השתלת שיניים: להתאים את השיטה למטופל

למידע והתייעצות

להתייעצות עם ד"ר אורמיינר
השאירו פרטים או חייגו
077-2309338

    הנני מאשר את תקנון אתר
    יש לאשר את תקנון האתר

    מדיקו > רפואת שיניים

    "שיניים ביום אחד", "בוא בבוקר ועד הצהריים תחייך עם שיניים חדשות", "שיניים ללא בניית עצם". רשת האינטרנט מוצפת בססמאות שונות המפתות אותנו לפנות לטיפול שיניים מבלי להבין מה עומד מאחורי ההבטחה, יצאנו לבדוק עם ד"ר זאב אורמינר מהו התהליך של השתלת שיניים ומה חשוב לבדוק לפני שניגשים לבצע תהליך זה | מדריך

    על כך מסביר ד"ר זאב אורמינר בתכנית המילון הרפואי בווידאו בהנחיית פרופ' קרסו

    כאשר מבצעים השתלה רגילה של שתל בודד או מספר רב של שתלים לשיקום לסת שלמה, הרופא מחדיר את השתל כך שהשתל יציב בעצם. אנחנו מכנים זאת "יציבות ראשונית" זו אחיזה מכנית של השתל בעצם. לאחר מכן השתל מאבד את היציבות המכנית ומפתח "יציבות ביולוגית" או בשמה המקצועי "אוססאואינטגרצה".

    השתלת עצם והרמת סינוס

    אי אפשר לזרז את הביולוגיה. זהו תהליך שלוקח זמן ובממוצע בין  3-6 חודשים בערך.

    בשיטה הקלאסית הרופא מחדיר את השתל וממתין לריפוי הביולוגי ללא העמסת השתל. בכל שיטות האחרות שנקראות "העמסה מידית" או בשמם הפופולרי "שיניים ביום אחד" הרופא מעמיס את השתלים בשלב היציבות המכנית.

    העמסה מיידית ALL ON 4
    הדמייה של 4 שתלים המחזיקים את מערכת השיניים ALL ON 4

    למדריך “העמסה מיידית בשיטת אול-און 4-6” הכולל תמונות לפני ואחרי, מחירים ואילו רופאים מבצעים את הטיפול

    הניסיונות להעמסה מידית החלו לפני למעלה מ 30 שנה. זה לא דבר חדש אבל רק בשנים האחרונות יש לנו נתונים טובים על התהליך והם מתייחסים לניסיון שנצבר ב 10 שנים האחרונות.

    אכן, השתלים שורדים את תהליך העמסה המידית אבל יש לכך מספר תנאים: כמות עצם מספקת, שתלים ארוכים יחסית, מספר רב של שתלים והשיקום צריך להיות קבוע ולא נייד.

    אם כך נראה שזהו תהליך טיפולי בטוח לחלוטין. שימו לב בבקשה כי השתמשנו בביטוי "השתלים שורדים" כלומר, השתלים יציבים ומסוגלים לשאת את השיקום אבל לטווח ארוך יש דיווחים וניסיון מצטבר שיש יותר אובדן עצם סביב השתלים שהועמסו מידית.

    השתלת שינייים

    גורמים נוספים שתלויים במטופל עצמו יכולים לתרום לקיצור אורך החיים של שתלים. מחלות כמו סכרת לא מאוזנת, היגיינה אורלית לקויה ומחלות חניכיים יתרמו לאובדן עצם סביב השתלים.

    לעיתים, מסיבות כלכליות או מניסיון להימנע מבניית עצם, מספר השתלים שמוחדר ללסת הוא קטן או שהשתלים שמוחדרים קצרים. אלו גורמים שיכולים לסכן את השתלים והשחזור.

    אובדן העצם סביב השתל הוא לא גורם הסיכון היחיד. ישנם גורמים נוספים שיכולים לגרום לאי נוחות או לכישלון. מספר שתלים קטן יכול לגרום לכוחות מוגזמים על השחזור ולשברי חרסינה או מתכת. מיקום שתלים לא נכון יכול לגרום לבעיות אסתטיות ותפקודיות, למשל, הצטברות מזון סביב הכתרים, ריח רע ודלקות חוזרות.

    איכות השיקום, הגשר או הכתר, מורכבת משני גורמים עיקריים: הרופא והמעבדה. החוליה החשובה ביותר הוא הרופא. הוא זה שנותן למעבדה את התנאים הטובים ליצירת שיחזור אסתטי שמתפקד היטב.

    המעבדה מייצרת את הכתר בתהליכים שונים שלוקחים זמן. שני התהליכים האלו צריכים להיות מדויקים. הרצון לפתור את כל הבעיות ביום אחד יכול לפגוע באיכות התהליך והתוצאה היא שחזור לקוי או לא מדויק.

    לסיכום: לא להיגרר אחרי סיסמאות. כל אחד מכם שונה מחברו. לכל אחד מגיעה תכנית טיפול שמתאימה לתנאים המיוחדים שלו. אין פתרונות קסם שמתאימים לכולם.

    מהו אובדן עצם?

    כמעט כל אובדן שן גורר בעקבותיו אובדן עצם. שיניים יכולות להיעקר כתוצאה מעששת, טיפול לקוי, מחלות חניכיים, תאונה או חבלה ולעיתים חסרות באופן מולד.

    השתלת שן

    כאשר שן חסרה באופן מולד, העצם שקשורה לשן אינה מתפתחת, לכן באזור בו השן הייתה מיועדת לבקוע נגלה עצם דקה ועדינה.

    תאונה או חבלה גורמות לעקירה לא מבוקרת של השן. הכוח הרב שמופעל כתוצאה מהטראומה לעתים קרובות שובר חלק מהעצם שעוטפת את השן וכך יוצר פגם בעצם שמקשה עלינו לשחזר את האזור הפגוע.

    תהליך מחלת החניכיים הוא תהליך שסופג את העצם התומכת בשן, לכן בכל מקרה של עקירת שן כתוצאה ממחלת חניכיים יסתיים בפגם בעצם באזור העיירה.

    לעתים קרובות במקרה של עקירת שן כתוצאה מעששת, השן שנעקרת הרוסה לחלוטין והרופא נאלץ  לחתוך את השן או לפגוע בעצם סביב השן כדי לקבל תנאים טובים לעקירה קלה. כל אלו יגרמו גם לאובדן עצם באזור השן העקורה.

    אובדן העצם הזה יכול לגרום לבעיות אסתטיות או בקושי במיקום שתל באזור העקירה. מקובל היום לבצע תהליך שנקרא "שימור רכס". בעת העקירה, הרופא ממלא את האזור בעצם מלאכותית במטרה לנסות ולשמר ככל שניתן את הצורה הטבעית של העצם. התהליך הזה ישפר את התנאים לקבלת שיחזור אסתטי ותפקודי.


    ד"ר זאב אורמינר
    אסתטיקה דנטלית
    ד"ר זאב אורמינר הינו מומחה לשיקום הפה, פרסם למעלה מ-40 מאמרים מקצועיים בספרות הבינלאומית בתחומי התמחותו. ד"ר אורמינר סיים את לימודי ההתמחות בשיקום הפה בשנת 1996.

    להתייעצות עם ד"ר אורמיינר
    השאירו פרטים או חייגו
    077-2309338

      הנני מאשר את תקנון אתר
      יש לאשר את תקנון האתר

      תגובות