מחלת האנדומטריוזיס

למידע והתייעצות
מדיקו > גינקולוגיה

אנדומטריוזיס היא מחלה גניקולוגית נפוצה, כרונית ותלוית אסטרוגן, אשר נגרמת עקב הימצאותם של תאים דמויי רירית רחם (אנדומטריוזיס) מחוץ לרחם, בעיקר במקומות שונים באגן

צפו באיה ורטהיימר מנכ"לית עמותת אנדומטריוזיס ישראל וד"ר אושרי בראל, מתראיינים על כך בתוכנית "סטטוסקופ"

הטקסט נכתב על-ידי עמותת אנדומטריוזיס ישראל

מחלת האנדומטריוזיס פוגעת ב-1 מכל 10 נשים ונערות בגילאי הפוריות, ועלולה לגרום לפגיעה קשה באיכות החיים, לכאבים בזמן הביוץ ו/או הווסת ולעתים אף לכאבים כרוניים, הפרעות במערכת העיכול, בעיות בדרכי השתן, אי-פריון, כאבים ביחסי-מין ועוד.

על-אף השכיחות הגבוהה של המחלה, המודעות לה במערכת הרפואית ובציבור עדיין חסרה, והאיחור הממוצע באבחון עומד על 11 שנים בישראל.

לפי מחקר פורץ דרך של עמותת אנדומטריוזיס ישראל משנת 2022, רק ב-42% מהמקרים החשד הראשוני למחלה עלה על-ידי גורם רפואי, כדי להבין טוב יותר את המחלה כדאי להבין את מבנה הרחם.

הרחם בנוי משלוש שכבות, השכבה הפנימית, רירית הרחם, אנדומטריום בלועזית, מצפה את הרחם בפנים. רירית הרחם גדלה במהלך המחזור החודשי, ובמידה ואין קליטת הריון רירית הרחם נושרת ומופרשת החוצה דרך הנרתיק. 

התאים הדומים לתאי רירית הרחם הגדלים מסיבה שאינה ידועה מחוץ לרחם, מתנהגים כמו תאי רירית רחם לאורך המחזור החודשי. המשמעות של כך היא שהם מגיבים לשינויים הורמונאליים בגוף האישה וכך הם ממשיכים להתקיים ומסוגלים לגדול או לדמם כשמגיע זמן הווסת החודשית. אולם בניגוד לרירית הרחם, לתאים אלו אין לאן להתנקז. הם ממשיכים לדמם ולגדול בעקבות פעילות הורמונלית, וכך גורמים לדלקת מקומית ויוצרים נגעים המתיישבים על איברים פנימיים ולעיתים אף חודרים אליהם, הידבקויות בין איברים וציסטות. אלו גורמים לכאבים ולתסמינים מורכבים על איכות חיי האישה או הנערה, תלות האזור בגוף בו מתפתחים.

נהוג לחלק את המחלה לשלושה סוגים עיקריים:

  1. אנדומטריוזיס פריטונאלי- הפריטנאום (צפק) הינו קרום שקוף העוטף את דפנות חלל הבטן ורוב האיברים שבתוכו. אנדומטריוזיס פריטונאלי מאופיין כאחד הסימנים הראשונים לתחילת המחלה ומופיע בחלק גדול מהחולות. 
  2. אנדומטריוזיס שחלתי – אנדומטריומה: אנדומטריומה היא ציסטה בשחלה, 'ציסטת שוקולד'. אנדומטריומה היא לרוב אינדיקציה למחלה אגנית מפושטת יותר ולעיתים עמוקה יותר. אנדומטריומות עלולות לגרום לפגיעה באיכות ביציות ולכן גם בפגיעה בפוריות. חשוב לציין שגם בהסרה שלהן ישנו סיכון לפגיעה בשחלות. מומלץ לשקול שימור פוריות טרם הניתוח להסרת ציסטה שחלתית.
  3. אנדומטריוזיס עמוק- נגעים החודרים לרקמות ואיברים, ועלולים לגרום לפגיעה בתפקוד איברים אלו. אנדומטריוזיס עמוק מתייחס הן לחדירה לרקמות ואיברים באגן והן לנוכחות הנגעים באיברים המרוחקים מהאגן. בספרות ישנה עדות להימצאות נגעי אנדומטריוזיס בכל אברי הגוף.

אדנומיוזיס מתאר מצב בו תאי רירית הרחם (אנדומטריום) חודרים אל שכבת השריר ברחם במוקדים ספציפיים (אדנומיוזיס פוקאלי) או באופן מפושט על גבי שכבת השריר (אדנומיוזיס דיפוזי).

אדנומיוזיס נפוץ אף יותר מאנדומטריוזיס, וההשערה שלאחת מכל 5 נשים ונערות יש אדנומיוזיס, גם אם בקרב רבות מהן המחלה היא א סימפטומטית.

הטיפולים למחלה נעים בין טיפול הורמונלי להאטת התקדמות המחלה המושפעת מהורמונים, דרך טיפול בנוגדי כאב מסוגים שונים ועד לטיפול כירורגי להסרת או צריבת הנגעים.

לצד זאת, אף אחד מן הטיפולים לא נמצא בעל אחוזים גבוהים דיים של שמירה על הטבה לאורך זמן ומעל 60% מהמשתתפות במחקר העמותה דיווחו כי מרגישות שלמערכת הרפואית אין כלל מענה עבורן.

גם לאחר ניתוח תיתכן צמיחת נגעים חדשה, וכן השפעות דלקתיות של המחלה הכרונית.

לציין כי שיעור גבוה של נשים דיווח כי קנאביס רפואי הטיב עימן מאוד, וכן נשים נעזרות גם בטיפולים משלימים כדוגמת תזונה, דיקור וכו'. 

למידע נוסף אודות עמותת אנדומטריוזיס ישראל לחצו כאן >>


מערכת מדיקו
מדיקו הינו אתר בריאות מוביל אשר נועד לתת מידע עדכני ומקיף בתחום הבריאות לציבור הגולשים הישראלי זאת במטרה להוות צומת מרכזית המסייעת לגולשי האינטרנט בישראל בחיפוש המידע הרפואי ברשת וזאת בהתאם לתנאי השימוש באתר. במסגרת פעילות האתר, מדיקו מפעילה גם את תכני המילון הרפואי בוידאו בהנחיית פרופסור רפי קרסו. התוכן המוצג באתר מדיקו מוגן בזכויות יוצרים ואין לעשות בו שימוש ללא אישור מערכת האתר. לפניה למערכת האתר ניתן לפנות בכתובת: info@medico.co.il

תגובות