מהם החידושים בטיפול בסרטן ריאה?

מדיקו > אונקולוגיה

בשנים האחרונות נכנסו לשימוש שורה של טיפולים ביולוגיים ואימונותרפיים חדשים בחולי סרטן ריאה. טיפולים אלה מתאימים לחולי סרטן ריאה מסוג תאים שאינם קטנים, המהווים את מרבית החולים במחלה, ומסייעים בהענקת איכות חיים טובה יותר למטופלים עם הרבה פחות תופעות לוואי ביחס לטיפולים הכימותרפיים המסורתיים

צפו בד"ר ברליז ויזנגרין מתראיינת על כך בתכנית סטטוסקופ

הכתבה מוגשת כשירות לציבור מטעם חברת BMS, למידע נוסף יש לפנות לרופא המטפל שלכם

ביצוע הטיפול | תופעות לוואי | יעילות טיפול

מהי בשורת הטיפולים החדשים בסרטן הריאה?

את כלל החולים בסרטן הריאה, ניתן לחלק לשתי קבוצות עיקריות הנבדלות זו מזו בסוג סרטן הריאה ממנו הם סובלים.

הקבוצה האחת היא קבוצת סרטן הריאה מסוג תאים קטנים, ממנה סובלים מיעוט המטופלים וליתר דיוק כ-15% מסך החולים בסרטן ריאה, רובם מעשנים.

הקבוצה השנייה היא קבוצת סרטן הריאה מסוג תאים שאינם קטנים וכוללת את מרבית חולי סרטן הריאה וליתר דיוק יתר 85% מהם.

מרבית החידושים הטיפוליים בסרטן הריאה מתמקדים באותה קבוצה שנייה של סרטן ריאה מסוג תאים שאינם קטנים.

המרכיב הראשון בטיפולים חדשים אלה הוא מרכיב הרפואה המותאמת אישית. עבור כל מטופל נלקחת ביופסיה שנבדקת באופן יסודי וספציפי עבור המטופל הספציפי, במטרה למצוא את הטיפולים הספציפיים שיתאימו למטופל במידה הרבה יותר.

קבוצה קטנה יחסית של מטופלים תתאים למשל לטיפולים ביולוגיים ובתוך קטגוריה זו לטיפולים ביולוגיים ספציפיים, בעוד קבוצה גדולה יותר של מטופלים תתאים דווקא לטיפולים היותר חדשים שהם הטיפולים האימונותרפיים.

כיצד מתבצעים הטיפולים עצמם?

בקבוצת הטיפולים הביולוגיים, במרבית המקרים החולה פשוט נוטל כדורים בביתו ואינו נדרש לביצוע טיפולים במסגרת אשפוז בבית החולים.

במקרה של טיפולים אימונותרפיים, התרופות ניתנות כתרופות בודדות ולעיתים בליווי כימותרפיה והן ניתנות אך ורק דרך הווריד, מה שאומר שהטיפול ניתן במסגרת אשפוז יום הכולל עירוי של התרופה, ביצוע בדיקות דם ושחרור הביתה.

מהן תופעות הלוואי של הטיפול האימונותרפי?

ידוע שטיפולים כימותרפיים הם טיפולים עתירי תופעות לוואי ובראשן נשירת שיער, בחילות, חולשה, ירידה בספירת דם, ירידה בתאי מערכת החיסון ועוד.

במודל האימונותרפי, נדרשים לכל היותר שני סבבים של טיפול כימותרפי וכל יתר הטיפול נשען על שילוב של שתי תרופות אימונותרפיות, מה שמהווה גיים צ'יינג'ר בכל הנושא של תופעות הלוואי והקלה משמעותית על המטופלים בטיפולים אלה.

יחד עם זאת, גם התרופות האימונותרפיות אינן חפות מתופעות לוואי, אם כי פרופיל תופעות הלוואי שלהן הוא שונה מאוד מזה של טיפולים כימותרפיים.

תרופות אלה מיועדות למעשה לשפעל את מערכת החיסון של הגוף כנגד תאי הסרטן, מה שגורם לפעילות יתר של מערכת החיסון בגוף.

פעילות יתר זו יכולה לבוא לידי ביטוי בצורה של התפתחות דלקות בגוף. בהתאם לכך, תופעות לוואי אפשריות בטיפולים אימונותרפיים כוללות למשל דלקת קלה בעור, דלקת בבלוטת התריס, דלקת במעי הגס וכדומה.

בכל אופן מדובר בתופעות לוואי קלות הרבה יותר מאלו האופייניות לכימותרפיה ובכל מקרה, כיום אנו יודעים לטפל בתופעות לוואי אלה מבעוד מועד ולמזער את השפעתן על המטופל.

האם ניתן לזהות כבר היום את יעילות התרופות האימונותרפיות?

התשובה היא בהחלט כן ולא רק שרואים הבדל בנתוני היעילות, ההישרדות ותוחלת החיים של המטופלים לעומת כימותרפיה, אלא שרואים ממש הכפלה בנתונים אלה.

בעבר, כל שהיה ניתן להציע לחולה עם סרטן ריאה מפושט היה הטיפול הכימותרפי, שהגדיר תוחלת חיים של מספר חודשים בלבד.

כיום, עם השילוב של שתי תרופות אימונותרפיות וכימותרפיה מינימלית, ניתן לזהות שיפור בכל הפרמטרים ובכלל זה זמן התקדמות המחלה סביב שנה והישרדות גבוהה יותר לצד המחלה.

כמו כן, חולים המגיבים טוב לתרופות אלה יכולים להמשיך ולהגיב אליהן לתקופות זמן ארוכות, המעניקות להם חיים בריאים יותר עם הרבה פחות תופעות לוואי, שזאת למעשה המטרה החשובה ביותר בכל טיפול במחלת סרטן.


ד''ר ברליז ויזנגרין
אונקולוגיה
ד"ר ברליז ויזנגרין הינה מומחית לאונקולוגיה, אונקולוגית בכירה ביחידת ריאה בבית החולים איכילוב.

תגובות