אירוע מוחי בישראל: 1 מכל 4 חולים מתחת לגיל 60

למידע והתייעצות

להתייעצות עם ד”ר אוריון
השאירו פרטים או חייגו:
077-8040230

    הנני מאשר את תקנון אתר
    יש לאשר את תקנון האתר

     

     

    מדיקו > נוירולוגיה

    בניגוד לתפיסה הרווחת, מתוך 20,000 מקרים בשנה של שבץ מוחי בישראל, כ-5,000 חולים הם מתחת לגיל 60 וכ-2,000 חולים הם מתחת לגיל 50. ההתקדמות בטיפול בשבץ מאפשרת להרחיב מאוד את חלון הזמן שבו אפשר לטפל בחולה ולמזער את הפגיעה המוחית. יחד עם זאת, עדיין חשוב מאוד להתפנות מידית לבית החולים בכל מקרה של חשד לשבץ

    צפו בד"ר דוד אוריון מסביר על כך לראיון בתכנית חיים בריא בהנחיית פרופ' קרסו

    מהן הסיבות לאירוע מוחי?

    אירוע מוחי מוגדר כאירוע בו ישנה חסימה של כלי דם במוח וכתוצאה מכך חלק מהמוח אינו מקבל אספקת דם תקינה. היקף וסוג הפגיעה שתיגרם בעקבות האירוע המוחי נקבעים, בין היתר, בהתאם לאזור במוח שלא מקבל את אספקת הדם הנדרשת.

    גורמי הסיכון המרכזיים לשבץ מוחי כוללים מחלות כלי דם כדוגמת סכרת, יתר שומני הדם, יתר לחץ דם, עישון ובעיות בריאותיות שיוצרות סיכון להיווצרות קרישים המסוגלים להגיע למוח, למשל פרפור עליות של הלב/ פרפור פרוזדורים (תופעה שמתרחשת בקרב 10% מבני ה-80 ומעלה).

    מהי השכיחות של אירועי מוח בישראל?

    מדי שנה, מתרחשים בישראל כ-20 אלף מקרים של שבץ מוחי ובניגוד לתפיסה הרווחת, לא מדובר מחלה הפוגעת במבוגרים בלבד. כ-25%, או רבע מהמקרים, מתרחשים בקרב אנשים מתחת לגיל 60, שמבחינה רפואית מדובר באנשים לגמרי צעירים ופעילים.

    כ-10% מהמקרים מתרחשים בקרב אנשים מתחת לגיל 50, ולכן לא מדובר במחלה "למבוגרים בלבד". יחד עם זאת, שכיחות אירועי מוח בישראל בהחלט עולה עם הגיל ולאור העלייה בתוחלת החיים, ההערכה מדברת על עלייה קבועה של מספרים אירועי המוח, לא רק בישראל אלא בעולם כולו.

    שבץ מוחי

    מהם הסימנים של אירוע מוחי ומה יש לעשות עם הופעתם?

    כאמור, שבץ מוחי מתרחש בעקבות חסימה של כלי דם וחוסר באספקת דם למוח. במצב זה עלולות להיווצר הפרעות תפקודיות שונות כמו פגיעה בדיבור, פגיעה בהבנה, שיתוק או חולשה של יד או רגל, חוסר יציבות בהליכה ואפילו סחרחורות. סימנים אלה יכולים להופיע בשילובים שונים, לעיתים סימן אחד ולעיתים מספר סימנים במקביל.

    הדבר החשוב ביותר לעשות מיד עם זיהוי הסימנים, הוא לפנות את החולה לבית החולים באופן מידי. בהיבט זה חשוב להדגיש כי כב-50% מהמקרים אנשים מתפנים לבית החולים בכוחות עצמם באמצעות רכב פרטי ואף לוקחים את הזמן לפני שעושים זאת. לעניין זה חשוב להדגיש כי יש להתפנות באופן מידי עם זיהוי סימן אחד או יותר ולעשות זאת באמצעות אמבולנס שהוא האמצעי הפינוי המהיר ביותר אל בית החולים.

    בהזמנת אמבולנס מתקיים גם היתרון של הודעת צוות האמבולנס לבית החולים על הגעת חולה עם חשד לאירוע מוחי, מה שמאפשר לבית החולים להתכונן מראש ולחסוך זמן יקר מאוד. כיום ישנן גם אפליקציות ייעודיות באמצעותן מודיע מד"א לבית החולים מבעוד מועד על נתוני החולה, מחלות רקע ופרטים נוספים שמאפשרים לחסוך זמן יקר נוסף.

    האם זה נכון שמאז פרוץ הקורונה, חלה ירידה בפניות לבתי החולים?

    התשובה היא כן. נראה כי אנשים חוששים להגיע לבית החולים ומתמהמהים בקבלת ההחלטה האם להתפנות לבית החולים ובכך מאבדים זמן יקר מאוד שיכול להכריע את היקף הפגיעה שאיתו יישאר החולה בעתיד. על כן, גם בתנאי קורונה, חשוב מאוד להתפנות לבית החולים עם כל סימן, קלוש ככל שיהיה.

    בדיקת קורונה

    מה הטיפול שמקבל החולה עם הגעתו לבית החולים?

    עם קבלת ההודעה על הגעת חולה עם שבץ מוחי, המיון נערך לקליטה מידית שלו כולל אחיות ורופא נוירולוג. לאחר בדיקה זריזה מוכנה החולה לסריקת סי-טי בכדי לעמוד על טיב הפגיעה, קרי האם מדובר בדימום מוחי או בחסימה של כלי דם.

    בהתאם לתוצאות הסריקה, מבצע הנוירולוג הערכה של דרכי טיפול אפשריות ובהן: זריקה דרך הווריד של חומר לפתיחת חסימות בכלי הדם המוחיים (טיפול טרומבליטי) שאותו ניתן לתת בחלון זמן של 4 וחצי שעות מרגע התרחשות השבץ. אפשרות טיפולית שנייה היא צנתור מוח, שמבוצע במקרים בהם החסימה היא בכלי דם גדולים יותר וכאשר השבץ הוא קשה יותר.

    מהו המסר החשוב ביותר לגבי התמודדות עם שבץ מוחי?

    הדבר החשוב ביותר בהתמודדות עם אירועים מוחיים הוא מניעה שלהם מלכתחילה. עדיף שלא להגיע למצב של אירוע מוחי וזאת באמצעות הקפדה על נטילת תרופות לדילול דם וטיפולים אחרים שנרשמו לחולה בדיוק בכדי למנוע מראש את התרחשות האירוע המוחי.

    במידה וכבר יש חשד לאירוע מוחי על בסיס זיהוי של אחד הסימנים, אפילו בצורה קלושה, הדבר החשוב ביותר הוא להתפנות באופן המהיר ביותר לבית החולים באמצעות אמבולנס. ישנם היום המון כלים טיפוליים בשבץ מוחי, אבל לזמן מתן הטיפול מרגע התרחשות השבץ יש השפעה מכרעת על תוצאות השבץ והיקף הפגיעה המוחית שיחווה המטופל.


    אולי יעניין אותך גם:

    > שבץ מוחי: המדריך המלא
    > התקף לב: תסמינים ודרכי טיפול
    > צנתור לב: המדריך המלא
    > יתר לחץ דם: הרוצח השקט


    ד"ר דוד אוריון
    נוירולוגיה
    ד"ר דוד אוריון מנהל את מחלקת שבץ ביחידה בארץ הכוללת בתוכה טיפול נמרץ ייעודי לחולי שבץ מוחי ומחלות כלי דם של המוח והצוואר. לאחר סיום לימודי רפואה באוניברסיטה העברית, סיים התמחות במחלקה נוירולוגית בשיבא ....

    להתייעצות עם ד”ר אוריון
    השאירו פרטים או חייגו:
    077-8040230

      הנני מאשר את תקנון אתר
      יש לאשר את תקנון האתר