בלסטוציסט: יתרונות וחסרונות

למידע והתייעצות

להתייעצות עם פרופ' פלדברג
השאירו פרטים או חייגו
072-2160014

    הנני מאשר את תקנון אתר
    יש לאשר את תקנון האתר

    מדיקו > גינקולוגיה

    בלסטוציסט הוא עובר בעל 100-120 תאים המתפתח בחצוצרת האישה לקראת היום ה-5 לאחר ההפריה, ולפני שהוא עובר לרחם לצורך השרשה ברירית הרחם. בתהליכי הפריה חוץ גופית, ניתן לגדל את הביצית המופרית לכדי בלסטוציסט בתנאי מעבדה, ולבצע החזרת עוברים כעבור 5 ימים במקום 2-3 ימים כנהוג. למהלך זה יתרונות וחסרונות, כשמצד אחד עולה ההסתברות לקליטת הריון, ומצד שני עולה גם ההסתברות לפגיעה בעוברים הנותרים לגידול בתנאי מעבדה למשך יומיים נוספים

    במאמר זה נדון על: 

    מה זה בלסטוציסט | יתרונות וחסרונות בהחזרת בלסטוציסט | סיכונים בהחזרת בלסטוציסט | למי מומלצת החזרת בלסטוציסט | החזרה כפולה

    צילום: 123RF

    מה זה בלסטוציסט?

    בתהליך ההפריה הטבעי שמתרחש בתוך גוף האישה, מיוצרת הביצית בשחלת האישה, משם היא עוברת אל החצוצרה לצורך הפריה, ומשם אל הרחם.

    בתהליך זה, לאחר הפרייתה נותרת הביצית בחצוצרה לפרק זמן של 5 יממות עד להתפתחות עובר בעל 100-120 תאים הנקרא בלסטוציסט, לפני שהוא עובר אל הרחם לצורך השרשה ברירית הרחם.

    הבלסטוציסט הוא עובר בעל מראה כדורי שלאורך דפנותיו מרוכזים 100-120 התאים שהתפתחו, ובמרכזו חלל מלא בנוזל.

    5-7 ימים לאחר ההפריה, עובר הבלסטוציסט את שלב ההנצה בו הוא יוצא מן המעטפת שלו, לקראת השתרשות ברירית הרחם כ-24 שעות לאחר מכן.

    עם ההשתרשות, משחרר הבלסטוציסט את הורמון ההריון שאותו ניתן לזהות בדמה של האישה באמצעות בדיקת הריון כימית. תאי הבלסטוציסט ממוינים לשני סוגי תאים:

    • טרופאקטודרם – תאים מוארכים הנצמדים אל דפנות הבלסטוציסט, ומהם תתפתח לאחר מכן השלייה
    • מסת התאים הפנימית – התאים מהם יתפתח מאוחר יותר העובר עצמו

    מהם היתרונות והחסרונות בהחזרת בלסטוציסט בהפריה חוץ גופית?

    תהליך הפריה חוץ גופית הוא תהליך המיועד להשיג מטרה אחת ברורה: השרשה מוצלחת של העובר ברירית הרחם לצורך קליטת הריון ולידת ילד חי ובריא.

    תהליך זה מתחיל בהפריית הביצית בתנאי מעבדה, והחזרתה אל רחם האישה, בשלב שנקרא "החזרת עוברים" ונחשב לשלב קריטי ומותח בתהליך ההפריה כולו.

    מצד אחד, תנאי מעבדה הם אינם התנאים האופטימליים להתפתחות עובר ולכן חשוב להחזיר את הביצית המופרית לרחם כמה שיותר מהר, כיומיים שלושה לאחר ההפריה.

    מצד שני, בתהליך ההפריה הטבעי, מגיעה הביצית אל רירית הרחם לצורך השרשה, רק לאחר 5 ימים של התפתחות לכדי בלסטוציסט בחצוצרה, ולכן החזרת העוברים לרחם טרם התפתחותם לכדי בלסטוציסט מקטינה את ההסתברות לקליטת ההריון.

    בשנים האחרונות, חל שיפור משמעותי ביכולת להמשיך ולגדל את הביצית המופרית בתנאי מעבדה, בעיקר בזכות תמיסות טובות יותר התומכות בהתפתחות בלסטוציסט מרובה תאים.

    בנוסף, חלה התפתחות ביכולת לנבא איזהו העובר העמיד והחזק ביותר מבין כלל העוברים המופרים. שתי יכולות חדשות אלה מאפשרות להחזיר את העובר לרחם בשלב הבלסטוציסט, כפי שמתרחש בתהליך ההפריה הטבעי, ובכך להגדיל את ההסתברות לקליטת הריון מוצלח.

    יחד עם זאת, המשך גידול הביצית עד לשלב הבלסטוציסט בתנאי מעבדה, מחייבת רמה מקצועית גבוהה ושימוש בתמיסות ייחודיות ויקרות.

    ביצוע שלב זה בצורה פחות ממושלמת, עלול לפגוע בהתפתחות העובר במהלך היומיים הנוספים בהם הוא נשמר בתנאי מעבדה, מה שיפחית את ההסתברות לקליטת הריון מוצלח, לעומת מצב בו היו מוחזרים העוברים לאחר 2-3 ימים.

    האם ישנם סיכונים בהחזרת בלסטוציסט?

    למעשה, כל דקה שבה נותר העובר בתנאי מעבדה בטרם החזרתו לרחם, היא דקה נושאת סיכון, ולכן גידול ממושך של העובר בתנאי מעבדה, נחשב לתהליך בעל סיכון.

    מחקרים מסוימים מראים על הסתברות גבוהה יותר ללידת תאומים זהים, התפתחות מומים מולדים או הריון מוקדם.

    סיכון זה נובע מהותרת העובר בתנאי מעבדה דווקא בשלב הראשוני, הרגיש והחשוב ביותר בתהליך התפתחותו, ובאופן שעלול להוביל להשפעת הסביבה על התכונות הגנטיות של העובר בתהליך שנקרא שינויים אפיגנטיים.

    למי מומלצת ולמי לא מומלצת החזרת בלסטוציסט?

    החזרת בלסטוציסט מתאימה בעיקר לנשים צעירות בעלות עוברים איכותיים מרובים, באופן שמאפשר לרופא לבחור את העובר הטוב ביותר להחזרה.

    אפשרות זו מתאימה מאוד גם למי שמעוניינת להחזיר עובר אחד בלבד, על מנת למנוע כליל את האפשרות של לידת תאומים. החזרת בלסטוציסט יכולה להתאים גם לנשים מבוגרות יותר, ללא עוברים איכותיים מרובים, וזאת מאחר ובשלב הבלסטוציסט ניתן לבצע בחירה מהימנה יותר של העובר הטוב ביותר להחזרה.

    יחד עם זאת, מאחר וגידול בלסטוציסט בתנאי מעבדה עודנו מהווה אתגר נושא סיכון, ישנם מקרים רבים בהם ניתן לבחור ולבצע החזרה של העובר הטוב ביותר כבר ביום השלישי, ובכך להגדיל את הסיכוי לקליטת הריון ללא הסיכון של פגיעה בעובר במהלך יומיים נוספים בתנאי מעבדה עד להפיכתו לבלסטוציסט.

    אפשרות זו, מתאימה במיוחד לנשים בעלות מעט עוברים באיכות נמוכה, שלגביהם קיים חשש אמיתי כי לא ישרדו יומיים נוספים בתנאי מעבדה.

    מהי החזרה כפולה?

    החזרה כפולה היא החזרה של עוברים כעבור 2-3 ימים, ולאחר מכן החזרת בלסטוציסטים כעבור 5 ימים.

    על פי הרציונל שעומד מאחורי ההחזרה הכפולה, ההחזרה המוקדמת מבטיחה החזרה של לפחות 1-2 עוברים בשלב הראשון, וההחזרה השנייה מיועדת להגדיל את ההסתברות לקליטת הריון במידה והעוברים שנותרו במעבדה יצליחו להתפתח לכדי בלסטוציסט.

    מחקרים מראים כי ההחזרה השנייה אינה פוגעת בעוברים שהוחזרו מוקדם יותר, ובסך הכל עולה ההסתברות לקליטת הריון. הסיכון המרכזי הוא הריון מרובה עוברים כתוצאה מקליטה של יותר מעובר אחד מכל אלה שהוחזרו.


    פרופ' דב פלדברג
    יילוד וגינקולוגיה
    פרופסור דב פלדברג, ממובילי רופאי הפריון והגינקולוגים במדינת ישראל, בעל נסיון של למעלה מ-35 שנה. פרופ' פלדברג הינו ממלא מקום וסגן מנהל בית החולים לנשים ע"ש הלן שניידר ומנהל היחידה לאשפוז יום נשים במרכז הרפואי...

    להתייעצות עם פרופ' פלדברג
    השאירו פרטים או חייגו
    072-2160014

      הנני מאשר את תקנון אתר
      יש לאשר את תקנון האתר

      תגובות