השתלת עצם דנטלית ושימור רכס

למידע והתייעצות

להתייעצות עם ד"ר קהן
השאירו פרטים או חייגו
077-9978488

    הנני מאשר את תקנון אתר
    יש לאשר את תקנון האתר

    מדיקו > רפואת שיניים

    כמעט מחצית מטיפולי השתלות שיניים, מחייבים השתלת עצם מסוג ובהיקף כלשהו. השתלת העצם נדרשת כאשר קיים מחסור במסת העצם התומכת בשיניים, והיא יכולה להתבצע בהיקף מינורי או נרחב ובאמצעות עצם ממקורות שונים וביניהם תחליפי עצם שהולכים ותופסים מקום יותר ויותר נרחב בעולם השתלות העצם

    צפו בד"ר קהן מסביר על כך בראיון עם פרופ' קרסו בתכנית המילון הרפואי

    נסיגת עצם בעקבות עקירת שן היא תהליך טבעי, שעשוי לגרום בין היתר לפגיעה אסתטית.

    באילו מצבים נדרשת השתלת עצם?

    השתלת עצם נדרשת כאשר ישנה כמות מופחתת של עצם אלבאולרית, שהיא העצם התומכת בשיניים.

    מצב זה של מסת עצם מופחתת, יכול להיגרם בעקבות עקירות שיניים, ציסטות, גידולים בלסתות או מחלת חניכיים.

    בהיבט של נסיגת עצם בעקבות עקירת שן, חשוב להבין כי מדובר בתהליך טבעי המתרחש לאחר העקירה.

    מהם הסוגים השונים של השתלות עצם?

    את השתלות העצם אפשר למיין על פי היקף הפגם, קרי היקף המחסור בעצם האלבאולרית. מיון זה יוצר שני סוגים מרכזיים של השתלות עצם: השתלות מינוריות והשתלות נרחבות.

    את השתלות העצם ניתן להמשיך ולמיין בהתאם לחומרים בהם נעשה שימוש במסגרת ההשתלה, מיון שיוצר שתי קבוצות שונות נוספות:

    • עצם עצמונית – עצם הנקצרת מגופו של המטופל, ומושתלת בלסת
    • תחליפי עצם – ישנם סוגים שונים של תחליפי עצם, הנבדלים זה מזה בהתאם למקור מהם הם מופקים: תחליף עצם ממקור אדם, תחליף עצם ממקור חיה (בעיקר בקר) ותחליף עצם סינטטי.

    השתלת עצם

    צילום: 123RF

    מהו היתרון של השתלת עצם עצמונית?

    באופן מסורתי, עצם עצמונית המגיעה מגופו של המטופל נחשבת לעצם המתאימה והטובה ביותר לביצוע ההשתלה. עצם זו מכילה את כל התאים וגורמי הגדילה שמסייעים ביצירת העצם החדשה והיא בעלת התאמה גנטית מלאה לגנטיקה של המטופל.

    יחד עם זאת, בשיטה זו ישנו צורך בפתיחת אתר כירורגי נוסף, קרי ביצוע הליך כירורגי נוסף שנועד לקצור את העצם הנדרשת, מה שמלווה בתופעות לוואי כמו ריפוי ארוך יותר ולעתים אף אשפוז.

    בהתאם לכך, המגמה בשנים האחרונות היא להשתמש בתחליפי עצם שהוכיחו את יעילותם, ומאפשרים למנוע את תופעות הלוואי הכרוכות בקצירת עצם עצמונית.

    כיצד מתבצעת ההשתלה עצמה?

    תהליך ההשתלה יכול להשתנות ממקרה למקרה בהתאם לגודל והיקף הפגם.

    כאשר נדרשת השתלת עצם מינורית, ניתן לבצע את ההשתלה במקביל לביצוע השתלים, וזאת בשונה ממקרים בהם נדרשת השתלה נרחבת יותר, מה שדורש הליך מקדים להשתלת העצם כשרק לאחר מספר חודשים של ריפוי, ניתן לבצע את השתלים.

    מהו שימור רכס ולמה הוא נועד?

    שימור רכס הוא הליך כירורגי, במסגרתו ממלאים את המכתשית של השן מייד לאחר ביצוע עקירה כירורגית או רגילה, וזאת במטרה לצמצם את היקף התהליך הטבעי של נסיגת עצם, המתרחש לאחר עקירת שיניים.

    בשימור רכס נעשה שימוש בתחליף עצם עשוי 90% עצם ממקור בקר ו-10% קולגן. שילוב חומרים זה מאפשר לתחליף העצם לקבל את הצורה של המכתשים, ולצמצם באופן משמעותי את היקף נסיגת העצם.

    תהליך שימור הרכס הוא תהליך פשוט וקל לביצוע, והוא עשוי לייתר את הצורך בביצוע השתלת עצם נרחבת בשלבים מאוחרים יותר של החיים, בהם אנו עשויים להידרש להשתלת שיניים.

    מהו תהליך ההחלמה לאחר השתלת עצם?

    בהשתלת עצם נרחבת, ניתן לצפות למספר ימים בהם תופענה תופעות לוואי כדוגמת נפיחות וכאבים בהתאם לגודל הניתוח. תופעות אלה עשויות להימשך
    3-10 ימים בהתאם לגודל הניתוח והיקף ההתערבות הכירורגית.

    ד"ר אדריאן קהן: "עקירת שן מלווה לעתים בחששות וחוסר ודאות, ובצדק. עקירת יכולה לגרום לתהליך טבעי הנקרא נסיגת עצם. נסיגה זו עשויה לגרום בין היתר לפגיעה אסתטית. על מנת להימנע מפגיעה זו, ניתן לבצע הליך כירורגי פשוט הנקרא שימור רכס, במסגרתו ממלאים את החלל הנוצר בעקבות עקירת השן בתחליף עצם, מיד בסיום העקירה. שימור רכס עשוי לייתר את הצורך בביצוע השתלת עצם נרחבת בשלבים מאוחרים יותר של חיינו, במידה ותחליטו לבצע השתלת שיניים בעתיד."


    ד"ר אדריאן קהן
    רפואת שיניים
    ד"ר אדריאן קהן הינו מומחה לכירורגיית הפה והלסת, לשעבר רופא בכיר ביחידה לכירורגיית פה ולסת בית חולים איכילוב. לד"ר קהן מרפאה פרטית בתל אביב המוגבלת לטיפולים כירורגיים שכוללים: שתלים השתלות עצם, ניתוחי הרמות סינוס והשתלות...

    להתייעצות עם ד"ר קהן
    השאירו פרטים או חייגו
    077-9978488

      הנני מאשר את תקנון אתר
      יש לאשר את תקנון האתר

      תגובות