פריצת דיסק

מדיקו > מדריכים > אורתופדיה > פריצת דיסק
פריצת דיסק
רופאים שעשויים לסייע לך: 25 רופאים בתחום בעיות בעמוד שדרה
זמן החלמה: התסמינים עשויים לחלוף לבד, באמצעות טיפול שמרני או לאחר הליך כירורגי.
שם נוסף: צניחת דיסק בין חולייתי
הערת שוליים: התופעה נפוצה יותר בקרב גברים והיא שכיחה יותר בגילאים 35-55

מדריך פריצת דיסק

פריצת דיסק היא מצב בריאותי נפוץ בו ישנה בעיה באחד מהדיסקים הבין חולייתיים בעמוד השדרה. דיסק בין חולייתי הוא רקמת סחוס עבה הממוקמת בין חוליות עמוד השדרה. הדיסק מורכב מגרעין רך בעל מרקם ג׳לי העטוף בחלק חיצוני קשיח יותר.

פריצת דיסק מתרחשת כאשר חלק מהגרעין נדחק החוצה דרך קרע בחלק הקשיח העוטף את הדיסק.

פריצת דיסק, שיכולה להופיע בכל חלק בעמוד השדרה, יכולה לגרות עצב סמוך וכתלות במיקום המדויק של פריצת הדיסק, היא עלול לגרום לכאב, נימול או חולשה בזרוע או ברגל.

לאנשים רבים אין תסמינים מפריצת דיסק וניתוח בדרך כלל אינו הכרחי בכדי להקל על הבעיה.

במאמר זה נדון על:


מהם התסמינים של פריצת דיסק?

רוב פריצות הדיסק מתרחשות בגב התחתון (עמוד השדרה המותני), אם כי הן יכולות להופיע גם בצוואר.

הסימנים והתסמינים תלויים היכן ממוקם הדיסק והאם הדיסק לוחץ על עצב.

בדרך כלל התסמינים משפיעים על צד אחד של הגוף:

כאבים בזרוע או ברגל – אם פריצת הדיסק נמצאת בגב התחתון, בדרך כלל האדם ירגיש את הכאב החזק ביותר באזור העכוז, הירך או השוק וכן ייתכנו כאבים בחלק מכף הרגל.

אם פריצת הדיסק היא בצוואר, הכאב בדרך כלל יורגש בכתף ​​ובזרוע.

הכאב הזה עלול להופיע בזרוע או ברגל בעת שיעול, התעטשות או בעת מעבר לתנוחות מסוימות.

הכאב מתואר לעתים קרובות כחד או שורף.


חוסר תחושה או נימול – לאנשים עם פריצת דיסק יש לעיתים קרובות אובדן תחושה או נימולים בחלק הגוף שקשור לעצבים המושפעים מפריצת הדיסק.


חולשה – שרירים המופעלים על ידי העצבים המושפעים נוטים להיחלש. זה יכול לגרום לאדם למעוד או להשפיע על היכולת שלו להרים או להחזיק חפצים.


יכולה להיות גם פריצת דיסק ללא תסמינים והאדם לא ידע על כך אלא אם כן הוא יבצע צילום של עמוד השדרה מסיבה כלשהי.


מתי יש לפנות לרופא?

יש לפנות לטיפול רפואי אם כאבי גב או צוואר מוקרנים לאורך הזרוע או הרגל, או אם מופיע אובדן תחושה, נימולים או חולשה.


מהם הגורמים לפריצת דיסק?

פריצת דיסק היא לרוב תוצאה של בלאי הדרגתי הקשור להזדקנות הנקרא ניוון דיסק.

ככל שאדם מתבגר, הדיסקים שלו נעשים פחות גמישים ונוטים יותר להיסדק או להיקרע, אפילו עם מתח או פיתול קל, ולכן רוב האנשים לא יכולים לאתר את הגורם המדויק שהביא לפריצת הדיסק.

לפעמים, שימוש בשרירי הגב במקום בשרירי הרגליים והירכיים כדי להרים חפצים כבדים יכול להוביל לפריצת דיסק. לעיתים נדירות, אירוע טראומטי כמו נפילה או מכה בגב הוא הסיבה.


מהם גורמי הסיכון לפריצת דיסק?

גורמים שיכולים להגדיל את הסיכון לפריצת דיסק כוללים:

  • משקל – עודף משקל גורם ללחץ נוסף על הדיסקים בגב התחתון
  • מקצוע – לאנשים עם עבודה תובענת מבחינה פיזית יש סיכון גדול יותר לבעיות גב. הרמה חוזרת, משיכה, דחיפה, התכופפות הצידה יכולות גם הן להגדיל את הסיכון לפריצת דיסק
  • גנטיקה – יש אנשים שמקבלים בתורשה נטייה מולדת לפיתוח פריצת דיסק
  • עישון – המחשבה היא שעישון מפחית את אספקת החמצן לדיסק וגורם לו להישחק מהר יותר

האם לפריצת דיסק יכולים להיות סיבוכים כלשהם?

ממש מעל המותניים, חוט השדרה מסתיים. מה שנמשך דרך תעלת עמוד השדרה הוא קבוצה של שורשי עצבים ארוכים הנראים כמו זנב של סוס (cauda equina).

לעיתים נדירות, פריצת דיסק יכולה לדחוס את כל תעלת עמוד השדרה, כולל כל עצבי ״זנב הסוס״ מה שעשוי להוביל, לעיתים נדירות, לצורך בניתוח חירום כדי למנוע חולשה או שיתוק קבועים.

יש לפנות לטיפול חירום רפואי אם מופיעים:

  • החמרה בתסמינים – כאב, חוסר תחושה או חולשה יכולים להחמיר עד כדי כך שהם פוגעים בתפקוד היומיומי
  • הפרעה בתפקוד שלפוחית ​​השתן או המעי – תסמונת זנב הסוס עלולה לגרום לבריחת שתן או קושי בהטלת שתן אפילו עם שלפוחית ​​מלאה
  • אובדן תחושה בצורת אוכף – אובדן תחושה מתמשך זה משפיע על האזורים שייגעו באוכף – הירכיים הפנימיות, החלק האחורי של הרגליים והאזור סביב פי הטבעת

כיצד מאבחנים פריצת דיסק?

במהלך הבדיקה הגופנית, הרופא יבדוק סימנים לרגישות בגב.

ייתכן שהמטופל יתבקש לשכב פרקדן ולהעביר את רגליו למקומות שונים בכדי לסייע בקביעת הגורם לכאבים.

הרופא עשוי גם לבצע בדיקה נוירולוגית כדי לבדוק:

  • רפלקסים
  • חוזק שריר
  • יכולת הליכה
  • יכולת להרגיש נגיעות קלות או רטט

ברוב המקרים של פריצת דיסק, בדיקה גופנית והיסטוריה רפואית הם כל הדרוש כדי להגיע לאבחנה.

אם הרופא חושד במצב אחר או צריך לבדוק אילו עצבים מושפעים, הוא עשוי להפנות את המטופל לאחת או יותר מהבדיקות הבאות:

בדיקות דימות

צילומי רנטגן – צילומי רנטגן רגילים אינם מזהים פריצת דיסק, אך הם יכולים לשלול גורמים אחרים לכאבי גב, כגון זיהום, גידול, עקמת או שבר בחולייה.


בדיקת CT – בבדיקת זו סדרת צילומי רנטגן מצולמת מכיוונים שונים ואז משולבת ליצירת תמונות חתך של עמוד השדרה והמבנים סביבו.


MRI – גלי רדיו ושדה מגנטי חזק משמשים ליצירת תמונות של המבנים הפנימיים של הגוף. ניתן להשתמש בבדיקה זו לאישור מיקום פריצת הדיסק וכדי לראות אילו עצבים מושפעים.


מיאלוגרמה – צבע (חומר ניגוד) מוזרק לנוזל השדרה לפני ביצוע צילומי רנטגן. בדיקה זו יכולה להעיד על לחץ על חוט השדרה או על העצבים עקב מספר פריצות דיסק או מצבים אחרים.


בדיקות עצבים

אלקטרומיוגרמות ובדיקות הולכה עצבית מודדים עד כמה דחפים חשמליים נעים לאורך רקמת העצבים ובכך מסייעות לאתר את המיקום של נזק עצבי.

בדיקת הולכה עצבית – בדיקה זו מודדת דחפים עצביים חשמליים ותפקוד בשרירים ובעצבים באמצעות אלקטרודות המונחות על העור. הבדיקה מודדת את הדחפים החשמליים באותות העצבים כאשר זרם קטן עובר דרך העצב.


אלקטרומיוגרפיה (EMG) – במהלך בדיקת EMG הרופא מחדיר אלקטרודת מחט דרך העור לשרירים שונים. הבדיקה מעריכה את הפעילות החשמלית של השרירים כאשר הם מתכווצים ובעת במנוחה.


כיצד ניתן לטפל בפריצת דיסק?

טיפולים לפריצת דיסק נעים בין טיפול שמרני להליכים כירורגיים. הטיפול תלוי בדרך כלל ברמת אי הנוחות והכאב שהמטופל חווה ובאיזה מרחק הדיסק פרץ ממקומו.

רוב האנשים יכולים להקל על כאבים הנובעים מפריצת דיסק באמצעות תכנית אימונים שמותחת ומחזקת את הגב ואת השרירים שמסביב. פיזיותרפיסט עשוי להמליץ על תרגילים שיכולים לחזק את הגב תוך הפחתת הכאב.

נטילת משככי כאבים ללא מרשם והימנעות מנשיאת משקלים כבדים יכולים גם הם לעזור.

טיפול שמרני

כולל בעיקר שינוי בפעילויות היומיומיות כדי למנוע תנועה הגורמת לכאב וכן נטילת משככי כאבים המקלים על התסמינים אצל רוב האנשים תוך מספר ימים או שבועות.

תרופות

תרופות ללא מרשם נגד כאבים – אם הכאב קל עד בינוני, הרופא עשוי להמליץ ​​על משככי כאבים ללא מרשם, כגון פרצטמול (אקמול) ואיבופרופן (אדוויל, נורופן).


זריקות קורטיזון – אם הכאב לא משתפר עם משככי כאבים, הרופא עשוי להמליץ ​​על סטרואידים שניתן להזריק לאזור סביב עצבי חוט השדרה.


מרגיעי שרירים – ייתכן שיירשמו תרופות אלו אם יש למטופל עוויתות שרירים. ישנוניות וסחרחורת הן תופעות לוואי שכיחות.


אופיואידים – בגלל תופעות הלוואי של אופיואידים ופוטנציאל ההתמכרות, רופאים רבים נמנעים מלרשום אותם לפריצת דיסק. אם תרופות אחרות אינן מקלות על הכאב, הרופא עשוי לשקול שימוש קצר טווח באופיואידים, כגון קודאין או שילוב אוקסיקודון-פרצטמול (רוקסט, פרקוסט). ישנוניות, בחילות, בלבול ועצירות הם תופעות לוואי אפשריות מתרופות אלו.


פיזיותרפיה

הרופא עשוי להציע טיפולי פיזיותרפיה כדי לעזור לכאבים. פיזיותרפיסטים יכולים להראות למטופל עמדות ותרגילים שנועדו למזער את הכאב של פריצת דיסק.

לעיתים קרובות פיזיותרפיה ממלאת תפקיד מרכזי בהתאוששות מפריצת דיסק. השיטות מציעות לא רק הקלה מיידית בכאב, אלא גם מלמדות את המטופל כיצד להתאים את גופן כדי למנוע פציעה וכאבים נוספים.

טיפולי פיזיותרפיה פסיביים עוזרים להרגיע את הגוף וכוללים עיסוי רקמות עמוק, טיפול בחום ובקור, גירוי חשמלי (למשל TENS) והידרותרפיה.

תכנית הפיזיותרפיה תחל בדרך כלל בטיפולים פסיביים אלו, אך ברגע שהגוף מתאושש, ניתן יהיה להתחיל בטיפולים אקטיביים המחזקים את הגוף ומונעים כאב נוסף.

הפיזיותרפיסט יעבוד עם המטופל על פיתוח התוכנית המתאימה לו ביותר.

טיפולים פסיביים לפריצת דיסק

עיסוי רקמות עמוקות: ישנם יותר מ-100 סוגים של עיסוי, אך עיסוי רקמות עמוק הוא אפשרות אידיאלית אם יש פריצת דיסק מכיוון שמשתמשים בה בלחץ רב כדי להקל על מתח שרירים עמוק ועוויתות, המתפתחות כדי למנוע תנועת שרירים באזור הפגוע.


טיפול בחם ובקור – שני סוגי טיפולים אלו מציעים מגוון יתרונות משלהם, והפיזיותרפיסט עשוי לעבור לסירוגין ביניהם כדי להשיג את התוצאות הטובות ביותר.

הפיזיותרפיסט עשוי להשתמש בחום כדי להגביר את זרימת הדם לאזור היעד שכן דם מסייע בריפוי האזור על ידי אספקת תוספת חמצן וחומרים מזינים ועל ידי פינוי תוצרי לוואי של פסולת מעוויתות שרירים. לעומת זאת, טיפול בקור (נקרא גם קריותרפיה) מאט את זרימת הדם ובכך מפחית דלקת, עוויתות שרירים וכאבים.

הפיזיותרפיסט עשוי להניח שקית קרח על אזור היעד, לבצע עיסוי קרח, או להשתמש בתרסיס המכונה פלואורומטן כדי לקרר רקמות מודלקות.


הידרותרפיה: כפי שהשם מרמז, הידרותרפיה כוללת מים. כטיפול פסיבי, הידרותרפיה עשויה לכלול פשוט ישיבה באמבט עיסוי או מקלחת חמה. הידרותרפיה מקלה על כאב מתון ומרגיעה את השרירים.


גירוי עצבי חשמלי (TENS) – מכונת TENS משתמשת בזרם חשמלי כדי לעורר את השרירים. זה אמנם נשמע אינטנסיבי, אבל זה לא כואב.

אלקטרודות המודבקות לעור שולחות זרם חשמלי זעיר לנקודות מפתח בסיבי העצבים.

TENS מפחית התכווצויות שרירים ונוטים להאמין שהוא גורם לשחרור אנדורפינים, שהם משככי הכאב הטבעיים של הגוף.


טיפולים אקטיביים לפריצת דיסק

טיפולים אקטיביים עוזרים לשפר גמישות, יציבה, חוזק, יציבות שרירי ליבה ותנועת מפרקים.

מטרתם היא לא רק לרסן כאבים חוזרים אלא גם להועיל לבריאות הכללית.

הפיזיותרפיסט יעבוד עם המטופל לפיתוח תכנית המבוססת על האבחנה הספציפית וההיסטוריה הרפואית שלו.

יציבות שרירי הליבה – אנשים רבים אינם מבינים עד כמה שרירי ליבה חזקים חשובים לבריאות עמוד השדרה. שרירי הליבה (הבטן) עוזרים לשרירי הגב לתמוך בעמוד השדרה. כאשר שרירי הליבה חלשים, זה מפעיל לחץ נוסף על שרירי הגב.


גמישות – לימוד טכניקות מתיחות וגמישות נכונות יכין את המטופל לתרגילי אירובי וכוח. גמישות עוזרת לגוף לנוע ביתר קלות ומסייעת בשמירה על יציבות הגב והמפרקים.


הידרותרפיה – בניגוד לישיבה פסיבית באמבט כמו המקבילה הפסיבית שלה, הידרותרפיה אקטיבית עשויה לכלול אירובי מים כדי לעזור לגוף להתאמן ולהתחזק עם פחות לחץ של כוח המשיכה.


חיזוק שרירים – שרירים חזקים הם מערכת תמיכה נהדרת לעמוד השדרה ומשפרים את היכולת להתמודד עם כאבים.


הליכים כירורגיים

מעטים האנשים עם פריצות דיסק הנזקקים בסופו של דבר לניתוח.

הרופא עשוי להציע ניתוח אם טיפולים שמרניים לא מצליחים לשפר את התסמינים לאחר שישה שבועות, במיוחד אם הוא ממשיך לסבול מ:

  • כאבים קשים
  • אובדן תחושה או חולשה
  • קושי בעמידה או הליכה
  • אובדן שליטה בסוגרים

כמעט בכל המקרים, מנתחים יכולים להסיר רק את החלק הבולט של הדיסק. לעיתים נדירות, יש להסיר את כל הדיסק.

במקרים אלה יתכן שיהיה צורך לחבר את החוליות זו לזו באמצעות השתלת עצם. כדי לאפשר את תהליך איחוי העצם, שנמשך חודשים, מוצבים חומרים מתכתיים בעמוד השדרה כדי לספק יציבות.

לעיתים נדירות, המנתח עשוי להציע השתלת דיסק מלאכותי.

לאחר איסוף כל המידע שהוא יכולים, המנתח עשוי להמליץ ​​על אחד מהניתוחים הללו:

למינוטומיה/למינקטומיה – בלמינוטומיה, מנתח פותח את קשת החוליות (למינה) כדי להקל על הלחץ על שורשי העצבים. הליך זה מבוצע באמצעות חתך קטן, לעיתים בעזרת מיקרוסקופ. במידת הצורך ניתן להסיר את הלמינה כליל, הליך המכונה למינקטומיה.


כריתת דיסק (דיסקקטומיה) – דיסקקטומיה הוא הניתוח הנפוץ ביותר לטיפול בפריצת דיסק באזור עמוד השדרה המותני. בהליך זה, החלק של הדיסק הגורם ללחץ על שורש העצבים מוסר ובמקרים מסוימים כל הדיסק מוסר.


ניתוח דיסק מלאכותי – ניתוח זה משמש בדרך כלל לדיסק יחיד כאשר הבעיה היא בגב התחתון.

זו לא אפשרות טובה אם יש למטופל דלקת פרקים או אוסטאופורוזיס או כאשר יותר מדיסק אחד מראה סימנים של ניוון. לצורך הליך זה, המנתח נכנס דרך חתך בבטן והדיסק הפגום מוחלף בדיסק מלאכותי העשוי פלסטיק ומתכת.


מקורות: MayoClinic | SpineUniverse | HealtLine

שאלות ותשובות בנושא

האם ניתן למנוע פריצות דיסק?

הפעולות הבאות יכולות לסייע במניעת פריצות דיסק:
  • אימונים - חיזוק שרירי הגו מייצב ותומך בעמוד השדרה.
  • שמירה על יציבה טובה - מפחיתה את הלחץ על עמוד השדרה והדיסקים. יש לשמור על הגב ישר, במיוחד במהלך ישיבה לפרקי זמן ממושכים.
  • הרמת חפצים באופן נכון – יש להרים חפצים כבדים כראוי, באופן בו כרגליים, ולא הגב, נושאות ברוב המשקל.
  • שמירה על משקל תקין - משקל עודף מפעיל לחץ רב יותר על עמוד השדרה והדיסקים, מה שהופך אותם לרגישים יותר לפריצה.
  • הפסקת עישון – יש הימנע משימוש במוצרי טבק כלשהם.

מה זה כירופרקטיקה והאם היא יכולה לעזור לפריצת דיסק?

כירופרקטיקה היא שיטה בה מבצעים מניפולציות שונות בעמוד השדרה והיא נמצאה יעילה במידה בינונית לכאבי גב תחתון שנמשכים לפחות חודש. לעיתים נדירות, טיפול כירופרקטי בצוואר יכול לגרום לסוגים מסוימים של שבץ מוחי.

האם דיקור סיני יכול להועיל?

למרות שהתוצאות בדרך כלל אינן מרשימות, נראה כי דיקור סיני יכול להקל על כאבי גב וצוואר כרוניים.

מהו הליך שאיבת דיסק?

שאיבת דיסק היא אפשרות טיפול לאנשים הסובלים מכאבי גב ממושכים וקשים הנובעים מפריצת דיסק שלא הגיבה לטיפול שמרני. הליך זה מהווה אלטרנטיבה זעיר פולשנית לטיפול בפריצת דיסק. הליך זה מבוצע במסגרת אשפוז יום ואורך פחות משעה. בהליך משתמשים בו במחט הפולטת גלי רדיו כדי לכווץ פריצת דיסק על ידי המסת רקמות עודפות. זה מקל על הלחץ בתוך הדיסק ועל העצבים האחראים לגרימת כאב.

מה ההבדל בין בלט דיסק לבין פריצת דיסק?

בלט דיסק הוא מצב בו החלק הפנימי של הדיסק הבין חולייתי בולט לתוך החלק החיצוני (הקשיח), אך עדיין אינו חורג מתוך גבולות הדיסק. מצב זה יכול להתקדם בהמשך לפריצת דיסק, בה החלק הפנימי של הדיסק פורץ לגמרי מתוך גוף הדיסק ויכול להוביל לדחיסה של העצבים ולדלקת.

תגובות

  • מאיר מימון 12 בינואר 2024 1:16

    החומר המוגש עזר לי מאוד והוריד ממני סוג של דאגה

     הגב

המדריך נכתב בתמיכה של

מערכת מדיקו
מדיקו הינו אתר בריאות מוביל אשר נועד לתת מידע עדכני ומקיף בתחום הבריאות לציבור הגולשים הישראלי זאת במטרה להוות צומת מרכזית המסייעת לגולשי האינטרנט בישראל בחיפוש המידע הרפואי ברשת וזאת בהתאם לתנאי השימוש באתר. במסגרת פעילות האתר, מדיקו מפעילה גם את תכני המילון הרפואי בוידאו בהנחיית פרופסור רפי קרסו. התוכן המוצג באתר מדיקו מוגן בזכויות יוצרים ואין לעשות בו שימוש ללא אישור מערכת האתר. לפניה למערכת האתר ניתן לפנות בכתובת: info@medico.co.il

תמונות לפני ואחרי של רופאים מהאתר