שחזורי פנים: ניתוחי שחזור עצמות הפנים בשימוש בהדפסה תלת ממדית

למידע והתייעצות

להתייעצות עם ד"ר לייסר
השאירו פרטים או חייגו
077-997-7716

    הנני מאשר את תקנון אתר
    יש לאשר את תקנון האתר

    מדיקו > רפואת שיניים

    כיום, בזכות התקדמות אדירה בטכנולוגית המדפסות התלת ממדיות, התפתח בתחום שחזורי הפנים נדבך חדש שלא היה עד כה זמין למטופלים ה- PSI) Patient Specific Implant).

    באמצעות טכנולוגיה זו הרפואה עברה מאומנות למדע, כיום מטופל שנפגע בין אם מלידה או כתוצאה מתאונה או ניתוח וסובל מחסר בעצמות הפנים ניתן להדפיס את החלק החסר ולהשתילו ועל ידי כך לקבל שחזור אנטומי מדויק שיכול אף לתפקד (למשל במקרה ומדובר בלסת תחתונה שזזה) באופן מלא במקום האיבר החסר.

    ד"ר יואב לייסר מסביר על שחזורי פנים בתכנית המילון הרפואי בהנחיית פרופ' קרסו

    בתהליך משלבים סי-טי תלת ממדי של האזור החבול ובעזרת תכנות מייצרים  'תמונת ראי' שהוא העתק של  הצד התקין.

    המחשב מראה לנו מהו החלק האנטומי החסר בארובת העין, מה יש להוסיף או לחלופין להחסיר, ובהמשך ניתן לעצבו ולהדפיס אותו במדפסת לייזר לטיטניום או מדפסת תלת ממדית ל PEEK (פוליאתיל אתר קטון), כך שבניתוח אחד יכולנו לפתור בהצלחה גם את הבעיה הרפואית וגם את האסתטית.

    ניתוח שחזור פנים אז והיום מהם החידושים?

    במקום חיבור של פלטות רבות בכמה ניתוחים כפי שעשינו בעבר, השתל עצמו נעשה בהתאמה אישית וכל התכנון מתקיים לפני הניתוח ולא במהלכו, דבר שחוסך זמן.

    אורך ההחלמה וקליטת האיבר לוקחים בין שבוע-שבועיים לחודשיים, תלוי בגודל המשתל ובאזור ההשתלה, והתוצאות הן איכותיות מבחינה אנטומית.

    איך משתלבת טכנולוגית ההדפסה התלת ממדית בתחום ניתוחי שחזור פנים?

    על אף שטכנולוגית ההדפסה התלת ממדית קיימת מזה זמן רב יחסית, רק בשנים האחרונות היא הפכה לנגישה ומשמשת בין היתר גם ליצירת שתלים רפואיים העוזרים לשיקומם של המטופלים בעשרות תחומים.

    כאמור, עד הטמעת הטכנולוגיה החדשה, הפרוצדורה הקונבנציונלית בכל הנוגע לתחום ניתוחי שחזור פנים הייתה בעיקר באמצעות לקיחת רקמה מאזור אחר בגוף והשתלה שלה באזור החסר.

    היום, בזכות אותה טכנולוגיה חדשה, הטיפולים הפכו להיות לא רק אסתטיים, אלא בעיקר רפואיים.

    התפיסה הרווחת שמדובר בעיקר באמנות הפכה למציאות קיימת שבמקרים קשים במיוחד מצליחה להחזיר צלם אנוש ולהביא לשיפור ניכר גם באיכות החיים.

    ניתוחי שחזורי פנים בשימוש הדפסה תלת ממדית בישראל

    בישראל ישנם אלפי מקרי טראומה שטופלו בשיטות הכירורגיות המקובלות, אולם התקשו לתת את המענה הטוב ביותר למטופל.

    ניתוח שחזור פנים חדשני בעזרת מדפסת תלת ממד מבטיחה הצלחה ודיוק מירבים לסובלים מחבלות מורכבות או בשל מום מולד.

    בכך, הטכנולוגיה החדשה עוברת בעצם מתחום האמנות לתחום הרפואה הקונבנציונלית.

    ניתוחי שחזור פנים מתמקדים בעיקר באוכלוסייה הסובלת מחבלות פנים קשות כתוצאה מאירוע טראומטי, כגון: תאונות דרכים, מקרי ירי ופיגועים וכן ממום מולד כדוגמת א-סימטריה בפנים, ראייה כפולה (דיפלופיה) או בעיות אחרות.

    מעבר לאסתטיקה מדובר במצב רפואי שהמטופל, ברוב המקרים, מרים ידיים ו'חי עם מה שיש', מבלי לדעת שקיימת היום אופציה לשחזור איכותי ופונקציונאלי.

    המטרה העיקרית בטיפול שכזה הוא לשחזר את החלק החסר במינימום התערבות כירורגית ובמקסימום הצלחה בהתאמה מדויקת למבנה פניו של המטופל.

    יתרונות הניתוח באמצעות הדפסה תלת ממדית

    אותן מדפסות הגיעו בשנים האחרונות לרמה מאוד גבוה של דיוק העוזרת לנו, הרופאים, לשחזר בצורה מושלמת, ממש ברמת דיוק של מיקרונים בודדים, את האיבר החסר.

    ההדפסה התלת ממדית מתבססת על עקרון שכבות דקות המודפסות זו על גבי זו ומורכבת משני חומרים עיקריים, טיטניום או חומר פלסטי פולימרי שנקרא PEEK (פולי אתיל אתר קטון).

    המדפסת מייצרת את הדגם הסופי שכבה אחר שכבה (כמו פיקסלים של מצלמה) באמצעות נוזל פולימרי שהופך מוצק תחת תאורה על סגולית, או במקרה של טיטניום קרן לייזר יורה קרן ממוקדת דרך אבק טיטניום שמתיך אותו שכבה שכבה לפי דרישות המחשב. המוצר הופך בסופו של דבר לקשיח, ולדגם התלת ממדי המבוקש.

    ניתן להשלים כל איבר, כאשר ההדפסה עצמה נעה בין שעות ספורות לאיברים קלים לשחזור, ועד כ-12 שעות לעצמים מורכבים יותר כדוגמת לסת תחתונה שלמה או לסת עליונה ועצמות לחיים.

    בנוסף, אין כל מגבלה בכל הנוגע לגודל האיבר, הדבר החשוב ביותר הוא הצורך בהבנת האנטומיה – שתל טיטניום יכול לשאת ביותר 'עומס' ומתאים לכל איבר, בעיקר ללסת תחתונה, בעוד ה- PEEK מתאים יותר להשתלה ושחזור של מרכז הפנים.

    המטרה היא שה PSI יקשר לרקמה הרכה ולעצם השלד ותקלט, וכל עוד אין קומוניקציה עם חלל הפה אין גם סיבה שהיא תזדהם.

    חשוב להדגיש כי בכל הנוגע להבעות פנים אין כל שינוי מהותי היות ושרירי ההבעה במרבית המקרים אינם מחוברים לעצם והם שטחיים לעור.

    העתיד כבר כאן

    הטכנולוגיה החדשה, המתבססת על הדפסה תלת ממדית, עתידה בקרוב להפוך לחלק אינטגרלי בפרוצדורות רפואיות.

    כבר היום אנחנו עדים למדפסת תלת ממדית המסוגלות למעשה להדפיס רקמות חיות ומיועדת להזרקת תאי גזע והשתלתם למרקם מורכב של איבר שיתפקד בגופינו כאיבר מושתל שהודפס, כך שלא מן הנמנע שהמשך המהפכה הטכנולוגית צפוי להפתיע אותנו עוד יותר ולהפוך כל חלום למציאות.


    ד"ר יואב לייסר
    כירורגיית פה ולסתות
    דר' יואב לייסר, רופא שיניים ומומחה לכירורגיה פה ולסתות הוא בעל שלושה דוקטורטים, ד"ר ברפואת שיניים (DMD), ד"ר ברפואה כללית (MD) ודוקטורט בביולוגיה מולקולרית (PhD ). דר' יואב לייסר בעל רישיון ישראלי לשימוש בהיפנוזה מטעם...

    להתייעצות עם ד"ר לייסר
    השאירו פרטים או חייגו
    077-997-7716

      הנני מאשר את תקנון אתר
      יש לאשר את תקנון האתר

      תגובות