הסימנים והטיפולים לקטרקט (ירוד)

למידע והתייעצות

להתייעצות עם ד"ר דוייב
השאירו פרטים או חייגו
077-2309348

    הנני מאשר את תקנון אתר
    יש לאשר את תקנון האתר

    מדיקו > רפואת עיניים

    קטרקט או בשמו בעברית ירוד, הינה לקות ראייה הקשורה לגיל השכיחה ביותר בעולם. מחקרים מראים כי מחצית מהאוכלוסייה בגילאים 65-74 יסבלו מקטרקט ובקרב בני 75 ומעלה הסבירות עולה ל-70 אחוזים, מדוע זה קורה ואיך ניתן לטפל בקטרקט, הכנו עבורך מדריך

    על כך מסביר ד"ר יוסף דוייב בתכנית המילון הרפואי בווידאו בהנחיית פרופ' קרסו


    קטרקט ומבנה עדשת העין: 

    התכונות הביולוגיות החשובות של עדשת העין הינה בשקיפותה (בכך היא דומה לעדשה של מצלמה) וגמישותה. תכונות אלה מושגות הודות למנגנון תאי מורכב, המאפשר לשמור על רמת מים קבועה בתוך העדשה. עם השנים העדשה מאבדת משקיפותה ונעשית עכורה. עכירות זו ידועה בשם "קטרקט" או "ירוד", וגורמת לטשטוש בראייה. הירידה בראייה הדרגתית, ובדרך כלל היא חלה בשתי העיניים, אך לא באותה חומרה ובאותו קצב. במדינות העולם השלישי הירידה בראייה מגיעה לכדי עיוורון, ולמעשה זוהי סיבת העיוורון (הניתן לטיפול) השכיחה בעולם.

    ישנם כמה סוגים של קטרקט :הסוג השכיח ביותר הוא זה שקשור לגיל. כמו כן, קיים גם קטרקט מולד. לעתים קטרקט מתפתח בעקבות חבלה בעין או בשל מחלות, כגון סוכרת או נטילת תרופות מסוימות כגון סטרואידים. המחלה מופיעה לרוב בגילאי 65-55. כ-50 אחוזים מהאוכלוסייה מעל גיל 60 סובלת מקטרקט. עם זאת, לעתים הקטרקט מופיע גם אצל צעירים.

    מהם התסמינים של מחלת העיניים קטרקט(ירוד)?

    ירידה בחדות הראייה היא אחד הסימנים השכיחים ביותר להופעת המחלה. בקטרקט מסוגים מסוימים הראייה לקרוב משתפרת דווקא. עוד סימן שעשוי להופיע הוא שינוי מהיר במספר למרחק. בסוגים אחרים של קטרקט (עכירות בחלק האחורי של העדשה) ייתכן סנוור מאור השמש או מפנסי המכוניות בלילה. ואילו קטרקט מולד מסתמן אצל היילוד באישון לבן. במקרה זה יש לפנות מיד לרופא עיניים. 

    כיצד מאבחנים קטרקט?

    רופא העיניים יכול לאבחן קטרקט בבדיקה קלינית פשוטה באמצעות מנורת סדק (לאחר הרחבת האישונים). באותה בדיקה הרופא מודד את הלחץ התוך-עיני, את עצב הראייה ואת הרשתית.

    %d7%a7%d7%98%d7%a8%d7%a7%d7%98-1

    מהם דרכי הטיפול בקטרקט?

    הטיפול המומלץ במחלה הוא ניתוח שכיח וקצר יחסית שבו מוציאים את העדשה העכורה ומשתילים עדשה מלאכותית שקופה במקומה. הודות לטכנולוגיה המודרנית, ניתוח הקטרקט אינו מצריך אשפוז. לפני הניתוח מרדימים את העין בהרדמה מקומית באמצעות טיפות עיניים. ברוב המקרים מבצעים את הניתוח בשיטת "פאקו-אמולסיפיקציה" המתקדמת. מכשיר אולטרה-סאונד זעיר מסיר את העדשה העכורה דרך פתח זעיר. העדשה המלאכותית החדשה מחליפה את העדשה הטבעית ונשארת בעין לצמיתות. שיטת "פאקו" משפרת את הראייה תוך זמן קצר.

    מהו אורך הניתוח ומתי חוזרים לשגרה?

    בדרך כלל הניתוח נמשך עד חצי שעה ואינו מצריך אשפוז, והחזרה לשגרה מידית. אחוזי ההצלחה של הטיפול בשיטה הזאת גבוהים, הודות לטכנולוגיה המתקדמת ולניסיון הקליני של הרופאים.

    הסרת משקפיים בלייזר

    שיטות מתקדמות

    כיום סטנדרט חדש הגיע לארץ לפיו הניתוח מתבצע באמצעות לייזר המאפשר דיוק מירבי בשלבי הניתוח השונים.

    בחלק מהמקרים מושתלת עדשה תוך-עינית ייחודית, המקטינה את התלות במשקפיים לרחוק ולקרוב. מדובר בעדשות מולטיפוקליות. העדשות התוך-עיניות המתקדמות  ("פרימיום") מאפשרות מיקוד וראייה מולטי-פוקאלית, דהיינו ראייה הן למרחק והן  לקרוב(קריאה) במקרים של צילינדר, ניתן להשתיל אף עדשות טוריות ובכך לטפל גם בבעיית האסטיגמציה בנוסף  לקטרקט.


    ד''ר יוסף דוייב
    רפואת עיניים
    ד"ר יוסף דוייב הינו מומחה לרפואת עיניים, מנתח בכיר במרכז הרפואי עיניים בירושלים ומנהל חדרי הניתוח. לד"ר דוייב תואר מומחה מצרפת וישראל, בעל תואר אקדמי ב-Contactology Biomaterials יצירת חומרים לעדשות תוך עיניות. שימש כמנתח עיניים...

    להתייעצות עם ד"ר דוייב
    השאירו פרטים או חייגו
    077-2309348

      הנני מאשר את תקנון אתר
      יש לאשר את תקנון האתר

      תגובות