שיקום נשימתי: לחזור לנשימה תקינה

למידע והתייעצות

להתייעצות עם ד"ר גרוס
השאירו פרטים או חייגו
077-230-5066

    הנני מאשר את תקנון אתר
    יש לאשר את תקנון האתר

    מדיקו > שיקום נשימתי

    שיקום נשימתי הוא למעשה טיפול רב מקצועי הניתן לאנשים הסובלים מקשיי נשימה עקב מחלות ריאתיות או מחלות נוירולוגיות, אונקולוגיות, מחלות לב, או כל מחלה אחרת הפוגעת ביכולת הנשימתית,באמצעות תכנית שיקום נשימתי פרטנית, ניתן לייצר שיפור משמעותי ביכולת הנשימה העצמונית של המטופל ובכך לשפר את איכות החיים | מדריך לשיקום נשימתי

    על כך מסבירה ד"ר (PHD) דיצה גרוס בתכנית המילון הרפואי בהנחיית פרופ' רפי קרסו

    מערכת הנשימה היא מערכת פיזיולוגית קריטית, שעלולה להיפגע בקרב חולים שונים, הסובלים ממחלות ריאה כדוגמת COPD או CF, חולים הסובלים ממחלות נוירולוגיות כמו ALS , MS' PMD Parkinson  וכו' המשפיעות על שרירי הנשימה ובית החזה.

    את החולים הזקוקים לטיפול שיקום נשימתי, ניתן להפריד לשתי קטגוריות מרכזיות:

    • חולים אמבולטוריים – חולים המסוגלים להתנהל באופן עצמאי בביתם, בין שבסיוע ציוד המסייע להם בנשימה ובין שבלעדיו
    • חולים מונשמים – חולים המאושפזים בטיפול נמרץ נשימתי, ומחוברים באופן קבוע למכונת הנשמה או מונשמים בבית.

    ההפרדה בין שני סוגי החולים היא חשובה, הן בהיבט של הבנת הצורך בביצוע השיקום הנשימתי, והן בהיבט של התאמת הטיפול הנדרש להם.

    מהו שיקום נשימתי לחולים מונשמים?

    חולים המחוברים למכונת הנשמה בטיפול נמרץ או בכל מקום אחר, סובלים גם מהיחלשות משמעותית של שרירי הנשימה, באופן שלא יאפשר להם להתגבר על העומס הנשימתי ולנשום באופן עצמי לאחר ניתוק המכונה.

    הדבר דומה לאיבר גוף הנמצא לאורך תקופה של מספר חודשים בתוך גבס, ומאבד מחוזקו ומיכולת הפעלת השרירים המקומיים.

    היות ומה שמפעיל את הנשימה אלו שרירי הנשימה ולכן ירידה בכוח של שרירי הנשימה גורמת לירידה ביכולת הנשימתית.

    במקרים אלה, יתבצע השיקום בצורה הדרגתית, כשהחולה ינותק ממכונת ההנשמה בצורה מבוקרת ולזמן קצוב במהלכו יתורגלו שרירי הנשימה באמצעות מכשירים ואביזרים ייעודיים.

    עם הזמן, ניתן להאריך את משך הטיפול, עד להחזרת כושר הנשימה באופן מלא וגמילה מלאה ממכונת ההנשמה.

    שיקום נשימתי

    מהו שיקום נשימתי לחולים אמבולטוריים?

    חולים אמבולטוריים הם חולים המסוגלים להגיע אל המרפאה ולנשום באופן עצמי, או שזקוקים לסיוע מבלון חמצן בשעות מסוימות של היום, או בקיום פעילות גופנית מאומצת.

    טיפולי שיקום נשימתי בבית הם טיפולים גמישים יותר, שאותם ניתן לבצע באמצעות מבחר גדול יותר של מכשירים שאותם ניתן להתאים לחולה הספציפי ופיזיותרפיה נשימתית וכללית המיועדת לשפר את תפקוד החולה.

    הטיפול הביתי מבוצע לאחר אבחון מעמיק ומקצועי של מצב החולה, לרבות מצב הריאות, מצב הלב, מצב הכליות וכדומה, ורק לאחר שמתבצע האבחון באופן מלא, מגובשת תכנית שיקום נשימתי ייעודית עבור החולה הספציפי.

    תכנית זו כוללת מגוון תרגילי נשימה ושימוש במכשירים נשימתיים שונים, המסייעים לחולה לחזק את שרירי הנשימה ולהקל על קשיי הנשימה שלו ופיזיותרפיה ייעודית.

    מהו ההבדל בין חולים במחלות ריאה אל מול חולים במחלות נוירולוגיות?

    כאמור, שיקום נשימתי עשוי להידרש הן עבור חולים בעלי מחלות ריאה קלסיות, כשהבעיה הבריאותית נובעת ישירות ממצב הריאות, והן עבור חולים שבעקבות מחלות רקע מסוימות, בעיקרן נוירולוגיות, עלולים לסבול מהיחלשות השרירים בגוף, ובכלל זה גם באזור בית החזה ושרירי הנשימה כמו הסרעפת ושרירים בין הצלעות. כמו כן התפתחות של נוקשות בבית החזה.

    שיקום נשימתי בעיות נשימה

    לסוג המחלה היושבת בבסיס קשיי הנשימה, ישנו תפקיד חשוב בהגדרת ההליך הטיפולי שיותאם לחולה הספציפי.

    אצל חולים במחלת רקע נוירולוגית, הבעיה המרכזית היא היחלשות של שרירי הנשימה, ולכן תהליך השיקום יתמקד בחיזוק השרירים, בעוד שאצל חולים במחלות ריאה, שרירי הנשימה בריאים אך חלשים מחוסר שימוש, ועיקר הטיפול יתמקד בשיפור הטכניקה הנשימתית, שתאפשר להם להתמודד עם המגבלות החלות עליהם בעקבות מחלת הריאה.

    יישום שיקום נשימתי במסגרת מכלול שיקומי מלא

    בטיפולי שיקום נשימתי, ישנה חשיבות רבה לביצוע פיזיותרפיה כוללת גם לאיברים אחרים בגוף.

    היחלשות של שרירי הרגליים או הידיים למשל, מובילה בהכרח לפגיעה בסיבולת הלב ריאה כך שכל פעולה פשוטה הופכת למסע מפרך. החיבור של היחלשות כללית זו עם קשיי הנשימה, יכול להוביל לפגיעה קשה באיכות חייו של החולה.

    בהתאם לכך, שיקום נשימתי מבוצע בדרך כלל כחלק ממכלול שיקום מקיף, הכולל גם פיזיותרפיה של איברי גוף נוספים. השיקום, יש לומר, הוא שיקום פרטני המבוצע מול חולה בודד בלבד ובהתאמה מלאה למצבו הבריאותי והנפשי, ולא באופן קבוצתי.


    ד"ר (PHD) דיצה גרוס
    שיקום נשימתי
    ד"ר גרוס עד לפני חצי שנה שימשה כמנהלת היחידה לשיקום נשימתי במרכז הרפואי ת"א ע"ש סוראסקי, טיפלה במאות חולים שסובלים מקושי נשימתי בארץ מהצפון עד לדרום הרחוק. חלק שני של תפקידה של ד"ר גרוס היה...

    להתייעצות עם ד"ר גרוס
    השאירו פרטים או חייגו
    077-230-5066

      הנני מאשר את תקנון אתר
      יש לאשר את תקנון האתר

      תגובות