היפרכולסטרולמיה משפחתית: המחלה הגנטית שמעלה כולסטרול וגורמת להתקף לב

מדיקו > רפואה פנימית

בישראל ישנם כ-12,500 חולים ביתר כולסטרול משפחתי, אך רבים מהם לא מאובחנים ואינם מטופלים בהתאם. ללא טיפול יעיל, החולים במחלה נמצאים בסיכון גבוה ללקות בהתקפי לב כבר בשנות ה-40 לחייהם, בסיכון של פי 20 מהסיכון באוכלוסייה הכללית | מדריך

צפו בד"ר ביצור מסביר על כך בראיון עם פרופ' קרסו בתכנית המילון הרפואי

היפרכולסטרולמיה משפחתית הינה מחלה גנטית נפוצה הגורמת כבר מגיל צעיר לעליית רמות הכולסטרול בדם לרמות גבוהות מאד עד מסכנות חיים, ללא קשר לתזונה.

בקרב החולים במחלה זו קיים פגם גנטי (מוטציה) הגורם לחסר מלא או חלקי של הקולטן ל-LDL -כולסטרול ("הכולסטרול הרע") אשר נמצא על פני התאים בגוף.

קיימים מספר סוגים של המחלה, בהתאם לרמת החסר בקולטן . החסר בקולטן מוביל לכך ש"הכולסטרול הרע" איננו מפונה כראוי בתאי הגוף והכבד, רמתו בדם עולה והוא מצטבר ושוקע בדפנות כלי הדם.

רבים מהחולים בישראל אינם מאובחנים

בישראל ישנם כ-12,500 חולים ביתר כולסטרול משפחתי, אך רבים מהם לא מאובחנים ואינם מטופלים בהתאם.

התהליך של שקיעת ה-LDL  כולסטרול בדפנות כלי הדם מביא להתפתחות מואצת של דלקת מקומית וטרשת עורקים, הגורמת למחלות לב וכלי דם כבר בגילאים צעירים- להתקפי לב, שבץ מוחי ופגיעות מערכתיות שונות אחרות הקשורות לפגיעה באספקת הדם לרקמות.

קיים קושי בזיהוי המחלה מכיוון שמדובר במחלה "שקטה", בהעדר בדיקת דם לכולסטרול המעידה על רמות גבוהות של כולסטרול בדם, המחלה תבוא לידי ביטוי רק אם החולה מפתח טרשת עורקים וכבר נגרם נזק לכלי הדם, הגורם להתפתחות אירוע לבבי, מוחי או סיבוך אחר באספקת הדם לרקמות חיוניות.

צילום: 123RF

מדוע ישנם חולים אשר אינם מאובחנים?

בניגוד למצופה, אין מדובר לרוב בחולים שמנים במיוחד, ועל כן אין למחלה זו סימפטומים בולטים הניכרים לעין מלבד משקעי כולסטרול המופיעים לעתים בצורת כיס צהבהב באזור העפעפיים (קסנטלזמות) או כבליטות קטנות במקומות נוספים בעור (קסנטומות).

מי נמצא בקבוצת סיכון וראוי שייגש לאבחון ?

במידה וידוע על ערכים של כולסטרול גבוה במידה ניכרת אצל מטופל, חשוב מאד לבצע בדיקות סקר לכל בני משפחתו של החולה בשל העובדה שלכל אדם עם יתר כולסטרול משפחתי יש סיכוי של 50% להוריש את המחלה לכל אחד מילדיו.

חשיבות גילוי המחלה היא בעיקר בהתחלת טיפול בגיל צעיר, על מנת למנוע את סיבוכי המחלה הקטלניים.

ללא טיפול יעיל, החולים במחלה נמצאים בסיכון גבוה ללקות בהתקפי לב כבר בשנות ה-40 לחייהם, בסיכון של פי 20 מהסיכון באוכלוסייה הכללית.

מהם הטיפולים הקיימים היפרכולסטרולמיה משפחתית?

בעבר לא היה טיפול יעיל במחלה והחולים היו נפטרים בגילאים צעירים יחסית, בעיקר עקב התקפי לב פתאומיים  ואירועים מוחיים. כיום ניתן לטפל במחלה בתרופות ממשפחת הסטטינים, אשר פועלות ישירות דרך עיכוב מסלול יצירת הכולסטרול בתאים.

בטיפול עם סטטינים, רמת הכולסטרול המיוצר בתאים פוחתת ולכן רמות הכולסטרול המצטברות בדם עקב הפגם בקולטן, יורדות.

תרופות נוספות הקיימות כטיפול במחלה הן תרופות המפחיתות את ספיגת הכולסטרול במעי. תגובה טובה לטיפולים אלו קיימת אצל בעלי חסר חלקי בלבד בחלבון.

עם זאת, אצל החולים בעלי חסר מלא בחלבון לרוב קיימת עמידות יחסית לטיפול התרופתי המקובל ויש לנקוט באמצעי טיפול מתקדמים.

אלו טיפולים חדשים קיימים ליתר כולסטרול משפחתי?

דור חדש של טיפולים בהיפרכולסטרולמיה משפחתית הוא מעכבי החלבון PCSK9, המאפשרים להוריד את ערכי "הכולסטרול הרע" באופן מאד משמעותי לערכים המומלצים עבור החולים, בייחוד במקרים שבהם ההורדה המתקבלת מהטיפולים הקיימים איננה מספקת או במקרים של אי-סבילות לסטטינים.

PCSK9 הוא חלבון המביא לפירוק הקולטנים ל-LDL-כולסטרול המצויים על פני תאי הכבד, מפחית את כמותם, ובכך מפחית את פינוי "הכולסטרול הרע" מהדם.

עיכוב של  PCSK9 מפחית את פירוק הקולטן, מוביל לעלייה במספר הקולטנים הזמינים לפינוי "הכולסטרול הרע" מהדם, ובכך מוריד בצורה משמעותית את רמות הLDL- כולסטרול בדם.

הטיפול ניתן בזריקה תת-עורית להזרקה עצמית בתדירות של פעם בשבועיים עד פעם בחודש.

מדובר בטיפול יעיל ובטוח המביא להפחתה של כ- 50%-60% ברמות ה-LDL  כולסטרול.

מהם האפשרויות הקיימות היום לקבלת טיפול במעכב PCSK9 ?

הטיפול במעכבי PCSK9  זמין היום דרך שירותי הבריאות המשלימים של רוב קופות החולים בישראל, כאשר בכל אחת מקופות החולים קיימים קריטריונים מסוימים שעל המטופל לעמוד בהם לצורך קבלת הטיפול, או דרך ביטוחים פרטיים.

חשוב לציין שטיפול יעיל בעודף כולסטרול בדם מפחית את הסיכוי לתחלואה לבבית וכן עשוי להאט את התקדמות המחלה הטרשתית בקרב חולים צעירים.


מערכת מדיקו
מדיקו הינו אתר בריאות מוביל אשר נועד לתת מידע עדכני ומקיף בתחום הבריאות לציבור הגולשים הישראלי זאת במטרה להוות צומת מרכזית המסייעת לגולשי האינטרנט בישראל בחיפוש המידע הרפואי ברשת וזאת בהתאם לתנאי השימוש באתר. במסגרת פעילות האתר, מדיקו מפעילה גם את תכני המילון הרפואי בוידאו בהנחיית פרופסור רפי קרסו. התוכן המוצג באתר מדיקו מוגן בזכויות יוצרים ואין לעשות בו שימוש ללא אישור מערכת האתר. לפניה למערכת האתר ניתן לפנות בכתובת: info@medico.co.il