בטרשת נפוצה, לאבחון מוקדם יש חשיבות קריטית כדי למנוע נזקים מצטברים ולעכב את התפשטות המחלה. שינוי הקריטריונים לזיהוי המחלה בשלבים מוקדמים יותר, לדברי ד"ר הדר קולב, נוירולוגית ונוירואימונולוגית במרכז הרפואי איכילוב: “לפי ההצעה החדשה, בדיקת MRI שתעלה ממצאים ספציפיים אופייניים למחלה תספיק לאבחון של המחלה ללא צורך בבדיקות נוספות, ותאפשר טיפול בשלבים מוקדמים כדי למנוע נזקים עתידיים”
צפו בד"ר הדר קולב מתראיינת על כך בוידאוקאסט הבריאות של ישראל
שירות לציבור. מוגש בחסות חברת MERCK ללא מעורבות בתכנים
מחלת הטרשת הנפוצה היא מחלה אוטואימונית כרונית שפוגעת במערכת העצבים המרכזית (מוח ועמוד שדרה), וגורמת להפרעה נוירולוגית ותחושתית. אצל החולים בטרשת נפוצה המערכת החיסונית תוקפת את המיאלין (החומר שעוטף את סיבי העצב), דבר שגורם לפגיעה בהולכה העצבית התקינה. בישראל חולים במחלה כ-9,000 אנשים ובעולם – כ-2 מיליון. המחלה מופיעה לראשונה בגילאי 20-40 ונשים חולות במחלה יותר מאשר גברים.
מה החשיבות של אבחון מוקדם בטרשת נפוצה?
"אבחון מוקדם של טרשת נפוצה מאפשר לנו להתחיל בטיפולים שישפיעו על מהלך המחלה, יאטו אותה ואפילו יעצרו את התקדמותה”, אומרת ד"ר הדר קולב, נוירולוגית ונוירואימונולוגית המתמחה בטרשת נפוצה, אחראית רפואה מותאמת אישית לטרשת נפוצה במרכז הרפואי איכילוב. ככל שהמחלה מתגלה מוקדם יותר, עולה הסיכוי למנוע נזקים עתידיים.
"מחלת הטרשת הנפוצה מאופיינת לרוב בהתקפים שעלולים ליצור נזק נוירולוגי", אומרת ד"ר הדר קולב. "המטרה שלנו היא הפחתה משמעותית ביותר של הסיכון להתקפים, גם כאלה שהאדם מרגיש אותם וגם כאלה שהאדם אינו מרגיש כלל, על ידי מתן טיפול מוקדם ככל האפשר. הטיפול המוקדם מסייע לנו להקטין את הסיכון לנזק נוירולוגי בטווח הקצר ובטווח הארוך".
עד כמה אנשים אכן מאובחנים בשלבים מוקדמים?
“לפעמים הסימפטומים של ההתקף חופפים או דומים לבעיות אחרות, והרבה אנשים מגיעים לעתים לרופא עיניים או אורתופד, למשל, ולא לנוירולוג. המחקר מדבר על 20% מקרים של אבחנה מוטעית".
ד"ר הדר קולב: "האבחון המוקדם אקוטי כדי להתחיל בטיפולים שימנעו הידרדרות. בזכות הטיפולים המתקדמים, אם לפני כעשור היינו אומרים שהסיכוי למהלך מחלה מתקדם עם החמרה נוירולוגית נע סביב 50% מקרב החולים, כיום המספר נחתך לפחות בחצי"

מהם הסימנים הראשונים שמעוררים חשד לכך שהמטופל חולה בטרשת נפוצה?
“המחלה יכולה לפגוע בכל מקום במערכת העצבים ולכן התסמינים מגוונים. הם תלויים במיקום של הדלקת ובחומרתה. כרבע מהחולים יחושו בהתקף הראשון הפרעה בעין אחת וכאב בהנעת העין. סימנים נוספים יכולים להיות תחושתיים ומוטוריים, למשל נימול ועקצוצים, חולשה, הפרעה בשיווי משקל, הפרעה בשליטה על הסוגרים והפרעה בהליכה. במצב כזה כדאי להגיע למיון. שם מתאפשר לקבל אבחון מהיר שיוביל לטיפול מהיר".
אילו בדיקות נעשות כדי לאשש את האבחנה של טרשת נפוצה?
"עד לאחרונה, כדי לאבחן את המחלה, היה צורך בשילוב של כמה בדיקות. לפי ההצעה החדשה, בדיקת MRI שתעלה ממצאים ספציפיים אופייניים למחלה, תספיק לאבחון של המחלה ללא צורך בבדיקות נוספות. “ההצעה החדשה צריכה עדיין להתפרסם בעיתונות המקצועית ולעבור ביקורת עמיתים, אך די ברור שזה הכיוון”, אומרת ד"ר קולב, "בטרשת נפוצה גילוי מוקדם הוא אקוטי, מפני שכאשר איזורים במוח נפגעים – לא ניתן להשיב את הגלגל לאחור."
מה החידוש באבחון?
"נכון להיום, אין עדיין בדיקה אחת ספציפית שמאבחנת את המחלה. כיום משתמשים ב-MRI, דיקור מותני ובדיקה קלינית. לעתים רחוקות, אם אין ברירה, לוקחים ביופסיה – נטילת דגימה שאפשר לבדוק במעבדה. החידוש בהצעה שעומדת על הפרק הוא באפשרות להסתפק בבדיקת MRI. מכשיר ה- MRI הוא כלי שאין לו תחליף גם במחקר וביכולת לפתח תרופות וגם באבחון, בצורה לא פולשנית ונטולת קרינה. כדי להגיע לאבחון של טרשת נפוצה צריכים לראות בבדיקה לפחות שני מוקדים מעורבים במערכת העצבים המרכזית. המוקדים יכולים להופיע בכל מקום, אבל יש חלקים שכיחים יותר, כמו סמוך לקליפת המוח, גזע המוח וחוט השדרה".
מטרת האבחון היא להתחיל מהר ככל האפשר בטיפול?
“בהחלט. האבחנה המוקדמת מאפשרת להתחיל לטפל מוקדם ולהפחית משמעותית סיכון להתקף נוסף".
האם טרשת נפוצה פוגעת בתוחלת החיים?
“תוחלת החיים של חולי טרשת נפוצה אינה שונה מתוחלת החיים באוכלוסייה הכללית, אבל בשל הפגיעה הנוירולוגית, המחלה משפיעה על איכות החיים. מאחר שהמחלה פוגעת לרוב בגילאים הצעירים, מדובר באנשים שעלולים לסבול מפגיעות כאלה לאורך מרבית החיים הבוגרים שלהם. בזכות הטיפולים המתקדמים, אם לפני כעשור היינו אומרים שהסיכוי למהלך מחלה מתקדם עם החמרה נוירולוגית נע סביב 50% מקרב החולים, כיום המספר נחתך לפחות בחצי".

להתייעצות נא לפנות
לרופא המטפל
תגובות
כתבות נוספות


שינוי קטן, הבדל גדול: הדור הבא של הרפואה האסתטית
ד"ר איתי ביאר
דלפי MD: בדיקה פורצת דרך לאבחון מוקדם של ירידה קוגניטיבית
ד"ר דוד אוריון
לגרד עד דמעות: הסיפור האנושי שמאחורי אטופיק דרמטיטיס
פרופ' אבנר שמר
סטנטים אורולוגיים של חברת Allium: שינוי חיים למטופלים אורולוגיים וחזרה מהירה לאיכות חיים
ד"ר ניר קליינמן
טרשת נפוצה בגברים: טיפול מקיף תחת קורת גג אחת
ד"ר מיה גרטי