הרניה בילדים: האבחון והטיפול

למידע והתייעצות

להתייעצות עם ד"ר לוטן
השאירו פרטים או חייגו
077-2314493

    הנני מאשר את תקנון אתר
    יש לאשר את תקנון האתר

    מדיקו > כירורגיה כללית

    כאשר מתגלה הרניה אצל ילדים, חשוב לבדוק האם היא דו צדדית או שהיא מופיעה בצד אחד בלבד. הסיבה: הטיפול בהרניה דורש ניתוח לתיקון שק הבקע, ועל מנת לחסוך לילד צורך בניתוח נוסף לטיפול בבקע בצד השני, חשוב לבדוק עוד במהלך אותו ניתוח האם קיים בקע גם בצד השני, כך שניתן יהיה לטפל בשני הצדדים במסגרת ניתוח אחד בודד

    צפו בד"ר לוטן מסביר על כך בראיון עם פרופ' קרסו בתכנית המילון הרפואי בוידיאו

    מהי הרניה בילדים?

    הרניה היא למעשה מילה נרדפת לבקע, קילה או שבר. תיאור הבעיה אצל ילדים ומבוגרים הוא זהה, אך בפועל מדובר בשתי מחלות שונות לחלוטין.

    אצל ילדים, מבטאת ההרניה פגם התפתחותי בתהליך נורמלי של נדידת האשך למקומו בשק האשכים, כשהחלק שמלווה את האשך למקומו אינו נסגר כנדרש.

    כתוצאה מכך תוכן מחלל הבטן עלול להיכנס אל תוך שק האשכים ולסכן את הילד. המשמעות היא שסגירת שק האשכים היא שלב התפתחותי נורמלי, שאצל ילדים מסוימים אינו מתרחש בצורה נורמלית ומתבטא באי סגירתו של שק האשכים בסוף התהליך, וזהו בעצם מצב שנקרא הרניה אצל ילדים – שונה מאוד מאשר אצל מבוגרים.

    מהו הטיפול להרניה בילדים?

    הטיפול בהרניה בילדים מחייב תיקון של הבעיה ההתפתחותית, ולא קיים טיפול תרופתי או שמרני שיכול להסדיר את הבעיה ללא תיקונה הפיזי בפועל.

    בהתאם לכך, הטיפול המקובל מבוסס על ניתוח לסגירת הפתח שמהווה מקום יציאה של תוכן מן המעי וחלל הבטן אל תוך המפשעה.

    האם הרניה בילדים קיימת אצל בנים בלבד?

    הרניה בילדים מופיעה בעיקר אצל בנים, בשיעור של פי 1.5 מאשר בבנות, אך יכול להתרחש גם בבנות. הרניה בבנות באה לידי ביטוי בכניסה של אברי הבטן כמו מעי או שחלה אל שק השבר.

    האם הרניה בילדים היא תמיד דו צדדית או יכולה להיות גם חד צדדית?

    הרניה בילדים יכולה בהחלט להיות חד צדדית, אך חשוב יותר להבין את המשמעויות של הרניה דו צדדית. כאשר מתגלה בקע בצד אחד, לא קיימת שום אינדיקציה לגבי מה שקורה בצד השני.

    ישנה כמובן סטטיסטיקה סביב ההתרחשות של בקע חד או דו צדדי, אך במסגרת טיפול לא ניתן להישען על סטטיסטיקה, וצריך לטפל במטופל הספציפי בהתאם למצבו כדי להימנע ממצב של הופעת בקע בצד השני, לאחר שהילד כבר עבר ניתוח לטיפול בבקע בצד אחד.

    על כן, במהלך ניתוח לטיפול בבקע אצל ילדים, מוחדר סיב אופטי דרך שק הבקע באמצעותו נבדק האם קיים בקע גם בצד השני.

    מהי השכיחות של הופעת בקע גם בצד השני?

    באופן כללי, בכל אוכלוסיית הילדים, הסטטיסטיקה של בקע בצד השני היא כ-20%, אך החלוקה היא שונה בהתאם לגיל.

    בתינוקות עד גיל שנתיים, הסטטיסטיקה מגיעה לכדי 40% ולכן יש חשיבות גדולה לבצע את הבדיקה האופטית לנוכחות בקע בצד השני כבר במהלך ניתוח הבקע בצד אחד.

    במידה ומתגלה בקע גם בצד השני, הטיפול בו מבוצע עוד במסגרת אותו ניתוח.

    האם ישנם חסרונות לשיטה זו של אבחון בקע בצד השני?

    לא ניתן להגדיר זאת כחסרון, אך ישנם מקרים שבהם לא ניתן לבצע את הבדיקה. כך למשל, במקרה של בקע אחרי כליאה, כאשר שק הבקע הוא בצקתי מאוד וקיים חשש לקריעתו על ידי הסיב האופטי, לא מבצעים את הבדיקה.

    יחד עם זאת, לא מדובר בסיכון עבור הילד, אלא רק בכך שאם אכן קיים בקע בצד השני, תידרש פרוצדורה כירורגית נוספת לתיקונו.

    מהו זמן ההתאוששות מהניתוח אצל ילדים?

    תהליכי ריפוי אצל ילדים הם מהירים מאוד, ולכן כבר 3-4 שעות לאחר השלמת הפרוצדורה, הילד חופשי לחלוטין ויכול לחזור לשגרה עם משככי כאבים על פי הצורך.


    ד"ר גד לוטן
    כירורגיה כללית
    ד"ר גד לוטן הינו מומחה לכירורגיה כללית וכירורגיית ילדים בבית החולים אלישע, מנהל כירורגית ילדים בבית החולים איכילוב מ-2013. ד"ר לוטן משמש יועץ לחברות בישראל ובעולם ומפתח טכנולוגיות רפואיות מתקדמות, נותן חוות דעת שנייה בתחום....

    להתייעצות עם ד"ר לוטן
    השאירו פרטים או חייגו
    077-2314493

      הנני מאשר את תקנון אתר
      יש לאשר את תקנון האתר

      תגובות