טרשת נפוצה היא מחלה אוטואימונית כרונית של מערכת העצבים המרכזית, הגורמת להפרעות נוירולוגיות שונות ופורצת לרוב בין שנות ה-20 לשנות ה-40 לחיים. המחלה מאובחנת לרוב מאוחר יותר אצל גברים מאשר אצל נשים, והדבר מוביל לעתים לעיכוב בטיפול. “חשוב לשים לב לתסמינים נוירולוגים מעוררי חשד", אומרת ד"ר מיה גרטי אופיר, מנהלת המחלקה הנוירולוגית והמרכז לטיפול בטרשת נפוצה במרכז הרפואי בני ציון
צפו בד"ר מיה גרטי מתראיינת על כך בוידאוקאסט הבריאות של ישראל
שירות לציבור. מוגש בחסות חברת MERCK ללא מעורבות בתכנים
מחלת הטרשת הנפוצה היא מחלה אוטואימונית כרונית של מערכת העצבים המרכזית שגורמת להפרעות נוירולוגיות, ושכיחותה בקרב נשים היא פי שניים עד שלושה יותר מאשר אצל גברים. תפוצת מחלת הטרשת הנפוצה בישראל בדומה לשכיחותה באירופה ובארצות הברית – בערך 60 מקרים על כל 100 אלף איש.
האם המחלה מתבטאת בצורה שונה בין גברים ונשים?
"אופי המחלה אכן שונה מעט. המחלה בולטת יותר אצל גברים ופוגעת יותר במוטוריקה בקרב גברים מאשר בקרב נשים. גם ההחמרה התפקודית והפגיעה הקוגנטיבית חמורות יותר אצל גברים מאשר אצל נשים. המחלה משפיעה על מערכת העצבים המרכזית – מוח ועמוד שדרה, וההשפעה של המחלה תלויה באיזור שבו היא פוגעת”. אומרת ד"ר מיה גרטי אופיר, מנהלת המחלקה הנוירולוגית והמרכז לטיפול בטרשת נפוצה במרכז הרפואי בני ציון.
בממוצע, האם בקרב גברים המחלה מתפרצת בשלב מאוחר יותר מאצל נשים?
"היבטים שונים של המחלה מופיעים באופנים אחרים אצל גברים ואצל נשים”, אומרת ד"ר מיה גרטי אופיר. “המחלה מתפרצת לרוב מאוחר יותר אצל גברים מאשר אצל נשים, בהפרש של כמה שנים. הסיבות לכך מגוונות וכוללות, בין השאר, את ההבדל בין ההורמונים הגבריים והנשיים, ההבדלים הגנטיים בין גברים ונשים ושוני מסוים במערכות החיסון בין המינים”.
ד"ר מיה גרטי אופיר: "טרשת נפוצה מאובחנת לרוב מאוחר יותר אצל גברים מאשר אצל נשים, והדבר מוביל לעתים לעיכוב בטיפול"

יש הבדל בהתייחסות למחלה בין גברים ונשים?
"יש הבדלים. למשל, לגברים לוקח זמן רב יותר לבקש עזרה וייעוץ רפואי. מחקר בארצות הברית בדק כמה זמן לקח לגברים לפנות לייעוץ מרגע הופעת הסימנים הראשונים, ומצא הבדל משמעותי. נשים אובחנו לאחר ארבעה חודשים ואילו גברים אובחנו לאחר כשנה. לעומת התקפי לב למשל, שמחקרים לגביהם הראו שנשים מאובחנות מאוחר יותר מאשר גברים, במחלת הטרשת הנפוצה המצב הפוך. בנוסף, לאחר האבחנה לגברים קשה יותר להתמודד עם הבשורה. הם פחות מאמינים ביכולת שלהם להתמודד עם המצב מאשר נשים, ויש אצלם שיעור גבוה יותר של דיכאון בעקבות האבחון מאשר בקרב נשים. גם עובדות אלה מעכבות את הטיפול במחלה”.
מה היתרון בטיפול במרפאה רב מערכתית כפי שהקמתם במרכז הרפואי בני ציון?
"טיפול רב תחומי מתאים במיוחד למחלות כרוניות, שבהן המטופל זקוק לכמה רבדים של טיפול. זה יכול להיות במישור הרפואי, למשל בזמינות של נויורולוגים, אורולוגים, אורתופדים ורופאי שיקום, זה יכול להיות במישור של אנשי טיפול מתחום הפיזיותרפיה, הריפוי בעיסוק, הפסיכולוגיה והתמיכה הנפשית. למחלת הטרשת הנפוצה יש השפעה על מערכות רבות, והטיפול הרב מערכתי מייצר עבורן החולים מקום אחד שעונה על כולן. המטופל נמצא במרכז, ואנשים המקצוע יכולים להעניק לו מענה ומעטפת מכל הכיוונים".
שנות ה-20 וה-40 הן השנים שבהן אנשים מקימים משפחות. האם המחלה משפיעה על נושא הפוריות?
"נושא הפוריות ותכנון המשפחה רלבנטי לכל המטופלים והמטופלות, כי אכן המחלה מתפרצת לרוב בגילאים שבהם מתכננים ומקימים משפחה. השאלות הן לא רק רפואיות. הרבה מהמטופלים והמטופלות דואגים לגבי שאלות כמו 'איך אני אתנהל כהורה שסובל ממחלה כרונית'? 'האם התינוק יהיה חולה במחלה'? 'איך בן הזוג יתמודד גם עם תינוק וגם עם בת זוג חולה או להיפך'? הנקודה החשובה היא שהריון ולידה במקביל למחלה כרונית וטיפול תרופתי אפשריים. חשוב רק ליידע את הצוות הרפואי כדי לתכנן את הטיפול התרופתי ולהבטיח הריון תקין".
אם גבר ואישה חולים באותו שלב של המחלה, בממוצע ניכר הבדל בהתיחסות שלהם ובאיכות החיים עם המחלה?
"טרשת נפוצה היא מחלה מאוד מגוונת ואין חולה אחד שדומה לשני. כשאנחנו מאבחנים את המטופלים ומתכנים טיפול אנחנו בודקים מאפיינים דמוגרפיים כמו גיל ומין, אבל בסופו של דבר, כל אדם לגופו וההתאמה הטיפולית ספציפית לכל אדם. הנקודה החשובה בהתמודדות עם המחלה, גם לגברים וגם לנשים, היא האבחון המוקדם. כל תלונה נוירולוגית יכולה להיות סימן של המחלה, וחשוב לשים לב לסימפטומים חשודים להיבדק. לאבחון ולטיפול המוקדם יש משמעות רבה לעתיד וליכולת לחיות חיים מלאים וטובים".

להתייעצות נא לפנות
לרופא המטפל
תגובות
כתבות נוספות


פרופ’ ארנון קרני: "חולות טרשת נפוצה יכולות להקים משפחה ללא חשש בליווי רפואי"
פרופ' ארנון קרני
מהפכה בטיפול בטרשת נפוצה: ניתן לעצור את המחלה כבר בשלבים המוקדמים
ד"ר יפעת ויגיסר
טרשת נפוצה בילדים ונוער: טיפול בראייה הוליסטית
מערכת מדיקו
הפנים לרפואה מותאמת אישית: קריטריונים חדשים לאבחון טרשת נפוצה
ד"ר הדר קולב
ד"ר אברהים אבו סאלמה על חשיבות הגברת המודעות לטרשת נפוצה
ד"ר איברהים אבו סלאמה