מעקב הריון: מה הוא כולל?

למידע והתייעצות

להתייעצות עם פרופ' וולמן
השאירו פרטים או חייגו
077-230-9359

    הנני מאשר את תקנון אתר
    יש לאשר את תקנון האתר

    מדיקו > גינקולוגיה

    הריון הינה אחת התקופות החשובות והרגישות ביותר בחייה של כל אישה. מטרת מעקב הריון הינה לסיים את ההריון בבריאות מלאה של האם ושל העובר. מעקב טוב מחייב היכרות טובה של המטפל עם המצב הבריאותי של ההרה

    צפו בפרופ' וולמן מסביר על כך בראיון עם פרופ' קרסו בתכנית המילון הרפואי

    מהו מעקב הריון?

    כבר מתחילת ההריון יש לבצע מספר רב של בדיקות דם כדי לאמת את מצבה הבריאותי של האישה. נבדקת עמידות למחלות זיהומיות שונות היכולות לפגוע בעובר, איזון הורמונלי של האם, וכדומה.

    על ידי בדיקות אלו ניתן לאתר פעמים רבות הפרעות להן האם איננה מודעת, כמו הפרעה בתפקוד בלוטת התריס או אנמיה, מחסר ברזל, ויטמין בי 12 או אפילו נשאות של מחלה כמו טלסמיה. כך נוכל להדריך את האישה בהתנהגות נכונה בהריון ודיאטה נכונה.

    צילום: 123RF

    אילו בדיקות מתבצעות במהלך מעקב הריון?

    בדיקה סונוגרפית

    עם תחילת ההריון, סביב השבוע החמישי יש לבצע בדיקה סונוגרפית בכדי לאשש שההריון אכן בתוך הרחם ולא מחוצה לו. כמו כן יש לוודא שההריון מתקדם בצורה תקינה ואף ניתן להדגים דופק עוברי.

    בדיקת שקיפות עורפית

    בין השבועות 11 ל-13 ושישה ימים מבצעים את בדיקת השקיפות העורפית. בבדיקה זו מודדים את כמות הנוזלים שיש לעובר בעורף ומדמים את עצם האף. ככל שכמות הנוזלים גדולה יותר או לחילופין אם לא מדגימים את עצם האף עולה הסיכון לתסמונת דאון.

    בדיקה זו מסייעת גם באיתור עוברים עם מומי לב. הבדיקה הינה בדיקת סקר בלבד וגם אם תוצאותיה לא טובות עדיין אין הדבר מעיד בהכרח על בעיה אלא על הצורך להעמיק את הבירור.

    בדיקות סקר שליש ראשון

    לבדיקת שקיפות עורפית נלווית בדיקת דם הנקראת סקר שליש ראשון המשפרת את דיוק הבדיקה

    סקירת מערכות מוקדמת

    בדיקה סונוגרפית זו נעשית ברוב המקרים דרך הנרתיק כאשר בבדיקה סוקרים את איברי העובר הקיימים בשלב זה.

    הבדיקה חשובה משום שבאמצעותה ניתן לאתר כבר בשלב מוקדם שיעור ניכר מהמומים העובריים ואף סימנים לבעיה גנטית המחייבת דיקור מי שפיר.

    בדיקת סקר שליש שני 

    לאחר הסקירה יש לבצע בדיקת דם הקרויה סקר שליש שני. בדיקה זו בודקת 3 הורמונים ובשקלול של היחס ביניהם מתקבל סיכון לתסמונת דאון. גם בדיקה זו הינה בדיקת סקר בלבד. בשלב זה יש להחליט האם לבצע דיקור מי שפיר.

    יש לזכור שכלל הבדיקות הנעשות מכוונות לשלילת תסמונת דאון, ואילו דיקור מי שפיר נועד לבדוק דברים רבים נוספים. כיום ניתן להרחיב את הבדיקה ולבצע גם את הצ'יפ הגנטי שמאתר תסמונות רבות אותן לא יכולנו לאתר קודם לכן.

    סקירת מערכות מורחבת

    בשבועות 21-24 מתבצעת הסקירה השנייה, בה יש לבדוק את כל האיברים שנבדקו בראשונה ולוודא שאכן מתפתחים כהלכה. בנוסף נבדקים כל האיברים שלא היו קיימים קודם לכן כמו חלקים שונים במוח.

    בדיקת העמסת סוכר

    בשבועות 24-28 מבצעים העמסת סוכר, ספירת דם, בדיקת שתן וכמובן בדיקות נוספות על פי מצבה החיסוני של המטופלת.

    המשך ההריון מחייב מעקבי צמיחה סונוגרפיים ובדיקות דם בהתאם למצבה של המטופלת.

    בשבועות 31-33 מבצעים כיום סקירה שישית בה שמים דגש על המשך התפתחות המוח, הריאות המעיים וכו'.

    בחלקו האחרון של ההריון נקפיד על צמיחה תקינה של העובר. במידה ויש האטה בצמיחה, לעתים יש מקום ליילוד מוקדם.

    בין השבועות 28-37 יש לחסן לשעלת ובשבועות 38-37 לבדוק שהאישה איננה נשאית של חיידק הסטרפטוקוקס.

    סביב שבוע 40 מגיעה בשעה טובה הלידה, וכמובן גם כאן יש לוודא האם האישה מתאימה ללידה נרתיקית או שיש מקום לסיים בחיתוך דופן.


    פרופ' יגאל וולמן
    יילוד וגינקולוגיה
    פרופ' וולמן הינו בוגר בית הספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב, סיים התמחות במיילדות וגינקולוגיה בבית חולים הקריה בתל אביב, עבר השתלמות באקו לב עובר בבית החולים לילדים חולים בטורונטו בקנדה. פרופסור חבר באוניברסיטת תל אביב,...

    להתייעצות עם פרופ' וולמן
    השאירו פרטים או חייגו
    077-230-9359

      הנני מאשר את תקנון אתר
      יש לאשר את תקנון האתר

      תגובות