"דלפי MD": הבדיקה המהפכנית לזיהוי מחלות קוגניטיביות מוחיות בשלב מוקדם

למידע והתייעצות

להתייעצות עם ד”ר אוריון
השאירו פרטים או חייגו
077-8040230

    הנני מאשר את תקנון אתר
    יש לאשר את תקנון האתר

    מדיקו > נוירולוגיה

    תהליכים של ירידה קוגניטיבית מתחילים לרוב עוד לפני שחווים תסמינים ומגיעים לאבחון. "דלפי MD" היא בדיקה המאפשרת לבדוק את מצב המוח ולגלות סיבות לירידה קוגניטיבית. ד"ר דוד אוריון, מומחה לנוירולוגיה ומצנתר מוח, מסביר כי הבדיקה, שקיבלה את אישור ה-FDA, מעניקה תקווה להעניק טיפול אפקטיבי שיעצור או יעכב הידרדרות של מחלות קוגניטיביות, בזכות גילוי מוקדם

    צפו בד"ר דוד אוריון מתראיין על כך בתוכנית "סטטוסקופ" בערוץ רשת 13

    דמנציה ואלצהיימר הן מהמחלות שאנשים חוששים מהן במיוחד. הזיכרון שלנו הוא חלק נכבד ממי שאנחנו, ובכל פעם שאנחנו שוכחים שם של מישהו או למה בעצם הלכנו למטבח, עלול להתעורר החשש מפני המחלות הקשות הללו. 

    החשש, מן הסתם, גדול במיוחד אצל אנשים שטיפלו בהוריהם החולים וראו מהצד את המורכבות של המחלה. "בדיקת 'דלפי MD' היא בדיקה חדשה המאפשרת גילוי של ירידה קוגניטיבית ואבחון חלק מהסיבות שגורמות לה", אומר ד"ר דוד אוריון, מומחה לנוירולוגיה, מצנתר מוח ומנהל מרכז שבץ מוח בבית החולים שיבא ומאבחן בעזרת בדיקת "דלפי MD" במרכז לבריאות המוח במדיקה תל אביב. "תהליכים של ירידה קוגניטיבית מתחילים לרוב בשלב מוקדם יותר מאשר השלב שבו האדם חווה תסמינים ומגיע לאבחון. גילוי מוקדם הוא אקוטי כדי להעניק טיפול מונע שיעצור או יעכב את התהליך". 

    מה החידוש בבדיקת דלפי MD?

    בניגוד לאבחון הסטנדרטי המבוצע כיום, בו בעיקר מתבססים על תסמינים קליניים, אנמנזה והיסטוריה רפואית וכן הערכה קוגניטיבית והדמיות. הבדיקה הזאת יותר אובייקטיבית ואף יכולה להצביע על הכיוון מהיכן נובעת הירידה הקוגניטיבית. 

    מה קורה במהלך הבדיקה? 

    "במהלך הבדיקה אנחנו מפעילים גירוי מגנטי של אזורים שונים במוח ומקבלים מהמערכת רישום של תגובות המוח לגירוי באמצעות גלי EEG. מערכת הבקרה החיצונית קולטת את התגובות, ויכולה לאבחן את התפקוד של המוח באזורים שונים. 

    הבדיקה מסוגלת לרדת לפרטים מדויקים כמו אפיון התאים והסיבים במוח, ואם יש בעיה – למצוא את המקור שלה".

    ד"ר דוד אוריון: "בעצם אנחנו עושים מעין אק"ג למוח, ויכולים לגלות אם פעילות המוח תקינה בהתאם לגיל המטופל. אם אכן יש בעיה, בזכות הגילוי המוקדם אפשר להגיע לטיפול מונע שיעצור או יעכב את התהליך". 

    ד"ר דוד אוריון, מומחה לנוירולוגיה, מצנתר מוח, מנהל מרכז שבץ מוח בביה"ח שיבא, אבחון דלפי במרכז בריאות המוח במדיקה: היום יש לנו אפשרות לעצור הידרדרות ואפילו לטפל במקרים מסוימים ולכן יש חשיבות לאבחון מוקדם.

    איך הבדיקה מתנהלת בפועל? יש צורך בהרדמה?

    "הבדיקה היא חיצונית, כלומר לא נדרש שיתוף פעולה של המטופל והוא אינו צריך לענות על שאלות. המטופל פשוט שוכב על מיטה, מחובר לאלקטרודות, ומקבל פולסים מגנטיים לאזורים שונים במוח. הבדיקה אינה מכאיבה ואין צורך באשפוז או טשטוש כדי לעבור אותה". 

    האם הבדיקה יכולה לנבא מחלות עתידיות?

    "הבדיקה עשויה לאפיין כבר בתחילת הדרך דפוסים של בעיות מוחיות המתנהלים בצורה קלינית מסוימת, כלומר היא עוזרת לנו לזהות בעיה ולאפיין את המקור שלה – האם מדובר במחלה כמו אלצהיימר, מחלה דגנרטיבית ניוונית של המוח, או במחלה הנובעת מבעיות בכלי הדם של המוח. הבדיקה כשלעצמה אינה קריטריון מספיק לאבחון, אך היא מעניקה סקרינינג ראשוני, שיכול להצביע על הכיוון לבחירת בדיקות נוספות".

    ד"ר דוד אוריון: "זו בדיקה שהיא יחסית אובייקטיבית ובנוסף היא גם יכולה להצביע קצת על הכיוון מאיפה זה נובע אם זה קיים"

    הזיהוי המוקדם עשוי לעזור במניעה או עצירה של המחלה?

    "בחלק מהמקרים יש לנו אפשרות לעצור הידרדרות ולהציע טיפול, ולכן יש חשיבות לאבחון מוקדם. אם אכן יש בעיה, אנחנו יודעים לזהות את המקור ולהפנות את המטופל להמשך בירור. במקרה של בעיות וסקולריות, למשל, ניתן להציע טיפול שיעצור את ההידרדרות וההחמרה כמו טיפול בעזרת מדללי דם או צנתור שמשפרים את זרימת הדם. גם למחלת האלצהיימר פותחו טיפולים המשפיעים על החלבונים ששוקעים במוח וגורמים להידרדרות קוגניטיבית. במקרים רבים, כשיש נזק קוגניטיבי הוא בלתי הפיך, לכן יש חשיבות לזהות בשלב מוקדם את ההידרדרות והגורם לה, ולטפל בהקדם."

    מי מגיע בדרך כלל לבדיקה?

    "לרוב מגיעים לבדיקה אנשים שמתלוננים על ירידה קוגניטיבית כלשהי, וחשים מוטרדים. פעמים רבות מדובר באנשים שיש להם סיפור של אלצהיימר או מחלות דומות במשפחה, והם רוצים לדעת אם מצבם תקין. לעתים הסביבה ובני המשפחה מבחינים בתסמינים קליניים ומביאים את ההורה לבדיקה. עם הגיל, הרבה פעמים אנשים שוכחים יותר שמות, למשל, וזה לא מעיד בהכרח על מחלה. אחרי בדיקה כזאת אפשר להיות רגועים יותר". 

    הבדיקה נעשית דרך קופות החולים?

    "לצערנו הבדיקה לא בסל עדיין אך אנו מקווים שהיא תהיה בעתיד בדיקת סקר. כיום ניתן לעבור את הבדיקה באופן פרטי, ב"מדיקה" רמת החייל. אנחנו מבצעים את הבדיקה יחד עם הערכה קוגניטיבית רגילה הכוללת אבחון קליני, על ידי שאלונים פסיכו קוגניטיביים, בדיקות נוירולוגיות ובדיקת דופלר עורקי צוואר, כדי לסייע באבחון מצב המטופל". 

    ענת נוסבאום, מנכ"לית מדיקה ת"א: "אני גאה בשיתוף הפעולה עם ד"ר אוריון ובעובדה שמדיקה תל אביב מהווה אכסניה רפואית המקדמת ומאפשרת ביצוע בדיקות חשובות המסייעות בגילוי מוקדם ומניעת מחלות". 


    ד"ר דוד אוריון
    נוירולוגיה
    ד"ר דוד אוריון מנהל את מחלקת שבץ ביחידה בארץ הכוללת בתוכה טיפול נמרץ ייעודי לחולי שבץ מוחי ומחלות כלי דם של המוח והצוואר. לאחר סיום לימודי רפואה באוניברסיטה העברית, סיים התמחות במחלקה נוירולוגית בשיבא ....

    להתייעצות עם ד”ר אוריון
    השאירו פרטים או חייגו
    077-8040230

      הנני מאשר את תקנון אתר
      יש לאשר את תקנון האתר

      תגובות