קרע במיניסקוס: כל הסיבות ודרכי הטיפול המדריך המלא

למידע והתייעצות

להתייעצות עם ד"ר מורגנשטרן
השאירו פרטים או חייגו
077-9966065

    הנני מאשר את תקנון אתר
    יש לאשר את תקנון האתר

    מדיקו > אורתופדיה

    המיניסקוס הינו מבנה סחוסי הנמצא בתוך הברך המשמש בולם זעזועים ומפזר עומסים על פני המשטחים המפרקים. בשל מיקומו ותפקודו, המניסקוס נתון לכוחות ועומסים אשר, במצבים מסוימים, עלולים להיפגע ולהיקרע, קרע במיניסקוס משנה את חלוקת העומסים על הסחוס המפרקי ומפריע לתפקודה התקין של הברך

    על כך מסביר ד"ר דוד מורגנשטרן בתכנית המילון הרפואי בווידאו בהנחיית פרופ' קרסו

    כאשר נוצר קרע במיניסקוס, בניסיון לתקן את הנזק, מתחיל תהליך דלקתי העלול לפגוע בסופו של דבר גם בסחוס המפרקי.

    נפיחות מקומית ונוזלים בתוך הברך מלווים בכאבים ובקושי בדריכה או בכריעה על הברך הם חלק מהתסמינים הקליניים

    המיניסקוס הינו מבנה אלסטי בצורת "חצי ירח" (סהר) והוא ממוקם הן בלשכה המדיאלית (פנימית) והן בלטראלית (חיצונית) של הברכיים.

    המיניסקוס הינו חלק ממנגנון ההגנה של הברך וחיוני לתפקודה.

    הוא אחראי על בלימת הזעזועים וחלוקת עומסים שווה בתוך הברך, ייצוב הברך בזמן ביצוע תנועה קדימה ובנוסף מפזר ביעילות את הנוזל המזין ואף כחומר סיכה.

    המיניסקוס הפנימי נפגע בשכיחות רבה יותר מאשר המניסקוס החיצוני.

    קרע במיניסקוס דורש התייחסות ספציפית של רופא מומחה בתחום.

    קרעים בלתי יציבים או כאלה אשר מתפרקים לשבבים, עלולים להפריע לתנועה והתפקוד התקין של הברך כולל "נעילה" מכאנית, מעידה ותחושת אי יציבות, וקושי בנשיאת משקל על הרגל הפגועה.

    האבחון נעשה על ידי בדיקה פיזיקאלית ביחד עם בדיקות עזר כגון MRI וגם מיפוי עצמות, והטיפול חייב להיות מותאם אישית לכל אחד ואחת כאשר במקרים מסוימים יכול להיות שמרני, קרי, ללא התערבות ניתוחית, באמצעות טיפולים פיזיקאלים, ובמקרים אחרים, על ידי ניתוח בפולשנות זעירה ארתרוסקופית ובו ניתן לתקן את הנזק.

    מהם הגורמים להיווצרות של קרע במיניסקוס?

    קרעים במניסקוס עלולים להיגרם מנזק חריף אך גם משינויים ברקמת המניסקוס בשל היחלשות סיבי הקולגן והידלדלות החומרים הכימיים שמרכיבים את המיניסקוס כפי שקורה אצל אנשים מבוגרים.

    אצל אנשים צעירים הגורם העיקרי להיווצרות של קרע במיניסקוס הוא הפעלת עומסים פיתולים (סיבוביים) וכוחות גזירה – sheering forces (סיבוב הברך תוך כדי נשיאת משקל עליה, למשל) על מבני הברך באופן פתאומי או לא מאוזן כפי שעלול לקרות בפעילויות ספורט בהם קיים מרכיב של שינויי כיוון ועצירות פתע.

    הטיפול עבור קרעים במניסקוסים כאמור, יכול להיות שמרני או ניתוחי. לרוב, פציעות חריפות יש להן פוטנציאל גדול יותר להגיע לטיפול ניתוחי אך ללא קשר עם זה, יש לזכור שתפקוד הברך תלוי בשרירים של הירך וביציבה כך שכמעט תמיד נסתייע בהדרכה ובטיפולים פיזיותרפיים, בשינוי בהרגלי הפעילות ובטיפולים נוספים על פי הצורך.

    קרע במיניסקוס

    איך מתבצע ניתוח לתיקון קרע במיניסקוס?

    כאשר מחליטים לטפל באופן ניתוחי חשוב מאוד לתכנן את מהלך הניתוח בצורה מדויקת ככל האפשר וזאת על פי נתוני בדיקות הדימות כגון MRI.

    מניסקוס קרוע שאינו יציב אשר לא ניתן לתפירה ותיקון, יהווה מכשול מכאני לתנועתיות של הברך ובניתוח תתבצע הוצאה של השבבים החופשיים כמו גם ייצוב של שארית הרקמה המניסקיאלית.

    מניסקוס אשר נקרע באופן חריף אצל אנשים צעירים ובהיקפו (שם יש הספקת דם טובה), יש לעשות מאמץ ככל האפשר כדי לתקן אותו על ידי תפירתו.

    חשוב לזכור שבשל מבנה ואופי רקמת המניסקוס, אין בו הספקת דם טובה אלא רק ל1/3 ההיקפי הצמוד לקופסית הפרק, ועל כן, סיכויי ההצלחה של התפירה משתנים ונעים בין 40-70% בלבד.

    ניתוח לתיקון קרע במיניסקוס מתבצע בחדר הניתוח תחת הרדמה מלאה או איזורית (ספינאלית-אפידוראלית) בשיטה ארתרוסקופית ובה הפעולה מתבצעת דרך שני חתכים זעירים בקדמת הברך, משני צדי גיד הפיקה דרכם, מוחדרת מצלמה זעירה המאפשרת לצפות באופן ישיר על מבני הברך ובנוסף, כלים מיוחדים לביצוע כל הפעולות הנדרשות.

    חדר ניתוח 2

    ד"ר דוד מורגנשטרן: "במהלך השנים האחרונות פותחו שיטות לתיקון והשתלת מיניסקוס. אנו מלאי תקווה שהתקדמות ביו-טכנולוגית תביא עמה טכניקות זמינות על מנת לשחזר את התפקוד במלואו של הברכיים המנותחות יהיה הן על ידי מבני קולגן בצורת מניסקוס, כמו גם בהדפסות תלת ממדיות ע"י חומרים ביולוגיים, והן על ידי שתלי מניסקוס של תורמים".

    מה קורה לאחר הניתוח?

    לאחר הניתוח ובהתאם לממצאים, מתחילים באופן הדרגתי בהפעלה ובפיזיותרפיה במטרה להחזיר את התנועה המלאה של הברך, לחזק את השרירים ובכלל, להחזיר את הגפה לתפקוד מלא ככל האפשר.

    כאן חשוב לציין כי למרות שהשאיפה היא לשמר את המניסקוס כמה שניתן, במקרה של תפירה ותיקון קבוע, הזמן לחזרה לפעילות ארוך יותר מאשר במקרה בו מוצאים חלק מהמניסקוס הפגוע, וזאת בשל סיבה ביולוגית של זמני החלמה ברקמה הפגועה כמו גם אילוצים טכניים.

    ככלל, אצל צעירים מאוד, לאחר פציעה חריפה בקרעים היקפיים, אנו נשתדל לשמר את המבנה באמצעות תפירה ארתרוסקופית של המניסקוס.

    במהלך השנים האחרונות פותחו שיטות לתיקון והשתלת מיניסקוס. אנו מלאי תקווה שהתקדמות ביו-טכנולוגית תביא עמה טכניקות זמינות על מנת לשחזר את התפקוד במלואו של הברכיים המנותחות יהיה הן על ידי מבני קולגן בצורת מניסקוס, כמו גם בהדפסות תלת ממדיות ע"י חומרים ביולוגיים, והן על ידי שתלי מניסקוס של תורמים.

    חשוב להזכיר כאן מקומם של חומרים ביולוגיים כגון גורמי גדילה (הקיימים בגופנו) אותם ניתן להפיק מהדם העצמי של הפציינט (PRP ו ACS) ואשר מטרתם לזרז ריפוי ולעצור תהליכים שחקיקתיים או אנזימתיים שפוגעים ברקמות בתוך המפרק.

    יתכן ובשנים הקרובות נראה הרבה יותר טיפולים ביולוגיים אשר מסוגלים לתרום לתיקון וריפוי האיברים נפגעו כולל גם מפרק הברך ומפרק הירך.


    ד"ר דוד מורגנשטרן
    כירורגיה אורתופדית
    ד"ר דוד מורגנשטרן הינו מומחה לכירורגיה אורתופדית במכון אסותא תל אביב. ד"ר מורגנשטרן עמית (מומחה) ראשון בישראל ברפואת ספורט.

    להתייעצות עם ד"ר מורגנשטרן
    השאירו פרטים או חייגו
    077-9966065

      הנני מאשר את תקנון אתר
      יש לאשר את תקנון האתר

      תגובות