קרע במניסקוס? חדש בישראל: השתלת מיניסקוס

למידע והתייעצות

להתייעצות עם ד"ר ארבל
השאירו פרטים או חייגו
077-2309329

    הנני מאשר את תקנון אתר
    יש לאשר את תקנון האתר

    מדיקו > אורתופדיה

    מיניסקוס הוא מרכיב חשוב המגן על הסחוס בברך, קריעת המיניסקוס נובעת בדרך כלל מחבלה בגיל צעיר או כתוצאה משחיקה ארוכת טווח אצל מבוגרים. השתלת מיניסקוס מאפשרת לשקם את הברך בצורה מלאה, ולשם כך ניתן לעשות שימוש בשתל טבעי מתורם או בשתל מלאכותי

    ד"ר רון ארבל מסביר על השתלת מיניסקוס בתכנית המילון הרפואי בווידיאו בהנחיית פרופ' קרסו

    מה גורם לקריעת המיניסקוס, ואיך זה קשור לגיל? מתי נדרשת השתלת מיניסקוס וכיצד מבוצע ההליך הכירורגי? האם הגוף עלול לדחות את שתל המיניסקוס? מהי תקופת ההחלמה לאחר הניתוח? כל התשובות בכתבה הבאה:

    מה הם הגורמים לקריעת המיניסקוס?

    קריעת המיניסקוס נובעת תמיד מתנועה לא נכונה או מפציעה באזור הברך, אך מידת הרגישות ומאפייני החבלה שיכולים לגרום לקריעה, עשויים להיות שונים מאוד בהתאם לגיל. קריעת המיניסקוס יכולה להיגרם בשני מצבים מרכזיים:

    • חבלה – מצב זה מאפיין בעיקר קריעה של המיניסקוס אצל צעירים, והוא נובע מתנועה חריגה שפוגעת במפרק הברך. תנועה זו יכולה להיות תנועה סיבובית, כיפוף יתר או יישור יתר של מפרק הברך
    • קרעים ניווניים – מצב זה מאפיין בעיקר קריעה של המיניסקוס אצל מבוגרים, אך גם במקרה זה הקריעה עצמה מתרחשת בעקבות תנועה חריגה. לאורך השנים עובר המיניסקוס שחיקה הדרגתית והופך להיות רגיש יותר. במקרה כזה, טראומה קלה המופעלת על הברך, תנועה חדה שלא הייתה משפיעה כלל על אדם צעיר, יכולה לגרום לקריעה עצמה.

    מתי נדרשת השתלת מיניסקוס?

    המיניסקוס הוא למעשה בולם זעזועים המגן על הסחוס של מפרק הברך.

    פגיעה במניסקוס גורמת לירידה ברמת ההגנה של הסחוס, מה שגורם לשחיקתו. שחיקת הסחוס בתורה יכולה לגרום לכאבים וירידה ביכולת התפקודית עקב שחיקה מואצת של מפרק הברך.

    קיימים מקרים בהם המניסקוס מפסיק לתפקד כבולם זעזועים, והסחוס באזור עובר תהליך שחיקה מואץ, המחייב התערבות ומתן פתרון לאדם הסובל ממצב זה.

    בעבר היה נהוג לעכב את הטיפול בברך, עד להרס מוחלט של הברך והחלפתה בברך מלאכותית חדשה(החלפה שלמה של הברך). כיום, קיימת האופציה של השתלת מיניסקוס והחזרת הברך למצב של סביבה בריאה ותומכת, המונעת את המשך שחיקתה. השתלת מיניסקוס יכולה להתבצע בשלבים שונים של שחיקת הברך,

    אך לא במצב של שינויים שחיקתיים קשים, מצב המצריך החלפה שלמה של הברך וכן בהתאם לכאבים שחווה האדם או הפגיעה באיכות חייו.

    השתלת מיניסקוס
    השתלת מיניסקוס

    כיצד מתבצעת השתלת מיניסקוס?

    השתלת מיניסקוס יכולה להתבצע בשתי טכניקות מרכזיות:

    • השתלת מיניסקוס מתורם – בעולם, קיימים בנקים של רקמות אדם מתורמים. בבנקים אלו ניתן למצוא גידים, רצועות, עצמות עם או בלי סחוס  ומיניסקוסים. בהתאם לבדיקות המבוצעות, צילומים ובדיקות MRI, בוחרים את הגודל המדויק הנדרש של המניסקוס  ומשתילים אותו אצל המטופל. שיטה זו נותנת תוצאות טובות מאוד, מחזיקה מעמד אפילו 10 שנים ומונעת את המשך השחיקה של הסחוס.
    • השתלת מיניסקוס מלאכותי (Nusurface) – פיתוח ישראלי המדמה את המיניסקוס בצורה מלאה, עשוי חומר פולימרי הנקרא פוליאוריתן קרבונט, ומוחדר אל המקום המתאים בברך באמצעות חתך קטן בקדמת הברך. המיניסקוס המלאכותי, שצורתו כצורת קערית קטנה, משתלב במבנה הברך בצורה מושלמת ונע יחד עם מפרק הברך בהרמוניה. על פי הניסיון שנצבר עד כה, ישנם מטופלים המדווחים על תפקוד מלא ותקין 8 שנים לאחר השתלת מיניסקוס מלאכותי.
    • ראוי לציון שמניסקוס המלאכותי כיום מחליף רק את המניסקוס המדיאלי החסר ורוב המקרים הנדרשים להשתלת מניסקוס מתורם- אלוגרפט, נדרשים לטפל במניסקוס החיצוני.

    האם הגוף עשוי לדחות את השתל?

    שתל המיניסקוס אינו מעורר כל תגובת דחייה בגוף. יחד עם זאת, בשימוש בשתל טבעי מתורם, עובר השתל תהליך של הקפאה עמוקה, ניקוי יסודי וכל הבדיקות הנדרשות על מנת לוודא שהשתל מגיע ממקור בריא ותקין.

    תהליך זה נועד להבטיח התאקלמות מושלמת של השתל במקומו, ועל מנת למנוע היווצרות סיבוכים וזיהומים מקומיים. בסך הכל, לא קיימות בעיות של דחיית השתל על ידי הגוף, ועל כן גם לא נדרש כל טיפול ייעודי מונע דחייה בהקשר זה.

    האם ניתן לבצע השתלה בשתי הרגליים?

    התשובה היא בהחלט כן, ואין כל בעיה או מגבלה שנוצרת לאור השתלה כפולה בשתי הרגליים. יחד עם זאת, במקרה של צורך בהשתלה כפולה, יעדיף הרופא לבצע השתלה ברגל אחת, ולאחר החלמה של הרגל הראשונה, לבצע השתלה גם ברגל השניה.

    מהו תהליך ההחלמה מן הניתוח?

    תהליך ההחלמה לאחר ניתוח השתלת מיניסקוס מתורם נמשך כשלושה ארבעה חודשים, במהלכם נוצר החיבור המלא בין שתל המיניסקוס ובין הרקמות המקיפות אותו. חזרה לפעילות מלאה לאחר הניתוח מתרחשת בדרך כלל לאחר כחצי שנה.

    לאחר השתלת מניסקוס מלאכותי ההחלמה הינה מהירה יותר ,יחד עם זאת נדרש זמן מה להתאמת הברך למניסקוס החדש ובדרך כלל בתוך שלושה חודשים חוזרים לתפקוד מלא.


    ד"ר רון ארבל
    כירורגיה אורתופדית
    ד"ר רון ארבל הינו מומחה לכירורגיה אורתופדית, בעל מרפאה פרטית בתל אביב. טלפון לזימון תורים 03-5117047

    להתייעצות עם ד"ר ארבל
    השאירו פרטים או חייגו
    077-2309329

      הנני מאשר את תקנון אתר
      יש לאשר את תקנון האתר

      תגובות