הזמן רץ והשנים עוברות ומבלי ששמנו לב אנחנו כבר לא מה שהיינו. ההליכה הופכת איטית יותר, הגב שפוף יותר וגם העיניים מאבדות קצת פוקוס. ברפואה המודרנית יש פתרונות רבים ללא מעט בעיות שמופיעות עם תהליך התבגרותנו, ניתוח קטרקט בלייזר הוא אחד מהם
צפו בפרופ' אהוד אסיה מתראיין על כך בתוכנית סטטוסקופ
מה זה קטרקט?
אז בואו נתחיל מההתחלה, מה זה בכלל קטרקט?
מדובר בעכירות של עדשת העין הטבעית שמפריעה לראייה, תהליך נורמלי שקורה עם הזמן, בדיוק כמו הופעתם של שיערות שיבה וקמטים על הפנים.
קטרקט מתפתח אצל מרבית מהאוכלוסייה בגילאי 70 ומעלה כשהגיל הממוצע עומד על 75, אבל גם יכול להופיע מגיל 50.
איך מטפלים ומה זה בדיוק ניתוח קטרקט בלייזר?
הטיפול המוכר והידוע בקטרקט הוא ניתוח ידני, אבל בשנים האחרונות התפתחה שיטת ניתוח באמצעות לייזר.
המילה 'לייזר' עלולה להישמע לכם מפחידה ואולי אפילו מסוכנת אבל ההפך הוא הנכון.
השימוש בלייזר הופך את עבודת המנתח למדויקת יותר ומשיגה את התוצאות הרצויות.
פרופסור אהוד אסיה, המנהל הרפואי של מרכז עין טל, מומחה ברפואת עיניים ניתוחי קטרקט ומנהל מכון המחקר במחלקת העיניים ביה"ח מאיר, מסביר:
"מדובר בטכניקה ניתוחית שבה הלייזר משמש אותנו לבצע חיתוכים מדויקים. הלייזר הוא לייזר מיוחד שנקרא 'פמטוסקונד לייזר' שיודע לעשות חיתוך כמו סכין מיקרו כירורגית, שמפשקת את הרקמה ועושה את זה בצורה מושלמת".
מהן היתרונות של ניתוח קטרקט בלייזר?
הניתוח מתחלק לשניים, תחילה מתבצע חיתוך של מעטפת העדשה ולאחר החלפה של העדשה העכורה בעדשה חדשה.
ישנן מספר סוגי עדשות תוך עיניות שניתן להשתיל, ופה נמצא יתרון נוסף לניתוח, היכולת לנצל אותו לשדרוג איכות הראייה, כך שהמטופל לא יזכה רק להיפטר מהקטרקט אלא גם ייהנה מראייה טובה יותר מזו שהייתה לו.
העדשה החדשה היא העדשה הטריפוקלית שבאמצעותה המטופל זוכה לראייה כמעט ביונית שלא קיימת בטבע האדם – ראייה חדה וטובה ממרחק קרוב, בינוני ורחוק במקביל.
"זה נעשה בעזרת טכניקה ייחודית שבה אפשר לפצל על העדשה עצמה מהמוקדים", מסביר פרופסור אסיה, "בעדשה הזאת ישנה חריטה מסוימת- צורה שמשנה את המבנה שלה וזה מפצל את הראייה למספר מוקדים ונותן את כל עומק הפוקוס".
סוג נוסף של עדשות, שמשלים את העדשה הטריפוקלית, הן עדשות שמתקנות גם את האסטיגמטיזם.
אסטיגמטיזם הוא מצב בו מבנה העין גורם לכך שקרני האור המגיעות לעין ו"נשברות" ע"י הקרנית והעדשה, אינן מרוכזות במקום אחד על פני הרשתית אלא במספר מקומות שונים.
מה שגורם לראייה להיות מטושטשת כשתיקון המצב הוא באמצעות צילנדר.
כמו בעדשות משקפיים ובעדשות מגע, גם לעדשות תוך עיניות אפשר להוסיף צילינדר וכך, מעבר לכך שהעדשה התוך עינית תהיה טריפוקלית, היא גם מתקנת את האסטיגמטיזם.
החשש מפרוצדורה כזאת הוא מובן, במיוחד כשמדובר בגילאים מבוגרים יותר.
אבל חשוב להבין שפעולת החיתוך בלייזר הרבה יותר פשוטה וקלה למנתח ולמנותח, היא לא אורכת יותר מ-20 שניות ובמרבית המקרים הניתוח כולו נעשה בהרדמה מקומית.
כמו כן, הלייזר מפחית את רמת האנרגיה הנדרשת ולכן למטופל יהיו פחות כאבים לאחר הניתוח ובמהלך תקופת החלמתו.
פרופ' אהוד אסיה הינו מומחה לרפואת עיניים בעל ותק מעל 30 שנה, מנהל מחלקת עיניים בבית החולים מאיר מעל 23 שנה. 1998 ועד היום רופא במרכז לרפואת עיניים עין טל וכיום מנהלו הרפואי של המרכז....
האם מקובל לעשות ניתוח חוזר של קטרקט?? הראיה שלי עדיין לא טובה. נעזרת במשקפיים שעוזרים אך במעט
הגבתודה
אפשרי לחלוטין, מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל.
הגבאין לראות בכתוב תחליף לייעוץ רפואי ויש לפנות לרופא המטפל.