פונדקאות בישראל: המדריך המלא

למידע והתייעצות

להתייעצות עם פרופ' זיידמן
השאירו פרטים או חייגו
077-2309319

    הנני מאשר את תקנון אתר
    יש לאשר את תקנון האתר

    מדיקו > פוריות

    זוגות רבים בישראל פונים להליך פונדקאות לאחר שלא הצליחו להביא ילדים לעולם בדרכים טבעיות או בהפריה חוץ גופית, מדובר בהליך מורכב המצריך ליווי מקצועי / ריכזנו עבורך מדריך מקיף

    פרופ' דניאל זיידמן מסביר על כך בתכנית המילון הרפואי בווידיאו בהנחיית פרופ' רפי קרסו

    זוגות רבים שלא יכולים להרות באופן טבעי, ולא הצליחו להרות גם לאחר מספר טיפולי הפריה חוץ גופית, יכולים להביא ילד משלהם על ידי שימוש בהליך פונדקאות.

    פונדקאות הוא תהליך בו אישה נושאת את העובר ברחמה עבור אישה אחרת עד הלידה ולאחריה היא מוסרת את התינוק להוריו המיועדים.

    ישנם שני סוגים של פונדקאות- פונדקאות מלאה, כאשר האישה האם הנושאת (הפונדקאית) עוברת תהליך הפריה חוץ גופית ומוחזרים אליה עוברים מופרים מביצית וזרע של ההורים המיועדים, ופונדקאות חלקית – כאשר האם הנושאת תורמת את הביצית שלה כחלק מהתהליך.

    האם הפונדקאית, שנקראת גם 'האם הנושאת', היא זו שתישא את ההיריון ותלד את התינוק עבור האישה האחרת, כאשר ביניהן נחתם הסכם מראש שמוגן על פי חוק שנקרא "חוק הסכמים לנשיאת עוברים" (אישור הסכם ומעמד היילוד), או בשמו המוכר יותר 'חוק הפונדקאות'.

    בישראל מאושר תהליך של פונדקאות מלאה בלבד ללא אפשרות של קשר גנטי בין האם הנושאת לילד שייוולד.

    פונדקאות? למי מתאים תהליך?

    בישראל מותרת הפונדקאות רק לזוגות נשואים, עם בעיה רפואית שמונעת מהאם לשאת בבטחה היריון או שאינם מצליחים להרות בטיפולים המקובלים, בעיקר בשל בעיה רחמית.

    נשים לא נשואות או זוגות חד מיניים יכולים כיום להשתמש בשירותי פונדקאות בחוץ לארץ בלבד. במרבית מדינות העולם יש איסור על פונדקאות עבור תשלום ואף על פונדקאות בהתנדבות. על מנת להסדיר את התהליך חוקק בישראל חוק המסדיר את הפונדקאות.

    מכיוון שזוגות חד מיניים ונשים לא נשואות, לא יכולים להשתמש בשירותי פונדקאות בארץ, רבים מהם נעזרים בחברות שונות וארגונים שמטרתם לסייע בארגון הפונדקאות בארצות שונות בחוץ לארץ.

    מהן הסיבות בגללן נשים פונות לתהליך פונדקאות?

    הסיבות שבגללן הנשים פונות לתהליך הן לרוב סיבות בריאותיות.

    נשים שאין להן רחם, שחלל הרחם שלהן אינו תקין, כמו גם נשים שהריון עלול לסכן את בריאותן בצורה משמעותית או שלא מצליחות להחזיק הריון, כך שגם הפריה חוץ גופית אינה מהווה פתרון עבורן.

    נשים שסובלות מהפלות חוזרות או כאלו שעברו מספר רב של טיפולי פוריות ללא הצלחה, אף הן פונות כיום לאפשרות של פונדקאות.

    מה לגבי זוגות חד מיניים?

    בשנים האחרונות חלה עליה גדולה בשיעור הפונים לתהליך פונדקאות בקרב גברים חד מיניים, שמעוניינים בילד ביולוגי ללא מעורבות של אם ביולוגית. כיום החוק הישראלי אינו מאפשר לעבור הליך פונדקאות לזוגות חד מיניים בישראל והם נאלצים לעבור הליך זה בחו"ל בלבד.

    פונדקאות

    מהם סוגי הפונדקאות הקיימים ומה ההבדל ביניהם?

    פונדקאות מלאה: פונדקאות מלאה נקראת גם פונדקאות הריונית. זהו מצב בו האם הפונדקאית נושאת את העובר בלבד כאשר הביצית והזרע הם של ההורים המיועדים. הפונדקאית עוברת תהליך של הפריה חוץ גופית כאשר הביציות נשאבות מהאם המיועדת או מתרומת ביציות ומוחזרות לרחמה של הפונדקאית לצורך הריון.

    פונדקאות חלקית: פונדקאות חלקית נקראת גם פונדקאות מסורתית. זהו מצב בו ההפריה נעשית על ידי הזרעה מלאכותית. בפונדקאות חלקית נעשה שימוש בביצית של האם הפונדקאית ולכן היא קשורה גנטית לילד. סוג פונדקאות זה אסור בישראל.

    היתרונות והחסרונות של תהליך פונדקאות:

    היתרונות של תהליך הפונדקאות: מדובר באופציה טובה לזוג שאינו מצליח להרות עקב בעיה רחמית, נשים שהיריון מהווה איום לבריאותן ולנשים שלא מצליחה להחזיק הריון. פונדקאות מאפשרת להורים המיועדים לקבל תינוק ששייך להם או לאחד מהם מבחינה ביולוגית וגנטית, ולגדל את התינוק מיומו הראשון, מבלי לחוות באופן פיזי את ההיריון והלידה.

    החסרונות של תהליך הפונדקאות: כמו בכל הריון ישנם סיכונים בריאותיים ונפשיים לאישה שעוברת את תהליך ההיריון, ועוד לפני ההיריון נדרשים גם תהליכי פוריות והפריה חוץ גופית שיכולים לגרום לתופעות לוואי פיסיות ונפשיות. בנוסף, ישנן הדאגות הרגילות של כל הריון, אך במידה רבה יותר שכן ההורים המיועדים תלויים לגמרי באם הנושאת וסומכים עליה ומסתמכים על כך שתדאג לעצמה ולעובר.

    לעתים גם קיים חשש שמא האם הנושאת תתחרט בסוף התהליך ותסרב להיפרד מהתינוק לאחר שייוולד, בעיקר כאשר מדובר בפונדקאות חלקית, שאינה חוקית בישראל, כאשר התינוק קשור אליה גנטית.

    פונדקאות מאושרת בחוק בישראל, אך לא כל אישה המעוניינת להביא ילד בעולם בדרך זו תוכל לעשות זאת בארץ, מאחר שישנם תנאים שעליה לעמוד בהם. מדובר גם בתהליך יקר, שאורך זמן רב. ישנם בארץ רופאים מומחים ועמותות המסייעים לזוגות אשר מעוניינים לעבור את התהליך ותומכים בהם לאורך הטיפולים, במהלך ההיריון עצמו ועד מסירת הילד להורים המיועדים.


    פרופ' דניאל זיידמן
    יילוד וגינקולוגיה
    פרופ' דניאל זיידמן הינו מומחה ליילוד וגינקולוגיה, בעל מרפאה פרטית בתל אביב. רופא בכיר ביחידה להפריה חוץ-גופית באגף הנשים והיולדות במרכז הרפואי שיבא. חבר בצוות הניהול של היחידה להפריה חוץ-גופית בבית-חולים "אסותא" רמת החייל.

    להתייעצות עם פרופ' זיידמן
    השאירו פרטים או חייגו
    077-2309319

      הנני מאשר את תקנון אתר
      יש לאשר את תקנון האתר

      תגובות