגבירים את הפרשת האינסולין מתאי בטא בלבלב.

GLP-1 אף מפחית את רמת הגלוקגון בדם, הורמון שמונע ירידה עודפת של סוכר בדם, ובנוסף הוא מגדיל את מספרם ונפחם של תאי הבטא בלבלב, ומקדם תחושת מלאות ושובע על ידי עיכוב ריקון הקיבה ושליטה בתחושת התיאבון במוח.

מאידך, GIP מפחית את הצטברות השומן בגוף, מגביר את יצירת העצם ומפחית את הפרשת החומצה בקיבה.

בסוכרת מסוג 2 הגוף לא מגיב בצורה תקינה להורמוני אינקרטין, ולכן נטילת התרופה עשויה לטפל בחסר זה על ידי הפעלת קולטני GLP-1 ו-GIP בגוף.

בראיון שנתנה לעיתונות הרפואית, ד"ר קרול ווישם, אנדוקרינולוגית קלינית ופרופסור קלינית לרפואה באוניברסיטת וושינגטון, דיברה על הפעילות של ההורמונים GLP-1 ו-GIP (עליהם עובדת התרופה טירזפטיד).

היא הסבירה כי לשני ההורמונים דרכי פעולה מעט שונות, אך שילובם יוצר פעילות סינרגיסטית מוגברת הגורמת להפרשת אינסולין, שיפור הסבילות לגלוקוז והפחתת משקל הגוף.


מה היעילות של התרופה?

טירזפטיד / מונג'רו היא תרופה מוכחת קלינית שקיבלה את אישור מינהל התרופות והמזון (ה-FDA) לאחרונה.

מספר ניסויים קליניים בחנו את התרופה על מס' רב של משתתפים, בהשוואה לפלצבו (תרופת דמה) ובהשוואה לתרופות אחרות לסוכרת (אוזמפיק ודגלודק), הראו תוצאות מרשימות אודות היעילות הרבה של התרופה.

בניסוי קליני שנקרא SURPASS-1 מצאו החוקרים כי טירזפטיד / מונג'רו יעילה במבוגרים עם סוכרת שלא מאוזנת על ידי דיאטה ופעילות גופנית בלבד.

המשתתפים במחקר נטלו מינון תרופה מסויים מבין שלושה אופציונאליים – 5 מ"ג, 10 מ"ג, 15 מ"ג – או זריקת פלצבו מתחת לעור פעם בשבוע למשך 40 שבועות.

המחקר הראה כי למשתתפים שנטלו טירזפטיד / מונג'רו הייתה ירידה משמעותית יותר ב-A1C (מדד לרמת הסוכר בדם לאורך תקופה ממושכת), בהשוואה לקבוצת הפלצבו – ה-A1C ירד ב- 1.87% עד 2.07%, כתלות במינון.

כמו כן, בהשוואה לקבוצת הפלצבו, המשתתפים שנטלו טירזפטיד / מונג'רו ירדו במשקל יותר מהקבוצה השנייה – 7 עד 9.5 קילוגרם (ק"ג), תלוי במינון.

בניסויי נוסף, SURPASS-2, חולי סוכרת מסוג 2 קיבלו את אותם מינונים של טירזפטיד / מונג'רו כמו בניסוי הראשון או מינון של 1 מ"ג של אוזמפיק (סמגלוטייד – semaglutide) פעם בשבוע למשך 40 שבועות.

התרופה סמגלוטייד שייכת לקבוצת התרופות מסוג GLP-1 ומאושרת על ידי ה-FDA כטיפול בסוכרת מסוג 2.

בניסוי זה, טירזפטיד / מונג'רו הפחית את ה- A1C מ-2.01% עד 2.3%, תלוי במינון, בעוד שסמגלוטייד הפחית אותו רק ב-1.86%.

כמו כן, הניסוי גם דיווח על ירידה משמעותית יותר במשקל בקבוצת המטופלים שנטלו טירזפטיד בהשוואה לקבוצת המטופלים שנטלו סמגלוטייד.

אוזמפיק היא תרופה שאושרה רק לאחרונה על ידי ה-FDA ונחשבה כ"מהפכה של ממש" בתחום הסוכרת והירידה במשקל.

עם זאת, המחקרים המפתיעים אודות היעילות המוכחת והגבוהה יותר של טירזפטיד על פני אוזמפיק יכולים לשנות את כללי המשחק.

הניסוי השלישי, SURPASS-3, השווה בין טירזפטיד לאינסולין דגלודק (insulin degludec), תרופה נוספת לסוכרת שכבר אושרה בעבר על ידי ה-FDA.

למחקר זה גויסו מטופלים עם סוכרת מסוג 2 שלא השתמשו בעבר באינסולין ולא הגיבו בצורה טובה לטיפול במטפורמין בלבד.

לאחר 52 שבועות, בקרב המשתתפים שקיבלו טירזפטיד הייתה ירידה משמעותית יותר ב-A1C, בהשוואה לאלו שקיבלו אינסולין דגלודק.

בנוסף, לקבוצה הראשונה הייתה ירידה משמעותית יותר במשקל.

גם בניסויים נוספים, בהם המשתתפים סבלו, בנוסף לסוכרת, גם ממחלות לב וכלי דם וכבר נטלו תרופה אחת או יותר לסוכרת, הייתה ירידה משמעותית ב-A1C ובמשקל בקרב המטופלים שנטלו את התרופה טירזפטיד.


האם התרופה בטוחה לשימוש?

התרופה נחשבת תרופה בטוחה יחסית לשימוש.

תופעות הלוואי של מערכת העיכול כתוצאה מנטילת טירזפטיד / מונג'רו דומות מאוד לתופעות הלוואי כתוצאה מנטילת תרופות אחרות השייכות לקבוצת ה-GLP-1, כך שהבחילות מופיעות בעיקר בתחילת נטילת התרופה ובעת הגדלת המינונים, ונוטות להצטמצם עם הזמן.

תופעות הלוואי השכיחות ביותר שדווחו בקרב מי שנטל טירזפטיד / מונג'רו היו בחילות, שלשולים, הקאות ועצירות.

כמו כן, התרחשו גם מצבי היפוגליקמיה (סוכר נמוך מאוד), אך לעיתים רחוקות.

שאלות ותשובות בנושא

מהי דרך המתן של התרופה?

התרופה ניתנת כזריקה מתחת לעור הבטן, הירך או הזרוע, פעם בשבוע.

כיצד פועלת תרופה ממשפחת GLP-1?

התרופות המשתייכות לקבוצת GLP-1, פועלות על ידי חיקוי של תפקודי הורמונים הנקראים אינקרטין. הורמונים אלו מסייעים בהורדת רמות הסוכר בדם לאחר הארוחה, בין היתר באמצעות גירוי שחרור אינסולין על ידי הלבלב לאחר אכילה, עוד לפני שהסוכרים בדם מתחילים לעלות.

כיצד התרופה טירזפטיד (מונג'רו) מסייעת בירידה במשקל?

התרופה טירזפטיד (מונג'רו) מדכאת את התיאבון על ידי השפעה על המח, ובנוסף היא גורמת להאטת תנועת המזון מהקיבה אל המעי הדק. כך המטופל עשוי לחוש תחושת שובע מוקדמת יותר ולאורך זמן רב יותר, וכתוצאה מכך להפחית את כמות האוכל הנאכלת.

מהם התסמינים שעלולים להופיע טרם אבחנת סוכרת מסוג 2?

תסמיני הסוכרת יכולים להופיע לאט, והם עשויים לכלול צמא, רעב (אפילו לאחר אכילה), תכיפות במתן שתן, יובש בפה, ירידה לא מוסברת במשקל, עייפות, כאבי ראש, אובדן הכרה, פצעים שלא נרפאים ועוד.

כיצד התרופה משפיעה על חולי כליה?

חולים עם סוכרת מסוג 2, הסובלים בנוסף מבעיה כלייתית נדרשים לשים לב יותר לתופעות הלוואי של התרופה. שלשולים, בחילות והקאות עלולים לגרום לאובדן נוזלים (התייבשות), מה שעלול להחמיר את הבעיה הכלייתית. לכן, מטופלים אלה נדרשים להרבות בשתייה כדי להפחית את הסיכוי להתייבשות.

תגובות

  • דפנה נוף 4 במרץ 2023 16:06

    אשמח לרכוש את התרופה

     הגב

    1. אלונה 7 ביולי 2023 0:40

      אשמח לרכוש את התרופה

       הגב

המדריך נכתב בתמיכה של

מערכת מדיקו
מדיקו הינו אתר בריאות מוביל אשר נועד לתת מידע עדכני ומקיף בתחום הבריאות לציבור הגולשים הישראלי זאת במטרה להוות צומת מרכזית המסייעת לגולשי האינטרנט בישראל בחיפוש המידע הרפואי ברשת וזאת בהתאם לתנאי השימוש באתר. במסגרת פעילות האתר, מדיקו מפעילה גם את תכני המילון הרפואי בוידאו בהנחיית פרופסור רפי קרסו. התוכן המוצג באתר מדיקו מוגן בזכויות יוצרים ואין לעשות בו שימוש ללא אישור מערכת האתר. לפניה למערכת האתר ניתן לפנות בכתובת: info@medico.co.il

תמונות לפני ואחרי של רופאים מהאתר