דימומים גינקולוגיים: מהן הסיבות וכיצד מטפלים

למידע והתייעצות

להתייעצות עם ד"ר כהן
השאירו פרטים או חייגו
077-997-9707

    הנני מאשר את תקנון אתר
    יש לאשר את תקנון האתר

    מדיקו > גינקולוגיה

    15 אחוזים מהנשים סובלות מדימומים גינקולוגיים שאינם קשורים בווסת. מדובר בדימום המופיע בנשים בשנות הפריון (נשים בגילאי 15-45) בין הוסתות. מהן הסיבות לדימומים גינקולוגיים וכיצד לניתן לטפל בהם | מדריך לאבחון וטיפול בדימום בין וסתי

    צפו בסרטון: ד"ר שלומי כהן מסביר על ניתוחים זעיר פולשניים לדימומים גינקולוגיים ב"מילון הרפואי" בהנחיית פרופ' קרסו

    דימום גינקולוגי שאינו קשור בוסת הוא דימום הקרוי Metrorrhagia והוא יכול לנבוע מבעיה הורמונלית (אנדוקרינית) מולדת כגון שחלה פוליציסטית (מצב מולד בו עקב היעדר ויסות הורמונלי, נשים מקבלות וסת לא סדירה העשויה להופיע אחת למספר חודשים ולהיות כבדה וממושכת).כמו כן , יכולה לנבוע גם מהפרעה אנדוקרינית נרכשת כגון ליקוי בבלוטת התריס (תירואיד).

    מקורות נוספים יכולים להיות בעיה מכנית כגון פוליפ בחלל הרחם, שרירן (מיומה) בדופן או בחלל הרחם, אדנומיוזיס (רירית רחם חודרנית), דימום דיספונקציונלי (רירית רחם ללא ממצאים פתולוגיים) וגידול ברירית או בדופן הרחם.

    דימומים גינקולוגיים

    מהן סיבות העיקריות לדימומים גינקולוגיים?

    דימום וסתי מוגבר (Menorrhagia) מוגדר כדימום בו האישה צריכה להחליף פד או טמפון ספוגים בפחות מ-3 שעות או שבעת הדימום נפלטים קרישי דם, דימום זה עשוי עם הזמן לגרום לאנמיה, חולשה ועייפות בעת הוסת וירידה בתפקוד היומיומי.

    דימום זה יכול לנבוע מהסיבות שצוינו לעיל, וגם מנטייה גנטית לדימום וסתי מוגבר או הפרעות מולדות במערכת הקרישה שהן שכיחות פחות.

    שכיח גם מצב בו יש דימום כבד גם בוסת וגם לאחר סיום הוסת, או שיש המשכיות של הוסת על פני ימים רבים (MenoMetrorrhagia), מצב זה עלול גם להופיע אל נשים שעברו ניתוחים קיסריים ואשר להן "נישה קיסרית" (Cesarean Niche), ליקוי אנטומי במבנה הרחם היכול לגרום לתופעה זו.

    ד"ר שלומי כהן: "פוליפ הוא גידול לרוב שפיר של מעטפת רירית הרחם המתחדשת מידי חודש, אם הפוליפ קטן ואינו תסמיני, ניתן לעקוב אחריו כל מספר חודשים."

     איך מטפלים בשרירנים?

    הטיפול בשרירנים תלוי בתכניות הפריון של האישה, בנשים צעירות שטרם הרו ו/או ילדו יש לשקול כקו ראשוני נסיון לטיפול תרופתי, כיום יש תרופות היכולות לכווץ את השרירנים ולהקטין משמעותית את הדימום.

    לרוב, לאורך זמן יהיה צורך בטיפול נוסף-כירורגי לרוב, כתלוי במיקום השרירן, ובגודלו.

    לדוגמה שרירנים הבולטים או קרובים לחלל הרחם ניתנים לטיפול בגישה נרתיקית באמצעות היסטרוסקופ-ניתן להוציא שרירנים גדולים בניתוח גינקולוגי פשוט ובאשפוז יום ללא חיתוך כלל של דופן הבטן עם תוצאות מידיות מהמחזור שלאחר מכן.

    נשים אשר להן שרירנים גדולים מ-4-5 ס"מ ואו הבולטים למעטפת הרחם החיצונית יהיה צורך בניתוח בגישה בטנית, לרוב זעיר פולשני (לפרוסקופי) בו ניתן דרך פתחים זעירים להסיר גם שרירנים גדולים של כ- 10 ס"מ.

    האשפוז לרוב קצר מיממה וניתן לחזור לפעילות שגרתית בתוך מספר ימים.

    בשרירנים מאד גדולים יהיה לעתים צורך בפתיחת הבטן בצורה הדומה לניתוח קיסרי, ובהתאוששות ארוכה יותר.

    מכאן ברורה החשיבות של אבחון מדויק והתאמת הטיפול האישי בהתאם למצב הקליני ושאיפות הפיריון של האישה.

    מה עושים במקרה של פוליפים?

    פוליפ הוא גידול לרוב שפיר של מעטפת רירית הרחם המתחדשת מידי חודש, במידה ויש דימומים או אי פריון יש הטווייה להסיר הפוליפים.

    חלק מהפוליפים ניתן להסיר במרפאה בפעולה היסטרוסקופית הקרויה SEE&TREAT בה ניתן ללא צורך בכניסה לחדר ניתוח וללא הרדמה להסיר חלק מהפוליפים באותה הפגישה.

    אם הפוליפ קטן ואינו תסמיני, ניתן לעקוב אחריו כל מספר חודשים.

    מהו הטיפול באנדומטריוזיס?

    הטיפול תלוי בתסמינים ובגיל האישה, אם התלונה עיקרית היא של כאבים יש תרופות לשיכוך הכאבים, או גלולות למניעת הריון הנלקחות ברצף, מניעת הוסת מקטינה הסבל באופן ניכר.

    בחלק מהמקרים יש נגעים שאינם מגיבים לטיפול התרופתי ואז יש צורך בהתערבות כירורגית.

    כיום ניתן באמצעות ניתוח לפרוסקופי-זעיר פולשני לטפל בצורה מיטבית בנגעי האנדומטריוזיס ולהביא הקלה בכאבים לתקופה ארוכה.

    בעיה נוספת היא אי-פריון, שם כתלוי בגיל האישה וברזרבה השחלתית שלה ובאופי הנגעים יש לקבל החלטה באיזה שלב יש לבצע ניתוח להסיר הנגעים לשפר התוצאות הפריוניות.

    כיום, ניתן לבצע כריתה של נגעי אנדומטריוזיס מהשחלות תוך שימור הרזרבה השחלתית ובחלק מהמקרים הנשים מצליחות להרות ספונטנית לאחר ההתערבות הכירורגית הזעיר פולשנית.

    דימומים גינקולוגיים אנדומטריוזיס

    האם גם ציסטות עלולות לגרום לדימום?

    ציסטות בשחלות הם גידולים לרוב שפירים היכולים לגרום לכאבים ודימומים לא סדירים.

    יתכנו ציסטות תפקודיות היכולות להיספג עצמונית בחלק מהמקרים, ציסטות מרכבות המכילות תוכן מוצק ידרוש לרוב ניתוח לפרוסקופי-זעיר פולשני להסרת הציסטה תוך שימור השחלה.

    גם כאן ניסיון כירורגי יעזור לשמר הרזרבה השחלתית ויבטיח תפקוד פריוני טוב לאחר הניתוח.

    דימומים גינקולוגיים - ציסטה בשחלה

    מה עושים כאשר הסיבה אינה מוסברת?

    כשהסיבה אינה מוסברת כדאי לבצע היסטרוסקופיה אבחנתית ולוודא שאין בעיה אנטומית כגון רירית רחם שיגשוגית (Endometrial Hyperplasia )או נישה (Cesarean Niche) שלאחר ניתוח קיסרי בהם ניתן לטפל בגישה היסטרוסקופית.

    בחלק מהמקרים הדימום אינו מוסר אנטומית או הורמונלית ואז ניתן להציע טיפול תרופתי או במידה והאישה סיימה את תכנון המשפחה היא יכולה לעבור פעולה היסטרוסקופית של אבלציה של רירית הרחם-צריבה כירורגית, המקלה משמעותית הדימומים ללא הוצאת הרחם.

     


    ד"ר שלומי כהן
    יילוד וגינקולוגיה
    ד"ר שלומי כהן הינו מומחה ליילוד וגיניקולוגיה, רופא נשים ומנתח בכיר במחלקת נשים במרכז הרפואי שיבא, מנהל היחידה לאנדוסקופיה גינקולוגית בבית החולים הרצליה מדיקל סנטר. לאחר התמחותו במחלקת שנים ויולדות בשיבא, תל השומר, בצע ד"ר כהן...

    להתייעצות עם ד"ר כהן
    השאירו פרטים או חייגו
    077-997-9707

      הנני מאשר את תקנון אתר
      יש לאשר את תקנון האתר

      תגובות

      • הודיה בן שמעון 10 באפריל 2021 20:06

        היי נעים מאוד
        אני ביום שני הקרוב אהיה בדיוק 6 שבועות אחרי לידה ילדתי בניתוח קיסרי מתוכנן
        היה לי דימום רגיל אחרי לידה כזה שמתחיל יותר חזק ונחלש בהדרגה עד שהיו הפרשות צהובות אחרי בערך יומיים חזר הדימום שוב לא חזק מידי ונחלש בהדרגה היה אולי יום אחד של הפסקה
        ואמש התחיל דימום חזק יותר
        המרגיש כמו דימום וסתי יורד בעיקר אחרי שתן
        או בניגוב
        אני קצת חוששת שזה נובע מאיזה פצע פנימי
        איך אפשר לדעת אם זה דימום וסתי או דימום שמצריך התערבות רפואית ?
        והאם חייב שתיהיה הפסקה בין דימום של לידה לבין מחזור?

         הגב

        1. מערכת מדיקו 17 בנובמבר 2021 16:32

          בכל מקרה של דימום חריג יש לגשת לבדיקה על ידי רופא.
          אין לראות בכתוב תחליף לייעוץ רפואי ויש לפנות לרופא המטפל.

           הגב