שעורה בעין: נפיחות ואודם בעפעפיים האבחון והטיפולים

להתייעצות עם ד"ר יפימוב
השאירו פרטים או חייגו
072-2160015

    הנני מאשר את תקנון אתר
    יש לאשר את תקנון האתר

    מדיקו > רפואת עיניים

    שעורה בעין זה תהליך דלקתי שכיח בעפעפיים הגורם לאודם, נפיחות וכאב מקומי. ישנה שעורה חריפה לא כלואה או כרונית כלואה (Chalazion) פנימית או חיצונית, בעפעף עליון או תחתון. ברוב המקרים נוצרת שעורה אחת, אולם בחלק מהמקרים נוצר כלזיון העלול להתפתח במקביל בעפעף העליון והתחתון

    במאמר זה תוכלו לקרוא על:

    על כך מסבירה ד"ר אירינה יפימוב בתכנית המילון הרפואי בוידיאו בהנחיית פרופ' קרסו

    שעורה בעין הינה דלקת חריפה בעפעף הגורמת לנפיחות אדומה וכואבת המופיעה בחיבור בין העפעפיים שלנו לריסים, מדובר בתופעה שכיחה מאוד שכל אחד מאיתנו סובל ממנה, לפחות פעם אחת בחיים. השעורה נגרמת כתוצאה מחסימה של בלוטות החלב או השומן (בהגייה Helev) באזור וגורמת לדלקת חריפה.

    מה גורם להיווצרות של שעורה בעין?

    1. שעורה כלואה מתפתחת כתוצאה מחסימה בניקוז אחת מבלוטות חלב של העפעף.
    2. שומן מתקשה ומצטבר בתוך בלוטת חלב וגורם ליצירת ציסטה מודלקת בעפעף.
    3. חיידקים שחיים בדרך כלל על פני השטח של עפעף נלכדים יחד עם תאי עור מתים לאורך קצה העפעף וגורמים להיווצרות פצעון או שעורה בעפעף.

    סוגי שעורה שונים

    קיימים שני סוגים עיקריים של שעורה בעין:

    • שעורה חיצונית – שעורה חיצונית בדרך כלל תופיע על החלק החיצוני של העפעף, ממש ליד הריסים. היא באה לידי ביטוי בנפיחות ואדמומיות מסוימת. בנוסף, לעיתים גם ייתכנו תסמינים נלווים כמו כאב, רגישות מוגברת לאור, תחושת גירוד, דמעות, קשיים למצמץ ועוד.

    • שעורה פנימית – בהתאם לשמה, שעורה פנימית זו שעורה בחלק הפנימי של העפעף, קרוב יותר לגלגל העין. התסמינים שלה דומים במהותם לאלו של שעורה חיצונית, אך לעיתים גם ייתכן שאלו הסובלים ממנה יחוו גם כאב עמוק וחד יותר. מאחר ומדובר בשעורה בעין שהיא פנימית, במקרים מסוימים תיתכן גם ירידה זמנית ביכולת וחדות הראייה.

    שעורה בעין – גורמי סיכון עיקריים

    • חוסר היגיינה – אחת הסיבות הנפוצות ביותר למקרים שונים של שעורה בעין היא כמובן היגיינה לקויה. כאשר אנחנו נוגעים בעיניים שלנו עם ידיים מלוכלכות, לא מעט חיידקים עלולים לחדור, וכתוצאה מכך עלולה להיווצר שעורה בעצם.

    • סטרס – גם לחץ מוגבר עלול לגרום לשעורה בעין. למעשה, סטרס גורם ללא מעט הפרעות הורמונליות, שמחלישות בעקיפין את מערכת החיסון ובכך בעצם מגבירות את הסיכון לזיהומים – ביניהם גם שעורה.

    • שימוש מופרז באיפור – נשים שמתאפרות יותר מדי או בתדירות גבוהה מדי מבלי שהעור נושם גם הן עלולות לחוות שעורה בעין. במקרים כאלו, נקבוביות העור נסתמות, ובכך בעצם גדל הסיכון לזיהומים וכך גם באשר לשעורה.

    מי נמצא בסיכון לפתח שעורה בעין?

    שעורה יכולה להתפתח בכל הגילאים: בילדים ובמבוגרים. קיים קשר בין שעורה כלואה ודלקת כרונית בעפעפיים, בלפריטיס, שינויים הורמונליים כמו הריון, גיל התבגרות, היגיינה נמוכה, מצבי לחץ ומתח. אבל הסיבה הוודאית להיווצרות השעורה אינה ידועה.

    מה התסמינים של שעורה בעין או כלזיון?

    כלזיון (Chalazion) או שעורה כלואה בעברית הינו מקרה מורכב יותר של שעורה בעין הנגרמת כאשר הפתח של אחד מבלוטות השומן נחסם או נסתם והתוכן שאמור היה להיות מופרש החוצה מצטבר בתוך חלל או ציסטה באזור.

    בשלבים המוקדמים מופיעים נפיחות ואודם בעפעף מלווים בכאב. עין רגישה ומגורה. בהמשך הסימנים הדלקתיים חולפים ונותרת נפיחות מקומית בלבד. יש לציין ששעורה כלואה איננה מדבקת.

    שעורה בעין ודלקת בעין – מה ההבדלים העיקריים ביניהן?

    • טיפול – בשעורה בעין נרצה לטפל בין היתר באמצעות חומצות חמות ועיסוי עדין. לעומת זאת, כאשר מדובר בדלקת בעין נרצה לטפל בהן בעיקר על ידי טיפות עיניים אנטיביוטיות.

    • גורמים – שעורה בעין מתרחשת כאשר אחת מבלוטות השומן של העפעף נחסמת. לעומת זאת, דלקת בעין מתרחשת בעקבות מספר סיבות שונות כמו אלרגיה, חשיפה לחומרים מגרים, זיהום ועוד.

    איך נוכל למנוע מראש שעורה בעין?

    כמובן שלפני הכל, חשוב מאוד להקפיד על היגיינה. עלינו לשטוף את הידיים כמו שצריך ובצורה יסודית, ולהקפיד על כך במיוחד לפני שאנחנו נוגעים בעיניים. באופן כללי, עדיף כמה שפחות לגעת בעיניים, אך אם אנחנו צריכים לעשות זאת מכל סיבה שהיא – עדיף שהידיים שלנו יהיו נקיות ככל הניתן. מעבר לכך, חשוב מאוד עבור נשים להסיר איפור בצורה יסודית לפני השינה. יתרה מזו, חשוב להימנע משימוש מופרז וחסר הרף באיפור, מאחר וכך נקבוביות העור נסתמות ואינן נושמות, ואילו הדבר עלול לגרום לשעורה ואף לזיהומים שונים. יתר על כן, כמובן שנרצה גם להקפיד לצרוך אך ורק תזונה בריאה ואופטימלית, כזו הכוללת בין היתר ויטמינים ומינרלים חיוניים. תזונה כזו עוזרת לשמור על מערכת חיסונית חזקה שיכולה לעזור לנו למנוע שעורה בעין. חשוב לא פחות להקפיד על שינה איכותית, של לפחות 7-8 שעות בלילה.

    מה הטיפול השמרני לשעורה כלואה בעין?

    ברוב המקרים שעורה עוברת תוך מספר ימים, טיפול השמרני בשעורה כולל קומפרסים חמים לאזור העפעף המודלק, ניקוי עפעפיים בעזרת מגבונים סטריליים ושימוש במשחה אנטיביוטית משולבת בסטרואידים. במקרים של שעורה מודלקת מאוד ונפיחות ניכרת בעפעפיים עוברים לטיפול באנטיביוטיקה סיסטמית. במידה וטיפול שמרני לא עזר יש לשקול הזרקת סטרואידים בתוך השעורה על מנת לטפל בתהליך דלקתי בעפעף.

    באילו מצבים צריך לנתח שעורה כלואה בעין או כלזיון?

    כאשר טיפולים השמרנים בשעורה שהוזכרו לא עזרו, בדרך כלל כעבור מספר שבועות לאחר הופעת שעורה, מומלץ על התערבות כירורגית להסרת השעורה.

    שעורה בעין

    איך מתבצע ניתוח להסרת כלזיון שעורה כלואה בעין?

    ניתוח להסרת שעורה אצל מבוגרים מבוצעים בהרדמה מקומית. פעולה כירורגית פשוטה ואורכת כמספר דקות. מזריקים חומר הרדמה ישירות אל העפעף. במקרים של שעורה פנימית מרימים והופכים את העפעף על מנת לאפשר גישה אל שעורה מתוך חלק הפנימי של העפעף. מבצעים חתך זעיר של מספר מילימטרים בחלק פנימי של העפעף, דרכו מנקזים את התוכן השערה ומסירים קופסית שעוטפת אותו. אין צורך בתפרים.

    במקרים של שעורה חיצונית מבצעים חתך זעיר בעור ולעתים יש צורך לשים תפר קטן. לאחר ניתוח חובשים עין עם משחה אנטיביוטית. ילדים עוברים ניתוח הסרת שעורה בהרדמה כללית.

    ד"ר אירינה יפימוב בראיון מיוחד עם מירי נבוא ועמוס שעבר ניתוח להוצאת שעורה כלואה

    ד"ר אירינה יפימוב: "הסרת כלזיון (שעורה בעין) הינו הליך כירורגי הנחשב למוצלח מאוד ומתבצע באלחוש מקומי בעפעף ואורך דקות ספורות בלבד,במקרים של שעורה פנימית מרימים והופכים את העפעף על מנת לאפשר גישה אל שעורה מתוך חלק הפנימי של העפעף".

    "היתרון המשמעותי של ניתוח זה מעבר לשיעור ההצלחה שלו הינו בכך שאין חתכים בעור ואין צלקות מהניתוח כי בניתוח עצמו אנו הופכים את העפעף ועושים את החתך מהחלק הפנימי של העפעף".

    האם שעורה בעין עלול לחזור לאחר ניתוח להסרתו?  

    בדרך כלל ניתוח הסרת כלזיון מוצלח מאוד וגורם להיעלמות מוחלטת של הנפיחות בעפעף. ב-10% מהמקרים יש צורך בניתוח נוסף. במצבים של בלפריטיס (Blepharitis) דלקת כרונית בעפעפיים, קיימת אפשרות שהשעורה תחזור או תופיע במקום אחר בעפעפיים. לפיכך, חשוב מאוד גם אחרי הניתוח להקפיד על היגיינה בעפעפיים, ניקוי עפעפיים עם מגבונים מיוחדים, שימוש בטיפות ליובש.

    טיפול בשעורה בעין – דרכים אלטרנטיביות שעשויות להועיל

    • דיקור סיני – דיקור סיני זו שיטת טיפול עתיקת יומין, בה משתמשים במסגרת הרפואה האלטרנטיבית עבור מגוון רחב מאוד של מצבים שונים, ביניהם גם שעורה בעין.

    • קמומיל – קמומיל ידוע בזכות יכולותיו האנטי דלקתיות, ועל כן הוא בהחלט עשוי להועיל בתור תוספת לטיפול במצבים שונים של שעורה בעין. על מנת לטפל בשעורה, נוכל להכין מעין חליטה מהקמומיל, ולטבול בה צמר גפן, אותו נניח לאחר מכן על העין הפגועה למשך מספר דקות.

    • ויטמינים – צריכה של מזונות עשירים בויטמינים A ו-C גם עשויה להועיל, כך גם באשר לתיסוף חיצוני שלהם.


    ד״ר אירינה יפימוב
    רפואת עיניים
    ד"ר אירינה יפימוב הינה מומחית לרפואת עיניים משנת 2005, בעלת מרפאה פרטית בתל אביב. ד"ר יפימוב עוסקת בניתוחי עפעפיים, טיפולים אסתטיים לנשים וגברים. כמו כן, ביצעה מעל ל- 1000 ניתוחי עיניים וחלק משמעותי מהם היו...

    להתייעצות עם ד"ר יפימוב
    השאירו פרטים או חייגו
    072-2160015

      הנני מאשר את תקנון אתר
      יש לאשר את תקנון האתר

      תגובות

      • ליאת 2 במאי 2023 18:21

        דוקטור יפימוב אירינה רופאה בחסד. מעולה! יסודית ומקצועית מאד

         הגב