פרופ' איתן פרידמן במסגרת התוכנית סטטוסקופ בערוץ 13 סקר את הסוגיה של חרדה דנטלית ואת המקרה של גליה אפל שעברה מהפך בשיניים אחרי הזנחה של שנים עקב חרדה מטיפולי שיניים.
את המהפך גליה עברה אצל פרופ' עדי לוריאן, מומחה בינלאומי לכירורגיית פה ולסת והמנהל הרפואי של לוריאן מדיקל מרכז מצוינות להשתלות שיניים ושיקום הפה בתל אביב אשר קיבל גם את אישור משרד הבריאות לטיפולי שיניים בהרדמה מלאה
צפו בכתבה מתוך התוכנית "סטטוסקופ", רשת 13.
חרדה דנטלית היא תופעה נפוצה המשפיעה על כ-50% מהאוכלוסייה, כאשר כ-20% סובלים ממנה ברמה גבוהה במיוחד. היא מתבטאת בפחד עז מטיפולי שיניים, ולעיתים אף בהימנעות מוחלטת מהם, מה שעלול להוביל להזנחה חמורה של בריאות הפה. במקרים רבים, המטופלים מגיעים לטיפול רק כאשר המצב מחמיר, ודורש התערבות מורכבת כמו השתלות שיניים ושיקום הפה.
מהי חרדה דנטלית?
חרדה דנטלית אינה רק תחושת אי-נוחות; היא מצב פסיכולוגי המתאפיין בתסמינים גופניים ונפשיים כמו דופק מואץ, יובש בפה, סחרחורת, רפלקס הקאה מוגבר ואף עילפון. היא נובעת לעיתים מחוויות שליליות בעבר, פחד מכאב, או תחושת חוסר שליטה במהלך הטיפול. בשל כך, מטופלים רבים נמנעים מביקורים שגרתיים אצל רופא השיניים, מה שמוביל להחמרת בעיות דנטליות ולהצורך בטיפולים מורכבים יותר בעתיד.
גליה אפל: "סבלתי שנים מחרדה דנטלית ופרופ' לוריאן שיקם לי את כל הפה בזכות השתלת שיניים שעברתי בהרדמה מלאה"

השתלות שיניים מורכבות: אתגר למטופלים עם חרדה
השתלות שיניים הן פתרון יעיל לאובדן שיניים, אך עבור מטופלים עם חרדה דנטלית, התהליך עשוי להיראות מאיים במיוחד. החשש מההליך הכירורגי, מהכאב ומהתוצאה הלא ידועה עלול להרתיע מטופלים מלהתחיל בטיפול, גם כאשר הוא הכרחי לשיקום הפה. במקרים מסוימים, מטופלים מגיעים למצב של "פה הרוס", שבו נדרש שיקום מקיף הכולל השתלות מרובות, בניית עצם וטיפולים נוספים.
דרכי התמודדות עם חרדה דנטלית בהשתלות שיניים
תקשורת פתוחה עם הרופא- שיתוף הרופא בחששות ובפחדים מאפשר התאמת הטיפול לצרכי המטופל, כולל הסברים מפורטים על התהליך והפחתת תחושת חוסר הוודאות.
סדציה (טשטוש)- קיימות מספר שיטות להרגעת המטופל במהלך הטיפול:
- גז צחוק (Nitrous Oxide): מרגיע את המטופל ומפחית חרדה.
- סדציה אוראלית: נטילת תרופות מרגיעות לפני הטיפול.
- סדציה תוך-ורידית (IV): טשטוש עמוק יותר, המתאים למטופלים עם חרדה גבוהה.
- הרדמה כללית: במקרים קיצוניים, ניתן לבצע את ההשתלה בהרדמה מלאה, מה שמאפשר לבצע את כל הטיפול בפעם אחת וללא תחושת כאב או חרדה.
טכניקות הרפיה- תרגול נשימות עמוקות, מדיטציה או האזנה למוזיקה מרגיעה במהלך הטיפול יכולים לסייע בהפחתת החרדה.
תמיכה פסיכולוגית- במקרים של חרדה דנטלית חמורה, טיפול פסיכולוגי, כגון טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT), יכול להיות יעיל בהפחתת הפחדים ובשיפור ההתמודדות עם טיפולי שיניים.
פרופ' איתן פרידמן מראיין את גליה אפל שמציינת: "היום אין לי חרדה מרופאי שיניים בזכות פרופ' עדי לוריאן וחזרתי לחייך ולאכול כל מה שאני רוצה".
מנכ"לית לוריאן מדיקל תל אביב, ד"ר נועה ברר מומחית לרפואת הפה: "המקרה של גליה אפל הוא מקרה של הרבה מאוד אנשים שמגיעים אלינו למרכז שפוחדים מרופא שיניים או בטיפול שיניים כתוצאה מחרדה או פוביה שיכולה לנבוע מכמה סיבות. המרכז שלנו יודע לטפל במקרים מורכבים של השתלת שיניים וכולל אלו שסובלים מחרדה דנטלית ולהעניק לאותם מטופלים את כל הצרכים כדי לעבור את הטיפול"

פרופ' עדי לוריאן: "המרכז הוקם כדי לטפל במקרים מורכבים של בעיות בשיניים כמו חרדה דנטלית וגם בעיות שקשורות למורכבות ניתוחית למטופלים אשר אינם יכולים לקבל מענה לבעיות שלהם במרפאת שיניים רגילה".

סיכום
חרדה דנטלית היא אתגר אמיתי עבור רבים, אך עם הגישה הנכונה, ניתן להתגבר עליה ולבצע השתלות שיניים מורכבות בהצלחה. בחירה ברופא שיניים מנוסה ובמרפאה שיש לה גם אישור של משרד הבריאות לטיפולי שיניים בהרדמה מלאה ואנשי מקצוע מומחים לרפואת הפה ולטיפולי שיניים הרדמה מלאה הכוללת הבנה, תקשורת פתוחה, שימוש בטכניקות הרפיה וסדציה, ותמיכה פסיכולוגית הם המפתחות להתמודדות מוצלחת עם החרדה ולהשגת חיוך בריא ובטוח.
אם אתם סובלים מחרדה דנטלית ושוקלים השתלת שיניים, אל תהססו לפנות לרופא שיניים המתמחה בטיפול במטופלים עם חרדה. יחד, תוכלו למצוא את הדרך המתאימה לכם לשיקום הפה ולהחזרת הביטחון העצמי.

להתייעצות עם פרופ' לוריאן
השאירו פרטים או חייגו
053-9377933
תגובות
כתבות נוספות


ברחובות זה כבר קורה: הדור החדש של השתלות שיניים
דולב קליניק
השתלות שיניים מזירקוניה: הפתרון הביולוגי שמציל אלרגנים למתכות ומחזיר חיוך טבעי ביום אחד
ד"ר נשאת גרה
הכל על חרדה דנטלית: דנטופוביה
ד"ר שחר בלחש
טכנולוגיות מתקדמות ברפואת שיניים
ד"ר שחר בלחש
שתלים חכמים - מה זה בעצם שתל דנטלי?
ד"ר שחר בלחש