אטופיק דרמטיטיס

מדיקו > מדריכים > רפואת עור > אטופיק דרמטיטיס
אטופיק דרמטיטיס
שם נוסף: אקזמה
הערת שוליים: מדובר במחלה נפוצה למדי – כ-12% מהילדים סובלים מדלקת עור אטופית והשכיחות שלה עלתה בעשרים השנים האחרונות

מדריך אטופיק דרמטיטיס

אטופיק דרמטיטיס (דלקת עור אטופית) היא מחלה שהופכת את העור לאדמומי ומגרד. מחלה זו נפוצה אצל ילדים אך יכולה להופיע בכל גיל.

דלקת עור אטופית היא מחלה כרונית ונוטה להתלקח (להתפרץ) מעת לעת והיא עשויה להיות מלווה באסתמה או בקדחת השחת.

לא נמצאה תרופה לריפוי דלקת עור אטופית, אך טיפולים מסוימים יכולים להקל על הגרד ולמנוע התפרצויות חדשות של תסמינים. טיפולים כגון אלו כוללים הימנעות מסבונים קשים, שמירה על לחות העור ומריחת קרמים או משחות רפואיות.

במאמר זה נלמד על:


מהם התסמינים של דלקת עור אטופית?

הסימנים והתסמינים של דלקת עור אטופית משתנים מאוד מאדם לאדם וכוללים:

  • יובש בעור
  • גרד, שעלול להיות קשה, במיוחד בלילה
  • פריחה בצבע אדום עד חום-אפור, במיוחד על הידיים, הרגליים, הקרסוליים, פרקי הידיים, הצוואר, החזה העליון, העפעפיים, במרפקים ובברכיים, ואצל תינוקות, בפנים ובקרקפת
  • שלפוחיות קטנות ומורמות, העלולות להפריש נוזלים ולהתכסות בקרום כאשר הן נקרעות
  • עור מעובה, סדוק וקשקשי

דלקת עור אטופית מתחילה לרוב לפני גיל 5 ועשויה להימשך עד גיל ההתבגרות והבגרות. עבור אנשים מסוימים היא מתלקחת מעת לעת ואז חולפת לזמן מה, אפילו למשך מספר שנים.


מהם הסימנים לזיהום?

לעיתים, אזורי עור המושפעים מדלקת עור אטופית עלולים להזדהם. סימני זיהום יכולים לכלול:

  • הדלקת מחמירה הרבה יותר
  • הפרשה מהעור
  • קרום צהוב על פני העור או כתמים לבנים-צהבהבים קטנים המופיעים על פני האזורים המודלקים
  • העור הופך נפוח וכואב
  • תחושת חום וצמרמורות

מה גורם לדלקת עור אטופית?

דלקת עור אטופית עשויה להיגרם על ידי שילוב של דברים. לאנשים עם דלקת עור אטופית לעיתים קרובות יש עור יבש מאוד מכיוון שעורם אינו מסוגל לשמור על לחות רבה. יובש זה עלול לגרום לעור להגיב יותר לטריגרים מסוימים ולגרום לגרד ולכאב.

אדם עלול להיוולד עם נטייה מוגברת לפתח דלקת אטופית בגלל גורמים גנטיים תורשתיים. מחקרים הראו כי ילדים שיש להם אחד או שני הורים הסובלים מדלקת עור אטופית, או שיש להם אחים חולים, נוטים יותר לפתח את המחלה בעצמם. דלקת עור אטופית אינה מדבקת, ולכן לא ניתן להעביר אותה במגע קרוב.


אילו גורמים (טריגרים) יכולים לגרום להתפרצות של אטופיק דרמטיטיס?

ישנם מספר גורמים העלולים לעורר הופעת תסמינים של אטופיק דרמטיטיס. גורמים אלו יכולים להשתנות מאדם לאדם.

טריגרים נפוצים כוללים:

  • חומרים מגרים – כגון סבונים וחומרי ניקוי, כולל שמפו, נוזל כביסה וקצף אמבט
  • גורמים סביבתיים או אלרגנים – כגון מזג אוויר קר ויבש, רטיבות ודברים ספציפיים יותר כמו קרדית האבק, פרוות חיות מחמד, פרחים ועובש
  • אלרגיות למזון – כגון אלרגיות לחלב, ביצים, בוטנים, סויה או חיטה
  • בדים מסוימים – כגון צמר ובדים סינתטיים
  • שינויים הורמונליים – אצל חלק מהנשים התסמינים מחמירים בימים שלפני המחזור או במהלך ההיריון
  • זיהומים בעור
  • יש אנשים שמדווחים שהתסמינים שלהם מחמירים כשהאוויר יבש או מאובק, או כשהם לחוצים, מזיעים, או שחם או קר להם מדי.

אם אדם מאובחן עם דלקת עור אטופית, הרופא המטפל יעזור למטופל לנסות לזהות טריגרים כלשהם המעוררים ומחמירים את התסמינים.


מה הקשר בין אלרגיה לדלקת עור אטופית?

המילה "אטופית" בדלקת עור אטופית מגיעה מהמילה הלועזית "אטופיה", כלומר, אלרגיה ובכך מצביעה על הקשר לאלרגיות. למרות שהמחלה לא תמיד נגרמת באופן ישיר על ידי תגובה אלרגית, היא בדרך כלל קשורה למצבים אלרגיים אחרים.

למעשה, דלקת עור אטופית היא לעתים קרובות התחלה של מה שמכונה "המצעד האטופי" (atopic march) – תיאוריה לפיה אדם מפתח לאורך חייו סוגים שונים של אלרגיות, כמו אלרגיות למזון, קדחת השחת ואסתמה. ההערכה היא כי עד 60 אחוז מהאנשים הסובלים מדלקת עור אטופית מפתחים אסתמה או קדחת השחת ועד 30 אחוז סובלים מאלרגיות למזון.

כמו בהפרעות אלרגיות אחרות, דלקת עור אטופית נוטה לעבור במשפחות. קיום הורה עם דלקת עור אטופית, קדחת השחת או אסתמה מגדיל את הסיכון של ילדו לחלות בעצמו. עם זאת, דלקת עור אטופית יכול להתפתח גם ללא היסטוריה משפחתית של מצבים אטופיים.


אילו עוד גורמי סיכון קשורים לאטופיק דרמטיטיס?

מלבד גנטיקה והיסטוריה משפחתית, עשויים להתקיים גורמי סיכון אחרים לדלקת עור אטופית. מספר מחקרים מצביעים על כך שבנים נוטים יותר מבנות לפתח את המחלה בגיל הינקות, ודפוס זה מתהפך בגיל ההתבגרות.

מחקרים אחרים מצביעים על כך ששכיחותה של דלקת עור אטופית גבוהה יותר בקרב אנשים ממוצא אפריקאי. ככל הנראה ישנם גורמי סיכון נוספים, אך הנתונים עדיין אינם חד משמעיים.

באופן ספציפי, גורמי סיכון פוטנציאליים אלה כוללים:

  • חיים במדינה מפותחת, בעיר או באקלים קר
  • להיוולד לאם מבוגרת
  • להיוולד לשכבה סוציואקונומית גבוהה יותר או להורים בעלי השכלה גבוהה
  • להיוולד בניתוח קיסרי
  • חשיפה לעישון פסיבי
  • עודף משקל
  • תינוק עם משקל לידה גבוה
  • להיות מטופל באנטיביוטיקה מינקות

בצד ההפוך של הדברים, גורמים מסוימים עשויים להגן מפני דלקת עור אטופית.

גורמים מגנים פוטנציאליים אלו כוללים:

  • שימוש מוקדם בקרם לחות אצל תינוקות
  • הנקה בשלושת החודשים הראשונים לחיים (גמילה מאוחרת עלולה להגביר את הסיכון)
  • חשיפה למסגרת של מעונות יום
  • חשיפה לחיות מחמד (במיוחד כלבים) בשלב מוקדם בחיים

האם לדלקת עור אטופית יכולים להיות סיבוכים?

סיבוכים של דלקת עור אטופית עשויים לכלול:

אסתמה וקדחת שחת – לעיתים דלקת עור אטופית מקדימה מצבים אלו. יותר ממחצית הילדים הצעירים הסובלים מדלקת עור אטופית מפתחים אסתמה ו/או קדחת שחת עד גיל 13.


גרד כרוני ועור קשקשי – מצב עור הנקרא נוירודרמטיטיס (lichen simplex chronus) מתחיל מאזור מגרד בעור. החולה מגרד את האזור, מה שמגביר את תחושת הגרד אפילו יותר. בסופו של דבר, הוא עלול לגרד ולשרוט את עצמו רק מתוך הרגל. מצב זה יכול לגרום לעור הפגוע להיות חסר צבע ומעובה.


זיהומים בעור – גירודים חוזרים שפוצעים את העור עלולים לגרום לפצעים וסדקים פתוחים ואלה מגדילים את הסיכון להידבקות מחיידקים ווירוסים, כולל נגיף ההרפס (הרפס סימפלקס).


דלקת עור אלרגית ממגע (allergic contact dermatitis) – מצב זה שכיח בקרב אנשים עם דלקת עור אטופית


בעיות שינה – הגרד יכול לגרום לאיכות שינה ירודה.


כיצד מאבחנים אטופיק דרמטיטיס?

אין צורך בבדיקת מעבדה לאבחנה של דלקת עור אטופית. ככל הנראה הרופא יבצע אבחנה על ידי בחינת העור וסקירת ההיסטוריה הרפואית של המטופל.

הרופא עשוי להשתמש גם בבדיקות טלאי (patch test) או בבדיקות אחרות כדי לשלול מחלות עור אחרות או לזהות מצבים הנלווים לאטופיק דרמטיטיס.

אם קיים חשד שמזון מסוים גרם לפריחה אצל ילד, חשוב להגיד זאת לרופא ולשאול לגבי זיהוי אלרגיות אפשריות למזון.


מהו הטיפול באטופיק דרמטיטיס?

אטופיק דרמטיטיס יכול להיות מצב כרוני מתמשך. הטיפולים הקיימים יכולים לעזור להקל על התסמינים והם אינם מרפאים את המחלה, אך ילדים רבים מוצאים שהתסמינים שלהם משתפרים באופן טבעי ככל שהם מתבגרים.

ייתכן שיהיה צורך לנסות טיפולים שונים לאורך חודשים או שנים בכדי לטפל במחלה ולשלוט בתסמיניה וגם אם הטיפול יצליח, התסמינים עשויים לחזור (להתלקח). חשוב לזהות את המחלה מוקדם כדי שניתן יהיה להתחיל בטיפול.

הטיפולים העיקריים בדלקת עור אטופית כוללים:

תרופות

סטרואידים מקומיים – הרופא עשוי לרשום קרם או משחת סטרואידים. יש למרוח את הקרם על עור לח, בהתאם להוראות. שימוש יתר בתרופה זו עלול לגרום לתופעות לוואי, כולל הידקקות של העור.


מעכבי קלצינורין מקומיים – תרופות אלו כגון טקרולימוס (פרוטופיק) ופימיקרולימוס (אלידל) משפיעות על המערכת החיסונית. הן ניתנות לילדים מעל גיל שנתיים כדי לעזור לשלוט בתגובת העור. יש למרוח את הקרם בהתאם להוראות, על פני עור לח וחשוב להימנע מחשיפה לאור שמש חזק בעת שימוש במוצרים אלה.

לתרופות אלה יש אזהרה על החפיסה המזהירה מפני סיכון אפשרי לסרטן, אולם האקדמיה האמריקאית לאלרגיה, אסתמה ואימונולוגיה הגיעה למסקנה כי יחסי הסיכון-תועלת של תרופות אלו דומים לאלה של רוב הטיפולים המקובלים האחרים של דלקת עור אטופית מתמשכת.


אנטיביוטיקה – הרופא עשוי לרשום קרם אנטיביוטי אם התפתח בעור זיהום חיידקי, או שקיימים פצעים פתוחים או סדקים. במצבים מסוימים ייתכן שיהיה צורך ליטול אנטיביוטיקה ככדורים.


תרופות אנטי דלקתיות הניתנות ככדורים – במקרים חמורים יותר, הרופא עשוי לרשום סטרואידים דרך הפה – כגון פרדניזון. תרופות אלו יעילות אך לא ניתן להשתמש בהן לאורך זמן בגלל תופעות לוואי חמורות.


אנטי היסטמינים – אנטי היסטמינים הם סוג של תרופות החוסמות את ההשפעות של חומר הנקרא היסטמין המעורב בתיווך התגובה האלרגית. הם ניתנים בעיקר על מנת לעזור להקל על הגרד הקשור לדלקת עור אטופית.


טיפול ביולוגי – מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) אישר לאחרונה תרופה חדשה מסוג נוגדן חד-שבטי חדש הניתן להזרקה בשם דופלימומאב (דופיקסנט). תרופה זו משמשת לטיפול באנשים עם מחלה קשה שאינם מגיבים היטב לאפשרויות טיפול אחרות.

זו תרופה חדשה יותר, כך שאין לה רקורד ארוך מבחינת מידת העזרה שלה לאנשים, אך מחקרים הראו שהיא בטוחה אם משתמשים בה בהתאם להוראות.


טיפולים לא תרופתיים

חבישות רטובות – טיפול יעיל ואינטנסיבי לדלקת עור אטופית קשה הכולל את חבישת האזור הפגוע בסטרואידים מקומיים ותחבושות רטובות. לפעמים זה נעשה בבית חולים לאנשים עם נגעים נרחבים מכיוון שמדובר בפעולה מורכבת הדורשת מומחיות סיעודית. לחלופין, ניתן לשאול את הרופא כיצד לעשות טכניקה זו בבית.


טיפול באור (פוטותרפיה) – טיפול זה משמש לאנשים שאינם משתפרים עם טיפולים מקומיים או שהתסמינים שלהם מתלקחים במהירות לאחר הטיפול.

הצורה הפשוטה ביותר של טיפול באור כוללת חשיפה של העור לכמויות מבוקרות של אור שמש טבעי.

צורות אחרות משתמשות בקרינת אולטרה סגול מלאכותית מסוג UVA ובקרינת UVB בפס צר, כטיפול בלעדי או בשילוב עם תרופות.

למרות שמדובר בטיפול יעיל, לטווח הארוך עלולות להיות לו השפעות מזיקות, כולל הזדקנות מוקדמת של העור וסיכון מוגבר לסרטן העור. מסיבות אלה, פוטותרפיה פחות נפוצה כטיפול לילדים צעירים ואינה ניתנת לתינוקות.


כיצד ניתן למנוע התפרצויות של תסמיני דלקת עור אטופית?

הצעדים הבאים עשויים לסייע במניעת התקפי דלקת עור אטופית (התלקחויות) ולמזער את השפעות היובש של מקלחת:

מריחת קרם לחות על העור פעמיים ביום לפחות – קרמים, משחות ותחליבים אוטמים את העור ומונעים מהלחות הטבעית שלו להתנדף.


זיהוי והימנעות מטריגרים המחמירים את המצב – טריגרים שיכולים להחמיר את תגובת העור כוללים זיעה, לחץ, השמנת יתר, סבונים, חומרי ניקוי, אבק ואבקנים ויש צמצם את החשיפה לטריגרים כאלו.


מקלחות קצרות יותר – יש להגביל את האמבטיות והמקלחות ל-עד 10-15 דקות ולהשתמש במים חמימים ולא חמים.


שימוש בסבונים עדינים בלבד – יש לבחור בסבונים עדינים שכן סבונים קשים או סבונים אנטיבקטריאליים יכולים להסיר יותר שומנים טבעיים של העור ולגרום ליובש.


ייבוש זהיר – לאחר הרחצה יש לטפוח בעדינות על העור עם מגבת רכה ולמרוח קרם לחות בעוד העור עדיין לח.


מקורות: MayoClinic | NHS | EveryDayHealth

שאלות ותשובות בנושא

האם מזונות מסוימים עלולים לגרום להתפרצות של דלקת עור אטופית אצל ילדים?

מזונות ספציפיים אינם גורמים להתפרצות דלקת עור אטופית, אך אלרגיות למזון הולכות יד ביד עם המחלה, הודות לתיאוריית ה״מצעד האטופי״, שהוזכרה לעיל, לכ-50-70% מהילדים הסובלים מדלקת עור אטופית מגיל צעיר יש אלרגיה אחת או יותר, בעיקר אלרגיות למזון, כאשר הנפוצות שבהן הן אלרגיות לחלב, לביצים ולבוטנים.

יתרה מכך, רגישות למזון בשלב מוקדם יותר בחיים עלולה לגרום לדלקת עור אטופית בהמשך והימנעות ממזון (בהיעדר אלרגיה קיימת למזון) מגדילה את הסיכוי לפתח אלרגיות למזון בעתיד. אלרגיות למזון יכולות גם להחמיר דלקת עור אטופית ויכולות להוות גורם להתלקחויות של תסמינים. כלומר, נגעי העור של המחלה הם לעיתים תוצאה של תגובה דלקתית לאלרגנים למזון.

האם מזונות יכולים לעורר תסמיני דלקת עור אטופית אצל מבוגרים?

כמו אצל ילדים, אוכל אינו גורם לדלקת עור אטופית אצל מבוגרים, אך אלרגיות למזון עלולות לגרום להתלקחויות של תסמינים. מחקרים מראים כי הוצאות מזונות ספציפיים מהתזונה של האדם אינה מפחיתה את תסמיני המחלה אלא אם לאותו אדם יש אלרגיה ידועה למאכל זה. לדיאטות כאלו, שכוללות הוצאת מזונות מהתפריט, יכולות להיות השלכות שליליות, כגון חסרים תזונתיים והתפתחות רגישות למזון כאשר מזונות אלה מוחזרים לתזונה.

מה הקשר בין אכילת דגים לדלקת עור אטופית?

מחקרים מסוימים מצביעים על כך שצריכה גבוהה של דגים במהלך ההיריון מקטינה את הסיכון לדלקת עור אטופית אצל ילדים, כמו גם צריכת דגים בשלב מאוחר בינקותם.

אילו גנים גורמים להתפתחות דלקת עור אטופית?

מחקרים מראים כי מספר גנים קשורים להתפתחות של דלקת עור אטופית. גן אחד, עם הקשר החזק ביותר, הוא הגן FLG שמקודד חלבון, שנקרא פילגרין, שחשוב ליצירת מחסום עור חזק שישמור מים וחומרים זרים מחוץ לעור. לכ-20-30% מהאנשים עם דלקת עור אטופית סובלים יש מוטציה בגן FLG לעומת 8-10% מהאנשים ללא המחלה. גנים אחרים הקשורים לעור, כמו LEKT1/SPINK5 קשורים גם הם לדלקת עור אטופית. במקרים נדירים מאוד, המחלה עלולה לנבוע ממוטציה של גן יחיד - CARD11. מוטציה בגן זה עלולה לגרום לחריגות בתאים מסוימים של מערכת החיסון הקשורים לתגובה הדלקתית.

מה כולל הטיפול בדלקת עור אטופית אצל תינוקות?

עקרונות הטיפול אצל תינוקות דומים לאלו של ילדים:
  • זיהוי והימנעות מחומרים המגרים את העור
  • הימנעות מטמפרטורות קיצוניות
  • מריחה של עור התינוק בשמנים, קרמים או משחות
יש לפנות לרופא הילדים אם אמצעים אלה אינם משפרים את הפריחה או אם הפריחה נראית נגועה. התינוק עשוי להזדקק לתרופות מרשם כדי לשלוט בפריחה או לטיפול בזיהום. הרופא עשוי גם להמליץ ​​על תרופות אנטי היסטמיניות כדי לעזור להפחית את הגירוד ולגרום לנמנום, מה שעשוי להועיל לגירוד ואי נוחות המופיעים בלילה.

תגובות

המדריך נכתב בתמיכה של

מערכת מדיקו
מדיקו הינו אתר בריאות מוביל אשר נועד לתת מידע עדכני ומקיף בתחום הבריאות לציבור הגולשים הישראלי זאת במטרה להוות צומת מרכזית המסייעת לגולשי האינטרנט בישראל בחיפוש המידע הרפואי ברשת וזאת בהתאם לתנאי השימוש באתר. במסגרת פעילות האתר, מדיקו מפעילה גם את תכני המילון הרפואי בוידאו בהנחיית פרופסור רפי קרסו. התוכן המוצג באתר מדיקו מוגן בזכויות יוצרים ואין לעשות בו שימוש ללא אישור מערכת האתר. לפניה למערכת האתר ניתן לפנות בכתובת: info@medico.co.il

תמונות לפני ואחרי של רופאים מהאתר