ניתוחי פזילה: מה הגורמים לפזילה ומתי יש צורך בניתוח

למידע והתייעצות

להתייעצות עם ד"ר שלו
השאירו פרטים או חייגו
077-2309311

    הנני מאשר את תקנון אתר
    יש לאשר את תקנון האתר

    מדיקו > רפואת עיניים

    פזילה היא תופעה ממנה סובלים כ-4% מהאוכלוסייה. תופעת הפזילה יכולה להיות מולדת או להתפתח במהלך החיים. לפזילה ישנה השלכה אסתטית ברורה ומובהקת, אך פזילה יכולה להשפיע גם על ראיית העומק ועל שדה הראייה של הסובלים ממנה. כיום, ניתן לבצע תיקון פזילה באמצעות ניתוח ייעודי, בו ניתן לשלב גם מרכיב של תפר מתכוונן לביצוע כוונון סופי של האישון במהלך 24 השעות שלאחר הניתוח.

    צפו בד"ר בנימין שלו מסביר על כך בראיון עם פרופ' קרסו בתכנית המילון הרפואי בווידיאו

    מה גורם לפזילה בסמוך ללידה ומה גורם לה אצל מבוגרים? מהן ההשלכות של פזילה? החל באיזה גיל ניתן לעבור ניתוח פזילה? כיצד מבוצעים ניתוחי פזילה? כיצד נראה תהליך ההחלמה לאחר ניתוח פזילה?

    מה גורם לפזילת תינוקות?

    פזילה יכולה להתפתח מ-3 סיבות מרכזיות:

    • חוסר איזון בין השרירים שמניעים את האישון ימינה ושמאלה ולמעלה למטה – במקרה זה, יש לערוך ניתוח לחיזוק השרירים הנדרשים, בדרך כלל שריר או שניים
    • בעיות אופטיות – בעיקר בעיות של רוחק ראיה. בתחילה מבוצע תיקון של הבעיה האופטית, ובמידה ונותרת פזילה מסוימת לאחר התיקון, מבוצע ניתוח לתיקון הפזילה בצורה מלאה
    • בעיות נוירולוגיות

    מה גורם לפזילה בגילאים מאוחרים יותר?

    פזילה בגילאים מאוחרים יותר נובעת בדרך כלל מבעיות אופטיות שהוזנחו לאורך שנים, או מבעיות שלא זוהו בגיל צעיר. בעיות אלה מתחילות לאט לאט להופיע בגילאים מאוחרים יותר, החל בפזילה לפרקים ועד פזילה קבועה.

    גם במקרים אלה, תיקון הפזילה מתבצע באמצעות תיקון של הבעיות האופטיות, וניתוח לתיקון הפזילה עצמה.

    מהי המשמעות הרפואית של פזילה, ומהו הנזק האפשרי מפזילה שאינה מטופלת?

    לפזילה ישנן השלכות אסתטיות ברורות, שמהוות גורם מרכזי בשיקול לטיפול בפזילה קיימת. יחד עם זאת, להיעדר טיפול בפזילה יכולות להיות גם 2 השלכות רפואיות משמעותיות:

    1. היעדר ראיית עומק – כאשר האדם אינו מסוגל למקד את שתי עיניו באותה נקודה, הוא אינו יכול ליצור ראיית עומק, שמאפשרת לנו לראות את העולם בצורה תלת ממידית
    2. אובדן שדה ראייה – כאשר עין אחת נוטה פנימה, אנו מאבדים למעשה את כל שדה הראיה החיצוני בצידה של אותה העין, ולאורך זמן האדם הפוזל מתרגל לראות את העולם בשדה ראייה צר הרבה יותר מאשר אדם בעל ראייה בריאה

    לפזילה ישנה גם השפעה פסיכולוגית רבת עוצמה, הבאה לידי ביטוי ברגשות שליליים המציפים את האדם הצופה בעיניו של אדם פוזל. ממצא זה התגלה במחקר שנערך באמצעות מכשיר MRI וההסבר נעוץ בכך שהאדם הצופה באדם פוזל, אינו יכול להבין לאן אותו אדם מביט, מה שגורם למבוכה רבה ולתחושות שליליות אחרות.

    באיזה גיל ניתן לנתח פזילה?

    ניתוחי פזילה אינם מומלצים מתחת לגיל 6 חודשים, עד שמוכיחים את קיומה של פזילה אמתית, שגם ניתן לנתח אותה. מגיל זה, ההחלטה על ביצוע ניתוח, מתקבלת על סמך מצבו הבריאותי של המטופל ויכולתו לעבור את הניתוח.

    כיצד מתבצע הניתוח בפועל?

    ניתוחי פזילה מבוצעים למעשה מחוץ לגלגל העין, בשרירים המקיפים את העין ואשר אחראיים על הזזת האישון ימינה, שמאלה, למעלה ולמטה, ממש כמו מושכות של סוס.

    במהלך הניתוח ניתן להחליש שרירים שמושכים את האישון בצורה חזקה מדי, או לחלופין לחזק שרירים חלשים. החלשת וחיזוק השריר מתבצעת על ידי קיצורו או הארכתו, באופן שמשפיע על כוח המינוף שאותו שריר יכול להפעיל על גלגל העין.

    אחד האלמנטים החדשניים בניתוחי פזילה הוא האפשרות ליישם תפר מתכוונן. תפר זה הוא תפר שאותו ניתן לכוונן במ"מ או שניים, שעה ואפילו יום שלם לאחר הניתוח.

    באופן זה, ניתן לבחון את רמת התיקון שהושג באמצעות הניתוח, ואם הפזילה לא תוקנה בצורה מלאה, ניתן לכוונן את התפר כנדרש על מנת להביא את הפזילה למצב של תיקון מלא.

    בניתוח הרגיל לתיקון פזילה, סיכויי ההצלחה עומדים על 60%-70%, בעוד שבניתוחים בהם מיושם התפר המתכוונן, שיעור ההצלחה עולה לכיוון 85%-90%.

    כיצד נראה תהליך ההחלמה מניתוחי פזילה?

    בתהליך ההחלמה, שהוא ברובו בעל השלכות אסתטיות בלבד, המטופל לא מרגיש כאב, אך עשוי לחוות רגישות לאור חזק. כמו כן, העין צפויה לסבול משטפי דם אדומים למשך תהליך ההחלמה.

    אצל תינוקות, נמשכת ההחלמה כשבועיים עד חודש, בעוד שאצל מבוגרים מדובר בתהליך החלמה ארוך יותר של בין חודשיים לשלושה חודשים. לאורך תהליך ההחלמה, יורדת מידת האדמומיות של העין עד שהיא נעלמת לחלוטין בתום תקופת ההחלמה.

    מבחינת סיבוכים, הסיבוך המרכזי הוא צורך בניתוח נוסף. מאחר ולא מדובר בסיכויי הצלחה של 100%, ישנם מקרים בהם לאחר הניתוח הראשון, נוצר צורך לבצע ניתוח נוסף. סיבוך של פגיעה בראיה או זיהום, הוא סיבוך נדיר מאוד וכמעט לא קיים.


    ד"ר בנימין שלו
    רפואת עיניים
    ד"ר בנימין שלו הינו מומחה לרפואת עיניים, עוסק בניתוחי פזילה, דרכי דמעות, ארובת העין ורפואת עיניים לילדים, ניתוחי עפעפיים תפקודיים ואסתטיים, בעל קליניקה פרטית. ד"ר שלו מאמין שטיפול טוב מתחיל בהקשבה לתלונות החולה, היכרות עמו,...

    להתייעצות עם ד"ר שלו
    השאירו פרטים או חייגו
    077-2309311

      הנני מאשר את תקנון אתר
      יש לאשר את תקנון האתר

      תגובות