אקו לב

מדיקו > מדריכים > קרדיולוגיה > אקו לב
אקו לב
שם נוסף: אקוקרדיוגרפיה, דימות על-שמעי של הלב.
תסמינים: תסמיני מחלה לבבית עלולים לכלול כאבים בחזה, הקרנת כאב בעיקר לאיברים בפלג גוף עליון, קוצר נשימה, התעלפות, דפיקות לב ועוד.

מדריך אקו לב

אקו לב היא בדיקת אולטרסאונד המבוססת על גלי קול בתדרים שונים, שבאמצעותם ניתן ליצור הדמיה של הלב. בדיקה זו מאפשרת קבלת מבט על מבנה הלב ואף תמונות נעות של הלב המסייעות בהבנה של אופן תפקודו.

ההדמיה הלבבית המתקבלת באמצעות האקו מאפשרת קבלת מידע בנוגע ל:

  • גודל הלב – גודל החדרים והעליות, עובי המחיצה ואופי המבנה שלה ועוד.
  • אפיון שריר הלב – עוביו, תפקודו, הימצאות פגמים.
  • מבט על תפקוד מסתמי הלב.
  • מבט וסקירת העורקים הנכנסים והיוצאים מהלב.
  • הימצאות קרישי דם במדורי הלב.
  • הימצאות נוזל בקרום העוטף את הלב.
  • סקירת פתולוגיות שמקורן בתפקוד הלבבי.
  • מדידת לחצים במבני הלב.
  • אבחון מומי לב בקרב עוברים במהלך ההיריון.

הבדיקה בטוחה לשימוש ואיננה כרוכה בכאב.


באילו מצבים מומלץ להשתמש בבדיקת אקו לב?

הבדיקה נעשית לרוב לצורך הערכה של תסמינים אשר מרמזים על מחלות כגון:

טרשת עורקים – היווצרות חסימה הדרגתית של העורקים על ידי שקיעה של חומרים שומניים עתירי כולסטרול ותאי דלקת על גבי דפנות כלי הדם. טרשת עורקים עלולה להוביל לבעיות בתפקוד הלבבי.


קרדיומיופתיה – הגדלה של הלב הנוצרת בדרך כלל בשל התעבות של שריר הלב או היחלשותו.


מחלת לב מולדת – ליקויים במבני הלב המתרחשים במהלך היווצרות העובר, כגון פגם במחיצת חדרי הלב, חור הממוקם בין עליות הלב, חיבור כלי דם בצורה אבנורמלית למוצא החדרים ועוד.


אי ספיקת לב – מצב בו שריר הלב נחלש או לחילופין הופך נוקשה במהלך הרפיית הלב וכתולדה מכך הלב לא מתפקד ביעילות. אי ספיקת לב עלולה להוביל להצטברות נוזלים (גודש) בכלי הדם ובריאות, ולבצקת (נפיחות) בכפות הרגליים, בקרסוליים ובחלקים אחרים של הגוף.


מפרצת – התרחבות והיחלשות של חלק משריר הלב או היחלשות של אבי העורקים (העורק הגדול המוביל דם מחומצן מהלב אל איברי הגוף). המפרצת עלולה להוות סיכון לקרע שיכול להוביל למוות מידי.


פתולוגיה במסתמי הלב – תפקוד לקוי של אחד או יותר ממסתמי הלב עלול לגרום לפגיעה בזרימת הדם ובאספקת הדם הכלל גופית. הפתולוגיות השכיחות כוללות היצרות מסתמית ודלף מהמסתמים. באמצעות בדיקת אקו לב ניתן אף לאבחן זיהום של רקמת מסתם הלב.


גידול לבבי – גדילת רקמה אבנורמלית אשר עלולה להתרחש על פני השטח החיצוניים של הלב, בתוך אחד ממדורי הלב, או בתוך רקמת שריר הלב.


פריקרדיטיס – דלקת או זיהום של השק המקיף את הלב.


טמפונדה לבבית (הצטברות נוזל המצוי בין קרומי הלב היוצר לחץ) – השק סביב הלב יכול להתמלא בנוזל או בדם וכתוצאה מכך, עלול להיווצר לחץ שגורם לדחיסת הלב על כל חלקיו, דבר המשבש את תפקודו. לטמפונדה לבבית לרוב מתלווים תסמינים הכוללים בין השאר סחרחורת וירידה בלחץ הדם.


שאנט (זרימת דם אבנורמלית) – ניתן לאבחן שאנט על ידי אפיון פגמי מחיצה באזור הפרוזדורים (עליות) והחדרים.


מהם סוגי הבדיקות הקיימות?

ישנם מגוון טכניקות ומכשירי אקו לב הקיימים בשוק ואופציונליים לשימוש על מנת להגיע לאבחנה מדויקת תוך שימוש באמצעים פולשניים בצורה המינימלית. הסוגים והטכניקות הנפוצות כוללים:

אקו תוך חזי – מוגדר כאקו לב בסיסי בו מבוצע שימוש במתמר מרוח בג'ל, המאפשר העברה מיטבית של גלי קול על ידי הצמדתו לעור המטופל במנחים שונים באזור בית החזה והבטן העליונה. באמצעות המתמר מקליטים את הסיגנלים המופקים מגלי הקול, שלאחר מכן מומרים לתמונות נעות על גבי הצג.


אקו לב דרך הוושט – כאשר יש צורך לקבל מבט יותר מדויק ומפורט של מבנה הלב או אם קיים קושי לקבל תמונה איכותית בשימוש באקו לב חזי, יבוצע אקו לב המוחדר דרך הוושט המאפשר מבט איכותי יותר. בהליך זה, המבוצע תחת טשטוש, מוחדר צינור גמיש המכיל מתמר במורד הגרון לתוך הוושט, ובאמצעות המתמר מקליטים את הסיגנלים המופקים מגלי הקול, ולאחר מכן הם מומרים לתמונות נעות על גבי הצג.


אקו לב דופלר – גלי קול משנים את גובה התדר כאשר הם פוגעים בתאי הדם הנעים בלב ובכלי הדם. שינויים אלה (אותות הדופלר) מסייעים בהבנת כיווני זרימת הדם ומהירותו בתוך בלב. זרימת הדם המוצגת על גבי המוניטור מודגשת בצבעים על מנת להקל על הסוקר בהבנת כיווני הזרימה. טכניקת דופלר משמשת בדרך כלל בבדיקת אקו לב חזי ותוך וושטי.


אקו לב במאמץ

פתולוגיות המערבות את העורקים המספקים דם לשריר הלב (עורקים כליליים) מתרחשות בעיקר בעת ביצוע פעילות גופנית, אשר בה עולה הדרישה לחמצן, ובהתאם גם פעילות ותצרוכת הלב. במהלך הדמייה באמצעות אקו לב במאמץ, במידה ואכן קיימת פתולוגיה, ניתן יהיה להבחין בין השאר בשינויים באופן כיווץ הלב. אי לכך על מנת לזהות פתולוגיות מסוג זה על הסוקר לדמות מאמץ גופני תוך כדי ביצוע בדיקת האקו. ניתן לדמות מאמץ גופני באמצעות מבחן בו המטופל מבצע פעילות גופנית על גבי הליכון או אופניים נייחים במהלך הבדיקה. עבור מטופלים שאין באפשרותם לבצע בדיקת מאמץ על גבי הליכון בשל מגבלה כלשהי, ניתן לדמות מאמץ באמצעות הזרקת תרופה כדוגמת דובוטמין אשר מחקה מצב של מאמץ פיזי (מבחן מאמץ פרמקולוגי).

מטופל העובר אקו לב במאמץ יופנה על ידי הרופא המטפל ויתודרך בהתאם. אין צורך להיות בצום לפני הבדיקה, אך מומלץ להימנע מארוחה כבדה שעתיים טרם הבדיקה. כמו כן, יש לעדכן את הרופא המטפל לגבי לקיחת תרופות, תוספי מזון וצמחים.


כיצד מבוצעת בדיקת אקו לב?

בדיקת אקו לב נעשית כחלק מבירור בקהילה או במסגרת אשפוז בבית חולים.

הבדיקה לרוב מבוצעת לפי סדר השלבים הבא:

  1. הסרת בגדים מפלג הגוף העליון כולל גופייה, חזייה ותכשיטים המונחים על גבי בית החזה. משקפיים, שיניים תותבות או מכשירי שמיעה יושארו במהלך הבדיקה והם אינם מהווים גורם אשר עלול להפריע ליכולת ביצוע בדיקה מיטבית.
  2. המטופל יונחה לשכב על גבו עם הטיה לצד שמאל בכדי לגרום ללב להתקרב לדופן בית החזה. במידה והתנוחה לא נוחה עבור המטופל, ניתן להניח כרית מאחורי הגב לתמיכה.
  3. כאשר המטופל שוכב בתנוחה הנכונה, החדר יוחשך, הסונוגרפיסט (מבצע הבדיקה) יניח ג'ל על גבי בית החזה ויחל בפעולת ההדמיה על ידי שימוש במתמר. במהלך הבדיקה המטופל ירגיש לחץ קל על בית החזה ויתבקש לשתף פעולה, בין היתר על ידי ביצוע נשימות עמוקות והחזקת הנשימה לסירוגין בהתאם לבקשת הסוקר.
  4. במידה והמטופל מבצע אקו לב במאמץ, הבדיקה מבוצעת תוך כדי הליכה על הליכון או דיווש על אופניים וחיבור המטופל למכשיר אק"ג המתעד את הפעילות החשמלית של הלב ומנטר את הלב במהלך הבדיקה. תרשימי האק"ג המתעדים את הפעילות החשמלית של הלב יושוו לתמונות המוצגות באקו לב.
  5. בסיום הבדיקה יוסר הג'ל מאזור בית החזה, המטופל ילבש את בגדיו וממצאי הבדיקה יועברו לפענוח. ניתן לחזור לשגרה מיד לאחר הבדיקה.

תוצאות הבדיקה

תשובה לאחר ביצוע בדיקת אקו לב מכילה לרוב התייחסות לנתונים הבאים:

תפקוד לבבי – המדידות המתקבלות מבדיקת אקו לב כוללות את אחוז הדם שנשאב מתוך החדר עם כל פעימת לב (מקטע פליטה) ואת נפח הדם שנשאב על ידי הלב בדקה אחת (תפוקת לב). לב שלא שואב מספיק דם בכדי לענות על צרכי הגוף עלול להוביל לתסמינים של אי ספיקת לב.


פגיעה בשריר הלב – בדיקת אקו לב מאפשרת לבדוק האם חלקי דופן הלב תורמים לפעילות הכיווץ באופן שווה, או שמא קיימת פתולוגיה באספקת הדם לשריר הלב הפוגעת בכיווץ דופן ספציפית. פגיעה מסוג זה עלולה להתרחש כתוצאה מהתקף לב.


שינויים בגודל הלב – מסתמי לב פגומים, לחץ דם גבוה או מחלות אחרות עלולים לגרום לחדרי הלב להגדלה או לעיבוי חריג.


בעיית מסתמים – בדיקת אקו לב מסייעת לקבוע האם מסתמי הלב מתפקדים בצורה מיטבית. הבדיקה מאפיינת את אופן פתיחת המסתם וסגירתו, וכן האם קיים דלף והאם אופן התפקוד מאפשר זרימת דם נאותה לכל חלקי הגוף.


מומי לב – בדיקת אקו לב יכולה להדגים בעיות מבניות בחדרים, בעליות, בין החדרים והעליות, ובעורקים היוצאים מן הלב, כמו גם להצביע על חיבור לא תקין בין מדורי הלב וכלי הדם היוצאים ממנו.

לערוץ הוידאו שלנו בנושא קרדיולוגיה

שאלות ותשובות בנושא

האם קיימים סיכונים בבדיקת אקו לב חזי?

הליך הדמיה זה אינו פולשני ומהווה בדיקה בעלת פרופיל בטיחות גבוה. ייתכן שתיגרם אי נוחות ממיקום המתמר תוך לחיצה על גבי בית החזה. עבור אנשים מסוימים, הצורך לשכב באופן ממושך ללא תזוזה על מיטת הטיפולים לאורך ההליך עלול לגרום לאי נוחות או כאב.

כמה זמן אורכת בדיקת אקו לב?

בדיקת אקו לב נמשכת בדרך כלל כ-40 עד 60 דקות. אקו לב דרך הוושט עשוי להימשך עד 90 דקות.

ממה מומלץ להימנע טרם הבדיקה?

הגורם המפנה יתדרך את המטופל באופן מדויק מה עליו לעשות בנוגע לנטילת טיפול תרופתי קבוע, ארוחות ופעילות מאומצת טרם ולאחר הבדיקה. לפני ביצוע אקו לב במאמץ אין צורך להיות בצום אך מומלץ להימנע מלאכול ארוחה כבדה שעתיים טרם הבדיקה בכדי לא לעורר בחילות או הקאות בעת ביצוע המאמץ הגופני.

מה ההבדל בין אק"ג לאקו?

ההבדל המרכזי בין אק"ג לאקו לב הוא שהראשון מספק מידע אודות המערכת החשמלית של הלב ואילו השני מספק הדמיה של המערכת המכנית והמבנית של הלב.

מה ההבדל בין אקו לב המבוצע בשיטה הדו-מימדית לעומת התלת-מימדית?

כאשר אקו לב מבוצע בשיטה הדו-מימדית מתקבלת תמונה "שטוחה" מכיוון שמשתמשים בממדים אופקיים ואנכיים (ציר X וציר Y). כאשר משתמשים באקו לב תלת-מימדי, מימד העומק ( ציר Z) מהווה מימד שלישי המאפשר סיבוב והדמיה ממספר נקודות מבט.

תגובות

המדריך נכתב בתמיכה של

מערכת מדיקו
מדיקו הינו אתר בריאות מוביל אשר נועד לתת מידע עדכני ומקיף בתחום הבריאות לציבור הגולשים הישראלי זאת במטרה להוות צומת מרכזית המסייעת לגולשי האינטרנט בישראל בחיפוש המידע הרפואי ברשת וזאת בהתאם לתנאי השימוש באתר. במסגרת פעילות האתר, מדיקו מפעילה גם את תכני המילון הרפואי בוידאו בהנחיית פרופסור רפי קרסו. התוכן המוצג באתר מדיקו מוגן בזכויות יוצרים ואין לעשות בו שימוש ללא אישור מערכת האתר. לפניה למערכת האתר ניתן לפנות בכתובת: info@medico.co.il