המדריך הטיפולי המלא לאטופיק דרמטיטיס

למידע והתייעצות

להתייעצות עם ד"ר הראל
השאירו פרטים או חייגו
077-9976390

    הנני מאשר את תקנון אתר
    יש לאשר את תקנון האתר

    מדיקו > רפואת עור

    גרד עז, עקצוצים, פריחה אדומה, יובש וקשקשים – אלה הם התסמינים של דלקת העור השכיחה, הידועה גם בכינויה "אסטמה של העור". אטופיק דרמטיטיס גורמת למתרפאים סבל לא מבוטל, ודאי במקרים של התפרצות חמורה. החדשות הטובות הן שבשנים האחרונות המודעות למחלה ולהשלכותיה עלתה ומגוון האפשרויות הטיפוליות התרחב

    מאת: מערכת אתר מדיקו

    אטופיק דרמטיטיס (שמה המקוצר AD) דלקת עור אטופית היא מחלה שלכאורה איננה מזיקה, משום שאינה מסכנת חיים, אבל בפועל, מי שסובל ממנה, לרוב, תינוקות ופעוטות (המחלה שכיחה במיוחד לפני גיל 5), "משלם מחיר" לא פשוט.

    הורים לתינוקות הסובלים מאטופיק דרמטיטיס מדווחים על חוסר שקט, קשיי שינה, חוסר נוחות והתקפי בכי ממושכים ותכופים.

    ילדים ומבוגרים שמצליחים לתאר את תחושותיהם מדווחים על תסמינים לא נעימים שמפריעים לתפקוד, לרבות תחושת צריבה ושריפה, גרד עז ובלתי פוסק, תחושת יובש; וכן פגיעה אסתטית בשל ריבוי נגעים אדמדמים מכוסי קשקשת בגדלים ובמיקומים שונים.

    מהם הגורמים לאטופיק דרמטיטיס?

    אטופיק דרמטיטיס היא מחלה דלקתית המערבת את העור, כשהמניע לתהליך הדלקתי הוא אלרגיה.

    ככל מחלה אלרגית, הגורמים להתפרצות המחלה אינם ברורים; וישנם גורמים החשודים כמעוררי התהליך הדלקתי, המתפתח באופן הבא: עם חשיפת העור לגורמים מעוררי האלרגיה (אלרגנים), מערכת החיסון מתחילה לפעול ולפתח דלקת.

    ביטויי הדלקת הם אותם נגעים בעלי מאפיינים ברורים שקיומם מסייע גם בתהליך האבחון של המחלה.

    מאפייני המחלה כוללים נגעים בעלי מראה אופייני – צבעם אדמדם, הם מכוסי קשקשת ולרוב הינם בעלי גבולות ברורים. הנגעים אף מופיעים בפיזור אופייני: על פני הקרקפת, הפנים והגפיים, ובקפלי העור.

    למחלה אופי "התקפי" והיא מאופיינת בתקופות של התלקחות ורגיעה.

    לבידודם וזיהויים של האלרגנים חשיבות רבה משום שעיקר הטיפול באטופיק דרמטיטיס נעוץ במניעה: בכדי להפחית את תכיפותם וחומרתם של ההתקפים יש להפחית את החשיפה לאלרגנים ובמקביל לנקוט אמצעי מניעה וטיפול מקבילים, לשם התמודדות עם תסמיני המחלה.

    מהם האלרגנים הגורמים להתפרצות אטופיק דרמטיטיס? 

    יובש באוויר

    כשהלחות באוויר יורדת, למשל, בתקופת החורף, אז שמזג האוויר קר ויבש נוטה המחלה להתפרץ ולהתגבר.

    אלרגנים "קלאסיים"

    ישנם מחוללי אלרגיה ידועים שגורמים לקדחת השחת, נזלת אלרגית והתקפי אסטמה, ומשפיעים גם על הנטייה לפתח אטופיק דרמטיטיס.

    חומרי טיפוח (שמפו, סבון, בישום); בדים, כגון, צמר ובדים סיתנטיים ש"לא נושמים"; מזון מסויים, לרבות בוטנים, סויה וביצים; וכן אלרגנים "קלאסיים", לרבות, אבק, דשא, צמחיה עובש וכדומה.

    הזעה מרובה

    בתהליך ההזעה נוצר מעין "אידוי" של העור, תהליך שמגביר את היובש וחשוד כמעורר / מחמיר התלקחויות של המחלה.

    מהו הטיפול באטופיק דרמטיטיס?

    נכון להיום לא ניתן להחלים מאטופיק דרמטיטיס ואין תרופה שמרפאת כליל את הסובלים מהתופעה, אשר חולפת מעצמה, לרוב בגיל 5 (רק 10% מהחולים הם מבוגרים).

    ההתמודדות עם אטופיק דרמטיטיס נעוצה בעיקר במודעות ומניעה, המהווים את הקו הטיפולי הראשון במחלה; ובמקרים בהם טיפול שמרני לא מסייע ישנו טיפול תרופתי המומלץ לשימוש כשההתקפים הם בדרגה בינונית עד חמורה.

    כיצד ניתן למנוע אטופיק דרמטיטיס?

    ישנם אמצעים מגוונים להפחתת תכיפות וחומרת ההתקפים של המחלה, לרבות: הרחקת האלרגנים, הוספת לחות לעור באופן קבוע והימנעות ממזונות "חשודים".

    על לחלוח העור ניתן להקפיד באמצעות הוספת שמן לאמבטיות תכופות, שימון העור במשחות עשירות בלחות והימנעות מהזעה מרובה.

    במידה וקו טיפולי זה איננו מספק, ובמקרים של התקף בינוני עד חמור יש לפנות לרופא עור שיספק טיפול תרופתי.

    מה כולל טיפול תרופתי באטופיק דרמטיטיס -אסטמה של העור?

    טיפול תרופתי באטופיק דרמטיטיס הינו טיפול תרופתי מקומי באמצעות משחות המכילות סטרואידים הפועלות להפחתת הדלקת והרגעת התסמינים.

    במרץ 2017 אושרה על ידי ה-FDA האמריקני תרופה ביולוגית לטיפול במחלה בשם Dupixent של חברת התרופות Sanofi, התרופה נכנסה לסל התרופות בישראל בתחילת השנה.

    התרופה Dupixent (דופיקסנט) לטיפול באטופיק דרמטיטיס נועדה לטפל במבוגרים הסובלים ממנה ברמה בינונית עד חמורה ומחלתם אינה נשלטת באופן מספק על-ידי משחות תרופתיות, או כאשר הטיפול במשחה אינו מתאים, פועלת על שני אינטרלוקינים שעל פי ההשערות פועלים באטופיק דרמטיטיס: אינטרלוקין 13 ואינטרלוקין 4. התרופה דופיקסנט חוסמת את אותם אינטרלוקינים  מהיצמדות לתאי עור, התרופה מדכאת את המערכת החיסונית הרגישה יתר על המידה והלא מאוזנת. וכך מצליחה להפחית את  תסמיני המחלה ואף לעתים,כמעט לחלוטין.

    לסיכום: אטופיק דרמטיטיס, או בשמה העממי והשגור "אסטמה של העור”, היא אמנם איננה מחלה מסכנת חיים, אך היא בהחלט מעיקה.

    המחלה ממנה סובלים מאות אלפי אנשים בישראל וברחבי העולם ואשר והיקפיה עולים בהתמדה מדי שנה היא מחלה כרונית, שבמאפייניה הינה מחלה דלקתית-התקפית, אשר נוטה להופיע בקרב תינוקות וילדים לפני גיל 5.

    המחלה מתבטאת בנגעים עוריים מגרדים וצורבים, המהווים גם מפגע אסתטי. האמצעי המרכזי לטיפול באטופיק דרמטיטיס הוא מניעה שאמורה לסייע בהפחתת תכיפות הופעת ההתקפים וחומרתם; ובמקרים בהם שגרת המניעה נכשלת, יש לשקול טיפול תרופתי המותאם על ידי רופא עור.


    ד"ר אביקם הראל
    רפואת ילדים
    ד"ר אביקם הראל הינו מומחה לרפואת עור ורפואת ילדים, עם ותק מעל 35 שנה מהמובילים בתחום בארץ. מנהל רפואי ומייסד המרכז הרב תחומי לרפואת עור ילדים ברמת החייל. בעל מרפאה פרטית למתן שירותי עור לאוכלוסייה...

    להתייעצות עם ד"ר הראל
    השאירו פרטים או חייגו
    077-9976390

      הנני מאשר את תקנון אתר
      יש לאשר את תקנון האתר

      תגובות