החלפת שתלים

מדיקו > מדריכים > כירורגיה פלסטית > החלפת שתלים
החלפת שתלים
רופאים שעשויים לסייע לך: 58 רופאים בתחום החלפת שתלים
כמה עולה: 20,000-30,000
13 תמונות של החלפת שתלים
זמן החלמה: שבוע עד עשרה ימים
סוג הרדמה: כללית

מדריך החלפת שתלים

מהי החלפת שתלים בחזה?

ברגע שהחלטת לשים שתלי סיליקון בגופך, עלייך להבין שאחת לעשור או יותר תצטרכי להחליף אותם. ניתוח החלפת שתלים בחזה נועד לטפל בבעיה מסוימת שנוצרה עם השנים, בין אם מדובר בבעיה רפואית או אסתטית, או נועדה לשמר ולתחזק את תוצאת הניתוח הקודם או לשדרג ולבצע "עדכון גרסה" לניתוח שנערך לפני עשור או יותר.

במהלך הניתוח מסירים את השתלים הישנים, בודקים את טיב הרקמות הפנימיות האוחזות בשתל ומהוות את הבית שלו (הקופסית – ה"קפסולה") מתאימים אותן לשתל החדש שנבחר בהתאמה לצרכייך, רצונותייך וטעמך האישי, ומחדירים שתל חדש ומודרני בעל תכונות שנבחרו בקפידה כדי למלא אחר משאלותייך וכדי לעזור לך ליהנות מהצלחת הניתוח במשך שנים רבות לעתיד.

במאמר זה נלמד על:


מדוע יש צורך בהחלפת שתלים?

חשוב להבין ששתלי הסיליקון הם אורחים זמניים בגופך ולא נועדו להישאר שם לנצח. המטרה היא למנוע אפשרות שהשתל יעבור בלאי בתוך הגוף שלך. אנחנו מעוניינים שהבלאי שלו יתרחש מחוץ לגופך מאחר ואנחנו יודעים שכאשר שתל עובר קרע, בלאי, דלף או כל תהליך בלאי אחר בתוך הגוף עולה הסיכון לכך שהגוף יגיב כנגדו בצורה חריגה. תהליכים שמתעוררים בגוף סביב שתלי הסיליקון הם תהליכים של שפעול המערכת החיסונית והם תלויים במידה רבה בתקינות השתלים ומערכת היחסים שנוצרת בינם ובין הכיס שנוצר סביבם.

צפו בד"ר הדר ישראלי מתראיינת על כך בתוכנית סטטוסקופ רשת 13

סיבות להחלפת שתלי סיליקון ישנים בחזה מתחלקות ל-2 קבוצות עיקריות:

סיבות רפואיות/בריאותיות וסיבות אסתטיות של יופי, נראות, מגע, טבעיות ופרופורציונליות.

סיבות רפואיות/בריאותיות:

להחלפת שתלים מתחלקות לשתי קטגוריות עיקריות: שתל פגום לעומת תגובה לא תקינה של הגוף כלפי השתל.

שתל פגום:

שתלי סיליקון אמורים להישאר שלמים ותקינים וללא בלאי לאורך שנים רבות. שתל פגום הינו שתל שעבר שינוי משמעותי במבנה שלו בעקבות פגם בייצור, חבלה (טראומה), תגובה ביולוגית שהגוף ייצר כנגדו ופגמה בו או בלאי טבעי שמתרחש עם הזמן.

תגובה חריגה של הגוף כלפי השתל:

בתהליך הריפוי לאחר ניתוח בו הוחדרו שתלי סיליקון לגופך, לדוגמה בהגדלת חזה או הגדלה והרמת חזה, הגוף מייצר רקמה עדינה המצפה את החלל סביב השתל והופכת להיות ה"בית" של השתלים בגופך. הרקמה הזו נקראת "קופסית" או "קפסולה". ברוב המקרים היא עדינה ותקינה ואז השדיים רכים, נעימים וטבעיים למגע ולא גורמים לכאבים או לתחושת אי נוחות.

כאשר הגוף מגיב בצורה חריגה / לא תקינה לשתלים עלולה להיווצר קופסית צלקתית או דלקתית. מצב זה עלול לגרום לנוקשות של השדיים, לכאבים, לאי נוחות וכאבים ולתלונות נוספות העלולות להגיע לכדי צורך או רצון להחליף את השתלים ולטפל בבעיה שנוצרה, או לחילופין להחליט על הסרתם.

תגובה דלקתית/צלקתית יכולה לנבוע ממגוון בעיות בתהליכי הריפוי וביניהן: תגובה לשטף דם שנוצר בכיס במהלך הריפוי הקשור במידה לא מבוטלת בטכניקה הניתוחית, לשיטת החדרת השתלים, לסוג השתלים, למידת ההקפדה של המנתח וצוותו על סטריליות, למעטפת החיצונית של השתל אשר משפיעה רבות על תהליכי הריפוי הללו ולנטייה האישית שלך לצלקות ודלקות באופן כללי.

בנוסף, תגובה דלקתית/צלקתית יכולה להתעורר אחרי שנים רבות בהן הכל היה בסדר בתגובה לאירוע חבלתי (טראומטי) או דלקתי למשל דלקת שיניים, חניכיים, דלקת בדרכי השתן וכיוצא בזאת, או בתגובה לפגם או בלאי שנוצר בשתל ברבות הימים.

כאשר שתל תקין נפגם או עובר בלאי ומתרחשת חשיפה של הגוף והמערכת החיסונית למילוי הסיליקון שבתוך השתל עלולה להתעורר תגובה חיסונית דלקתית צלקתית, לכן אנחנו ממליצים לכל אישה להחליף את השתלים כל עוד הם עדיין תקינים, ולא לחכות לקרע או בלאי מאחר ואנחנו לא רוצים שתגובה כזו תתעורר כלפי השתלים הישנים, עדיף להחליפם בחדשים לפני שתהליך כזה מתעורר.

סיבות אסתטיות:

גם אלו מתחלקות ל-3 קבוצות עיקריות:

הראשונה היא נשים שעברו ניתוח, אך מלכתחילה לא היו מרוצה מהתוצאה שלו מסיבות שונות. למשל התאכזבות מהגודל, מהפרופורציות או מאי ההתאמה למבנה הגוף, מהנראות, מהמגע וכיוצא בזאת ואשר מבקשות להשיג שיפור נוסף בתוצאה האסתטית.

הקבוצה השניה היא נשים אשר נהנו מתוצאת הניתוח לפרק זמן מסוים, עד אשר בעקבות הריונות, לידות והנקות הגוף כולו וגם החזה שלהן שינה את גודלו, מרקמו וצורתו, צנח, התרוקן והתרופף, והנוכחות של שתל בחזה במקרים מסוימים עלולה להדגיש את הבעיה ולגרום לו להיראות מוזר ולא טבעי. מדובר בנשים אשר סיימו את מרבית ההריונות בחייהן ומבקשות לעדכן גרסה ולחזור לגזרה הנאה שהייתה להן טרם ההריונות והלידות.

הקבוצה השלישית היא נשים אשר נהנו שנים רבות מתוצאת הניתוח אך ברבות השנים ומפאת הגיל מרגישות שהגיע הזמן להחזיר עטרה ליושנה, לבצע "עדכון גרסה" לחזה ומבקשות לחזור למראה החזה המלא, הצעיר והזקוף יותר שהיה להן לפני עשור או יותר. בחלק מהמקרים החזה גדל עם השנים והפך למעמסה מכבידה. נשים אלו מבקשות להשיג מראה נערי וצעיר יותר ולהיפטר מהעודפים שנצברו עם השנים.


תמונות לפני ואחרי – החלפת שתלים:


עד כמה השתלים של הדור החדש עדיפים על פני השתלים של הדור הקודם?

שתלי הסיליקון המודרניים דור 5 ודור 6 מתאפיינים בכך שהתוכן הפנימי שלהם הינו ג'ל סיליקון מוצק קוהסיבי ובכך שהמעטפת החיצונית שלהם עשויה שכבות רבות של אלסטומר מוצק וגמיש שאמור למנוע דליפה ופעפוע של הסיליקון מבעד למעטפת החיצונית של השתל. בכך, השתלים הללו נחשבים איכותיים ובטוחים יותר לשימוש. בעבר, שתלי הסיליקון היו בעלי מעטפת דקה יותר והיה סיכוי גדול יותר הן לקרע והן לדיפוזיה (פעפוע) של הסיליקון מבעד למעטפת גם בשתל שלם שלא נפגם, נקרע או נפרץ.

שיפור ושדרוג נוסף שהתרחש בשנים האחרונות הוא ההבנה שהחספוס של המעטפת החיצונית של שתלי הסיליקון זו שנמצאת במגע הדוק וישיר עם רקמות הגוף היא מאוד חשובה בהסתכלות ארוכת טווח מההיבט הבריאותי והבטיחותי.

בעבר המלצנו על שתלי סיליקון בעלי מעטפת עם חספוס גס. מחקרים רבים ותיאוריות נפוצות הראו שהשתלים הללו בעלי תכונות עדיפות מבחינת ההצטלקות של הגוף סביב השתל ומניעת סיבוך שהיה מאד שכיח סביב שתלים חלקים והוא הצטלקות/התכווצות קופסיתית, או בשם עממי יותר היווצרות "קפסולה". 

כעבור עשור לערך, מחקרים הראו שיש לשתלים הללו תכונה שלילית, אמנם מאד מאד נדירה, אך הוכח קשר ברור בין דרגת החספוס לבין גירוי כרוני של המערכת החיסונית עד כדי מקרים בודדים בהם היא יוצאת מבקרה והופכת למחלה גידולית נדירה ביותר שנקראת BIA-ALCL. סוג נדיר ביותר זה של לימפומה התגלה בארץ במספר מצומצם מאד של נשים, פחות מ-10. אך בשל הסיכון הכרוך בתופעה חריגה זו הוחלט להוציא משימוש את השתלים הבעייתיים וכך היה, שתלים אלו לא נמצאים יותר בשימוש בארץ כיום.

כיום אנו מבחינים בין מספר סוגי שתלים עיקריים מבחינת הטקסטורה החיצונית שלהם:

שתלים חלקים לחלוטין שיש לכל חברות השתלים.

שתלים כמעט חלקים או ננו-טקסטוריים מתוצרת חברת מוטיבה.

שתלים בעלי חספוס עדין כגון מזמו – mesmo של חברת פוליטק הגרמנית וכגון SILTEX של חברת מנטור האמריקאית

שתלים בעלי חספוס גס בשיטת Salt-Loss של חברת "אלרגן" וגם של חברות אחרות כגון NAGOTEX הוצאו משימוש.

שתלים בעלי ציפוי פוליאוריתן – מעטפת זו בעלת תכונות מיוחדות ה"מדביקה" את השתל למקומו. שתלים אלו בעלי חספוס גס (דרגה 4 מתוך 4) וידוע על שכיחות גבוהה יותר לתופעת ALCL. אך עדיין נעשה בהם שימוש די נפוץ ברחבי העולם ובאירופה. בארה"ב אין אישור להשתמש בהם. קבוצת שתלים זו שנויה במחלוקת כיום והדעות לגביה חלוקות.

הפיתוח החדשני ביותר שנעשה בתחום שתלי הסיליקון העולמי הינו מתוצרת כחול לבן, גאווה ישראלית והוא הפיתוח של השתלים הקלים. בשתלים הללו המילוי הפנימי מכיל כ-30% גז מה שהופך אותם לקלים ב-30% מאחיהם הממולאים בסיליקון ג'ל "סטנדרטי".


מהם שתלי הסיליקון הקיימים כיום?

שתלי הסיליקון מתחלקים לקבוצות על פי מספר תכונות כמפורט:

צורתם החיצונית – שתלי הסיליקון מתחלקים ל-2 משפחות עיקריות: שתלים עגולים ושתלים אנטומיים. שתלים עגולים הינם בעלי צורת "כיפה" כשמסתכלים עליהם מהצד. שתלים עגולים מהווים בממוצע כ75-80% מהמקרים כיום.

שתלים אנטומיים:

בעלי צורת "טיפה" במבט מהצד, קרויים גם "שתלים אגסיים" – צורת אגס. כל השתלים מיוצרים במגוון רחב של פרופילים ומגוון רחב של מידות. מהווים בממוצע כ20-25% מהמקרים כיום.

פרופיל נמוך:

שתל בו מידת ההתבלטות קדימה היא מינימלית, כלומר הבסיס שלו רחב מאוד אך ההתבלטות קדימה מינימלית, נקרא גם שתל "פיתה". כמעט ולא בשימוש כיום. למעט מקרים מיוחדים או בניתוחי תיקון אסימטריה.

פרופיל בינוני:

שתל בו מידת ההתבלטות קדימה היא בדרגה בינונית, מעניק מילוי ומראה טבעי לשד. בממוצע מתאים לכ-30% מהנשים.

פרופיל גבוה:

שתל בעל בסיס צר יחסית ופרופיל בולט קדימה, השתל העיקרי הנמצא כיום בשימוש. מעניק מקסימום נפח ובולטות ביחס לבסיס השתל. 70-80% מהשתלים הנמצאים בשימוש כיום.

פרופיל אולטרה גבוה:

כמו השתל הבולט, אך אפילו בולט יותר ובעל בסיס צר יותר, נועד להעניק מקסימום נפח בנשים בעלות בסיס צר במיוחד. השימוש בו נדיר יחסית.

סוג המעטפת:

המעטפת החיצונית של השתל היא זו שבאה במגע ישיר והדוק עם רקמות הגוף והתכונות שלה קובעות במידה רבה את התנהגותו של השתל לאורך שנים רבות. אנו מבחינים ב-4 קבוצות עיקריות של המעטפת על פי דרגת החספוס שלהן. 

חספוס דרגה 1:

שתלים חלקים או כמעט חלקים. שתלים חלקים יש כמעט לכל חברות השתלים, שתלים "כמעט חלקים", בטכנולוגיה שנקראת ננו-טקסטורה הם שתלים של חברת מוטיבה – MOTIVA. השתלים הללו בעלי מגע משי או סאטן והם מייצרים קפסולה עדינה ודקה מאד סביבם. תכונה זו היא גם יתרון אך גם חסרון וצריך לדעת כיצד להשתמש בהם בצורה נכונה. 

שתלים חלקים הינם בעלי תכונה "להתגלץ'.." ולהרחיב את הכיס הן כלפי מטה והן כלפי הצד. תכונות ייחודיות אלו דורשות ידע וניסיון בשימוש בהם. שתלים חלקים הם השתלים בעלי הסיכון הנמוך ביותר להתפתחות BIA-ALCL סוג נדיר ביותר של לימפומה שעלול להתפתח סביב שתלי סיליקון בעלי חספוס גס.

חספוס דרגה 2:

שתלים בעלי חספוס עדין. שייכים לקבוצה זו שתלים של חברת פוליטק הגרמנית (POLYTECH) בעלי מעטפת מסוג מזמו (MESMO) ושתלים של חברת מנטור (MENTOR) בעלי מעטפת מסוג סילטקס (SILTEX).

מעטפת מזמו בעלת חספוס עדין מעט יותר, הם יותר ניידים במקצת משתלי סילטקס. שתלי סילטקס בעלי מעטפת מעט יותר מחוספסת ועל כן נוטים להתקבע מעט יותר.

חספוס דרגה 3:

שתלים אלו בעבר היו מומלצים מאד לשימוש אך כיום החלטנו להסיר אותם משימוש. שתלים אלו למשל של חברת אלרגן, מעטפת הקרויה (BIOCELL) בטכנולוגיה שנקראת (SALT LOSS) הראו בשנים האחרונות סיכון מוגבר לתופעה הנדירה ביותר של BIA-ALCL ועל כן הייצור והשיווק שלהם הופסק.

חספוס דרגה 4:

שתלים בעלי ציפוי פוליאוריתן (POLYURETHANE) שתלים אלו בעלי תכונה של הצמדות והדבקה של המעטפת לרקמות הגוף. שתלים אלו מאושרים לשימוש בכל העולם אך לא בארה"ב. התכונה המיוחדת שלהם להיצמד לרקמות מאפשרת להשתמש בהם במצבים מיוחדים בהם לשתלי סיליקון סטנדרטיים יש חסרונות מסוימים.

הסיכון למחלה הנדירה BIA-ALCL גבוה יותר עם השתלים הללו ולכן השימוש בהם שנוי כיום במחלוקת. אך ישנם עדיין לא מעט מנתחים מובילים ברחבי העולם שממליצים על השימוש בהם במצבים מסוימים.

סוג המילוי הפנימי:

שתי הקבוצות העיקריות הן שתלים במילוי סיליקון ושתלים במילוי מי מלח. בעבר נעשה ניסיון למילוי של חומרים אחרים למשל מילוי שמן סויה, אך השתלים הללו היו מאד לא מוצלחים והשימוש בהם הופסק.

היצרן:

רוב שתלי הסיליקון בעולם כיום הם מייצור אמריקאי או אירופאי. חברות אמריקאיות מוכרות וותיקות הן: חברת מנטור (הייצור נעשה בהולנד ובאירלנד), חברת אלרגן שהשתלים המחוספסים שלה הוסרו משימוש. חברת מוטיבה היא חברה אמריקאית חדשה יחסית של העשור האחרון, הייצור נעשה בקוסטה-ריקה.

החברות האירופאיות המובילות הן: פוליטק (POLYTECH) הגרמנית, סבין (SEBBIN) ויורוסיליקון (EUROSILICONE) הצרפתיות, נגור (NAGOR) הבריטית. 

חברת SILIMED היא חברה ברזילאית, בעבר נעשה בהם שימוש נרחב בארץ, אך השיווק שלהם הופסק לפני מספר שנים.

חברת PIP הצרפתית מוכרת היטב מסקנדל שתלי PIP שנבע משינוי לא מאושר בשיטות הייצור שביצע בהסתרה בעל המפעל במטרה לחסוך בעלויות הייצור תוך שימוש בסיליקון תעשייתי במקום סיליקון רפואי מה שהוביל למאסרו וסגירת החברה בצרפת ולהסרת השתלים הללו בקרב מרבית הנשים בהן הם הושתלו.


מהי קופסית? מהם התסמינים להתקשות קופסית?

 קופסית היא הרקמה שהגוף מייצר סביב שתלי הסיליקון בתהליך הריפוי לאחר הניתוח והיא מהווה את ה"בית" של שתלי הסיליקון בגופנו. ברוב המקרים כאשר הריפוי תקין הקופסית רכה, עדינה וגמישה והשדיים רכים, טבעיים ונעימים למגע. אחד הסיכונים הוא הצטלקות יתר של הקופסית אשר עלולה להפוך לקופסית צלקתית. תהליך זה של הצטלקות קופסיתית = התכווצות קופסיתית = התקשות קופסיתית הוא תהליך לא תקין שעלינו לנסות ולמנוע אותו. 

הסימן הראשון הוא כאב ואי נוחות בשד, לרוב מופיעה בצד אחד בהשוואה לצד השני, אך יכולה להתרחש גם דו צדדית. בהדרגה השד נעשה קשה מיום ליום, שתל עולה כלפי מעלה ו"מתכדרר" ומופיעה אסימטריה מתגברת ככל שהתהליך מתקדם.

מדובר בתהליך דלקתי/צלקתי כאשר הסיבות לו רבות ומגוונות וכוללות תהליכי ריפוי לא תקינים של הגוף סביב השתל עקב מגוון סיבות – התקשות קופסיתית ראשונית, כלומר כבר מלכתחילה לאחר הניתוח הרפוי לא היה תקין.

ישנם מצבים בהם הגוף "מחליט" פתאום להגיב כנגד השתלים מסיבה לא ברורה כלשהי כעבור שנים רבות בהן הכל היה בסדר. תגובה זו קרויה תגובת התקשות קופסיתית שניונית. דוגמאות לכך הן למשל תגובה של הגוף לקרע, פגם או בלאי של השתל וחשיפת הגוף לתוכן הסיליקון הפנימי שלו, או לתהליך דלקתי כלשהו במקום אחר בגוף כגון דלקת שיניים או חניכיים, דלקות בדרכי השתן וכיוצא בזאת. או בתגובה לאירוע חבלתי / טראומטי כלשהו כגון תאונת דרכים, נפילה מגובה, או אפילו עיסוי או לחץ חזק מדי בשדיים למשל במהלך ממוגרפיה טראומטית מדי.


מהי מטרת ניתוח החלפת שתלים?

מטרת ניתוח החלפת שתלים יכולה להיות כאמור להיות תחזוקה שגרתית, טיפול בבעיה כלשהי שנוצרה בשתלים או בשדיים ברבות השנים או שינוי משמעותי של המראה המגע, הנראות והאסתטיקה של החזה.

כאשר השדיים נאים ורכים והשתלים כבר ישנים או אף בלויים מדובר בניתוח למטרת תחזוקת שתלים, כלומר החלפת השתלים הישנים בסט חדש של שתלים מודרניים. אפשר ואף מומלץ בהזדמנות זו להוסיף מעט נפח כדי לפצות על נפח שאבד עם השנים והתרופפות קלה של הכיס.

כאשר השתלים הישנים קרועים חייבים להחליף אותם בשתלים חדשים, צריך לנקות את הכיס משיירי הסיליקון ולהתאים את הקופסית לשתלים החדשים שנבחר. חשוב להבין כי במידה והגוף ספג שיירי סיליקון לרקמות הסמוכות או לקשריות הלימפה איננו מנסים "לרדוף" אחר סיליקון שנספג ברקמה מאחר והנזק שעלול להיגרם מפעולה זו עלול להיות רב מהתועלת הצפויה ממנה.

כאשר הגוף מגיב בצורה לא תקינה סביב השתל ונוצרת התקשות או הצטלקות קופסיתית מדובר בתהליך לא תקין שחייבים להתמודד איתו. לצערנו הרב בעבר נשים רבות הסתובבו במצב זה במשך שנים מבלי שהוצע להן פתרון.

כיום אנחנו מכירים היטב בעובדה שמדובר במצב רפואי בעייתי שאל לנו להשלים איתו וכי יש לטפל בו בהקדם. במקרה זה המטרה היא להסיר את השתל עם מרבית הקופסית הצלקתית. כמובן שהניתוח חייב להתבצע בזהירות רבה מבלי לגרום נזק משמעותי לרקמות הסמוכות. הסיכון בניתוח כזה גדול יותר והיו מקרים בהם נגרם נזק לכלי דם גדולים, קצות עצבים ואפילו נקב בריאה. ניתוח כזה דורש רמת מיומנות ומומחיות גבוהה.

כאשר צורת השדיים השתנתה משמעותית עם השנים או בעקבות הריונות ולידות, הרזיה תלולה או שכבר אינם פרופורציונליים למידות הגוף. כאשר השדיים ריקים ורפויים, צנוחים ואיבדו מצורתם היפה והמראה הצעיר, החלפת שתלים בלבד לא תשנה זאת. על כן יש לעצב אותם מחדש בצורה נאה, זקופה ומעוצבת. במקרים אלו אנו מציעים ניתוח החלפה והרמה אשר בו זמנית אנחנו מהדקים את מעטפת העור, מסירים את העודפים הרופפים, מעצבים מחדש וממלאים בשתל סיליקון חדש ומודרני, לעתים בגודל אחר ובצורה שונה על מנת להקנות לחזה מראה נאה, אסתטי ואטרקטיבי הרבה יותר.


איך עלי להתכונן לפני בירור או ניתוח החלפת שתלים?

חשוב להכין מראש ולמסור לרופא המנתח שלך את מירב הפרטים הקשורים בניתוח הראשון שעברת (או הניתוחים שעברת במידה והיו יותר מאחד). כדאי לנסות להשיג את מדבקות השתלים הישנים שלך ואת תעודת הזהות והאחריות שלהם.

כמו כן כדאי לבצע בירור של בריאות השד במסגרת מרפאות בריאות השד של קופת החולים ולהשלים הדמיה, לרוב אנו מבקשים אולטרסאונד של השדיים ("סונוגרפיה" של השדיים) כדי לאבחן מה מצב השתלים הישנים והאם יש חשש לקרע או דליפה. במידה וישנו ממצא חריג אפשר לברר אותו לעומק באמצעות בדיקת MRI.


איך מתבצע ניתוח החלפת שתלים שלב אחר שלב?

בשלב הראשון מסמנים את מתווה הניתוח המתוכנן על גופך בעמידה. במידת הצורך המנתח יציע לשנות מעט את מיקום השתל על מנת להקנות לחזה מראה נאה יותר, למשל להציע לקרב את השדיים במקרים בהם השתלים נדדו לצדדים (קורה לא מעט).

כאשר את כבר רדומה ולאחר שעור גופך חוטא והוכן לקראת הניתוח פותחים לרוב בחתך הקודם שכבר קיים מהניתוח הראשון. מסירים את הצלקת הישנה (זו הזדמנות טובה לתקן אותה במידת הצורך), מזהים את הכיס והקופסית סביבו. במידת הצורך מסירים חלק מהקופסית או את מרביתה בהתאם לצורך, מסירים את השתלים הישנים ומנקים את הכיס משיירים על פי הצורך, סוקרים את חלל הכיס ומוודאים שהוא תקין, מבצעים התאמות של הכיס לשתל החדש, מחליטים על השתלים החדשים המתאימים לך ביותר, מחדירים אותם בצורה הכי סטרילית שאפשר ותופרים מחדש את הרקמות.


החלפת שתלים והרמת חזה למי זה מתאים?

כאשר החזה התרופף, התרוקן, שקע וצנח, איבד מצורתו הצעירה והזקופה, שינה את מיקומו ואינו מתאים יותר בפרופורציות הנכונות של הגוף דרוש עדכון משמעותי יותר. על מנת לבצע זאת לא מספיק רק להחליף את השתל אלא יש צורך גם בהרמת חזה.

מטרות הניתוח הן להדק את העור ולהסיר עור עודף ורקמות רופפות, לשנות את מיקום השתל, להחליף אותו לשתל חדש ומודרני בעל תכונות אשר ישפרו בצורה מרבית הן את המראה, הן את המגע והן את יציבות התוצאה לאורך זמן. להרים אותו כלפי מעלה, לתמוך בו במידת הצורך ועצב את החזה מחדש במראה צעיר, מלא, שופע, נאה אסתטי ואטרקטיבי.


מהם הסיבוכים השכיחים בניתוח החלפת שתלי סיליקון?

הסיבוכים העיקריים שעלייך לקחת בחשבון בניתוח החלפת שתלי סיליקון הם:

דימום, זיהום, צלקות, אובדן תחושה בפטמות או בשדיים והתקשות קופסיתית. בנוסף עלייך לזכור ששתלי סיליקון אינם התקן לכל החיים וכי שי לבדוק אותם אחת לשנה לפחות הן במישוש והן בבדיקת אולטרסאונד כדי לוודא שהם תקינים ושלמים. כמו כן עלייך להכיר בעובדה שייתכן ובעתיד תצטרכי לשוב ולבצע ניתוח להחלפתם או להסרתם במידה והחלטת שאינך מעוניינת בהם יותר.


איך נראית החלמה אחרי ניתוח החלפת שתלים?

בהתאם למה שהוחלט לבצע בניתוח החלפת שתלים, ההחלמה לרוב קלה יותר באופן ניכר ומשמעותי מאשר בניתוח הראשון שעברת. כאשר הניתוח למטרת תחזוקה והחלפת שתלים ישנים תקינים בשתלים חדשים מדובר בניתוח עם החלמה קלה במיוחד מאחר והכיס הישן שמכיל את השתל כבר קיים והניתוח דורש פציעה מינימלית יחסית של הרקמות בחדירה עד לכיס, כך שמידת הפציעה והריפוי מינימליות.

במידה ויש צורך להסיר את כל הקופסית מדובר כמובן בניתוח חדש לחלוטין והחלמתו דומה לניתוח הראשון ולעתים אף מעבר לכך.


מתי ולאיזה תוצאות אני יכולה לצפות אחרי ניתוח החלפת שתלים?

בשונה מהניתוח הראשון התוצאה לאחר החלפת שתלים, כמו גם ההחלמה הקלה והמהירה יותר מתקבלת בפרק זמן קצר יותר. מאחר ולא מתבצעת פציעה נרחבת של הרקמות יש פחות נפיחות, והשתל מתמקם במקומו הנכון בשלב מוקדם יותר. התוצאה שתראי כעבור שבוע שבועיים קרובה למדי לתוצאה הסופית ולא צריך להמתין חודשים להחלמה.


מה המחיר של החלפת שתלים?

החלפת שתלים תעלה לכם בין 20,000 ל-30,000 ש”ח, תלוי בסוג השתלים ובמורכבות הניתוח והסיבה להחלפה.

שאלות ותשובות בנושא

איך אני יודעת האם אני צריכה להחליף את השתלים בחזה שלי?

צריך להבדיל בין מצבים בהם את חייבת להחליף את השתלים לבין מצבים בהם כדאי לך להחליף את השתלים.

כאשר השתלים הישנים שלך קרועים, דולפים ופגומים אין לך ברירה ואת חייבת להחליפם בחדשים (או להיפטר מהם מבלי להחדיר חדשים).

כאשר הגוף שלך מגיב בצורה לא תקנה לשתלים גם אז אין לך ברירה ואת צריכה לעשות משהו בנדון. כאשר יש הצטברות נוזלים סביב השתל משמע שיש תהליך דלקתי כרוני שמעיד על סוג של "דחייה" של השתלים בגופך. מצב זה אינו תקין ועלייך לשאוף להחליף את השתלים ולטפל בבעיה זו.

במקרים בהם הגוף הגיב לשתלים בצורת הצטלקות והתקשות הגוף אומר לך בעצם שהוא לא אוהב את הנוכחות של השתלים וכדאי לך מאוד לטפל בבעיה שנוצרה ולהחליפם. במקרים אלו עלינו להסיר את השתלים ואת מרבית הקופסית הצלקתית שהגוף בנה סביבם ולהחליפם בחדשים.

כאשר השתלים שלך כבר ישנים בני 12-15 שנה כדאי לך לשקול להחליף אותם בחדשים. את לא חייבת אך אנחנו ממליצים להחליף את השתלים הישנים כל עוד הם עדיין תקינים. אנחנו מעוניינים להחליף אותם לפני שמתרחש בהם תהליכי בלאי, קרע ודליפה מאחר וידוע כי החלפת שתלים ישנים כל עוד הם עדיין תקינים זה ניתוח קל עם החלמה קלה ועם אחוזי הצלחה גבוהים. לעומת זאת אם נצטרך להתמודד עם שתלים קרועים, בלויים ודולפים ועם תגובה חריגה של הגוף כלפי השתלים הניתוח יותר מורכב וגם יותר יקר, ההחלמה יותר בעייתית ואחוזי ההצלחה נמוכים יותר.

למי מתאים ניתוח החלפת שתלים?

הניתוח מתאים למי שחייבת להחליף שתלים ישנים מאחר והם כבר קרועים, בלויים או דולפים, או אם הגוף הגיב אליהם בצורה חריגה של התקשות, הצטלקות או התכווצות קופסיתית.

הניתוח מתאים למי שכבר לא מרוצה ממראה החזה שלה עקב תהליכי התרוקנות, התרופפות וצניחה שחלו עם השנים או בעקבות הריונות, לידות והנקות, או לאחר הרזיה תלולה, או כאשר החזה כבר אינו פרופורציונלי למידו הגוף.

הניתוח מתאים למי שיש לה שתלים ישנים מעל 10 שנים בגוף ומבינה כי מומלץ להחליף שתלים ישנים לפני שהם עוברים בלאי, קרע ודליפה, ומבקשת לעבור ניתוח למטרת תחזוקת השתלים הישנים והחלפתם בחדשים ומודרניים יותר.

הניתוח מתאים למי שמאוכזבת או לא מרוצה מהגודל, הצורה והמראה שהתקבל בניתוח הראשון ומבקשת להשיג שיפור נוסף במראהו, בגודלו, במידת הנראות וההתבלטות שלו או בהתאמתו לגופה.

מה לגבי צלקות אחרי ניתוח החלפת שתלים?

ניתוח החלפת שתלים מהווה בין השאר הזדמנות טובה להציע במקרים רבים שיפור בצלקות הקיימות שנוצרו בניתוח הראשון. לשם כך יש להסיר אותן, הצלקת החדשה שתתקבל אמנם תהיה מעט ארוכה יותר אך סביר שתהיה עדינה ונאה יותר ותתמזג טוב יותר במרקם העור במידה והניתוח ייעשה במומחיות ובהקפדה רבה.

האם אפשר להוציא את השתל ובמקומו להזריק שומן עצמי?

הסרת שתלים מותירה את החזה במקרים רבים ריקני, רפוי ושטוח הרבה יותר. לעתים השינוי מבורך בעיני נשים המבצעות אותו ולעתים הוא גורם לאכזבה גדולה עד כדי הצטערות על המהלך. במידה והרקמות רופפות וצנוחות באופן משמעותי ניתן להציע הרמה עיצוב והידוק.

השתלת שומן עצמי היא טכניקה ניתוחית המשמשת את המנתח הפלסטי על מנת לעבות את הרקמות. חשוב להבין שמדובר בסדרה של ניתוחים על פי רוב ולא בניתוח בודד מאחר ושומן המושתל ברקמה נוטה במקרים לא מעטים להיספג בדרגה זו או אחרת. חשוב שתביני שאת השומן צריך להשתיל בתוך הרקמה בצורה טיפתית. נשים רבות חושבות שאת כל החלל הגדול שמילא פעם השתל אפשר למלא בשומן וזה ממש לא המצב.

מטרת השומן היא לעבות את הרקמה ותפקידו שטחי יחסית. היכולת של השומן להוות מילוי פנימי עמוק של ליבת השד היא מינימלית יחסית, ולכן שומן לא נועד להחליף את השתל. יחד עם זאת, במקרים המתאימים ניתן להציע השתלת שומן כפיתרון מצוין להסרת השתלים, אך חשוב שתביני שמדובר בסדרה של ניתוחים בהם השומן מושתל בשדיים באופן הדרגתי.

מה המסקנות של ה-FDA (מנהל המזון והתרופות האמריקני) בנוגע לשתלי הסיליקון לאור המחקרים האחרונים?

הידע העצום שהצטבר על שתלי סיליקון במהלך 50 השנה האחרונות, המבוסס על פני אלפי מחקרים עדיין מוכיח כי הם בטוחים מאוד לשימוש. לכן הם מאושרים לשימוש בכל רחבי העולם הן על ידי ה-FDA האמריקאי, הן על ידי ה-CE האירופאי, הן על ידי משרד הבריאות הישראלי והן על ידי כל הגופים הרגולטוריים המובילים בעולם.

יחד עם זאת חשוב שתביני כי שתלי הסיליקון הם בכל אופן גוף זר ואורחים זמניים בגופך והם עלולים במרוצת השנים לעורר תגובה חריגה כלפיהם ועל כן מחייבים מעקב שגרתי בפרקי זמן קבועים על מנת לוודא את תקינותם. הסיכון נמוך אמנם, אך כדי לוודא שתוכלי להמשיך וליהנות מהצלחת הניתוח לאורך שנים רבות חשוב שתקפידי על מעקב שנתי אצל הרופא המנתח שלך בנוסף למעקב השגרתי במרפאות בריאות השד של קופות החולים.

מעקב צמוד שכזה יבטיח כי במידה ותתעורר בעיה כלשהי ניתן יהיה לאבחן אותה במהירות וביעילות ולהציע לך טיפול תרופתי או ניתוחי יעיל ומהיר במסגרתו תוכלי לשמר את תוצאת הניתוח להמשיך ליהנות ממנה במשך שנים רבות.

תגובות

המדריך נכתב בתמיכה של

ד"ר נועם חי
כירורגיה פלסטית
ד"ר נועם חי הינו מומחה לכירורגיה פלסטית משנת 2006, מהמומחים המובילים את הכירורגיה הפלסטית והאסתטית בישראל. ד"ר נועם חי ביצע עד היום למעלה מ-3500 ניתוחים פלסטיים ואסתטיים, במרוצת השנים החליט להתמקד ולהתמקצע בניתוחי שדיים בנשים, מתיחות...

תמונות לפני ואחרי של רופאים מהאתר