מיומות ברחם: כיצד מאבחנים ואיך מטפלים?

למידע והתייעצות

להתייעצות עם פרופ' גולדנברג
השאירו פרטים או חייגו
077-996-6868

    הנני מאשר את תקנון אתר
    יש לאשר את תקנון האתר

    מדיקו > אונקולוגיה גינקולוגית

    שרירנים הנקראים גם מיומות הם גידולים שפירים השכיחים בקרב יותר מ-40 אחוזים מהנשים בגיל הפריון ויכולים להופיע אצל נשים החל מגילאי העשרים. הסימנים המובהקים למיומות הם : דימום וסתי מוגבר, כאבי גב תחתון וכאבים בקיום יחסי מין | מדריך לאבחון וטיפול במיומות 

    על כך מסביר פרופ' מוטי גולדנברג בתכנית המילון הרפואי בהנחיית פרופ' קרסו

    במאמר זה נדון על

    סוגים | אבחון | טיפולים | כריתת שרירנים | חסרונות

    קרוב למחצית מהנשים בגיל הפריון יסבלו ממיומה או בעברית שרירנים ברחם ,הגודל והמיקום של השרירנים משתנה יש הבולטים לתוך חלל הבטן ויש הצומחים לתוך הרחם, הסימנים שונים וקיים סיכוי נמוך שאותם גידולים יהפכו לגידולים ממאירים ולכן יש לאבחן אותם ובמידת הצורך לטפל בהתאם.

    אילו סוגי שרירנים (מיומות) קיימים וכיצד הם נוצרים?

    ישנם מספר סוגים של מיומות- שרירנים, כאשר יכול להופיע שרירן אחד בלבד או מספר שרירנים :

    שרירנים תת נסיובים– שרירנים שנוצרים בדופן הרחם ובולטים אל חלל הבטן.

    שרירים שצומחים בצורה של פוליפים אל חלל הרחם.

    שרירנים תת ריריים- שרירנים הבולטים אל חלל הרחם ודוחקים את רירית הרחם

    שרירנים תוך דופניםשרירנים הנמצאים בקופן הרחם.

    השרירנים עצמם נוצרים מהרקמה של דופן הרחם שהינה רקמה שרירית.

    השחלות מפרישות את הורמון האסטרוגן והוא זה שעוזר בהתפתחות אותם שרירנים.

    שרירנים ברחם

    כיצד מאבחנים שרירנים או מיומות ברחם?

    אצל רוב הנשים הימצאות השרירנים לא גורמת לסימפטומים הדורשים התייחסות ולכן הם יתגלו על ידי הרופא בבדיקה גינקולוגית שגרתית. אצל נשים הסובלות מדימומים כבדים וארוכים בזמן הווסת או במהלך החודש ללא קשר למחזור החודשי, ואצל נשים הסובלות ממחלת האדנומיוזיס תעשה בדיקה על מנת לבדוק את מיקום השרירנים ולאבחן אם אכן הם הגורמים לאותם דימומים ותופעות לוואי שונות.

    במידה ומדובר בשרירנים תת ריריים ניתן לאבחן אותם ולקבוע את מיקומם במדויק על ידי ביצוע צילום רחם או היסטרוסקופיה אבחנתית. בדיקות אלה מאבחנות בצורה מדויקת את מיקום השרירן ברחם ואת הגודל שלו.

    למה גורמים מיומות או שרירנים ברחם:

    דימום- נשים אשר נמצאו שרירנים תת ריריים ותוך דפנים ברחמן עלולות לסבול מדימום מוגבר במהלך ימי הוסת ודימום בין ימי הוסת.

    מדובר בתופעה המוכרת ביותר שגורמים השרירנים והיא משפיעה על כשליש מהנשים שלהן שרירנים ברחם.

    לחץ על שלפוחית השתן- הימצאות שרירנים ברחם עלול לגרום ללחץ על איברים הקרובים אליו והשכיח ביותר הוא לחץ על שלפוחית השתן. נשים שלהן שרירנים המפעילים לחץ על השלפוחית ירגישו צורך לתת שתן באופן דחוף לעתים תכופות ואף תחונה בריחת שתן.

    כאב– נשים שנמצאו אצלן שרירנים ברחם עלולות לחוות כאב בדרגות שונות באיברי הבטן והאגן, תחושה של מלאות ואי נוחות בפעילות רגילה ובקיום יחסי מין.

    אנדומיוזיס אצל חלק מהנשים שסובלות מהמצב הימצאותם של שרירנים ברחם יכולה להיות הסיבה לדימום מוגבר וכאבים בזמן הדימום הוסתי.

    אי פריון הימצאותם של שרירנים ברחם כגון שרירנים תת ריריים הפוגעים ברירית הרחם עלולים לגרום לקושי בהשתרשות העובר ברחם והפרעה בניסיונות להרות.

    שרירנים אלה עלולים להפריע גם לטיפולי פוריות שכן לא תהיה השתרשות של העובר גם לאחר החזרת העוברים וגם בניסיונות להרות באופן ספונטני. כמו כן הימצאות של שרירנים יכולה להוות סיבה להפלות חוזרות.

    סיבוכים במהלך ההריון- שרירנים ברחם גורמים לגדילה באופן לא מבוקר דבר שיכול לגרום לגירוי הרחם במהלך ההריון.

    מעבר לסיבוכי הגבוה יותר להפלות טבעיות נשים בהריון הובלות משרירנים ברחם נמצאות בקבוצת סיכון למומים אצל העובר, מוות תוך רחמי של העובר, הריון מחוץ לרחם וכן לידה מוקדמת.

    תינוק אשה בהריון

    פרופ' מוטי גולדנברג : "מיקום וגודל השרירנים עלולים למנוע מאותה אישה את האפשרות ללדת לידה וגינאלית ומעלה את הסיכוי ללידה בניתוח קיסרי. לאחר הלידה אותן נשים עלולות לחוות כאבים עזים בזמן התכווצות הרחם ואף מחום גבוה".

    מגוון הטיפולים בשרירנים ברחם :

    הטיפול במיומה ברחם יקבע לפי מספר פרמטרים והם:

    • גיל האישה
    • אם האישה נמצאת בטיפולי פוריות
    • אם האישה סובלת מסימפטומים שהגורם להם הוא הימצאות השרירנים
    • תוצאות האבחון- מיקום וגודל השרירנים
    1. טיפול תרופתי- הטיפול שניתן לשרירנים הינו טיפול תומך שמקל על תופעות הלוואי אך אינו מנוע או מעביר אותם לחלוטין. לאותן נשים יינתן טיפול של ברזל והקסקפרון על מנת להקטין את כמות הדימום בזמן הוסת או להפסיקו לגמרי לזמן מוגבל. כמו כן ניתן להעלות את ריכוז ההמוגלובין בדם בעיקר אצל נשים שנמצאות לפני גיל המעבר, טיפול זה יגרום להקטנת השרירנים ברחם.
    2. כריתת שרירנים ברחם על ידי ביצוע הליך ניתוחי- ניתן לכרות את אותם שרירנים על ידי מספר שיטות- היסטרוסקופיה ניתוחית, לפרוסקופיה, בדרך וגינאלית ובניתוח שמרני.

    פרופ' גולדנברג : "ביצוע הליך ניתוחי לכריתת שרירנים ברחם הינה הדרך הטובה ביותר למנוע את תופעות הלוואי ולשפר את איכות חייה של אותה אישה " :

    • שיפור של 80% במיעוט הדימום בימי הוסת. לאחר כריתת השרירנים
    • שיפור קל בהופעת כאבים עקב הימצאותם של שרירנים ברחם
    • שיפור של 60% בסיכויים להרות אצל נשים שסבלו מאי פריון בעקבות שרירנים ברחם.

    יש לקחת בחשבון שכריתת אותם שרירנים לא מבטיחה במאת האחוזים שלא ייווצרו חדשים ולעתים נשים שעברו הליך ניתוחי תאלצנה לעבור טיפול נוסף לאחר כריתת השרירנים.

    מהי כריתת שרירנים על ידי היסטרוסקופיה?

    בשיטה זו נעשה שימוש כאשר מדובר בשרירנים תת ריריים הגורמים לדימום רב ולאי פריון. הניתוח נעשה על ידי שימוש במכשיר הנקרא רזקוסקופ על ידי שימוש באנרגיה חשמלית. חלל הרחם יורחב על ידי נוזל גילצין שיאפשר לרופא ראייה מדויקת של הנעשה ברחם במהלך הניתוח.

    החיסרון של השימוש באותו נוזל הוא ספיגת נוזלים לתוך מחזור הדם תוך כדי ההליך, מצב שיכול לגרום לבצעת ריאות והפרעה באיזון המלחים בגוף. על כן, במהלך הניתוח יש להקפיד על מאזן נוזלים שכן במידה ותהיה ספיגה מוגברת של הנוזלים יהיה צורך להפסיק את ההליך. במידה וחלק מהשרירן נמצא בתוך הדופן של הרחם יש צורך במנתח מיומן שכן יש חשש לניקוב דופן הרחב ודימום מוגבר דבר שיגרום להפסקת הניתוח וצורך להשלים את הניתוח במועד אחר.

    חדר ניתוח

    כריתת שרירנים על ידי ניתוח שמרני:

    בהליך ניתוחי זה מבצעים חתך רחמי ודרכו מוציאים את השרירנים. במהלך הניתוח נעשה שימוש בחסמים זמניים שחוסמים את כלי הדם ברחם ותפקידם למנוע דימום מוגבר.

    כמו כן מזריקים חומר הנקרא וזופרסין שתקפקידו לכווץ את שריר הרחם ולהפחית את זרימת הדם ברחם במהלך הניתוח. לאחר הוצאת השרירנים סוגרים את הרחם במספר שכבות.

    מדובר בשיטה שבעבר היתה מקובלת לשימוש רק אצל נשים שמעוניינות להרות בעתיד וסובלות מבעיות פוריות בעקבות אותם שרירנים.  חשוב מאוד לזהות את המקום המדויק בו נמצא השרירן על מנת לבצע את החתך בהתאם ולהקפיד על סגירת הרחם במספר שכבות, זאת על מנת למנוע הידבקויות עתידיות ולשמר את הרחם להריונות עתידיים.

    כריתת שרירנים בשיטה וגינאלית –לדנית:

    שיטה זו מתאימה כאשר מדובר במספר שרירנים מולדים הממוקמים על גבעול או לשרירנים הממוקמים בפתח צוואר הרחם ובולטים לתוך הנרתיק.

    כריתת שרירנים ברחם בלפרוסקופיה:

    שיטה זו היא השיטה הפחות פולשנית מכל השיטות וההחלמה ממנה מהירה וקלה יותר. כמו כן לאחר כריתת שרירנים על ידי לפרוסקופיה ישנה ירידה באופן משמעותי בהידבקויות ועליה גבוה בסיכויים להרות אצל נשים הסובלות מאי פריון עקב המצאות השרירנים.

    לפרוסקופיה

    על מנת לבצע את הניתוח יש צורך בציוד מתאים וצוות מיומן כמו כן ניתן לכרות מספר שרירנים בלבד בהתאם למספר ולגודל.

    בהליך יעשה שימוש באנרגיה חשמלית או על קולית לחיתוך הרחם תוך כדי מניעת דימום במהלכו.

    את השרירנים מוציאים על ידי מכשור מיוחד דרך חיתוך ולאחר מכן תופרים את הרחם. מדובר בשיטה בעלת הנתונים הגבוהים ביותר לשיפור סיכויים להרות.

    החסרונות של ביצוע ניתוחים לצורך כריתת שרירנים:

    • ניקוב הרחם במהלך התהליך או פגיעה בו תוך כדי כריתת השרירנים
    • דימום מוגבר במהלך הניתוח
    • נזק לרקמות או זיהום

    יש לעקוב אחר מצב האישה לאחר הניתוח, מעקב אחר הדימום וכן מתן טיפול אנטיביוטי בעת הצורך.

    בנוסף לטיפולים התרופתיים וניתוחים להוצאת שרירנים ישנן מספר טיפולים זעירים שניתן לבצע בהתאם להחלטת הרופא:

    אמבוליזציה של עורקי הרחם- בשיטה זו מבצעים חסימה דו צדדית בעורקים של הרחם וזאת על ידי הזרקה של חלקים קטנים סינתטיים לצורך אטימת העורקים. שיטה זו אינה מתאימה לנשים המעוניינות להרות בעתיד או נמצאות כעת בהריון שכן היא גורמת לירידה בפריון.

    עם זאת, טיפול זה יעיל לנשים הסובלות מדימום מוגבר בימי הוסת או מכאבים ולחץ בעקבות הימצאות השרירנים.

    Myolysis :  פעולה שנעשית בלפרוסקופיה בה מפעילים אנרגיה חשמלית במרכז אותו שרירן וגורמים לנמק והקטנת השרירן. ניתן להשתמש בלייזר או הקפאה של השרירן. לשיטה נתוני הצלחה טובים בהקטנת השרירנים והפחתה בתופעות הלוואי.

    בדיקת MRI

    פרופ' מוטי גולדנברג : " HIFUS הינה שיטה ללא התערבות כירורגית כלל בה נעשית פגיעה בשרירן על ידי שימוש בגלי קול תחת MRI. מדובר בשיטה בטוחה למדי המובילה לשיפור משמעותי בתופעות הלוואי אך היא מוגבלת למספר השרירנים וגודלם".


    פרופ' מוטי גולדנברג
    יילוד וגינקולוגיה
    פרופ' מוטי גולדנברג  מוביל דרך בתחום הכירורגיה הגניקולוגית ובתחום האנדוסקופיה בפרט, היה בין מקימי החברה הישראלית לכירורגיה אנדוסקופית ושימש כיו"ר החברה . פרופ' גולדנברג פרסם קרוב ל – 100 עבודות מקוריות בתחום, וזכה פעמיים בפרס...

    להתייעצות עם פרופ' גולדנברג
    השאירו פרטים או חייגו
    077-996-6868

      הנני מאשר את תקנון אתר
      יש לאשר את תקנון האתר

      תגובות