11 רופאים בתחום מחלות זיהומיות
5 רופאים בתחום מחלות זיהומיות בהריון
מדריך PrEP – טיפול מניעתי להידבקות ב-HIV
הטיפול PrEP (ראשי תיבות של Pre Exposure Prophylaxis, או בעברית "טיפול מניעתי טרום חשיפה") הוא טיפול תרופתי שמטרתו להקטין משמעותית את הסיכוי להדבקה של הגוף בנגיף ה-HIV, הגורם למחלת האיידס. הטיפול מיועד לאנשים בריאים, כלומר שאינם נשאים של המחלה ושנמצאים בסיכון גבוה להיחשף לנגיף.
המחקרים הציגו תוצאות מרשימות של 95% מניעת הדבקה כל עוד נמשכת נטילת הכדורים גם בתנאי מעבדה וגם בשטח. אצל אנשים שכן נדבקו על אף הטיפול הוכח כי הם לא נטלו את הכדורים בתדירות המומלצת ורמת התרופה בדמם נמצאה נמוכה מדי.
מהו נגיף ה-HIV?
נגיף ה-HIV (ראשי תיבות של Human Immunodeficiency Virus, או בעברית "נגיף הכשל החיסוני האנושי") הוא נגיף רטרו-וירוס שמחדיר את החומר התורשתי RNA שלו לגרעין התא. בהיעדר טיפול, לאחר תקופת זמן של מספר שנים נגיף ה-HIV גורם למחלת האיידס – תסמונת הכשל החיסוני הנרכש.
HIV תוקף את תאי הדם הלבנים של הגוף, שתפקידם הוא לאתר ולהשמיד חיידקים, נגיפים ותאים סרטניים. התוצאה של תסמונת הכשל החיסוני הנרכש היא פגיעה ביכולת של תאי הדם הלבנים לבצע בהצלחה את תפקידם להגן על הגוף מפני מחלות. הדבר מוביל בסופו של דבר למוות ממחלות פשוטות יחסית, כמו דלקת ריאות או שפעת, שהגוף במצב נורמלי היה יכול למגר ללא קושי.
הנגיף זוהה לראשונה בשנת 1983 והפך להיות הנחקר ביותר בעשורים האחרונים. המחלה מועברת בעיקר ביחסי מין ובחדירה של דם נגוע. אבחון של מחלת האיידס נעשה באמצעות בדיקת דם. המחלה היא עדיין חשוכת מרפא אך פותחו נגדה תרופות קוקטייל, שבזכותן איכות ותוחלת החיים של נשאי הנגיף זהה כמעט לאלו של יתר האוכלוסייה הבריאה.
לאילו אוכלוסיות PrEP מיועד?
כאמור, הטיפול מיועד לאנשים בריאים שאינם נשאים של הנגיף. אוכלוסיות היעד של PrEP מחולקת לשתי קבוצות עיקריות:
גברים שליליים ל-HIV שמקיימים יחסים מין עם גברים אחרים:
- קיימו יחסי מין לא מוגנים ב-3 החודשים האחרונים.
- אובחנו במחלת מין פעילה בשנה האחרונה.
- קיימו או בסבירות גבוהה יקיימו יחסי מין אנאליים ללא קונדום.
- מקיימים יחסים מין תחת השפעה של אלכוהול או סמים ב-3 החודשים האחרונים.
אוכלוסייה כללית:
- כל מי שלקח פעמיים טיפול מונע אחרי חשיפה (PEP) בשנה האחרונה.
- כל מי שנמצא בזוגיות עם אדם חיובי ל-HIV כאשר הוא עדיין אינו מטופל תרופתית, אינו מעוניין בטיפול או אינו מתמיד ליטול אותו באופן קבוע.
במחקרים קליניים נמצא כי היעילות של הטיפול המונע היא פחותה בקרב נשים, לכן לרוב הטיפול לא יוצע להן. בנוסף, התרופה איננה מומלצת לשימוש עבור מטופלים הסובלים מבעיות בתפקודי כליות בשל חשש מתופעות הלוואי הנדירות יותר של התרופה ובמקרה כזה התרופה תירשם רק כאשר התועלת עולה על הסיכון.
האם PrEP מתאים גם למי שכבר נדבק ב-HIV?
התשובה היא לא, מי שכבר נדבק ב-HIV אינו יכול להיעזר ב-PrEP ובמצב מסוג זה אף חל איסור מפורש ליטול אותה.
התרופה נועדה למנוע הדבקה של הגוף בנגיף. נשא של HIV שבכל זאת נוטל PrEP על אף האיסור מסתכן בפיתוח עמידות של הנגיף לתרופה מסוג זה, מה שעלול לסבך את המשך הטיפול בו בעתיד.
כיצד מקבלים מרשם של PrEP?
על מנת לקבל מרשם ל-PrEP ראשית כל יש לפנות אל רופא משפחה בעל הכשרה ייעודית להענקת טיפול מונע הדבקה ב-HIV. ניתן למצוא רופא כזה בכל אחת מקופות החולים בישראל.
במסגרת הפגישה הראשונה עם הרופא הוא ישלח את המטופל לבצע את בדיקות הדם הבאות:
- ספירת דם ורמות של אנזימי כבד.
- תפקודי כליות.
- בדיקת שתן כללית.
- בדיקת HIV עדכנית מהשבוע האחרון .
- בדיקת דם להפטיטיס B שכוללת Hbs Ag, Abs Ab, Hbc Ab
- בדיקת דם להפטיטיס A מסוג HAV IgG או הוכחה שניתנו חיסונים להפטיטיס
- בדיקת דם להפטיטיס
- בדיקת דם לעגבת.
לאחר שהרופא יקבל את בדיקות הדם ויאשר את הטיפול, הוא עשוי להורות בנוסף גם על נטילת חיסון נגד הפטיטיס A, הפטיטיס B ולעתים גם נגד וירוס הפפילומה.
להשגת התרופה יש לגשת עם המרשם לבית המרקחת. התרופה נמצאת בסל התרופות וזמינה במחיר מסובסד עם השתתפות עצמית של המטופל.
כיצד נוטלים את הטיפול?
לפי ההנחיות של משרד הבריאות בנושא, את התרופה יש ליטול על בסיס יומי על מנת להגיע להגנה מקסימלית מפני הדבקה ב-HIV. חשוב לזכור כי נטילה בלתי רציפה, כלומר דילוג על ימים, משמעותה פגיעה ביעילות של הטיפול וסיכון לגרימה של סיבוכים רפואיים.
יש ליטול כדור אחד ביום על בסיס יומי. ניתן ליטול את התרופה בכל שעה של היום, עם או בלי אוכל, ולהקפיד על כל ההנחיות שניתנו על ידי הרופא המטפל.
במקביל לנטילת התרופה יש להיות תחת מעקב רפואי כל שלושה חודשים, שכולל גם בדיקות שתן ובדיקות דם במטרה להקטין את הסיכון לתופעות הלוואי של הטיפול.
ניתן בעתיד להפסיק את נטילת התרופה בתיאום עם רופא המשפחה כאשר אין בה יותר צורך, לדוגמה אם רמת החשיפה הפוטנציאלית להידבקות בנגיף ה-HIV פחתה משמעותית.
מה הן תופעות הלוואי של PrEP?
בסך הכל מדובר בתרופה בטוחה יחסית לשימוש, אך עם זאת חשוב לדעת כי טיפול עם PrEP כרוך בהופעה של תופעות לוואי. רוב תופעות הלוואי הן קלות וחולפות ללא התערבות רפואית לאחר תקופת זמן של כמה ימים עד כמה שבועות.
תופעות הלוואי הקלות של התרופה כוללות:
- בחילות
- הקאות
- כאבי בטן
- שלשול
- סחרחורות
במקרים נדירים עלולות להופיע אחת או יותר מתופעות הלוואי החמורות הבאות:
- פגיעה בכליות
- ירידה בצפיפות העצם
- נטייה לשברים בגיל מבוגר
במקרה ומתעורר חשש להופעה של תופעת לוואי שאינה מפורטת לעיל, יש לפנות לרופא המטפל בהקדם האפשרי.
האם נטילת PrEP מייתרת את השימוש בקונדום?
התשובה היא חד-משמעית לא. אמנם התרופה PrEP מפחיתה משמעותית את הסיכון להידבקות ב-HIV אך היא איננה מבטלת אותו באופן מוחלט. בנוסף, התרופה איננה מונעת הדבקה במחלות אחרות המועברות ביחסי מין.
לכן, על מנת להשיג הגנה מקסימלית מפני מחלות מין יש להמשיך להשתמש בקונדום גם בקרב מי שלוקח את הטיפול באופן סדיר.
שאלות ותשובות בנושא
האם PrEP מתאים לכל סוגי הנגיפים של HIV?
האם כל רופא משפחה יכול לתת מרשם ל-PrEP?
האם ניתן להשתמש ב-PrEP בזמן הריון?
האם ניתן להשתמש ב-PrEP בזמן הנקה?
האם ישנם טיפולים אלטרנטיביים למניעת הידבקות ב-HIV?
תגובות
כתבות בנושא
אבחון מחלת האיידס (HIV) והטיפולים החדשים
ד"ר דן טורנרמדי שנה מתגלים בישראל 418 נשאים חדשים של נגיף האיידס וכיום חיים בישראל 9,820 נשאי הנגיף. בשנים האחרונות אנו עדים לטיפולים חדשים למחלת האיידס (HIV) אשר הפכו את המחלה לכרונית וגם הפחיתו משמעותית את הסיכוי...
טיפול בלימפומה של תאי B: בשורות חדשות לחולים
ד"ר אורי רוביוטיפולים חדשים בלימפומה של תאי B מעניקים תקווה חדשה לחולים. לימפומה של תאי B הינה מחלה ממארת, שבאה לידי ביטוי בהתרבות לימפוציטים. טיפול מתקדמים חדשים מביאים עימם בשורה לחולים ד"ר אורי רוביו מתראיין על כך...
סובלים מכאבים? הכירו את המשאף החכם למתן קנאביס רפואי
ד"ר ורד סימוביץקנאביס רפואי מאושר מזה שנים כאמצעי לטיפול במגוון מצבים רפואיים ובכאב כרוני, כאשר רוב המטופלים צורכים את הקנאביס בעישון. טיפול מהפכני בפיתוח ישראלי כחול לבן, הופך את הטיפול באמצעות קנאביס לטיפול רפואי מן המניין ללא...