קרדיולוגיה מניעתית: הורדת הסיכון למחלות לב

למידע והתייעצות

להתייעצות עם פרופ' רוט
השאירו פרטים או חייגו
077-997-7070

    הנני מאשר את תקנון אתר
    יש לאשר את תקנון האתר

    מדיקו > קרדיולוגיה

    מחלות לב הן גורם התמותה הראשון בעולם המערבי, אך מרביתן אינן גזירת גורל, אלא ניתנות למניעה על ידי שינוי אורח החיים הכולל תזונה נכונה, פעילות גופנית, שמירה על משקל גוף תקין והימנעות מעישון

    צפו בפרופ' דוד רוט מסביר על כך בראיון עם פרופ' קרסו בתכנית המילון הרפואי

    כ-10% מהחולים שלוקים בלבם הם בני פחות מ-50 , כאלף ישראלים מתחת לגיל 50 לוקים בהתקף לב מדי שנה, ממוצע של 3 ביום. בניגוד למבוגרים יותר לצרה אשר אצלם הגורמים המובילים הם יתר לחץ דם, סוכרת וערכי כולסטרול (רע) מוגברים – אצל הצעירים הסיבות לכך שונות לחלוטין.

    עדיין בדומה למבוגרים , הסיבה השכיחה גם בקרב הצעירים הינה טרשת העורקים ,עליה נרחיב בהמשך, יחד עם זאת, 20%-25% מהמקרים הסיבה לכך שונה ונובעת ממצבים כמו קרישתיות יתר, ובכלל זה שימוש בגלולות למניעת היריון והיווצרות קריש דם בעורקי הלב כתוצאה מכך.

    מהם גורמי הסיכון העיקריים למחלות לב?  

    הגורמים העיקריים למחלות לב אינם גנטיים אלא קשורים לגורמי סיכון הנובעים מאורח החיים המערבי: עישון, כולסטרול גבוה, לחץ דם גבוה, סוכרת, חוסר פעילות גופנית, השמנה ומתח נפשי כרוני, כל אלה הם גורמים האחראיים לכ- 80% בסיכון להתקף לב.

    גורמים אלה אחראיים גם לרוב האירועים המוחיים, מפרצת של אבי העורקים הבטני, טרשת בעורקי הרגליים ואימפוטנציה.

    האם ניתן למנוע מחלות לב?

    ניתן למנוע מחלות לב על ידי אימוץ אורח חיים ותזונה בריאים. כלומר: הימנעות מעישון, תזונה בריאה (למשל התזונה הים תיכונית), פעילות גופנית על בסיס יומי, שמירה על משקל תקין.

    לאחר אירוע לב האם ניתן למנוע אירוע נוסף?

    טיפול בגורמי הסיכון עשוי להקטין את הסיכון לאירוע חוזר באדם שכבר לקה באירוע לב ראשון.

    בשיקום הלב מטופלים אנשים אשר לקו באירוע לב, וזאת במטרה להפחית  את הסיכון לאירוע חוזר.

    הטיפול בשיקום הלב נעשה על ידי  צוות רפואי רב תחומי: רופאים קרדיולוגים, אחיות, פיזיולוגים, מאמני כושר, דיאטניות ופסיכולוגים. צוות זה בעל יכולת לתת מענה ולאזן את כל גורמי הסיכון המוזכרים לעיל.

    צוות רפואי
    הטיפול בשיקום הלב נעשה על ידי צוות רפואי רב תחומי

    כך ניתן להפחית את הסיכון להתקף לב או להתקף לב חוזר בכ- 80%. כל אדם שעבר אשפוז בשל אירוע לב, צנתור טיפולי או ניתוח לב, זכאי לפי הנחיות סל הבריאות להצטרף לתכנית לשיקום הלב.

    השתתפות בתכנית לשיקום הלב מסייעת בהפחתת אירועי לב חוזרים, הפחתה באשפוזים ושיפור איכות החיים.

    למדריך “צנתור לב” הכולל שאלות-תשובות ואת הרופאים המבצעים הליך זה

    כיצד מביאים גורמי הסיכון להתקף לב?

    פרופ' דוד רוט: "גורמי הסיכון עלולים לפגוע בעורקים, כל אחד במנגנון משלו. פגיעה זו גורמת להתפתחות טרשת עורקים, אשר מתפתחת באיטיות על פני שנים בחלק הפנימי של העורק וגורמת להיצרותו".

    טרשת העורקים

    התקף לב נגרם לרוב כאשר קריש דם נוצר על גבי טרשת עורקים וחוסם את העורק לחלוטין. נטרול גורמי הסיכון ומניעת התפתחות טרשת עורקים תמנע את הרוב המכריע של התקפי הלב.

    כאשר טרשת עורקים כבר קיימת לא ניתן להחזיר את העורק למצבו התקין אך כן ניתן, על ידי נטרול גורמי הסיכון, לעצור את התפתחות הטרשת ולשנות את הרכבה ועל ידי כך להקטין משמעותית את הסיכון להתקף לב.

    מה מרגישים רגעים לפני התקף לב?

    אירוע חדש של כאב או תחושת לחץ בזמן מנוחה, או של צרבת, בחזה או באזור שבין הבטן העליונה ללסתות כאשר לעתים התחושה קורנת ליד שמאל או מופיעה באזור הגב בין השכמות. אם התופעות האלו, או אפילו רק אחת מהן, הנמשכות יותר מעשר דקות ברציפות או לסירוגין, קיים חשד להתקף לב.

    כמו כן, תסמינים נוספים של התקף לב יכולים להיות: קוצר נשימה, בחילה, הזעה או חולשה כללית.

    מהו הטיפול היעיל ביותר כנגד טרשת עורקים?

    לצורך טיפול יעיל שעשוי להפחית את הסיכון להתקף לב ב 80%, נדרש טיפול בכל גורמי הסיכון בו זמנית. חשוב לציין כי טיפול בגורם סיכון אחד בלבד לא יפחית את הסיכון באופן מיטבי.

    האם ניתן לשפר מצב קיים, או רק למנוע התדרדרות?

    לאחר פגיעה משמעותית כתוצאה מהתקף לב, לא ניתן להחזירו למצבו המקורי, לכן קיימת חשיבות גבוהה בהשקעת מאמץ לצורך מניעת התקפי לב.

    ניתן לשפר את איכות חייהם של אנשים אשר לקו בהתקף לב, וזאת באמצעות פעילות גופנית, שכן זוהי אחת המטרות של התכנית לשיקום הלב.

    כללי הזהב להתנהלות לבבית בריאה:

    1. מומלץ לכל אדם לעבור בדיקה תקופתית אצל רופא המשפחה במטרה לאתר גורמי סיכון.
    2. במידה ומאתרים גורמי סיכון יש לטפל בהם ביעילות.
    3. חשוב לא להיבהל מצריכת תרופות, שכן במצבים מסוימים טיפול תרופתי יהיה יעיל במניעת גורמי סיכון להתקפי לב.


    פרופ׳ דוד רוט
    קרדיולוגיה
    פרופ׳ דוד רוט הוא פרופסור חבר קליני ברפואה פנימית (קרדיולוגיה) בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת ת״א. פרופ' רוט הינו רופא מומחה בכיר, המכון לשיקום הלב, מרכז הלב ע"ש לבייב, המרכז הרפואי ע”ש חיים שיבא, תל...

    להתייעצות עם פרופ' רוט
    השאירו פרטים או חייגו
    077-997-7070

      הנני מאשר את תקנון אתר
      יש לאשר את תקנון האתר

      תגובות